Anime Review: To the Abandoned Sacred Beasts

maxresdefault
maxresdefault

Η σειρά To The Abandoned Sacred Beasts παρουσίασε στο κοινό τη πρώτη της σεζόν το καλοκαίρι του 2019 μέσω του Studio MAPPA και είναι βασισμένη στο ομότιτλο adventure/ dark fantasy/ shōnen manga. Η ιστορία περιέχει δράση, ένταση, συγκινητικά backstories και ένα υπέροχο σενάριο, τα οποία όμως, δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκαν όπως έπρεπε. Παρόλα αυτά, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να γεννήσει στο θεατή έντονους ηθικούς προβληματισμούς. Ας επεκταθούμε λίγο παραπάνω, ρίχνοντας μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα.

Synopsis
Κατά τη διάρκεια ενός βάρβαρου εμφυλίου πολέμου, η αποδυναμωμένη πλευρά μεταλλάσσει κάποιους εκλεκτούς ανθρώπους σε Incarnates, δίνοντάς τους την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε άγρια μυθολογικά πλάσματα. Παίρνοντας έτσι το πλεονέκτημα, καταφέρνει να κερδίσει το πόλεμο. Αφότου όμως οι μάχες έχουν τελειώσει, η ανθρωπότητα πασχίζει να εξαλείψει όσους Incarnates έχουν απομείνει, ουτως ώστε να παραμείνει ασφαλής. Σε αυτό το σχέδιο συμβάλει ο Hank, πρώην στρατηγός των Incarnates και δυνατότερος όλων…

Review
Η σειρά ξεκινά αρκετά μελαγχολικά, παρουσιάζοντας πρώην ήρωες να έχουν ξεπέσει, να έχουν περιθωριοποιηθεί και εγκαταλειφθεί, τόσο από τον εαυτό τους όσο και από τη κοινωνία. Κάθε μορφή ευτυχίας φαίνεται να είναι απούσα και η ατμόσφαιρα φαντάζει σκοτεινή και πεσιμιστική, προδιαθέτοντας το θεατή για ένα ώριμο anime.

Πολλοί λένε πως η ευτυχία δε κρατάει για πάντα και στη περίπτωση του To The Abandoned Sacred Beasts, αυτό φαίνεται να ισχύει. Ενώ στα πρώτα επεισόδια οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και οι ανατροπές συνεχόμενες, η σειρά σύντομα έφτασε σύντομα σε τέλμα και το ένα επεισόδιο φάνταζε σαν επανάληψη του προηγούμενου. Η ιστορία έπαψε να προχωράει και ενώ τα backstory των δευτερευόντων χαρακτήρων παρουσίασαν ενδιαφέρον, δεν είχαν ισχυρό αντίκτυπο στο σενάριο. Το συγκινητικό παρελθόν τους υπερ-χρησιμοποιήθηκε, με απώτερο στόχο τη ταύτιση του θεατή. Γεγονότα που συνέβησαν σε πέντε επεισόδια, θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν περιοριστεί σε δύο.

Δε δόθηκε επαρκές βήμα στην απίστευτα ενδιαφέρουσα ιστορία του manga, η οποία στοχεύει στο να προβληματίσει το κοινό σχετικά με το ηθικό και το ανήθικο, το σωστό και το λάθος. Το βασικό θέμα της σειράς είναι το ακόλουθο: οι Incarnates δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως υπερόπλα για να τελειώσουν το πόλεμο. Αφότου εκπλήρωσαν το σκοπό τους έμειναν μόνοι, έχοντας επωμιστεί την ευθύνη να αντιμετωπίσουν τις τρομερές παρενέργειες της μετάλλαξης τους και να μάθουν να διαχειρίζονται τις ολοένα και αυξανόμενες δυνάμεις τους. Η κοινωνία, που τους χρωστούσε τόσα πολλά, αποφάσισε να τους αφανίσει -λόγω φόβου και λόγω του ότι έπαψαν να είναι χρήσιμοι και παραγωγικοί. Όλο αυτό, θυμίζει κάτι από το βιβλίο του Κάφκα, εν ονόματι ‘Η Μεταμόρφωση’. Προχωρώντας, ο Cain, ο ‘κακός’ του anime, ουσιαστικά εξοργίστηκε από τον εγωκεντρισμό και την συμφεροντολογία των ανθρώπων. Θεωρούσε πως κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει τη ζωή του άλλου και πως η ψυχή -όσα σχήματα και χρώματα και αν αλλάζει, παραμένει ψυχή. Σε όλα αυτά, έχει δίκιο. Αν και οι πράξεις του είναι βάναυσες, κρύβουν μία ισχυρή λογική και μεγάλο παράπονο. Άρα, το σωστό και το λάθος ενώνονται και μπερδεύονται, καταστώντας αδύνατο το να επιλέξει κάποιος ‘πλευρά’. Τέτοιες γλυκόπικρες στιγμές, εσωτερικές αναζητήσεις και έξυπνοι συμβολισμοί, λειτουργούν βοηθητικά και αποσπούν τη προσοχή του θεατή από τις ‘τρύπες’ που έχει το σενάριο.

Εν κατακλείδι, το To The Abandoned Sacred Beasts έχει ένα θελκτικό σενάριο το οποίο προσφέρει τροφή για σκέψη, αλλά έμεινε αναξιοποίητο. Επαναλαμβανόμενοι διάλογοι και κορεσμένες σκηνές κουράζουν το κοινό, ενώ η παραγωγή δεν εμβαθύνει επαρκώς στη ψυχοσύνθεση και στα κίνητρα των χαρακτήρων. Η ποσότητα δράσης είναι μεγάλη, κλέβοντας πολύτιμο χρόνο από την αφήγηση. Δυστυχώς, η σειρά αυτή έχει ένα μεγάλο δρόμο μπροστά της, έτσι ούτως ώστε να ξεδιπλωθεί σωστά. Το σενάριο άρχισε να αποκαλύπτεται στα τελευταία τρία επεισόδια, καταλήγοντας σε ένα μεγάλο cliffhanger και αφήνοντας το κοινό να προσμένει σε ένα πράγμα: Σε μία δεύτερη σεζόν, ώστε να απαντηθούν όλα τα εναπομείναντα ερωτήματα.

Artwork
Το anime Το The Abandoned Sacred Beasts ξεκίνησε ελπιδοφόρα, όσον αφορά το σχέδιο και τη μουσική. Δυστυχώς όμως, με το πέρας των επεισοδίων, η ποιότητα έπεσε. Οι λεπτομέρειες, τόσο στα πρόσωπα των χαρακτήρων όσο και στα τοπία, εξαφανίστηκαν, ενώ τα καλοσχεδιασμένα και καλοχρωματισμένα backgrounds έπαψαν να δίνουν συχνά το παρόν. Αντίστοιχα και η μουσική, σύνθεση του ταλαντούχου Yoshihiro Ike ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στα soundtracks, έχασε το ιδιαίτερο ύφος της, παραμένοντας ναι μεν όμορφη, αλλά παύοντας να είναι αξιοσημείωτη. Όσον αφορά το voice acting, αποδίδεται από αξιόλογους και έμπειρους ηθοποιούς, όπως οι: Katsuyuki Konishi (Fairy Tail, Tokyo Ghoul), Ai Kakuma (Your Lie In April, Demon Slayer ), Yuichi Nakamura (Corpse Party, Psycho-Pass) και Mamiko Noto (Elfen Lied, 7SEEDS).

Facts
Η σειρά έχει πάμπολλα διασκεδαστικά facts και παρατηρήσεις που μπορεί να κάνει κανείς, αλλα θα περιοριστώ στα πιο ενδιαφέροντα -κατ’εμε.

1) Το επώνυμο του Cain, του ‘κακού’ της σειράς είναι *drums solo sounds* ….Madhouse! Εκ πρώτης όψεως, φαντάζει παράξενο να του δοθεί ένα όνομα που παραπέμπει ευθέως στο διάσημο Ιαπωνικό studio παραγωγής της Madhouse (Death Note, Perfect Blue, Tokyo Godfathers) αλλά η αιτία σε αυτό είναι η εξής: πολλοί υπάλληλοι και μεγάλα στελέχη του Studio MAPPA εργαζόντουσαν παλαιότερα για τη Madhouse και αποχώρησαν λόγω διαφόρων προβλημάτων. Το λογοπαίγνιό τους υποδηλώνει πως δεν έφυγαν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες…
2) O Garm, ο αιμοδιψής λυκάνθρωπος, σύμφωνα με τη Νορβηγική παράδοση, είναι ένας λύκος ο οποίος θεωρείται φύλακας των πυλών της Κολάσεως. Τα ονόματα που έχουν επιλεχθεί για τους Incarnates τείνουν να αναφέρονται σε μυθολογικά πλάσματα!
3) Το λευκό άνθος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του intro, φέρει στο νου το λουλούδι της Cheza, από την υπέροχη σειρά Wolf’s Rain. Αξίζει να αναφερθεί πως, στο Wolf’s Rain, ο βασικός χαρακτήρας είναι ένας άσπρος λύκος, ενώ και στο To The Abandoned Sacred Beasts, ο πρωταγωνιστής μεταμορφώνεται σε έναν λευκό λύκο. Οι ομοιότητες, όσον αφορά αυτό το κομμάτι, είναι πολλές…


4) Στο έβδομο επεισόδιο, παρουσιάζεται μία εξωπραγματικά όμορφη Incarnate, η οποία εμφανισιακά θυμίζει τη Cornelia, νεράιδα της γης, από το Ιταλικό εφηβικό κόμιξ W.I.T.C.H.
5) Ο βασικός αντίπαλος της σειράς, ο Cain έχει κάκιστη σχέση με τον μικρότερο αδελφό του. Αυτό, φέρει στο μυαλό τη Βιβλική ιστορία των Κάιν και Άβελ, των δύο γιων του Αδάμ και της Εύας. Σύμφωνα με τη Παλαιά Διαθήκη, ο Κάιν υπήρξε ο πρώτος δολοφόνος και αδελφοκτόνος της ιστορίας, σκοτώνοντας τον Άβελ. Spoiler?
6) Ο στρατιωτικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την εξολόθρευση των Incarnates, θυμίζει αυτόν από το Attack On Titan.

Closure
Κλείνοντας, το To The Abandoned Sacred Beasts είναι μία υπέροχη ιστορία αναφορικά με την εκμετάλλευση, το ήθος και τη παρακμή, στην οποία η παραγωγή δεν έδωσε τη δέουσα σημασία ώστε να αποδοθεί σωστά. Ως το τέλος, ο θεατής έχει μείνει με πολλές απορίες και το σενάριο χρειάζεται να αναπτυχθεί περισσότερο. Θα ήθελα να θεωρείται αυτονόητη η δημιουργία μίας δεύτερης σεζόν, ειδάλλως το Studio MAPPA θα απογοητεύσει πολύ το κοινό του… Παρόλα αυτά, αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία στη σειρά αλλά, πρωτίστως, να διαβάσετε το εξαιρετικό manga!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061