Θεματολογία αυτού του άρθρου αποτελεί η τρίτη και η τέταρτη σεζόν του Tokyo Ghoul, ή αλλιώς Tokyo Ghoul: Re, ενός anime που βρέθηκε για πολλά χρόνια στο προσκήνιο και αποτέλεσε αφορμή για ποικίλες κουβέντες και διαμάχες. Όποιος επιθυμεί, προτού συνεχίσει, να θυμηθεί καλύτερα τι συνέβη στις δύο πρώτες σεζόν, μπορεί να ρίξει μία ματιά εδώ .
Season 3
Όταν ξεκίνησε να προβάλλεται το Tokyo Ghoul: re, πολλοί ήταν εκείνοι που επέμεναν πως όποιος επιθυμεί να έχει μία σωστή και ολοκληρωμένη άποψη για τη σειρά, οφείλει να διαβάσει το manga -και είχαν δίκιο. Αν και, σε αντίθεση με την δεύτερη σεζόν, η ιστορία ήταν πιστή στο πρωτότυπο σενάριο, το anime δίχασε όσον αφορά τις εντυπώσεις του κοινού.
Σύνοψη
Το Tokyo Ghoul:re λαμβάνει χώρα δύο χρόνια μετά την επιδρομή της CCG στον οργανισμό Anteiku. Παράλληλα, η οργάνωση Aogiri Tree αυξάνει τη δύναμή της, με τα Ghouls της να προκαλούν όλο και περισσότερα προβλήματα στις Αρχές. Οι Αρχές, σε μία παράτολμη προσπάθεια να τα εξολοθρεύσουν, δημιουργούν μία ειδική ομάδα ονόματι Quinx Squad. Η ομάδα αυτή, απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, με σκοπό να αποκτήσουν ικανότητες αντίστοιχες με αυτές των Ghouls. Αρχηγός της είναι ο Haise Sasaki, βασικός -και ήδη γνωστός- χαρακτήρας, στον οποίο διαφεύγουν αναμνήσεις για το παρελθόν του…
Σχολιασμός
Όπως προειπώθηκε, αυτή τη φορά το Studio Pierrot ακολούθησε το γνήσιο σενάριο του manga, και αυτό αποτέλεσε μία ευχάριστη έκπληξη. Αλλά, δυστυχώς, δεν έγινε σωστή απόδοση στην ουσία της ιστορίας. Η εκτέλεση είναι βεβιασμένη, δίνοντας στο θεατή την εντύπωση πως παρακολουθεί την περίληψη από κάτι το εξαιρετικό. Η πλοκή είναι πολύ γρήγορη, μη δίνοντας χρόνο στο κοινό να αντιληφθεί εις βάθος τα δρώμενα και να φτάσει στον ‘πυρήνα’. Νέοι χαρακτήρες εμφανίζονται συνεχώς, χωρίς τα απαραίτητα backstory, κάνοντας το anime εξαιρετικά δυσνόητο για όποιον δεν έχει διαβάσει την έντυπη εκδοχή. Θεωρώ πως οι δημιουργοί, όταν έφτιαξαν αυτή τη σεζόν, θεώρησαν αυτονόητο πως όλοι θα έχουν διαβάσει το manga -αυτό αποτελεί κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Λόγω μεγάλου όγκου κεφαλαίων που έρχεται σε σύγκρουση με τα λίγα επεισόδια, οι χαρακτήρες συστήνονται για λίγο, χωρίς να δοθεί η δέουσα σημασία στην εξέλιξή τους ή στο χτίσιμο των σχέσεών τους, και εξαιτίας αυτού δύσκολα δημιουργείται δέσιμο και ταύτιση μαζί τους. Έτσι, το κοινό στερείται την ευκαιρία να απολαύσει ολοκληρωτικά τους καλοδουλεμένους και έξυπνους ήρωες του Ishida, που δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν μέσα από πολύ σκέψη.
Συμπεράσματα
Το Tokyo Ghoul:Re φαντάζει περισσότερο σαν ένα μεγάλο σε διάρκεια promo για το manga, και λιγότερο σαν ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα που μπορεί να σταθεί μόνο του. Προσωπικά, με απογοήτευσε. Θα μπορούσε να είναι μία υπέροχη σειρά, έχοντας ένα τόσο καλό σενάριο, αλλά η άστοχη σκηνοθεσία -πολλές σκηνές φαντάζουν σαν ακίνητα καρέ κολλημένα μεταξύ τους, και τα κακά ηχητικά εφέ, δε βοηθούν τη κατάσταση. Βέβαια, υπάρχουν σκηνές με καλές λεπτομέρειες, σχέδιο και χρωματισμό, αλλά δυστυχώς δεν αρκούν για να σώσουν την μέρα.
Αν και δεν έχω διαβάσει ολόκληρο το manga, παρά μόνο αποσπάσματα αυτού, θλίβομαι γνωρίζοντας τι υπέροχη μεταφορά θα μπορούσε να είχε γίνει! Το Tokyo Ghoul είχε τις προϋποθέσεις να γράψει ιστορία! Σίγουρα, η τρίτη σεζόν έχει σκηνές γέλιου και δράσης, μυστηρίου και αγωνίας, καθώς και ένα αριστουργηματικό σενάριο να υποβόσκει, αλλά αψήφησε τις καλές προσδοκίες και απογοήτευσε. Χρειαζόταν περισσότερη ανάπτυξη.
Season 4
Το τέταρτο και τελευταίο μέρος του Tokyo Ghoul εξόργισε πολλούς αναγνώστες manga ανά την υφήλιο. Έχει πολλά κενά και ελλείψεις που το κάνουν δυσκολονόητο για όσους δεν έχουν διαβάσει το manga. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να ακολουθεί την πρωτότυπη ιστορία.
Σύνοψη
Αφού ο Kaneki ξαναβρήκε την μνήμη του και έπαψε να είναι ο Haise, προσπαθεί να βγει από την CCG και καταλήγει να αναμετράται με τον Arima και να βοηθάει στην επιδρομή της Cochlea. Ο Furuta γίνεται ο αρχηγός της CCG και σφαγιάζει τεράστιο αριθμό ανθρώπων, κάνοντας μέχρι και την ομάδα του να προβληματίζεται για τα κίνητρά του. Έτσι, η CCG αποφασίζει να συνεργαστεί με τα Ghouls σε μία προσπάθεια να κατατροπώσουν τον Futura, ενώ ο Kaneki πρέπει να τιθασεύσει το θηρίο μέσα του για ακόμη μία φορά, ώστε να καταφέρει να σώσει τον κόσμο.
Σχολιασμός
Δυστυχώς, η animation εκδοχή του Tokyo Ghoul: Re χαρακτηρίστηκε ‘anime fast-food’. Είναι σκληρό να υποτιμάται κατ’αυτό το τρόπο μία δουλειά, αλλά το αποτέλεσμα δεν αφήνει περιθώρια για διαφορετική προσφώνηση. Η τελευταία αυτή σεζόν περιλαμβάνει κάποια από τα καλύτερα σημεία του manga, όπως το ‘Goat Wipe-out Operation’, και θα ήταν πραγματικά δύσκολο το να στριμωχτούν τόσα πολλά συμβάντα σε δώδεκα μόλις επεισόδια. Η παραγωγή και η σκηνοθεσία είναι μέτρια , μιας και χαρακτήρες εμφανίζονται χωρίς να συστηθούν στο κοινό ή χωρίς να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες για αυτούς. Κάποιοι που υποτίθεται πως είναι νεκροί εν τέλει καταλήγουν να ζούν και, ενώ αυτό υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε έκπληξη και αγωνία, καταλήγει απλώς να μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα (όπως στη περίπτωση του Seidou Takizawa).
Οι σκηνές δράσης δεν έχουν κάποια λογική συνοχή ή σύνδεση με τα προηγούμενα γεγονότα και η μία σκηνή διαδέχεται την άλλη χωρίς να βγαίνει νόημα, συγχύζοντας τον θεατή ολοένα και πιο πολύ. Μέχρι και όσοι έχουν διαβάσει το manga δυσκολεύτηκαν σε πολλά σημεία να ακολουθήσουν το anime. Θα χρειαστεί κάποιος να πατήσει αρκετές φορές παύση σε ένα επεισόδιο, ώστε να πάρει χρόνο και να διαβάσει για τον εκάστοτε χαρακτήρα που παρουσιάζεται. Το θλιβερό είναι πως το manga του Sui Ishida είναι πραγματικά καλοφτιαγμένο, φιλοσοφικό και με πολλά κοινωνικά μηνύματα Ωστόσο, το anime κατέληξε να γίνει μία μεγάλη και ανούσια splatter μάχη. Στην αντίπερα όχθη -και για να πω και κάτι θετικό- το voice acting είναι περίφημο. Η συμβουλή μου είναι πως, όποιος θέλει να απολαύσει πραγματικά το Tokyo Ghoul, επιβάλλεται να διαβάσει το manga!
Sad Fact
Μία μεγάλη μερίδα του κοινού επιθυμούσε ο Kaneki να καταλήξει ζευγάρι με τον καλύτερό του φίλο, τον Hide. Όταν αυτό δεν έγινε, εξαπέλυσαν μία τεράστια επίθεση στον Sui Ishida και απαιτούσαν να αυτοκτονήσει (?) -it’s a crazy world out there.
To anime Tokyo Ghoul βασίζεται σε ένα από τα πιο καλογραμμένα και καλοσχεδιασμένα manga. Δυστυχώς, ενώ η πρώτη σεζόν ήταν πολύ δυνατή και ελπιδοφόρα, κατέληξε σε φιάσκο. Θα έπρεπε είτε να έχουν δημιουργηθεί περισσότερα επεισόδια είτε να είχε μεταφερθεί σε animation μικρότερο μέρος του manga. To Studio Pierrot δυστυχώς δεν έκανε σωστή απόδοση.
Extra: Tokyo Ghoul live-action
Το 2017 κυκλοφόρησε η live action εκδοχή του Tokyo Ghoul, σε σκηνοθεσία του Kentarô Hagiwara -το Tokyo Ghoul αποτέλεσε τη πρώτη του σκηνοθετική δουλειά. Ακολούθησε το σενάριο του manga και προσπάθησε να αποδώσει τους χαρακτήρες όσο πιο πιστά μπορούσε. Οι σκηνές βίας και δράσης είναι πάμπολες, και τα ειδικά εφέ ικανοποιητικότατα! Η σκοτεινή αισθητική διατηρήθηκε, ενώ η εσωτερική διαμάχη του Kaneki απεικονίζεται σωστά. Σαφώς και πολλά τμήματα και διάλογοι του manga απουσιάζουν, αλλά σε γενικές γραμμές είναι μία πολύ καλή μεταφορά manga σε live-action, ενώ αναμένεται sequel το προσεχές καλοκαίρι. Cheers!
Σοφία Ευαγγελίδου