Anime Review: Her Blue Sky

wp6118199
wp6118199

Αν συναντούσατε το παρελθοντικό εαυτό σας, τι πιστεύετε πως θα σας έλεγε;

Το Her Blue Sky κυκλοφόρησε το 2019 από το CloverWorks Studio σε σκηνοθεσία του Tatsuyuki Nagai, σενάριο της Mari Okada και σχέδιο του Masayoshi Tanaka, καταφέρνοντας να κερδίσει τις εντυπώσεις. Η ιδιαίτερη ιστορία του φιλμ, που θυμίζει κάτι από Back in the Future, έχει στοιχεία romance, fantasy, coming-of-age και drama. Καθόλη τη διάρκειά του, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με το εξής ερώτημα: Είσαι ικανοποιημένος από τον άνθρωπο που κατάφερες να γίνεις; Επιτρέψτε μου όμως να γίνω πιο συγκεκριμένη!

Synopsis

Η Akane και η Aoi έμειναν ορφανές σε μικρή ηλικία. Η Akane, όντας μεγαλύτερη, αποφάσισε να εγκαταλείψει το όνειρό της να ακολουθήσει το αγόρι της στο Τόκιο και, αντί αυτού,  να μείνει στη γενέτειρά της, ώστε να φροντίσει τη νεότερη αδελφή της. Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο πρώην φίλος της Akane επιστρέφει στα πλαίσια ενός μουσικού φεστιβάλ. Ταυτόχρονα όμως επιστρέφει και ο εφηβικός εαυτός του, δημιουργώντας …προβλήματα στη -δεκαεπτάχρονη πλέον- Aoi.

Analysis

Αν μπορούσατε να συναντήσετε το παρελθοντικό εαυτό σας, τι πιστεύετε πως θα σας έλεγε; Θα ήταν απογοητευμένος ή υπερήφανος για την εξέλιξή σας; Θα προσπαθούσατε να διορθώσετε τα λάθη που έχετε κάνει, ή θα αποδεχόσασταν πως αυτά σας οδήγησαν εδώ που είστε και θα πορευτείτε μαζί τους; Αυτά είναι λίγα μονάχα από τα ερωτήματα που θέτει το Her Blue Sky. Αυτό το coming-of-age φιλμ, που στο πυρήνα του πραγματεύεται τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή και εξετάζει το πόσο δύσκολο είναι να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες είναι καθοριστικές για το μέλλον, θα σας σας κινήσει το ενδιαφέρον. Χτίζοντας αργά και σταθερά έντονα συναισθήματα, δίνοντας ταυτόχρονα χρόνο στο θεατή να γνωρίσει τους χαρακτήρες, εξερευνά το πόσο σκληρή είναι η συνειδητοποίηση ότι κάποιος έχει αποκλίνει πολύ από τον αρχικό του στόχο και τα όνειρά του.

Παρόλα αυτά, μη ξεγελιέστε! Η ταινία αυτή είναι κάθε άλλο παρά απαισιόδοξη, αφού είναι γεμάτη χιούμορ, κωμικές σκηνές, ελπίδα και λύτρωση. Μπερδεύει τις παραδόσεις με το σύγχρονο τρόπο ζωής και, έχοντας ένα μαγικό ρεαλισμό, προσπαθεί να παντρέψει παλιές, Ιαπωνικές πεποιθήσεις με πιο μοντέρνα ιδανικά. Μέσω της Akane, δείχνει πως κανένας δε πρέπει να νιώθει άσχημα για τις επιλογές του, όσο και αν αυτές αποκλίνουν από τα πρότυπα που έχει θέσει η κοινωνία. Σημασία έχει να τον κάνουν χαρούμενο και να μην ανακόβουν την εξέλιξή του. Τόσο η Akane όσο και ο Shinnosuke φαίνεται να έχουν ενδιαφέρον backstory, το οποίο όμως δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο να ξεδιπλωθεί, αφήνοντας το κοινό με απορίες. Θα ήταν καλό, αν μέσω flashbacks, είχαμε καταφέρει να δούμε το πώς οδηγήθηκε ο Shinno στο να γίνει ένας τόσο διαφορετικός άνθρωπος από αυτόν που προοριζόταν.

Το Her Blue Sky φέρει πολλά κοινά με το Anohana και το The Anthem of the Heart, και αυτό δείχνει πως η τριμελής ομάδα που ευθύνεται για τη δημιουργία του θεωρεί πως έχει βρει ‘’τη συνταγή της επιτυχίας’’. Χρησιμοποιώντας την ίδια φόρμουλα καταφέρνουν να χτίσουν ένα φανατικό κοινό, διακινδυνεύοντας όμως ταυτόχρονα το να γίνουν βαρετοί και προβλέψιμοι. Σίγουρα, πολλοί καλλιτέχνες επιλέγουν να αφιερώσουν όλη τους τη ζωή εξερευνώντας μία συγκεκριμένη προσέγγιση, ωστόσο στο Her Blue Sky δεν εξερευνάται τίποτα νεό, παρά μονάχα αναπαράγονται τα ίδια μοτίβα. Παρόλα αυτά, αν δεν έχετε παρακολουθήσει τις προηγούμενες δουλειές της ομάδας, αυτό δε θα αποτελέσει πρόβλημα.

Artwork

Το Her Blue Sky έχει υπέροχο artwork, όπως και όλες οι ταινίες του Cloverworks Studio άλλωστε. Τα χρώματα είναι προσεκτικά διαλεγμένα και απορρέουν μία αίσθηση γαλήνης και ευφορίας. Τα backgrounds είναι απόλυτα ρεαλιστικά και θυμίζουν πίνακα, ενώ οι χαρακτήρες διακρίνονται από έντονη εκφραστικότητα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υπερβολή. Για την επίτευξη της ρευστής και φυσικής κίνησης χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του rotoscoping, η οποία έγινε πολύ δημοφιλής από τη δεκαετία του 1930 και έπειτα. Η χρήση της αποσκοπεί στη ρεαλιστική απόδοση της κίνησης, ενώ -σε συνδυασμό με άλλα ειδικά εφέ, βοηθά στη ποιότητα των φωτοσκιάσεων. Εν κατακλείδι, σκηνοθετικά και σχεδιαστικά, το φιλμ αυτό είναι άψογο!

Συνεχίζοντας και ερχόμενοι στο κομμάτι του soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση του ταλαντούχου Masaru Yokoyama. Ο Yokoyama έχει μεγάλη εμπειρία στη σύνθεση μουσικών για anime και κρύβεται πίσω από αριστουργήματα όπως τα Your Lie in April και Love and Lies. Παρόλα αυτά, η ενορχήστρωση του Her Blue Sky δε καταφέρνει να ξεχωρίσει και να μείνει αλησμόνητη, παρά λειτουργεί ‘συμπληρωματικά’. Τέλος, όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, όπως οι: Yō Taichi (Fruits Basket, Erased) και Atsumi Tanezaki (Death Parade, Fairy Gone).

Facts

1) To Her Blue Sky είναι η τρίτη ταινία που δημιουργούν μαζί οι Tatsuyuki, Mari και Masayoshi. Οι τρεις τους, οι οποίοι αποκαλούνται συχνά ‘’Super Peace Busters’’, φαίνεται να έχουν βρει την ιδανική φόρμουλα. Οι προηγούμενες δουλειές στις οποίες συνεργάστηκαν είναι το Anohana: The Flower we Saw that Day και το The Anthem of the Heart.

2) O Masatsugu φαίνεται συχνά να φορά μία ζακέτα με τα γράμματα ANH και ένα σύμβολο που θυμίζει λουλούδι. Αυτό αποτελεί αναφορά στην Anohana, τη πρώτη ταινία που δημιούργησε το τρίο της ομάδας παραγωγής.

Closure

Καταλήγοντας, το Her Blue Sky είναι ένα όμορφο και απλό φιλμ, το οποίο σας προτείνω να παρακολουθήσετε. Η ιστορία του, η οποία θα είχε αξιοποιηθεί πλήρως αν αντί για ταινία είχε αποδοθεί σε σειρά, δείχνει πως κάθε επιλογή έχει ένα τίμημα -το οποίο πρέπει να πληρωθεί με αξιοπρέπεια και, αποτυπώνοντας εφηβικούς έρωτες, καλλιτεχνικές ανησυχίες και συγκρούσεις, καταφέρνει να σας φτιάξει τη διάθεση. Δώστε του μία ευκαιρία!

Σοφία Ευαγγελίδου

[email protected]

https://www.youtube.com/watch?v=igvZubQIN5Y
More Stories
34dd09fb1ad0d3fbca905e2202d60a81 e1579007183771
Anime Review: To the Forest of the Firefly Lights