8th Generation Offline Co-op Video Games Part 1

a way out review
a way out review

Μπαίνοντας απευθείας στο κυρίως μέρος του άρθρου, αξίζει να αναφερθεί το πώς στο παρελθόν τα βιντεοπαιχνίδια συνήθιζαν να απευθύνονται σε δύο ή και περισσότερους παίκτες, όντας πιο ομαδικά. Tekken, Mortal Kombat, Super Mario Kart… Η λίστα με τους co-op τίτλους θα μπορούσε να είναι τεράστια. Ωστόσο, οι συνθήκες πλέον άλλαξαν και οι εταιρείες παραγωγής προτιμούν να παρέχουν τη δυνατότητα multiplayer κυρίως μέσω του ίντερνετ. Αυτό, έχει τα εξής θετικά: τείνει να μην υπάρχει περιορισμός αναφορικά με τον αριθμό των παικτών, ενώ ο καθένας μπορεί να παίζει από το προσωπικό του χώρο. Στον αντίποδα όμως, απαιτείται να υπάρχουν (τουλάχιστον) δύο κονσόλες και συνδρομή. Είναι ένα έξυπνο επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο αποσκοπεί πρωτίστως στην αύξηση των πωλήσεων και ,σε δεύτερη μοίρα, στη διευκόλυνση του χρήστη.

Για αυτό το λόγο, θα αναφερθούν κάποια από τα λιγοστά co-op βιντεοπαιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια στις κονσόλες νεότερης γενιάς και μπορούν να παιχτούν offline!

A Way Out

To Α Way Out κυκλοφόρησε το κοντινό 2018 και αποτελεί ένα action/ adventure παιχνίδι, σε δημιουργία του Hazelight Studios. Απευθύνεται αποκλειστικά σε δύο άτομα, μη δίνοντας τη δυνατότητα single-player. Η ιστορία, η οποία αποδίδεται μέσω split-screen, ακολουθεί τον Leo και τον Vincent, δύο κρατούμενους οι οποίοι πασχίζουν να αποδράσουν από τη φυλακή, θέλοντας να πάρουν εκδίκηση για τις αδικίες που υπέστησαν. Για να τα καταφέρουν όμως, οι δύο παίκτες που τους χειρίζονται, οφείλουν να συνεργάζονται και να συγχρονίζονται. Είναι ένα έξυπνο παιχνίδι, το οποίο έχει δημιουργηθεί με περίσσεια προσοχή και είναι αποτέλεσμα σκέψης.
Η μεγαλύτερη βαρύτητα έχει δοθεί στο σενάριο και στο ενδιαφέρον παρελθόν των πρωταγωνιστών, ενώ οι ανατροπές, η δράση και η ηρεμία, είναι στις σωστές αναλογίες. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το δοκιμάσετε, δε θα σας απογοητεύσει!

Κυκλοφορεί σε: PS4, Xbox One, PC

Broforce

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα έμοιαζε ο Super Mario αν, αντί για υδραυλικός, ήταν ένας Αμερικάνος κομάντο; Όχι; Οι δημιουργοί του Broforce όμως αναρωτήθηκαν, και έτσι δημιούργησαν ένα επικό side-scrolling run-and-gun βιντεοπαιχνίδι. Το παιχνίδι αυτό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για offline co-op mode, είναι ουσιαστικά το Super Mario Bros, στη σκληρή και ‘’Ράμπο’’ εκδοχή του. Άπλετη 2D διασκέδαση, νοσταλγικά γραφικά και μελωδίες, γέλιο και ΠΟΛΛΈΣ σφαίρες, χαρίζουν επάξια σε αυτό το παιχνίδι μία θέση στη λίστα. Δώστε του μία ευκαιρία, καθώς θα σας γυρίσει στο παρελθόν και θα σας διασκεδάσει!
Κυκλοφορεί σε: PS4, Nintendo Switch, PC

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan

Το Man of Medan κυκλοφόρησε το 2019 από τη Supermassive Games. Έχοντας στοιχεία horror, survival και drama, περιστρέφεται γύρω από μία ομάδα ανθρώπων που παγιδεύεται σε ένα πλοίο-φάντασμα και οι εφιάλτες τους ξεκινούν να παίρνουν μορφή. Ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, εκτός από τη δυνατότητα multiplayer και τα καλοδουλεμένα cinematics, είναι το ότι ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να λάβει αποφάσεις, που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας. Τα γραφικά (παρα)είναι καλά, το voice acting είναι γλαφυρό και τα jumpscares δίνουν συνεχώς το παρόν. Αν και θυμίζει πιότερο ταινία και λιγότερο βιντεοπαιχνίδι, παραμένει εξαιρετικό και απαιτητικό, ενώ ταυτόχρονα δίνει πάτημα για πολλές συζητήσεις με τη παρέα σας, γύρω από το μυστήριο του στοιχειωμένου πλοίου. Δοκιμάστε το!

Κυκλοφορεί σε: PC, PS4, XBox One

LittleBigPlanet 3

Το LittleBigPlanet 3 είναι ένα action-platformer βιντεοπαιχνίδι, το οποίο κυκλοφόρησε το 2014 από τη Sumo Digital. Δίνοντας έμφαση στη δημιουργικότητα και θυμίζοντας λίγο τα κλασικά και αγαπημένα side-scrolling games, δίνει στο παίκτη τη δυνατότητα να δημιουργήσει δικούς του χαρακτήρες, πίστες και power-ups. Μέσω της offline co-op mode, μπορείτε να διασκεδάσετε με κάποιο φίλο σας και να σχηματίσετε τον εικονικό κόσμο που σας ταιριάζει. Άλλωστε, τα παιχνίδια που ανήκουν στην υποκατηγορία sandbox, φημίζονται για τις αμέτρητες επιλογές που προσφέρουν. Give it a try!

Κυκλοφορεί σε: PS3, PS4

Unravel Two

Αν μπορούσα να περιγράψω αυτό το παιχνίδι με μία πρόταση, θα ήταν η ακόλουθη: so cute that it hurts! Παρόλα αυτά, θα επεκταθώ παραπάνω. Το Unravel Two, το οποίο κυκλοφόρησε από το Σουηδικό στούντιο παραγωγής Coldwood Interactive το 2018, αποτελεί ένα adventure/ puzzle βιντεοπαιχνίδι. Η ιστορία ακολουθεί δύο μικρά πλασματάκια φτιαγμένα από κλωστή, τα οποία εξερευνούν το κόσμο γύρω τους και βοηθούν με το τρόπο τους να αλλάξει η ροή της ιστορίας… Το setting είναι πανέμορφο, τα γραφικά ικανοποιητικότατα, ενώ το μικροσκοπικό μέγεθος των πρωταγωνιστών, που συμβάλλει στα να ‘μεγεθύνονται’ τα περιβάλλοντα αντικείμενα, προσθέτει μία επιπλέον δόση μαγείας. Το παιχνίδι έχει μικρό βαθμό δυσκολίας, αλλά θα σας φέρει πιο κοντά με το συμπαίκτη σας και, μέσω των ονειρικών τοπίων του, θα σας χαλαρώσει. Όμως, αν εκτός της ηρεμίας, αναζητάτε και κάτι πιο απαιτητικό, υπάρχουν μίνι-πίστες οι οποίες θα τεστάρουν την υπομονή σας…

Κυκλοφορεί σε: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Closure

Η δυνατότητα co-op ήταν πολύ δημοφιλής στο παρελθόν και έφερνε πιο κοντά τους ανθρώπους, καθώς είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση το να βρίσκονται όλοι στον ίδιο χώρο, μοιραζόμενοι μία κονσόλα και δύο -ή και παραπάνω, χειριστήρια. Αυτό όμως τείνει να εκλείψει, μιας και οι εταιρείες κυκλοφορούν ολοένα και λιγότερα offline multiplayer παιχνίδια. Εξαιρώντας τους κλασικούς co-op τίτλους, οι οποίοι περιλαμβάνουν fighting, racing ή sports games, οι παίκτες πλέον έχουν περιορισμένες επιλογές. Άρα, αν είστε λάτρεις των ομαδικότητας ή αν οι φίλοι σας δεν έχουν τη δική τους κονσόλα, δοκιμάστε να διασκεδάσετε όλοι μαζί με κάποιο από τα παραπάνω βιντεοπαιχνίδια!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
guitar kokopeli
Γιατί Είναι Σημαντική η Εκμάθηση Ενός Μουσικού Οργάνου;