Anime Review: Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shamballa

1354355 fullmetal alchemist the sacred star of milos
1354355 fullmetal alchemist the sacred star of milos

H ταινία Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shamballa κυκλοφόρησε το 2005 από το Studio Bones και αποτελεί επίσημα το τέλος της σειράς Fullmetal Alchemist του 2003. Αν δεν την έχετε παρακολουθήσει ήδη, σταματήστε ό,τι κάνετε και δώστε μία ευκαιρία σε αυτό το υπέροχο φιλμ, το οποίο έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων και έχει αναχθεί σε μία από τις πιο δημοφιλείς ταινίες της Ιαπωνίας. Κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, αξιοσημείωτοι χαρακτήρες και ιστορικές αναφορές θα σας συναρπάσουν, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το να απομακρύνετε το βλέμμα σας από την οθόνη.

 

Synopsis

Η ταινία λαμβάνει χώρα στη Γερμανία, στις αρχές του 20ου αιώνα και λίγο μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει οικονομική και πολιτική αστάθεια, ενώ οι εθνικιστικές δυνάμεις προκαλούν αναστάτωση στη χώρα. Ακολουθώντας τα δρώμενα της σειράς, ο Edward βρίσκεται εγκλωβισμένος εκεί, αφότου θυσιάστηκε ώστε να επαναφέρει στη ζωή τον Alphonse, τον μικρότερο αδελφό του. Ζει πλέον με τον Alfons Heiderich, έναν επιστήμονα που θυμίζει τον Alphonse, και ένα κορίτσι, εν ονόματι Noah, η οποία καταδιώκεται από τη μυστηριώδη οργάνωση Thule.

Εντωμεταξύ, πίσω στο Amestris, ο Alphonse δεν έχει μνήμη από τα ταξίδια με τον αδελφό του, αλλά παρόλα αυτά έχει αφοσιωθεί στην αλχημεία, με απώτερο σκοπό το να επανενωθούν. Αντίστοιχα και ο Edward, αναζητεί τρόπους για να επιστρέψει σπίτι. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του όμως, αναμιγνύεται με δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να ξανακάνουν ισχυρή τη Γερμανία, χαρίζοντάς της τη παλιά της ‘αίγλη’, μέσω του πολέμου και του ακραίου εθνικισμού…

Analysis

Ξεκινώντας το κομμάτι της ανάλυσης, το πρώτο που οφείλω να αναφέρω για αυτό το φιλμ, είναι το εξής: Αν και ονομάζεται Fullmetal Alchemist, ανήκοντας στο γνωστό και αγαπημένο franchise, η αλχημεία δεν διαδραματίζει μεγάλο ρόλο. Άρα, αν προσμένει κανείς να δει τον Edward να τη χρησιμοποιεί στις καθημερινές του δραστηριότητες στη Γερμανία, θα απογοητευτεί. Σε αυτό το κόσμο, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί, οι γνώσεις του είναι οριακά περιττές. Στον αντίποδα όμως, ο Alphonse έχει μεγαλώσει και έχει εξελίξει τις ικανότητες του στην αλχημεία, χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις του πιο αποτελεσματικά.

Επί της ουσίας, όλη η ιστορία χτίζεται μέσω γνώριμων ηρώων (όπως o Hughes, η Rose ή ο King Bradley) που υπήρχαν στην Amestris και ‘παίζουν’ τους παράλληλους εαυτούς τους σε ένα μεταπολεμικό, Γερμανικό φόντο. Αν και το παραπάνω δύναται να θεωρηθεί fan service, η αλήθεια είναι πως βοηθάει στο να διατηρηθεί ένα οικείο περιβάλλον γύρω από τον Edward, ασχέτως το γεγονός πως βρίσκεται σε άλλο κόσμο -it’s complicated. Σχετικά με την εξέλιξη των χαρακτήρων, τα δύο βασικά πράγματα που αξίζει να τονιστούν, είναι η απογοήτευση που γεννήθηκε όταν αποκαλύφθηκε ότι ο Hughes είναι Ναζί, το ότι ο Echart ήταν σατανικός με έναν επιπόλαιο τρόπο, καθώς και το ότι ο ρόλος του Envy είναι σχετικά ωφελιμιστικός και τον βλέπουμε μόνο στην μορφή του δράκου προτού χρησιμοποιηθεί ώστε να ανοίξει τις πύλες για τη Shamballa…

Αναφορικά με τα ιστορικά γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα στη ταινία, είναι εξαιρετικά και θα ωθήσουν το θεατή στο να αναζητήσει πληροφορίες για το τι συνέβη στη Γερμανία τον 20ο αιώνα, κάτι το οποίο μόνο καλό είναι, μιας και η περίοδος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί ένα σοβαρό και βαρύ θέμα της σύγχρονης ανθρώπινης ιστορίας, το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζουν όλοι.

Καταλήγοντας, το Fullmetal Alchemist: Conqueror of Shamballa είναι μία ακαταμάχητη ταινία, την οποία θα την απολαύσει κάποιος μέχρι και δίχως να έχει δει τη σειρά. Παρόλα αυτά, απαιτούνται -βασικές- γνώσεις Ευρωπαϊκής ιστορίας, ώστε να μπορέσει να αντιληφθεί σωστά τα δρώμενα και να ακολουθήσει το σενάριο.

Facts

Μένοντας πιστή στη σειρά, η ταινία εξετάζει θέματα πολέμου, εξουσίας και διακρίσεων. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στα γεγονότα και στα πρόσωπα που καθόρισαν τη κατάσταση της Γερμανίας τον 20ο αιώνα. Παρακάτω θα γίνει μία παράθεση στα πιο καίρια εξ αυτών.

1) Rudolf Hess: Πολιτικός της Ναζιστικής Γερμανίας, ο οποίος ορίστηκε ως αναπληρωτής Führer το 1933.
2) Αδόλφος Χίτλερ: ο πιο διάσημος και μισητός Ναζί της ιστορίας, ο οποίος κάνει και guest εμφάνιση στη ταινία.
3) Karl Haushofer: Γερμανός στρατηγός, γεωγράφος και πολιτικός. Μέσω του μαθητή του, Rudolf Hess, οι ιδέες του επηρέασαν και εξέλιξαν τις επεκτατικές στρατηγικές του Hitler.
4) Fritz Lang: Γερμανο-αυστριακός σκηνοθέτης, ένας από τους διασημότερους μετανάστες από τη σχολή Εξπρεσιονισμού της Γερμανίας, ο οποίος σκηνοθέτησε το υπέροχο Metropolis, του 1927.
5) The Beer Hall Putsch: μία αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος από τον Hitler, με σκοπό να πάρει την εξουσία στο Μόναχο το 1923. Περίπου 2.000 Ναζί ταξίδεψαν ως το κέντρο του Μονάχου, ώστε να έρθουν αντιμέτωποι με την αστυνομία και να ηττηθούν.


6) Η συνθήκη των Βερσαλλιών: το 1919, οι νικητές του ΠΠΠ (Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και οι λοιποί σύμμαχοι) επέβαλαν δικαίως στη Γερμανία σκληρές ποινές. Μέσα στη συνθήκη υπήρχαν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία αναλάμβανε πλήρως την ευθύνη για την έναρξη του ΠΠΠ, έχανε εδάφη και αποδεχόταν να πληρώσει οικονομικές αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες.
7) Thule Society: Η ονομασία είναι βασισμένη στην αρχαία ελληνική λέξη ‘Θούλη’, η οποία αναφέρεται σε ένα μη καθορισμένο αριθμό βόρειων περιοχών (αλλά κυρίως στην Ισλανδία). Η Thule Society λοιπόν, ήταν μία αποκρυφιστική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Γερμανία μετά το τέλος του ΠΠΠ και υποστήριζε το Ναζιστικό κόμμα…
8) Dietrich Eckhart: προσαρμοσμένος ως Dietlinde Eckhart, αρχηγός της Thule Society στο anime, ήταν ένας Γερμανός συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και πολιτικός, ο οποίος είναι και ένας από τους ιδρυτές του Ναζιστικού κόμματος.

Όπως φαίνεται, στη ταινία πέρα από αναφορές σε ιστορικά γεγονότα, πραγματοποιούνται εξίσου πολλές σε ιστορικά πρόσωπα. Ο Ναζισμός, οι ακραίες φασιστικές αντιλήψεις και οι διακρίσεις απέναντι σε μειονότητες (όπως οι Ρομά στη περίπτωση του φιλμ) καταδικάζονται.

Artwork

Η παραγωγή της ταινίας ξεκίνησε αμέσως μετά το τέλος της σειράς και είναι σκηνοθετημένη από τον Seiji Mizushima (o οποίος έχει επιμεληθεί και τη σειρά) και γραμμένη από τον Sho Aikawa. Έχει μία υπέροχη αισθητική και μπορεί να συναγωνιστεί με άνεση οποιοδήποτε πιο σύγχρονο anime. Οι σκηνές δράσης και τα ειδικά εφέ είναι καθηλωτικά και οι χρωματικές παλέτες μεταβάλλονται ανάλογα με το περιβάλλον, πιο ήσυχες στη Γερμανία, πιο ζωντανές στο Amestris.

Όσον αφορά τη μουσική, είναι δημιούργημα του Michiru Oshima. Επικές μελωδίες από την ορχήστρα της Μόσχας, δίνουν το παρών στις δραματικές σκηνές και οι Ρομά μελωδίες κλέβουν τη παράσταση. Το τραγούδι στους τίτλους αρχής είναι όμορφο και προσθέτει την κατάλληλη δόση νοσταλγίας.

Closure

Η ταινία Fullmetal Alchemist: The Conqueror of Shamballa συνδυάζει τα πάντα: δράση, δράμα και κοινωνικούς προβληματισμούς. Αξίζει να τη προσεγγίσει κάποιος με ωριμότητα και δεν θα απογοητευτεί. Είναι τροφή για σκέψη και βασίζεται σε ένα εκπληκτικό σενάριο. Give it a try!

Σοφία Ευαγγελίδου

         

cassette wallpapers 30293 4550061