Το Erased, το οποίο κυκλοφόρησε το κοντινό 2016, έχει ήδη αναχθεί σε ένα από τα καλύτερα anime μυστηρίου. Είναι βασισμένο στο ομότιτλο manga του Kei Sanbe και αποτελείται από δώδεκα επεισόδια. Το στούντιο A-1 Pictures, αναθέτοντας τη σκηνοθεσία στον ταλαντούχο Tomohiko Itō, κατάφερε να χαρίσει στο κοινό ένα αλησμόνητο και συναρπαστικό δημιούργημα. Οι γρήγοροι ρυθμοί, οι ανατροπές και η ενδιαφέρουσα αισθητική καθηλώνουν τον θεατή, ο οποίος πασχίζει να συμπληρώσει τα κομμάτια του παζλ και να φτάσει στη λύση του γρίφου. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!
Synopsis
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Satoru Fujinuma, έναν εικοσιεννιάχρονο σχεδιαστή manga. Ο Satoru, κατέχει μία ξεχωριστή ικανότητα, την οποία αποκαλεί ‘Revival’ και του επιτρέπει να γυρίζει πίσω στο χρόνο, κατά λίγα λεπτά της ώρας, αποτρέποντας άσχημα συμβάντα. Όταν λοιπόν βρίσκεται άθελα του μπλεγμένος σε μία επικίνδυνη κατάσταση, η οποία έχει τις ρίζες της στο παρελθόν του, καλείται να βρει τρόπο να γλιτώσει!
Review
To Erased, γνώρισε άμεσα παγκόσμια επιτυχία. Η μαγική συνταγή του, περιλαμβάνει στοιχεία mystery, thriller, supernatural, drama και coming-of-age , αλλά η αλήθεια είναι πως, τα περισσότερα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στο σκηνοθέτη. Η απόκοσμη αισθητική, που δημιουργεί στρες και εντείνει την αγωνία, κάνει το θεατή να προσκολλάται στην οθόνη, καθιστώντας αδύνατο το να σταματήσει να παρακολουθεί. Αντλώντας έμπνευση πρωτίστως από ξένες παραγωγές, όπως τη Δανική σειρά εν ονόματι The Killing, ο Tomohiko Itō καταφέρνει να δημιουργήσει ένα anime διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Ο στόχος του, ήταν το να κάνει το Erased να θυμίζει πιότερο κινηματογραφική δουλειά και λιγότερο τηλεοπτική, και σίγουρα το κατάφερε!
Παίζοντας με τα πλάνα, τις εκφράσεις, το φωτισμό και τις λέξεις-κλειδιά, σκορπίζει ολόγυρα θολά στοιχεία και το κοινό σοκάρεται από τα plot twists. Παρόλα αυτά, θα αποφύγω να επεκταθώ περαιτέρω στο θέμα, καθώς τα spoiler θα καταστρέψουν την εμπειρία για όποιον δεν έχει παρακολουθήσει ήδη το anime. Άρα, μένοντας λακωνική, θα τονίσω το γεγονός πως το Erased, είναι κάτι παραπάνω από μία σειρά μυστηρίου. Δεν μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά σκάβει βαθιά μέσα τους, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα και παραθέτοντας σοβαρά ζητήματα. Το πιο βασικό εξ’αυτών, είναι η παιδική κακοποίηση, στην οποία υπόκειται η μικρή Kayo.
Η ενδοοικογενειακή βία, λεκτική ή σωματική, δεν είναι ποτέ απλό πράγμα. Στιγματίζει ανεπανόρθωτα όλα τα μέλη της οικογένειας και, δυστυχώς, τείνει να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, αφήνοντας σημάδια που δεν φεύγουν ποτέ. Η σειρά, προσπαθεί να δείξει την ανάγκη του να ζητήσει το θύμα βοήθεια και να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, καθώς κάτι τέτοιο, σπάνια -έως ποτέ- λύνεται από μόνο του. Η παιδική κακοποίηση έχει τέσσερις μορφές, οι οποίες συχνά τείνουν να συνυπάρχουν. Σωματική, συναισθηματική και σεξουαλική κακοποίηση, μαζί με τη παραμέληση, συνθέτουν τον εφιάλτη που βιώνουν πολλά μικρά παιδιά ανά τον κόσμο… Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται ποτέ και οι κρατικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάγνωση, αντιμετώπιση και προστασία. Τα θύματα σπάνια μιλούν, από φόβο για τις συνέπειες, και συνηθίζουν να απομονώνονται και να μην δημιουργούν (υγιείς) σχέσεις με το περίγυρό τους. Και επειδή, σε τόσο σοβαρά ζητήματα, η υποψία αρκεί για να κινητοποιηθεί κανείς, μπορεί να προχωρήσει σε -ανώνυμη αν το επιθυμεί- καταγγελία για τα παραπάνω περιστατικά, σε κάποια από τα εξής τηλέφωνα: 115 25 (Μαζί για το παιδί) και 1056 (SOS Χαμόγελο του Παιδιού).
Εκτός από το παραπάνω ανατριχιαστικό και θλιβερό θέμα όμως, η σειρά καταπιάνεται και με κάτι πιο αισιόδοξο: τον ηρωισμό! Ο βασικός χαρακτήρας, ο Satoru, δεν έγινε ήρωας λόγω της ξεχωριστής του ικανότητας (αν και τον βοήθησε αρκετά), αλλά λόγω του θάρρους του. Έδειξε πλήρη αφοσίωση στο στόχο του και έβαλε το κοινό καλό πάνω από τον ίδιο του τον εαυτό, έχοντας αυταπάρνηση και ατσαλένια θέληση. Ο θεατής μαθαίνει πώς οι τύψεις, οι ενοχές και η απραξία, μπορούν να αλλοιώσουν το χαρακτήρα κάποιου, αφήνοντας βαθιές ουλές. Άρα, είναι καλό να βοηθάει κανείς όπου μπορεί, μιας και ο χρόνος -δυστυχώς- δεν γυρίζει πίσω!
Κλείνοντας, η έντονη αυτή σειρά, φέρει πάμπολους συμβολισμούς και hints, τα οποία ίσως να μη τα παρατηρήσει κάποιος με τη πρώτη ματιά, αλλά είναι καθοριστικά για την έκβαση και τη κλιμάκωση της ιστορίας. Γλυκόπικρα συναισθήματα, μελαγχολία, δικαίωση και σασπένς, ανάγουν το Erased σε κάτι που θα θυμάστε για καιρό!
Artwork
Μιας και, όπως προειπώθηκε, το Erased είναι δημιουργία του στούντιο A-1 Pictures (Fairy Tail, Your Lie In April, Black Butler ), δύσκολα θα μπορούσε να απογοητεύσει αισθητικά. Καλοδουλεμένα backgrounds και ρευστές κινήσεις δίνουν το παρόν, ενώ το παιχνίδισμα με τις εναλλασσόμενες χρωματικές παλέτες -οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη ψυχολογία του κεντρικού ήρωα, με το κόκκινο να συμβολίζει τον κίνδυνο και το μπλε την ασφάλεια- ολοκληρώνουν αυτή την, οπτικά άρτια, δουλειά. Η κάμερα, που τραβάει από μακριά όταν απεικονίζει τη παιδική ηλικία των ηρώων, χαρίζοντας πλάνα τους σε μεγάλους, ανοιχτούς χώρους, τους κάνει να φαίνονται ακόμα πιο μικροί και ευάλωτοι, ενώ τα κοντινά πλάνα προτιμούνται, όταν αποτυπώνεται η ενήλικη ζωή. Όλοι αυτοί οι χειρισμοί, προσδίδουν επιπλέον αγωνία και ένταση.
Ερχόμενοι στο soundtrack, είναι σύνθεση της ταλαντούχας Yuki Kajiura, η οποία έχει επιμεληθεί τη μουσική σε πάμπολλα anime και βιντεοπαιχνίδια. Οι μελωδίες εντείνουν τα συναισθήματα, συνοδεύοντας όμορφα τα επεισόδια. Αναφορικά με το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από αξιόλογους ηθοποιούς, όπως η Minami Takayama (Fullmetal Alchemist Brotherhood , Ghost In The Shell: Stand Alone Complex) και η Chinatsu Akasaki (Is it Wrong to Pick Up Girls in a Dungeon?, Plastic Memories).
Facts
1) O Ιαπωνικός τίτλος του anime, Bokudake ga Inai Machi, μεταφράζεται σε ‘Η πόλη όπου μόνο εγώ δεν υπάρχω’. Αυτή η φράση, προέρχεται από τη συγκινητική έκθεση της Kayo.
2) Το Erased αποδόθηκε και ως σειρά και ταινία live-action. Οι απόπειρες αυτές είναι σχετικά αξιόλογες, αλλά δεν αγγίζουν το επίπεδο του anime ή του manga.
3) Η Yuki Kajiura έπρεπε να διαβάσει το manga ώστε να προσληφθεί για τη σύνθεση του soundtrack.
4) Στα πρώτα κεφάλαια του manga, ο Satoru συνεργάζεται με την Airi για να σώζουν ανθρώπους, χρησιμοποιώντας τη ξεχωριστή του ικανότητα, εξ’αυτού και το ισχυρό τους δέσιμο. Στο anime, αυτό παραλήφθηκε για εξοικονόμηση χρόνου.
5) Οι σκηνές που λαμβάνουν χώρα στο παρόν, παρουσιάζονται σε πλήρη οθόνη 16: 9, ενώ όσες αποτυπώνουν το παρελθόν ή τη παιδική ηλικία του Satoru, είναι σε κινηματογραφική, ευρεία οθόνη 2.39:1
6) Το τραγούδι του Intro, το Re:Re, από τους Asian Kung-Fu Generation, δεν είχε γραφτεί για τη σειρά, αλλά η παραγωγή πήρε την άδεια να το χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι αρκετά ασυνήθιστο, μιας και στη πλειοψηφία των περιπτώσεων το intro και το outro γράφονται βασισμένα στο έργο.
7) Ο σκηνοθέτης, Tomohiko Itō, εργαζόταν παλαιότερα για τη Madhouse και έχει δουλέψει πάνω στο Death Note και το Monster.
8) Η μικρή γαλάζια πεταλούδα που εμφανίζεται πριν τις Αναβιώσεις του πρωταγωνιστή, όπως ειπώθηκε από τον ίδιο το σκηνοθέτη, αποτελεί φόρο τιμής σε κάποια γνωστή ταινία -η οποία ξεκαθάρισε πως δεν είναι Το Φαινόμενο Της Πεταλούδας.
Major SPOILER Facts
1) Ο συγγραφέας, καθ’όλη τη διάρκεια της σειράς, χρησιμοποιεί μικρά hints, τα οποία δίνουν στοιχεία για το τι έπεται να ακολουθήσει. Για παράδειγμα, στο εισαγωγικό επεισόδιο, ο Satoru αφότου σώσει το παιδί, τραυματίζεται και καταλήγει αναίσθητος στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα και στο τέλος, αφότου σώζει τα παιδιά, γίνεται ο ίδιος το θύμα και καταλήγει -για άλλη μία φορά- χωρίς τις αισθήσεις του, στο νοσοκομείο…
2) Στο ενδέκατο επεισόδιο, ο Satoru δεν εμφανίζεται καθόλου στο opening. Από εκεί, ο παρατηρητικός θεατής, αντιλαμβάνεται πως κάτι δεν πάει καλα.
3) Το manga, τελειώνει διαφορετικά από ότι το anime. Και στις δύο εκδοχές, ο Satoru μιλάει με τον Yashiro αναφορικά με τους φόνους αλλά, στο manga η σκηνή λαμβάνει χώρα σε μία γέφυρα στη κλινική αποκατάστασης που βρίσκεται ο πρωταγωνιστής. Ο Yashiro επιχειρεί να τους σκοτώσει και τους δύο, καίγοντας τη γέφυρα, αλλά ο Satoru καταφέρνει να τον τραβήξει και να πέσουν στο νερό. Η αλλαγή που έγινε στο φινάλε του άνιμε, προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις, τόσο θετικές, όσο και αρνητικές.
4) O Ιαπωνικός τίτλος, ο οποίος όπως προειπώθηκε, μεταφράζεται σε ‘Η πόλη όπου μόνο εγώ δεν υπάρχω’, συμβολίζει τα δεκαπέντε χαμένα χρόνια από τη ζωή του Satoru.
5) Το παρελθόν του Yashiro – Πώς δημιουργήθηκε ένας serial killer:
Ο Yashiro είχε μία προβληματική παιδική ηλικία. Εκτός από το γνωστό περιστατικό με τα hamster που αναφέρεται στο anime και το οποίο υποδηλώνει πολλά, μιας και η κακοποίηση ζώων είναι ένα βήμα πριν τη κακοποίηση ανθρώπων, το παρελθόν του είναι ακόμα πιο σκοτεινό. Αν και ήταν ο νεότερος γιος, οι γονείς του είχαν εναποθέσει πάνω του όλες τις προσδοκίες τους, φορτώνοντάς τον με ευθύνες. Αυτό, οδήγησε τον μεγαλύτερο αδερφό στο να του κάνει bulling. Όσο πήγαινε στη πέμπτη δημοτικού, ο αδελφός του τον ανάγκαζε να δελεάζει μικρά κορίτσια και να τα πηγαίνει κάπου, όπου στη συνέχεια αυτός τα κακοποιούσε. Ο Yashiro, έπρεπε να κρατάει τσίλιες και στη συνέχεια να τις παρηγορεί και να τις πείθει να μείνουν σιωπηλές. Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου συμβάντος, μία κοπέλα σκοτώθηκε και ο μεγαλύτερος αδερφός σκόπευε να φορτώσει το φόνο στο Yashiro. Όταν το έμαθε αυτό, τον σκότωσε και το έκανε να φανεί σαν αυτοκτονία.
Χρόνια αργότερα, ο Yashiro αποπειράθηκε να κάνει τη πρώτη του απαγωγή, αλλά απέτυχε. Αυτό όμως, τον έκανε πιο προσεκτικό. Αρραβωνιάστηκε μία κοινωνική λειτουργό και, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις της, έμαθε πράγματα που θα τον βοηθούσαν να εκπληρώσει τις αρρωστημένες επιθυμίες του. Όταν η κοπέλα άρχισε να τον υποπτεύεται, όταν άρχισαν να αγνοούνται μικρά κορίτσια, την έσπρωξε από το παράθυρο, δολοφονώντας τη. Φτάνοντας στο 1988, τη χρονιά που διδάσκει πλέον στο σχολείο ως καθηγητής, ο Yashiro έχει πετύχει το στόχο του. Όντας προσιτός, όμορφος και έξυπνος, καταφέρνει να κρύψει το χειριστικό κτήνος που υπάρχει μέσα του. Κερδίζει εύκολα την εμπιστοσύνη των θυμάτων του και λόγω της τρομερής του ευφυίας και της θέσης του, δεν δυσκολεύεται να φορτώσει τα εγκλήματά του σε άλλους… Είναι ο απόλυτος κακός, μιας και η φαινομενική του απλότητα και η γοητεία του, του προσδίδουν μία -πλασματική- αθωότητα. Είναι κρίμα που το ενδιαφέρον αυτό backstory παραλήφθηκε από το anime, καθώς οι λεπτομέρειές του δίνουν άλλη υπόσταση στον χαρακτήρα.
Closure
Καταλήγοντας, το Erased είναι μία σειρά που χαρίζει δυνατές συγκινήσεις και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλους. Εξετάζοντας παράλληλα πολλά διαφορετικά θέματα και έχοντας μία γρήγορα ροή, η οποία δεν αφήνει το θεατή να κουραστεί, συναρπάζει και εξάπτει το ενδιαφέρον. Άρα, αν είστε λάτρεις των μυστηρίων και σας αρέσουν οι ανατροπές, είναι το ιδανικό anime για εσάς!
Σοφία Ευαγγελίδου