6 Μουσικά Anime που Πρέπει να Παρακολουθήσετε

given mcs
given mcs

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μουσική θεραπεύει το μυαλό και τη ψυχή. Αποτελεί μία μορφή έκφρασης, συνδέει τους ανθρώπους και συχνά βρίσκει το τρόπο να τους λυτρώνει από τις δυσκολίες τους. Από τα αρχαία χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, εμπλουτίζοντας με μοναδικό τρόπο όλες τις διαφορετικές κουλτούρες του κόσμου. 

Η μουσική είναι εξίσου σημαντική και στη βιομηχανία των anime. Πολλοί καλλιτέχνες κατάφεραν να ξεχωρίσουν έπειτα από τη προώθηση της δουλειάς τους μέσα από σειρές και ταινίες. Τόσο τα opening και τα outro τραγούδια, όσο και οι μελωδίες του soundtrack που ακούγονται στο background, βοηθούν στο να ενταθούν τα εκάστοτε συναισθήματα. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους, πολλά anime περιστρέφουν τη βασική τους θεματολογία γύρω από τη μουσική. Αν είστε λοιπόν μουσικόφιλος και απολαμβάνετε  να ακούτε νέες μελωδίες διαφορετικών ειδών ή αν επιθυμείτε να ρίξετε μία καλύτερη ματιά στη μουσική βιομηχανία, η λίστα που ακολουθεί απευθύνεται σε εσάς!  

6) Kids on the Slope, 2012

Ο Kaoru Nishimi είναι ένας εσωστρεφής πιανίστας, ο οποίος έχει αλλάξει πολλά σχολεία λόγω της δουλειάς του πατέρα του. Έχοντας μόλις φτάσει στο Kyushu, αντιλαμβάνεται πως οι συμμαθητές του είναι προκατειλημμένοι και ανταγωνιστικοί μαζί του, έτσι σύντομα εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια να συνυπάρξει μαζί τους. Τότε όμως συναντά την Ritsuko και τον Sentarou, δύο παρεξηγημένους νέους που είναι παθιασμένοι με τη τζαζ μουσική, και η ζωή του αλλάζει ριζικά. 

To Kids on the Slope αποτελεί μία ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και τη μουσική. Οι κεντρικοί χαρακτήρες μοιράζονται μία κοινή αγάπη για τη τζαζ, ένα είδος μουσικής που σπάνια θα συναντήσει κανείς σε anime. Η σειρά λαμβάνει χώρα στο 1966, καταφέρνοντας να αποτυπώσει τη καθημερινότητα μίας λίγο παλαιότερης εποχής και παρόλο που χαρακτηρίζεται ως coming-of-age drama, περιέχει τόσο στοιχεία ρoμαντισμού, όσο και slice-of-life. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως το anime αυτό άρτιο όσον αφορά το σχεδιαστικό και το σκηνοθετικό μέρος, πράγμα λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως πίσω του κρύβεται ο υπέροχος σκηνοθέτης Watanabe Shinichi. Το πιο δυνατό κομμάτι του show όμως είναι αναμφίβολα το soundtrack. Οι υπέροχες μελωδίες που μαγεύουν και συνεπαίρνουν το θεατή, είναι σε σύνθεση της ταλαντούχας Yoko Kanno, η οποία κρύβεται πίσω από τα αριστουργηματικά Wolf’s Rain και Cowboy Bebop. 

5) Given, 2018

O Ritsuka είναι ένας μαθητής λυκείου. Εκτός από μαθητής όμως, είναι και κιθαρίστας και συνθέτης σε ένα συγκρότημα που έχει δημιουργήσει, στο οποίο συμμετέχει ο Akihiko στο ρόλο του ντράμερ και ο Haruki ως μπασίστας. Σύντομα ο Ritsuka γίνεται δάσκαλος κιθάρας για τον Mafuyu, έναν νέο και ντροπαλό συμμαθητή του, και οι ζωές όλων αρχίζουν να μπλέκονται μεταξύ τους. Ενώ λοιπόν ξεδιπλώνεται η ιστορία τους και χτίζεται ο δρόμος που θα τους οδηγήσει στη πρώτη τους μεγάλη εμφάνιση, η φιλία τους ταλανίζεται από κρυφούς έρωτες και από ένα στοιχειωμένο παρελθόν.

Φιλίες, έρωτες, μουσική, εξομολογήσεις, αποδοχή και πανικός: αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της σειράς. Ακολουθεί ένα πεπατημένο, ήρεμο μοτίβο, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και παρουσιάζει με γαλήνιο και ατάραχο τρόπο τις εσωτερικές διαμάχες των τεσσάρων βασικών χαρακτήρων. Εμβαθύνοντας ικανοποιητικά στη ψυχοσύνθεση και στα κίνητρά τους, αποτυπώνει με ειλικρίνεια και σεβασμό, το χάος που επικρατεί στο μυαλό ενός (ομοφυλόφιλου) εφήβου. Ερχόμενοι όμως στο κομμάτι της μουσικής, αυτή αποτελεί βασικό πυλώνα της σειράς. Άρα, πολλές σκηνές επικεντρώνονται αποκλειστικά πάνω της. Προσπαθώντας να μεταφέρει συναισθήματα και να δώσει νέες προοπτικές σε -φαινομενικά- απλές δραστηριότητες, οι τόνοι και οι μελωδικότητες που έχουν επιλεχθεί, προσδίδουν γαλήνη, ένταση και ηρεμία -ανάλογα με το τι αποζητά η κάθε περίσταση. Το Given σέβεται το μουσικό στοιχείο και αυτό είναι κάτι που το εκτιμώ! Η σύνθεση και το τραγούδι αποδίδεται στους Michiru και Centimillimental αντίστοιχα.

4) K-On!, 2009

Η Hirasawa Yui είναι μία ανέμελη νεαρή κοπέλα, που αποφασίζει να συμμετάσχει στη μουσική λέσχη του σχολείου της. Παρόλο που στερείται από γνώσεις και εμπειρία, ο ενθουσιασμός της λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη και αποφασίζει να πάρει το ρίσκο. Έτσι λοιπόν η Yui, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις σχολικές υποχρεώσεις και τη προσωπική τους ζωή, όσο παράλληλα προετοιμάζονται για την εμφάνισή τους στο σχολικό φεστιβάλ.

Το Κ-On! είναι μία σειρά που καταφέρνει να μεταδώσει την αισιοδοξία και την ενέργειά της, δίνοντας ένα μικρό boost στη ψυχολογία του θεατή. Στην ουσία δε προσφέρει κάτι περισσότερο, αλλά αυτό δεν είναι αναγκαίως κακό. Άλλωστε τα anime – όπως και η ζωή – δε χρειάζεται να είναι πάντα σοβαρά και βαρυσήμαντα! Ανάχθηκε γρήγορα σε παγκόσμια επιτυχία και πραγματεύεται τη καθημερινότητα πέντε απλών κοριτσιών, που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη μουσική. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως η μουσική διαδραματίζει μικρό ρόλο μέσα στο anime και αν είστε λάτρης των NANA και Your Lie in April και περιμένετε κάτι αντίστοιχο,το Κ-Οn! κατά πάσα πιθανότητα θα σας απογοητεύσει. Οι πρωταγωνίστριες δεν εκφράζονται μέσω της μουσικής, ούτε εμβαθύνουν στη κουλτούρα ή τη βιομηχανία της. Αντιθέτως, έχει δευτερεύοντα ρόλο, αποτελώντας κυρίως το μέσο που τις φέρνει κοντά. Παρόλα αυτά, το soundtrack που είναι σε σύνθεση του υπέροχου Hajime Hyakkoku, αποτελεί ένα από τα δυνατά στοιχεία του anime. Οι μελωδίες του είναι γεμάτες από ενέργεια και catchy ήχους, στολίζοντας κατάλληλα τη σειρά, ενώ οι ταλαντούχες voice actresses δίνουν δυναμικά το παρόν και τα pop rock τραγούδια του K-On! καταφέρνουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις!

3) Detroit Metal City, 2008

Ο Negishi Souichi ονειρεύεται να γίνει μέλος ενός trendy pop συγκροτήματος και μετακομίζει στο Τόκιο. Αφότου ολοκληρώσει τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, καταλήγει να γίνει μέλος μία μπάντας η οποία υπάγεται σε ένα είδος μουσικής αρκετά …διαφορετικό από αυτό που ήθελε. Έτσι λοιπόν ο Negishi Souichi γίνεται γνωστός ως Krauser II, τραγουδιστής της death metal μπάντας Detroit Metal City, και κάνει …extravagant παραστάσεις ως μία δαιμονική παρουσία!

Το Detroit Metal City είναι ένα ξεκαρδιστικό anime, αφού η μετάβαση του Souichi από τη ποπ στη σκληροπυρηνική death metal είναι άκρως απολαυστική. Αν είστε λάτρης της μέταλ μουσικής θα το εκτιμήσετε ιδιαιτέρως και θα αποκτήσει μία ξεχωριστή θέση στη καρδιά σας. Σατιρίζει τη μουσική σκηνή με ένα μοναδικό τρόπο, ενώ ενδείκνυται για όσους αγαπούν το dark χιούμορ και δε προσβάλλονται εύκολα. Το soundtrack αυτής της μαύρης κωμωδίας αποτελείται από μέταλ ήχους και τα τραγούδια της θα σας εθίσουν. Give it a try!

2) Your Lie in April, 2014

Ο δεκατετράχρονος Arima Kousei, μουσική ιδιοφυία της γενιάς του, υποφέρει από μετατραυματικό σοκ, έχοντας συνδέσει τις παραστάσεις του με τη – νεκρή πλέον – μητέρα του. Δεν έχει παίξει πιάνο για τουλάχιστον δύο έτη και κάθε φορά που αποπειράται να ξαναρχίσει, εγκαταλείπει. Η ζωή του όμως πρόκειται να αλλάξει, αφότου γνωρίσει και ερωτευτεί την Kaori Miyazono, μία νεαρή, επαναστατημένη βιολίστρια. Η Kaori, η οποία κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, θέτει ως σκοπό της ζωής της το να αποκαταστήσει τη σχέση του Arima με τη μουσική.

Το Your Lie In April έχει όλα όσα χρειάζεται για να χαρακτηριστεί αναμφίβολα υπέροχο. Περιλαμβάνει μία συγκινητική ιστορία, καλλιτεχνικές αναφορές, τέχνη, μουσική, εύθραστους και εύκολα ταυτίσιμους χαρακτήρες, αγάπη, έρωτα, απώλειες και ανατροπές. Οι ήρωες χρησιμοποιούν ποιητικές αλληγορίες θέλοντας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να επεξεργαστούν τα γεγονότα γύρω τους. Είναι ένα anime που καταφέρνει να είναι υπέροχο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ταυτόχρονα – και η μουσική είναι ένας εξ’αυτών! To soundtrack του Your Lie In April, δε θα μπορούσε παρά να είναι αξιέπαινo. Σε σύνθεση του Masaru Yokoyama, έχει κυρίως Ευρωπαικές επιρροές, ενώ τα επιλεγμένα σόλο στο πιάνο, που στη πλειοψηφία τους είναι Chopin, είναι απολαυστικά στο άκουσμα και βοηθούν την ιστορία να μετουσιωθεί σε κάτι παραπάνω από ένα τυπικό, γλυκόπικρο ρομάντζο. 

1)  Nana, 2006

H Nana Komatsu είναι μία εικοσάχρονη κοπέλα, η οποία ερωτεύεται εύκολα και χτίζει εξαρτησιακές σχέσεις με το περίγυρό της. Καθώς βρίσκεται στο τραίνο για το Tokyo, πηγαίνοντας να συναντήσει τον φίλο της, γνωρίζει τη Nana Osaki. Η Nana Osaki είναι μία δυναμική ανεξάρτητη punk-rock τραγουδίστρια, που παλεύει να γίνει επαγγελματίας μουσικός. Αυτές τις δύο φαινομενικά αταίριαστες γυναίκες αποφάσισε η μοίρα να φέρει κοντά, με τις συμπτώσεις να τις οδηγούν στο να γίνουν συγκάτοικοι. Έτσι κατέληξαν να γίνουν αχώριστες και όλα φαίνονταν να κυλούν ονειρικά. Μέχρι που η πραγματικότητα και η ενήλικη ζωή χτύπησαν τη πόρτα τους…

Το NANA είναι μία εξαιρετική σειρά, που ισορροπεί με μαεστρία μέσα της πολλές διαφορετικές θεματικές. Καταπιάνεται με το πάθος για τη μουσική, τις δυσκολίες του να κυνηγάει κανείς τα όνειρά του, το πόνο και τη θλίψη που μπορεί να επιφέρει ο έρωτας και τη θλίψη της αποξένωσης. Είναι γεμάτο ειλικρίνεια, όνειρα και φιλοδοξίες. Καταφέρνει να γίνεται χαρούμενο και καταθλιπτικό ταυτόχρονα, μιμούμενο τη πραγματική ζωή.  Η δημιουργός φρόντισε να ψυχογραφήσει τους ήρωές της με ένα τόσο λεπτομερή τρόπο, ώστε ο θεατής να μη μπορεί παρά να ταυτιστεί μαζί τους. Το ταξίδι τους για την αναζήτηση της ευτυχίας, για την επίτευξη της (υποκειμενικής) τελειότητας και της συναισθηματικής τους ολοκλήρωσης, παρουσιάζεται τόσο ρεαλιστικά που σοκάρει.

Ξεκινώντας να παρακολουθώ το NANA, δεν ήμουν προετοιμασμένη για το πόσο βαθιά θα ήταν η βουτιά στα άδυτα της σκέψης των χαρακτήρων. Σε αυτό το καθηλωτικό anime η μουσική παίζει καθοριστικό ρόλο. Το soundtrack είναι σε σύνθεση του Tomoki Hasegawa, ο οποίος έχει εργαστεί τόσο πάνω σε σειρές και ταινίες, όσο και σε βιντεοπαιχνίδια. Τα τραγούδια που ακούγονται στο Intro και το Outro είναι σε ερμηνείες των Anna Tsuchiya, η οποία δανείζει και στη Nana τη φωνή της όταν τραγουδάει, και της Olivia Lufkin, η οποία αντίστοιχα δανείζει τη φωνή της στη Layla όταν χρειάζεται να τραγουδήσει.

Σοφία Ευαγγελίδου

 

 

cassette wallpapers 30293 4550061