Videogame Review: Call of the Sea

nohan call of the sea
nohan call of the sea

Αν σας αρέσουν παιχνίδια όπως το What Remains of Edith Finch ή το Firewatch, τότε το Call of the Sea είναι σίγουρα για σας. Είναι ένας Puzzle/Adventure τίτλος που καλύπτει όλες τις ανάγκες που έχει ένας λάτρης αυτής της κατηγορίας και έχει έναν όμορφα δεμένο κόσμο, που σου επιτρέπει να χαθείς μέσα του. 

Plot

Η πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, Norah, πάσχει από μια ιδιαίτερη και μάλλον ανίατη ασθένεια η οποία την καταβάλει και εμφανίζεται κυρίως στα χέρια της, με την μορφή σημαδιών που κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι και από τι προκαλείται. Ο σύζυγος της, παρακινούμενος καθαρά από την αγάπη του για εκείνη, είχε εξαφανιστεί αναζητώντας μια απάντηση και μια πιθανή θεραπεία για το πρόβλημα της γυναίκας του. 

Η Norah κάποια χρόνια μετά την εξαφάνιση του, με αφορμή ένα δέμα ξεκινάει την περιπέτειας της, αναζητώντας τον χαμένο άντρα της .  Στην πορεία αυτής της αναζήτησης, καταλήγει σε ένα μυστήριο νησί το οποίο φαντάζει πολύ πιο σύνθετο από τι μοιάζει εξωτερικά. Η Norah καλείται να ανακαλύψει που είναι εκείνος που αγαπά αλλά και κάτι πολύ πιο βαθύ, τον εαυτό της. Παρελθόν και παρόν μπερδεύονται και χορεύουν περίτεχνα μπροστά της μέσα από το πρίσμα ενός καλογραμμένο σεναρίου.

Game Environment

Το περιβάλλον του Call of the Sea συνδυαστικά με την αφήγηση που προσφέρει είναι αυτό που το κάνει τόσο όμορφο και ευχάριστο. Τα σκηνικά και ο τρόπος που εναλλάσσονται ακολουθώντας την ιστορία της Norah και του συζύγου της είναι καθηλωτικά χωρίς φανφάρες και περιττές λεπτομέρειες. Από παραδεισένιες παραλίες σε σκοτεινές βουνοκορφές και από εξωτικά δάση σε σπήλαια πνιγμένα από αναμνήσεις. Η παλέτα του παιχνιδιού δεν φοβάται τα χρώματα τονίζοντας τα με κάθε ευκαιρία και προσαρμόζοντας τα ανάλογα με την διάθεση της πρωταγωνίστριας μας.  Out of the Blue, συνέχισε έτσι!

Εκτός από την Norah και το σύζυγο της, στην ευρύτερη ιστορία του παιχνιδιού υπάρχουν και κάποιοι χαρακτήρες που απαρτίζουν -ή μάλλον απάρτιζαν, την ομάδα του συζύγου. Το σενάριο δεν κάνει διακρίσεις και τους δίνει ευκαιρίες να αναπτύξουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους αρκετά για να πλαισιώσουν την κύρια ιστορία και αφορμές ή δικαιολογίες για τις πράξεις του παράφορα ερωτευμένο συζύγου. Παίζοντας ανακαλύπτουμε φωτογραφίες, γράμματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα των χαρακτήρων που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ροή του παιχνιδιού χωρίς να κουράζουν ή να διακοπτουν την εξευρεύνησή μας.

Riddles done Right

Ο μίτος της Norah ξεδιπλώνεται μέσα από πολύ περπάτημα στα μυστήρια δρομάκια του νησιού και επίλυση γρίφων. Οι γρίφοι είναι ικανοποιητικοί, τόσο σε επίπεδο δυσκολίας όσο και εφευρετικότητας.  Σε κάθε περιοχή υπάρχει ένα βασικός γρίφος που πρέπει να λυθεί για να προχωρήσουμε στην επόμενη και μικρότεροι που μας δίνουν τα απαραίτητα εργαλεία για την επίλυση του. Το μόνο αρνητικό που παρατήρησα σε αυτό τον τομέα είναι ότι σε κάποιους γρίφους δίνονται περισσότερες πληροφορίες από αυτές που πρακτικά χρειάζονται και αυτό κάποιες φορές είναι αρκετά αποπλανητικά.

Ο παίκτης έχει στην διάθεση του ένα σημειωματάριο με σημειώσεις και υποθέσεις. Εκεί καταγράφεται οτιδήποτε ο παίκτης παρατηρήσει και μπορεί να φανεί χρήσιμο στην επίλυση γρίφων. Πολύ χρήσιμο και βοηθητικό εργαλείο το οποίο όμως κάποιες φορές υπεραπλουστεύει την διαδραστικότητα του point and click στοιχείο του παιχνιδιού. 

Voice acting & Soundtrack

Τέλος, το voice acting είναι καλά δουλεμένο και τα κείμενα προσεκτικά γραμμένα. Όπως προαναφέρθηκε, το παιχνίδι, κατά κύριο λόγο, αποτελείται από περιηγήσεις, οπότε η κάλυψη αυτού του νεκρού χρόνου προϋποθέτει όμορφους μονολόγους και παρατηρήσεις και σε αυτό τον τομέα το Call of the Sea τα πάει περίφημα. Το συναισθηματικό υπόβαθρο της πρωταγωνίστριας αποτυπώνεται εύστοχα και εναλλάσσονται αρμονικά, συνδυαστικά με την μουσική υπόκρουση του νησιού, που αποτελείται κυρίως από φυσικούς ήχους και ambient μελωδίες όταν χρειάζεται να δημιουργηθεί κάποια ένταση ή το αίσθημα του απόκοσμου.

Closure

Το Call of the Sea είναι ένα Adventure παιχνίδι με στοιχεία εξερεύνησης και γραμμικής αφήγησης. Είτε ψάχνετε μία περιπέτεια με έξυπνους γρίφους  είτε απλά θέλετε να ξεδιπλώσετε μια συγκινητική ιστορία αγάπης και συναισθηματικής ανακάλυψης ο τίτλος θα σας καλύψει.  Μην περιμένετε μια μοναδική εμπειρία ή κάτι συγκλονιστικά καινούργια αλλά σίγουρα αξίζει μια ευκαιρία. Κολυμπήστε στον κόσμο του και θα ανακαλύψετε όμορφα πράγματα.

Details

Developer:  Out of the Blue Games S.L.

Κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2020

Διαθέσιμο σε: Xbox One, Microsoft Windows, Xbox Series X / S

Τιμή: 19.99€

Χρήστος Μελίδης

More Stories
ashwalkers a survival journey the four main characters
Videogame Review: Ashwalkers