tetrisc
tetrisc

Διάσημα βιντεοπαιχνίδια δημιουργημένα από …έναν άνθρωπο

Η δημιουργία ενός βιντεοπαιχνιδιού ακούγεται -και είναι- δύσκολη υπόθεση. Πόσο δυσκολότερη μπορεί να γίνει όμως, όταν την αναλαμβάνει ένα και μόνο άτομο; Σίγουρα πολύ, μιας και οι απαιτήσεις ενός παιχνιδιού είναι μεγάλες, ενώ προϋποθέτει γνώσεις πάνω σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Ωστόσο, με πάθος, αφοσίωση και σκληρή δουλειά τίποτα δεν είναι αδύνατο και αυτό το αποδεικνύουν οι παρακάτω τίτλοι, οι οποίοι αν και one-man-job, κατάφεραν να αναχθούν σε θρύλους!
Let’s take a closer look!

Dust: An Elysian Tail

Το όμορφο Dust: An Elysian Tail, είναι δημιουργία του Dean Dodrill. Κυκλοφόρησε το 2012 και λαμβάνει χώρα στο φανταστικό κόσμο της Falana, με το παίκτη να ελέγχει ένα από τα ανθρωπόμορφα πλάσματα που ζουν εκεί, προσπαθώντας να αποτρέψει τη κυριαρχία του κακού. Όμορφη ιστορία, ονειρικά backgrounds, εύκολοι χειρισμοί και καλοδουλεμένα cutscenes, καθιστούν δύσκολο το να πιστέψει κανείς πως πρόκειται για one-man-job. O Dean Dodrill προόριζε το σενάριο του Elysian Tail για animation ταινία, μέχρι που αποφάσισε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα ως βιντεοπαιχνίδι. Έτσι ανέλαβε εξ’ολοκλήρου το σχεδιασμό και το προγραμματισμό του και χρειάστηκε περίπου τέσσερα χρόνια για να το ολοκληρώσει. Έπειτα, έλαβε βοήθεια για το κομμάτι του soundtrack και του voice acting και το παιχνίδι του κυκλοφόρησε και αγαπήθηκε από μία μεγάλη μερίδα κόσμου, τόσο για τη δράση του, όσο και για την όμορφη ιστορία και τα backgrounds!

Minecraft
Το Minecraft δημιουργήθηκε από τον Markus ‘Notch’ Persson. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009 και είναι το παιχνίδι με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Αποτελεί ένα sandbox/ RPG/ open world game, που δίνει έμφαση στην εξερεύνηση και τη δημιουργικότητα. Ο παίκτης καλείται να επιβιώσει σε ένα … τετράγωνο κόσμο, φτιάχνοντας καταφύγια, φάρμες και εξερευνώντας ορυχεία. Οι δυνατότητες που προσφέρει είναι αμέτρητες και ουσιαστικά δε τελειώνει ποτέ. Ο Markus Persson, επηρεασμένος από το Infiniminer, αλλά εντάσσοντας πιο πολλά φανταστικά στοιχεία και προοπτική πρώτου προσώπου, δημιούργησε το Minecraft. Ανέλαβε το προγραμματισμό και το σχεδιασμό του, ωστόσο έλαβε σοβαρά υπόψιν του τη γνώμη και το feedback των παικτών και του community, βελτιώνοντάς το συνεχώς. Και, long story short, το Minecraft πλέον έχει κατακτήσει το κόσμο του gaming -και όχι άδικα!

Braid

To Braid, το puzzle-adventure videogame του 2008 που άφησε εποχή, είναι δημιουργία ενός ανθρώπου: του ιδιοφυούς Jonathan Blow. Ο Blow, ο οποίος κρύβεται και πίσω από το εξαιρετικό puzzle παιχνίδι εν ονόματι The Witness, >ENTER BEST PUZZLE GAMES LINK HERE αποφάσισε να δημιουργήσει το Braid με σκοπό να προκαλέσει τους παίκτες, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με απαιτητικούς γρίφους, που θυμίζουν παιχνίδια παλαιότερης γενιάς. Ο παίκτης, ελέγχοντας τον Tim, προσπαθεί να βρει τη πριγκίπισσά του, η οποία έχει απαχθεί. Οι γρίφοι συχνά τείνουν να είναι τόσο δύσκολοι, που η Microsoft ζήτησε επανειλημμένα από τον Jonathan Blow να ενταχθούν hints. Όμως, μεγάλο μέρος της μαγείας του Braid, έγκειται στη δυσκολία του. Όμορφα backgrounds που θυμίζουν πίνακα, απαιτητικοί γρίφοι, και χαλαρωτικές μελωδίες πιάνου, δίνουν επίσης δυναμικά το παρόν, κάνοντας το παιχνίδι ακόμη καλύτερο. Επίσης, οι λάτρεις του Super Mario θα παρατηρήσουν πως το Braid έχει ξεκάθαρες επιρροές από αυτό, κυρίως όσον αφορά το gameplay. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως έβαλε τις βάσεις για μία νέα εποχή όσον αφορά το indie gaming, δίνοντας ώθηση σε πολλούς ανεξάρτητους δημιουργούς να κυνηγήσουν το όνειρό τους.

Tetris
Το Tetris αποτελεί ένα κλασικό και αγαπημένο παιχνίδι, έχοντας σπάσει ρεκόρ πωλήσεων. Ο σκοπός του είναι αρκετά απλός και έγκειται στο να τοποθετηθούν σχήματα, το ένα πάνω στο άλλο, με κατάλληλο τρόπο ώστε να σχηματιστούν κάθετες ή/και οριζόντιες γραμμές, χωρίς κενά μεταξύ τους. Αν και το έχουν ανακατασκευάσει πολλές εταιρείες ανά καιρούς, το πρωτότυπο παιχνίδι δημιουργήθηκε από ένα και μόνο άνθρωπο: το Ρώσο Alexey Pajitnov. Το δημιούργησε με σκοπό να δοκιμάσει τη τεχνητή νοημοσύνη των υπολογιστών στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών, το μακρινό 1984. Έκτοτε, το Tetris έχει αναχθεί σε θρύλο και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δε το έχει παίξει -έστω μία φορά!

Stardew Valley
Το Stardew Valley είναι δημιουργία του Eric Barone. Κυκλοφόρησε το 2016 και ο παίκτης ελέγχει ένα χαρακτήρα που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη στρεσογόνα ζωή στη πόλη, αναλαμβάνοντας τη φάρμα του παππού του στη Stardew Valley. Ο Barone ξεκίνησε να προγραμματίζει το παιχνίδι το 2011, θέλοντας να αυξήσει τις πιθανότητές του να βρει εργασία στο τομέα του. Έτσι, όντας λάτρης του Harvest Moon, θέλησε να κατασκευάσει κάτι αντίστοιχο, διορθώνοντας παράλληλα όσα δε του άρεσαν στο αγαπημένο του παιχνίδι. Παράλληλα, άντλησε έμπνευση από το Minecraft και το Terraria, κυρίως όσον αφορά το κομμάτι των κατασκευών και των quests. Χρειάστηκε πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει -μιας και ήταν τό πρώτο βιντεοπαιχνίδι που έφτιαξε ποτέ, και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Το Stardew Valley είναι γνωστό για τη ζεστασιά και την αισιοδοξία που εκπέμπει, ενώ οι κοινωνικές δεξιότητες και η δημιουργικότητα που απαιτεί, το κάνουν ακόμη καλύτερο!

Closure
Αναμφίβολα, το να δημιουργεί κανείς ένα παιχνίδι ολομόναχος είναι σκληρή δουλειά. Παρόλα αυτά, η ελευθερία έκφρασης που έχει, τείνει να εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα και να δικαιώνει το κόπο του. Άλλωστε, κάποια από τα πιο ενδιαφέροντα βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών, είναι indie ή one-man-job παραγωγές!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061