violent evergarden 2
violent evergarden 2

Anime Review: Violet Evergarden

Ένα οπτικό αριστούργημα

Το Violet Evergarden κυκλοφόρησε το 2018 και είναι βασισμένο στην ομότιτλη σειρά light novel της Kana Akatsuki. Αποτελούμενο από δεκατρία επεισόδια, το coming-of-age αυτό anime, είναι ένα οπτικό αριστούργημα. Σε σκηνοθεσία του Taichi Ishidate και παραγωγή του αγαπημένου Kyoto Animation Studio, έχει καταφέρει να αποσπάσει πάμπολλα βραβεία και διακρίσεις, λόγω του πανέμορφου artwork και της ποιητικότητάς του. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ περισσότερο!

Synopsis

Η ιστορία ακολουθεί τη Violet, μία νεαρή Κούκλα Αυτόματης Μνήμης, η οποία είναι εκπαιδευμένη να υπακούει σε εντολές. Έχοντας υπάρξει στρατιώτης σε ένα πόλεμο που πλέον έχει τελειώσει, εργάζεται πλέον ως γραφέας, με σκοπό να συντάσει κείμενα για λογαριασμό άλλων ανθρώπων. Μη μπορώντας να αντιληφθεί τη βαρύτητα που έχουν τα γράμματα και οι λέξεις στη ψυχή, προσπαθεί να ανοίξει τη καρδιά της και να ανακαλύψει τα κρυμμένα της συναισθήματα.

Review

Το Violet Evergarden λαμβάνει χώρα σε μία φανταστική, μεταπολεμική Βικτωριανή εποχή. Είναι επηρεασμένο κυρίως από την Ευρωπαϊκή κουλτούρα, αρχιτεκτονική και ιστορία, διατηρώντας όμως Ασιατικά στοιχεία. Περιστρέφεται γύρω από τη φρίκη και τα σημάδια του πολέμου, καθώς και την αδέξια προσαρμογή της πρωταγωνίστριας στη κοινωνία. Έχει αργή και αβίαστη ροή, όντας συχνά ποιητικό. Ωστόσο, το σενάριο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ελαφρώς ελλιπές, μιας και η αφήγηση είναι πολλές φορές ανεπαρκής.

Θέλοντας να γίνω πιο συγκεκριμένη, αναφέρομαι στη γρήγορη αλλαγή στη προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας. Η μετάβασή της από ‘μηχανή πολέμου’ σε μία ευαίσθητη, νεαρή γυναίκα δε χτίζεται επαρκώς, κάνοντάς τη να μοιάζει ασταθή. Λόγω της ήσυχης φύσης της και της βραδείας εξέλιξης του χαρακτήρα της, φαντάζει συχνά σα δευτερεύον ήρωας. Θα μπορούσε με μεγάλη ευκολία κανείς να παρακολουθήσει το anime έστω και αν απουσίαζε η Violet, μιας και μπορεί να σταθεί εξίσου καλά μονάχα με τους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Παρόλα αυτά, παραμένει μία εμπνευσμένη ιστορία που καταπιάνεται με τη σημασία του να βρει κάποιος το σκοπό του και τη θέση του στο κόσμο. Φέρει πολλές στενάχωρες και σπαρακτικές σκηνές -αν και συχνά φαίνεται να καταβάλει υπερπροσπάθεια ώστε να αγγίξει το θεατή, εκβιάζοντας κατά κάποιο τρόπο τη θλίψη του. Όμως, δε παύει να είναι συγκινητική και έντονη, έχοντας μικρές κλιμακώσεις σε κάθε επεισόδιο. Η σημασία του γραπτού λόγου και της έκφρασης των συναισθημάτων δίνουν δυναμικά το παρόν, ενώ η ποιότητά δεν έχει σκαμπανεβάσματα.

Παρόλα τα όποια αρνητικά, είναι ένα anime που θα πρότεινα σε όλους να του δώσουν μία ευκαιρία, καθώς η σκληρή δουλειά που κατέβαλε η ομάδα παραγωγής έχει δώσει ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Καταφέρνει να μεταφέρει όμορφα μηνύματα, ενώ είναι παράλληλα αντιπολεμικό. Στο πυρήνα του κρύβει ηθικές και φιλειρηνικές αξίες, ενώ η ασύλληπτη ομορφιά του θα σας καθηλώσει.

Artwork

Το artwork του Violet Evergarden είναι καθηλωτικό. Δεν υπάρχει το παραμικρό ψεγάδι και κάθε σκηνή είναι δουλεμένη στην εντέλεια. Λεπτομερέστατα και πανέμορφα backgrounds και χαρακτήρες, συναισθήματα που αντικατοπτρίζονται στα πρόσωπά τους, άψογα σκηνοθετικά πλάνα και έξυπνος χειρισμός των φωτοσκιάσεων, συνθέτουν τη σειρά. Είναι πραγματικά αδύνατο να βρεθεί το παραμικρό ψεγάδι και το επίπεδο της ποιότητας δε πέφτει καθόλη τη διάρκειά της. Η ομορφιά υπνωτίζει το θεατή, καταφέρνοντας να ωραιοποιήσει έως και τη σήψη του πολέμου και τη μοναχικότητα, περικλείοντάς τα σε ένα ονειρικό φόντο -σα να αποφασίζει να παραμερίσει τη δυστυχία, δίνοντας βαρύτητα στα ωραία που ακόμα μένουν.

Προχωρώντας στο soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση του Evan Call. Φέρει ενδιαφέροντα opening και closing tracks, παρόλα αυτά δε καταφέρνει να κερδίσει το θεατή και να είναι αξιομνημόνευτο, θυμίζοντας πιότερο background μουσική που ο σκοπός της είναι απλώς να συνοδεύσει το κάθε επεισόδιο, παρά να εντείνει τα εκάστοτε συναισθήματα. Τέλος, όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από μεγάλους καλλιτέχνες του χώρου, όπως οι: Yui Ishikawa (A Silent Voice, Attack on Titan), Daisuke Namikawa (Fullmetal Alchemist, Fairy Tail) και Kōki Uchiyama (Death Parade, To the Forest of the Firefly Lights).

Facts

1) Το όνομα της Cattleya Baudelaire προκύπτει από την ονομασία μίας ορχιδέας που εντοπίζεται στη λατινική Αμερική και, πιο συγκεκριμένα, στη Κόστα Ρίκα και την Αργεντινή.
2) Το Violet Evergarden κέρδισε το Best Animation Award στο Crunchyroll Anime Awards, το 2019.
3) Τον Ιούλιο του 2018 κυκλοφόρησε ένα original video animation επεισόδιο, ενώ ακολούθησε ένα spin-off φιλμ το 2019. Μία ακόμα ταινία προοριζόταν να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Closure

Εν κατακλείδι, το Violet Evergarden αξίζει το χρόνο σας. Χρησιμοποιώντας υπέροχες τεχνικές στο animation, καταφέρνει να κερδίσει τη καρδιά ακόμη και εκείνων που δεν ενθουσιάστηκαν με την ιστορία του ή την αργή πλοκή του. Όντας αισθητικά ευχάριστη, αυτή η σειρά που καταπιάνεται με τις ανθρώπινες σχέσεις και την αγάπη, θα σας ανταμείψει!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
the dig cover
Puzzle Video Games Worth Trying Pt.1