Death Note: Ένα Θρυλικό και Αμφιλεγόμενο Anime

Κατηγορίες και Θεωρίες γύρω από το Death Note

now thats a handy dandy notebook
now thats a handy dandy notebook

To Death Note δεν χρειάζεται συστάσεις μιας και είναι ένα από τα διασημότερα anime που έχουν κυκλοφορήσει. Τόσο η σειρά όσο και το manga έχουν συγκλονίσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο.

To manga γράφτηκε από τον Tsugumi Ohba και εικονογραφήθηκε από τον Takeshi Obata. Τέθηκε σε κυκλοφορία το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2006, αποτελούμενο συνολικά από 108 κεφάλαια.

Το anime -βασισμένο στο manga- προβλήθηκε στην Ιαπωνική τηλεόραση από τον Οκτώβριο του 2006 εώς και τον Ιούνιο του 2007. Δύο special επεισόδια κυκλοφόρησαν το 2007 και το 2008, εκ των οποίων το πρώτο λαμβάνει χώρα μετά το φινάλε της σειράς, ενώ το δεύτερο ασχολείται με αντιπαραθέσεις μεταξύ του Mello και του Kira.

Η ιστορία του Death Note αρχίζει να ξετυλίγεται όταν ο Light, αριστούχος μαθητής λυκείου, βρίσκει ένα τετράδιο πάνω στο οποίο, γράφοντας το όνομα κάποιου σκεπτόμενος ταυτόχρονα το πρόσωπό του, μπορεί να τον σκοτώσει. Αποφασίζει να παραστήσει τον Θεό και να εξαλείψει τους εγκληματίες. Το σχέδιο του πάει καλά ώσπου ο L, ο διασημότερος ντετέκτιβ, αποφασίζει να εξιχνιάσει την υπόθεση. Έχει ένα αριστουργηματικό σενάριο με αμέτρητες ανατροπές που, αν δεν το έχει παρακολουθήσει ήδη κάποιος, αξίζει να το κάνει.

 

Το Death Note στην Ελλάδα

Όπως σε όλο τον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα, το Death Note αγαπήθηκε πολύ μέχρι και από ανθρώπους που δεν είναι λάτρεις του Ιαπωνικού animation. Δυστυχώς όμως, στην πορεία λογοκρίθηκε από γονείς, εκπαιδευτικούς και εισαγγελείς(!!). Το πρόβλημα είναι, πως στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη τα κινούμενα σχέδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παιδικότητα και απευθύνονται -κυρίως- σε μικρές ηλικίες.

Στην Ιαπωνία όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σενάρια ή/και σκηνές απευθυνόμενα αποκλειστικά σε ενήλικες κυκλοφορούν σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Και κάπου εδώ αρχίζει το πρόβλημα.

Το Death Note δεν έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την βία, αλλά την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και το πως κάποιος δρα όταν ξαφνικά αποκτήσει τεράστια δύναμη. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν σκηνές και χαρακτήρες που θεωρούνται ακατάλληλα για ένα παιδί, καθώς και ένα έξυπνο σενάριο που δεν θα μπορούσε να το αντιληφθεί. Φαντάζομαι πως πολλοί γονείς στον δυτικό κόσμο προμηθεύτηκαν για τα παιδιά τους το Death Note, θεωρώντας το ‘μία παιδική σειρά’ –
μη όντας live action-, και όταν έτυχε να παρακολουθήσουν αποσπάσματα και οι ίδιοι, να ήρθαν προ εκπλήξεως.

Στην Ελλάδα κατηγορήθηκε και διαπομπεύτηκε με ποικίλους χαρακτηρισμούς όπως: ‘’σατανιστικό’’, ‘’εγκληματικό’’ και άλλα πολλά. Ο λόγος που πήρε τέτοιες διαστάσεις είναι γιατί -εν όψει της εκδοχής του netflix- ξαναήρθε στην επικαιρότητα. Μαθητές μετέτρεπαν τα τετράδια τους σε αυτοσχέδια Death Note και η κοινωνία σάστισε. Με την ίδια αυτή – παράλογη- λογική, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή κουνώντας πέρα-δώθε ξύλινα σπαθιά, ξυπνάνε φονικά ένστικτα.

Εκτός από την Ελλάδα, αυτοσχέδια Death Notes σε μαθητές, βρέθηκαν στο Ohio, στο Kentuky, στην Arizona καθώς και σε πολλές τοποθεσίες ακόμα. Τα παιδιά όμως -όπως και στην Ελλάδα- υποστήριξαν πως δεν είχαν σκοπό να βλάψουν κάποιον στην πραγματικότητα. Η μόνη υπόθεση που η ψύχωση με το Death Note πήρε πραγματικά σοβαρές διαστάσεις, ήταν στο Βέλγιο, όπου βρέθηκε ένα πτώμα μαζί με σημείωμα από τον δολοφόνο το οποίο μεταφράζεται σε ‘Είμαι ο Kira’. Όταν εν τέλει κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν δύο άτομα για αυτή την υπόθεση, δήλωσαν πως απλώς ήταν fans της σειράς αλλά ουδεμία ευθύνη της καταλόγισαν για το έγκλημα που διέπραξαν. Αυτή η υπόθεση έγινε
γνωστή ως ‘Manga Murder Case’.

Netflix

Αλλάζοντας λίγο το θέμα, και πριν περάσουμε στο δεύτερο μέρος του άρθρου, θα γίνει μία αναφορά στην Αμερικάνικη εκδοχή του Death Note από το Netflix. Είναι ΚΑΚΙΣΤΗ και έχει αφαιρεθεί ό,τι έκανε την γνήσια σειρά animation να ξεχωρίσει. Ο Light παρουσιάζεται ως ένας νέος με σαδιστικές τάσεις και μιζέρια, ενώ η Mia (Misa), ως μία βαριεστημένη έφηβη με άλυτα θέματα θυμού. Υπάρχει έλλειψη κινήτρου σε όλους τους χαρακτήρες. Για να μην
πλατιάσω, αν είστε στους τυχερούς που δεν το έχουν παρακολουθήσει, συνεχίστε έτσι.

 

EXTRA: Θεωρίες γύρω από το Death Note

Ας ρίξουμε μια ματιά σε θεωρίες που κυκλοφόρησαν από fans της σειράς:

● Η πρώτη και πιο διάσημη θεωρία υποστηρίζει πως ο Light έγινε Shinigami. Επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν αυτή την άποψη είναι πως, ο Shinigami που εμφανίζεται στο extra επεισόδιο, φοράει ένα ματωμένο
κοστούμι όμοιο με αυτό που φορούσε ο Light όταν πέθανε. Επίσης πως η φωνή και το χαμόγελο τους μοίαζουν αρκετά, και πρόσθετα, πως έχει οικειότητα με τον Ryuk και του πετάει ένα μήλο -χαρακτηριστική συνήθεια του Light.

● Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει πως ο Light είναι sociopath, ο L και ο Mello αυτιστικοί (πιθανόν να έχουν σύνδρομο Άσπεργκερ) και πως o Near πάσχει και από αλμπινισμό. Και τα τρία αυτά φαίνονται απόλυτα λογικά.

● Ο Μello χρησιμοποίησε το Death Note για να σκοτώσει τον Mikami. Who knows?

● Υπάρχει η θεωρία πως το manga έχει και ένα εναλλακτικό τέλος, στο οποίο ο Light συνεχίζει να ζει και να διαπράτει φόνους, αλλά, όταν έρχεται η ώρα να φύγει θα πρέπει πρώτα να βιώσει έναν-έναν όλους τους φόνους και με αυτό τον τρόπο να τιμωρηθεί.

● Κάποιοι λένε πως η Misa δεν αυτοκτόνησε, αλλά πως σκοτώθηκε από ένα DeathNote.

Κλείνοντας το άρθρο, το Death Note είναι μία ιδιοφυέστατη δημιουργία την οποία αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος. Αστυνομικό, ανατρεπτικό, δραματικό και ρομαντικό, μπλέκει με μαεστρία πολλά είδη κάνοντάς σας να μην μπορείτε να απομακρύνετε ούτε λεπτό τα μάτια σας από την οθόνη. Αλλά, καλύτερα να μην φτιάξετε ποτέ αυτοσχέδιο Death Note, δεν είναι καλή ιδέα!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061