1920x1280
1920x1280

Anime Review: Your Lie In April

Το Your Lie In April έχει όλα όσα χρειάζεται για να χαρακτηριστεί αναμφίβολα υπέροχο. Περιλαμβάνει μία συγκινητική ιστορία, καλλιτεχνικές αναφορές, τέχνη, μουσική, εύθραστους και εύκολα ταυτίσιμους χαρακτήρες, αγάπη, έρωτα, απώλειες και ανατροπές. Μπορούμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω? Μάλλον όχι!
To anime αυτό, σε σκηνοθεσία του Kyōhei Ishiguro, κυκλοφόρησε το 2014 από το στούντιο A-1 Pictures και προσφέρει στο θεατή μία από τις πιο συγκινητικές ιστορίες αγάπης. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!

Synopsis

Ο δεκατετράχρονος Arima Kousei, μουσική ιδιοφυία της γενιάς του, υποφέρει από μετατραυματικό σοκ, έχοντας συνδέσει τις παραστάσεις του με τη -νεκρή πλέον- μητέρα του. Δεν έχει παίξει πιάνο για τουλάχιστον δύο έτη και κάθε φορά που αποπειράται να ξαναρχίσει, εγκαταλείπει. Η ζωή του όμως πρόκειται να αλλάξει, αφότου γνωρίσει και ερωτευτεί την Kaori Miyazono, μία νεαρή, επαναστατημένη βιολίστρια. Η Kaori, η οποία κρύβει ένα μεγάλο μυστικό, θέτει ως σκοπό της ζωής της το να αποκαταστήσει τη σχέση του Arima με τη μουσική.

Analysis

Η δομή της ιστορίας είναι αρκετά συνηθισμένη για romance anime: οι βασικοί χαρακτήρες είναι ερωτευμένοι με κάποιον, αλλά ο έρωτας τους μένει ανεκπλήρωτος μιας και το πρόσωπο που τους έχει κινήσει το ενδιαφέρον τρέφει αισθήματα για κάποιον άλλο. Παράλληλα, αδυνατούν να καταλάβουν ποιοι νιώθουν έλξη για αυτούς και καταλήγουν σε ένα μεγάλο μπέρδεμα. Όλα αυτά, δημιουργούν ένα ερωτικό τρίγωνο -ή πολύγωνο- το οποίο εμπλέκει σχεδόν όλους τους ήρωες της σειράς.

Το μεγαλύτερο μέρος του δράματος στο Your Lie In April, λαμβάνει χώρα στις σκέψεις των πρωταγωνιστών. Χρησιμοποιούν ποιητικές αλληγορίες θέλοντας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να επεξεργαστούν τα γεγονότα γύρω τους. Είναι βέβαια αρκετά στερεοτυπικές προσωπικότητες και πατάνε πάνω σε κλασικά μοτίβα. Η ιστορία, αρχικά ξετυλίγεται μέσα από τα μάτια του Arima και μετέπειτα από της Tsubaki. Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι, παρότι ακούμε τις σκέψεις της, οι προθέσεις και το μυστικό της παραμένουν άγνωστα στο μεγαλύτερο μέρος τους, έως και το τέλος της σειράς. Αν και συστήνονται πολλοί ακόμα χαρακτήρες εκτός από όσους προαναφέρθηκαν, οι αλήθεια είναι πως το σενάριο θα μπορούσε να σταθεί το ίδιο καλά και αποκλειστικά με τους: Arima, Kaori, Tsubaki, Watari. Παρόλα αυτά, όλοι καταφέρνουν να συνοδεύσουν την ιστορία όμορφα και ο καθένας προσδίδει τα δικά του, ιδιαίτερα στοιχεία.

Ένα από τα δυνατά σημεία του Your Lie In April, είναι η αργή και επεξηγηματική ροή των πραγμάτων. Τίποτα δεν εκτυλίσσεται βιαστικά και μέσα στα είκοσι δύο επεισόδια, που αφηγούνται ένα χρόνο από τη ζωή των ηρώων, ο θεατής έχει αρκετό χρόνο να τους καταλάβει, να παρατηρήσει προσεκτικά τα κίνητρά τους και να κατανοήσει τις ενδόμυχες σκέψεις τους, να δεθεί και να εξομοιωθεί μαζί τους. Τα συναισθήματα τους αποτυπώνονται με ντελικάτες περιγραφές και όλη η έμφαση δίνεται στη ψυχοσύνθεσή. Αν και όσο οδεύει προς το τέλος της, η σειρά γίνεται σχετικά προβλέψιμη, καταφέρνει να χτίσει ένα εξαιρετικό και συγκινητικό φινάλε και μας διδάσκει πως, δυστυχώς ή ευτυχώς, τίποτα δεν κρατάει για πάντα.

Συμβολισμός

Το Your Lie In April φέρει πολλούς, ενίοτε μικρούς, συμβολισμούς, οι οποίοι καταφέρνουν να περάσουν το ζητούμενο μήνυμα. Ένας εξ αυτών, αφορά τις εναλλασσόμενες χρωματικές παλέτες. Προτού ο Arima συναντήσει τη Kaori, η ζωή του φαντάζει ‘ασπρόμαυρη’. Έπειτα από τη γνωριμία τους όμως, τα χρώματα ζωντανεύουν και, ιδιαίτερα στα πλάνα στα οποία βρίσκεται η Kaori, θυμίζουν άνοιξη. Ο κόσμος χρωματίζεται μέσα από τα δικά μας μάτια.

Ένας ακόμα καίριος συμβολισμός, σχετίζεται με τη μητέρα του πρωταγωνιστή. Την ανακαλεί στη σκέψη του μέσα από εφιαλτικές εικόνες: απρόσωπη, άρρωστη και μουντή. Τυφλωμένος από το πόνο, δε μπορεί να θυμηθεί καμία καλή τους ανάμνηση και η παρουσία της τον στοιχειώνει. Έως ότου να μπορέσει να συμφιλιωθεί με τη πραγματικότητα, να αποδεχθεί τη μητέρα του για αυτό που ήταν και να καταφέρει να πει ‘Αντίο’, αυτές οι σκληρές, άψυχες εικόνες θα τον ταλανίζουν.

Υπάρχουν πολλές μεταφορές ακόμα καθόλη τη διάρκεια της σειράς, οι οποίες μόνο ως τυχαίες δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Όταν ο καλλιτέχνης δημιουργεί μία ιστορία, το κάνει συνειδητά, όχι ‘κατά λάθος’. Η κάθε λεπτομέρεια που υπάρχει, βρίσκεται εκεί γιατί ο ίδιος το επέλεξε και το γεγονός πως ένα επεισόδιο κρατάει μόλις είκοσι τρία λεπτά, δεν αναιρεί το ότι χρειάστηκε εβδομάδες -ή και μήνες- για να ολοκληρωθεί.

Artwork

Η μουσική του Your Lie In April, δε θα μπορούσε παρά να είναι αξιέπαινη. Τα επιλεγμένα σόλο στο πιάνο, που στη πλειοψηφία τους είναι Chopin, είναι απολαυστικά στο άκουσμα και βοηθούν την ιστορία να μετουσιωθεί σε κάτι παραπάνω από ένα τυπικό ρομάντζο. Οι πιο αξιομνημόνευτες ερμηνείες, κατα τη γνώμη μου, είναι οι εξής: Beethoven’s Piano Sonata No. 14 (Moonlight) Third Movement, Chopin’s Etude σε C minor op.10 no.12 (Revolutionary), και η τελευταία παρουσίαση του Arima, Chopin’s Ballade No. 1 σε G minor, Op 23.

Αν και η μουσική αποτελεί το κυρίως μέρος, όσον αφορά το artwork της σειράς, θα ήταν άδικο να μην εκτιμήσει κάποιος την υπέροχη δουλειά των σχεδιαστών και των animators οι οποίοι έδωσαν ζωή σε αυτό το δημιούργημα. Οι χρωματικές παλέτες, οι εκφράσεις των χαρακτήρων και η γενικότερη κίνηση -είτε σχετίζεται με τη γλώσσα του σώματος, είτε με φαινόμενα όπως ο αέρας, είναι λεπτομερέστατη. Ο θεατής αισθάνεται σαν τα τοπία να ανασαίνουν μαζί του.

Σχετικά με το voice acting, γίνεται από μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο Natsuki Hanae (Tokyo Ghoul), η Risa Taneda
(DanMachi), Ayane Sakura (Psycho-pass) και ο Ryōta Ōsaka (Attack On Titan). Μία δυνατή ομάδα όπως η παραπάνω δε μπορεί, παρά να εξυψώσει τη σειρά αυτή ακόμα περισσότερο!

Facts

1) Ο πιο ενδιαφέρον τρόπος για να προσεγγίσω το Your Lie In April στο κομμάτι των facts, είναι αναμφίβολα οι Ευρωπαϊκές μουσικές επιρροές του. Καθόλη τη διάρκεια της σειράς, δεν αναφέρεται ούτε ένας Ασιάτης συνθέτης, ενώ η πλειοψηφία των μουσικών οργάνων ανήκει στη δυτική παράδοση. Είναι γεγονός πως η Ευρωπαϊκή μουσική είναι δημοφιλής στην Ασία και πολλές φορές τείνει να ξεπερνάει τις τοπικές μελωδίες.

2) Το 2016, κυκλοφόρησε η live-action εκδοχή του Your Lie In April. Φέρει διαφορές από το πρωτότυπο, αλλά καταφέρνει να είναι μία αξιοπρεπέστατη μεταφορά.

Closure

Καταλήγοντας, αν ψάχνετε ένα anime που να επικεντρώνεται στην αγνή, δίχως όρους αγάπη και παράλληλα θέλετε να απολαύσετε και λίγη κλασική μουσική στο παρασκήνιο, το Your Lie In April είναι ιδανικό για εσάς. Είναι όμορφο με τόσους διαφορετικούς τρόπους, που δύσκολα θα απογοητεύσει. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
mr wolf bloodroots
Videogame Review: Bloodroots