cu MaoSamaRetry.1280
cu MaoSamaRetry.1280

Anime Review: Maou-Sama, Retry!

Η σειρά Maou-Sama, Retry!, σε σκηνοθεσία του Hiroshi Kimura, ξεκίνησε να προβάλλεται το καλοκαίρι του 2019. Αμφιλεγόμενη, ενήλικη και ξεκαρδιστική, είναι βασισμένη στο ομότιτλο light novel του Kurone Kanzaki και υπάγεται στο είδος των Isekai. Κυκλοφόρησε από το νεοσύστατο στούντιο Ekachi Epilka και είναι ένα …ιδιόρρυθμο anime. Ενήλικο χιούμορ, punchlines, ηθικοί προβληματισμοί και ξεκαρδιστικοί χαρακτήρες, κάνουν το κοινό να προσκολλάται στην οθόνη. Είναι μία πανέξυπνη σειρά που καταφέρνει να ασκήσει σάτιρα στη πλειοψηφία των isekai και ενώ πατάει πάνω σε χιλιοχρησιμοποιημένα κλισέ, καταφέρνει να είναι ιδιαίτερη και εθιστική. Πρόσθετα, παρουσιάζει μία πρωτοποριακή ιδέα, διευρύνοντας έτσι τους ορίζοντες του είδους της. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ παραπάνω!

Synopsis
Ο νεαρός Akira Ono παγιδεύεται στο κόσμο ενός MMORPG βιντεοπαιχνιδιού, εν ονόματι Infinity Game. Καταλήγοντας στο σώμα του βασικού του χαρακτήρα, του Demon-Lord, ψάχνει απαντήσεις για το πώς κατέληξε σε αυτό το αλλόκοτο μέρος και πώς μπορεί να διαφύγει. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του, αποκτά πιστούς φίλους και καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτό το ασυνήθιστο βασίλειο.

Review
Το Maou-sama, Retry! είναι μία ευπρόσδεκτη αλλαγή στο κορεσμένο σύμπαν των isekai. Αν και εκ πρώτης όψεως η σειρά φαίνεται να στοχεύει στο fanservice, στη πραγματικότητα κρύβει σημαντικά μηνύματα για τη κοινωνία και τους ανθρώπους, άψογα συνδυασμένα με βρώμικο χιούμορ και κωμικές σκηνές. Είναι γεμάτη φρέσκες ιδέες και αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένας ήρωας που έχει τη δυνατότητα να καλεί και να χρησιμοποιεί τα πολλαπλά του avatars. Είναι ένα anime που μπορεί πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί ως troll αλλά, παρόλα αυτά, παραμένει ώριμο με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Ανθρωπιστικά ιδανικά, ισχυρές φιλοδοξίες και αγνότητα, καταφέρνουν να συνυπάρχουν σε ένα -κατά τ’άλλα- πρόστυχο φόντο. Δυσκολοχώνευτος συνδυασμός, αλλά αξίζει το κόπο!

Η ιστορία ξετυλίγεται με αμεσότητα και η αναλογία δράσης και αφήγησης είναι σε ισορροπία. Ο θεατής δε μένει ποτέ με απορίες, μιας και όλα τα επεισόδια τείνουν να είναι επεξηγηματικά. Δράση, περιπέτειες, συνωμοσίες, groupies και … μπάνια, συγκροτούν τη καθημερινότητα των βασικών χαρακτήρων. Η σειρά έχει αμέτρητες δυνατότητες να εξελιχθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και η φαντασία των δημιουργών οργιάζει. Έχοντας συνδιάσει στοιχεία harem, hentai, isekai, adventure, fantasy, romance και drama σε ένα ιδιόρρυθμο σκηνικό, καταφέρνει να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα συστήνει συνεχώς νέους, καλοδουλεμένους ήρωες. Αξίζει να τονιστεί το πώς όλοι διαφέρουν μεταξύ τους, φέροντας ξεχωριστά γνωρίσματα. Cheers to that.

Αν και όπως προειπώθηκε, η σειρά είναι γεμάτη από πρόστυχα αστεία (τα οποία, περιέργως, καταφέρνουν να μην είναι φτηνά), έχει και άλλα πράγματα να προσφέρει στο κοινό. Τονίζει το πόσο βλαβερές μπορούν να γίνουν οι απαρχαιωμένες αντιλήψεις, το πώς -δυστυχώς- τα χρήματα μπορούν να εξαγοράσουν το σεβασμό και τη καλοσύνη μικρόνοων ανθρώπων, το πώς οι μάζες γίνονται πιο υπάκουες μέσω του φόβου παρά της καλοσύνης, το πώς η εμφάνιση είναι παραπλανητική και το πώς η αξία κάποιου καθορίζεται από το πώς φέρεται στους αδύναμους. Το Maou-sama, Retry! απευθύνεται σε παρατηρητικούς θεατές, μιας και οι κοινωνικοί/ ηθικοί προβληματισμοί του συνηθίζουν να κρύβονται στα πιο παράξενα μέρη. Προσπαθεί να μεταφέρει υπογείως μηνύματα για τη σύγχρονη κοινωνία και -μέσα στο παραλογισμό του- δίνει τροφή για σκέψη!

Καταλήγοντας, αν ο θεατής μπορεί να αγνοήσει το κακό animation, θα κερδίσει στιγμές άφθονου γέλιου μέσω συνεχόμενων, βρώμικων αστείων και θα προβληματιστεί για την ανθρώπινη φύση. Είναι ένα anime που, άπαξ και το ξεκινήσει κανείς, δύσκολα αντιστέκεται στο να το συνεχίσει!

Artwork
Ξεκινώντας το κομμάτι του artwork από τη μουσική, το τραγούδι του intro, εν ονόματι Tempest, ερμηνεύεται από την Kaori Ishihara, ενώ η Haruka Tōjō ερμηνεύει το New, το οποίο ακούγεται στο outro. Το γενικότερο soundtrack της σειράς, σύνθεση του Satoshi Hōno, δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι το αξιοσημείωτο αλλά, παρόλα αυτά, έχει τις ΔΥΝΑΤΈΣ του στιγμές -puns intended.

Προχωρώντας στο voice acting, αυτό αποδίδεται από δημοφιλείς και ταλαντούχους ηθοποιούς, όπως οι: Kenjiro Tsuda (Fairy Tail, Tokyo Ghoul, Attack On Titan ), Rina Sato (Sailor Moon, Bleach), Haruka Tomatsu (DanMachi ) και Kimiko Saitō (Death Note).

Ερχόμενοι στο σχέδιο, είναι αναμενόμενο πως οι προσδοκίες από ένα νεοσύστατο στούντιο είναι χαμηλές -βέβαια, υπάρχουν anime χειρότερης ποιότητας, δημιουργημένα από καταξιωμένα στούντιο. Η παραγωγή όμως, έβαλε τα δυνατά της και η βελτίωση ήταν άμεση και θεαματική. Αυτό αποδεικνύει πώς το Ekachi Epilka είναι πολλά υποσχόμενο και στο μέλλον θα καταπλήξει το κοινό. Παρόλα αυτά, αν και θαυμάζω τη γρήγορη καλυτέρευση της ποιότητας στο animation, δεν παύουν να μου λείπουν οι trashy σκηνές μάχης με τα παγωμένα καρέ και το άφθονο γέλιο που προσέφεραν!

Facts
1) Ο Demon-Lord είναι φανατικός καπνιστής -εξ’αυτού και η φωνή του Batman. Η αλήθεια είναι πως, συχνά βασικοί χαρακτήρες στα anime έχουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Που οφείλεται όμως αυτό? Η Ιαπωνία έχει ισχυρή καπνοβιομηχανία και το κάπνισμα επιτρέπεται στους περισσότερους δημοσίους χώρους. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών έχουν γίνει εμφανείς και η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει νόμους για την απαγόρευσή του.
2) Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου, ο Demon-Lord διαβάζει ένα παραμύθι. Η πλοκή του είναι η ακόλουθη: ένα σκυλάκι, o Fido, γίνεται adventurer πολεμώντας τέρατα σε μπουντρούμια, ενώ παράλληλα συλλέγει σπάνια αντικείμενα και θησαυρούς. Ενόσω βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα, σώζει μία όμορφη σκυλίτσα, ερωτεύονται και ζουν πλουσιοπάροχα με το χρυσό που κέρδισαν από τις περιπέτειες τους. Η ιστορία του Fido θυμίζει σε πολλά αυτή του Bell, του διάσημου adventurer το DanMachi.

Closure
Συμπερασματικά, το Maou-sama, Retry! είναι ένα από τα πιο αστεία anime που έχω παρακολουθήσει. Διακωμωδεί χιλιοφορεμένα και κουραστικά κλισέ και, αν και υπερβάλει στο fanservice, καταφέρνει να μην είναι cringe. Θα πρότεινα να το δει κανείς μαζί με φίλους, μιας και το γέλιο θα σας ανταμείψει! Οι αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων είναι εξαιρετικές, οι ηθικοί προβληματισμοί που θέτει είναι αποτέλεσμα σκέψης, ενώ το έξυπνο χιούμορ του κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό. Άρα, δώστε μία ευκαιρία στο ιδιαίτερο anime ενός νεοσύστατου στούντιο και θα καταλήξετε να ανυπομονείτε για το δεύτερο κύκλο!

Σοφία Ευαγγελίδου

https://www.youtube.com/watch?v=pAA3qqS7-7s

More Stories
Cover 2
Εισαγωγή στην αστρολογία pt.1