Η ταινία My Neighbor Totoro, που κυκλοφόρησε το 1988 από το Studio Ghibli, είναι μία από τις πρώτες που θα παρακολουθήσει κάποιος ως παιδί. Tα πάντα γύρω της φαίνονται απλά, αγνά και χαρούμενα και θεωρείται ένα έργο αφιερωμένο στην παιδική ηλικία και στην αθωότητα. Είναι έτσι όμως;
Ας εμβαθύνουμε λίγο παραπάνω, ρίχνοντας μία ματιά στην σκοτεινή θεωρία που υπάρχει πίσω από τον Totoro. Σε αυτή τη θεωρία, το κοινό υποστηρίζει πως το φιλμ είναι βασισμένο στο Sayama Incident και πως ο Totoro είναι στην πραγματικότητα Θεός του Θανάτου, οι γνωστοί Shinigami στα Ιαπωνικά.
Αλλά first things first. Τι είναι το Sayama Incident?
The Sayama Incident
Είναι μία υπόθεση φόνου που ονομάστηκε έτσι λόγω της πόλης όπου έλαβε χώρα το συμβάν, την Sayama, στην επαρχία Saitama της Ιαπωνίας. Για τη δολοφονία αυτή ένας άντρας εξέτισε ποινή φυλάκισης 31 ετών. Την 1η Μαίου του 1963, η 16χρονη Yoshie Nakata εξαφανίστηκε και ένα σημείωμα για λύτρα παραδόθηκε στο σπίτι της. Η αδελφή της, η οποία αργότερα αυτοκτόνησε, έφτασε με πλαστά χρήματα στο σημείο συνάντησης και με συνοδεία αστυνομικών να περικυκλώνει την περιοχή. Αν και την προσέγγισε ένας άντρας, υποπτεύθηκε πως κάτι δεν πάει καλά και κατάφερε να δραπετεύσει προτού συλληφθεί.
Το πρωί της 4ης Μαίου, το άψυχο σώμα της Yoshie βρέθηκε. Η αστυνομία δήλωσε πως η κοπέλα πρώτα βιάστηκε και έπειτα δολοφονήθηκε. Η μεγαλύτερη αδελφή, νιώθοντας ένοχη, αυτοκτόνησε. Τα Μ.Μ.Ε. άσκησαν σκληρή κριτική στην αστυνομία για την ανικανότητά της να συλλάβει τον ένοχο. 6 Μαίου: ένας άντρας από την ίδια περιοχή αυτοκτονεί μία ημέρα πριν τον γάμο του, έχοντας ίδια ομάδα αίματος με τον δράστη. Ωστόσο λέγεται πως έπασχε από στυτική δυσλειτουργία, οπότε η αστυνομία θεώρησε πως δε θα μπορούσε να είναι ο αυτουργός…
H Κατάληξη
Όχι πολύ καιρό μετά από αυτό, συνελήφθη ένας 24χρονος άντρας, ο Kazuo Ishikawa, ο οποίος ήταν εργάτης στην Ishida Pig Farm. Αρχικά, υποστήριζε με σθένος την αθωότητά του, αλλά στις 20 Ιουνίου κατέθεσε εν τέλει πως είχε διαπράξει το έγκλημα.
Υποστηρικτές του Kazuo ισχυρίζονται πως, έπειτα από 1,5 μήνα βασανιστηρίων στη φυλακή, πιέστηκε να παραδεχτεί ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.
Υπάρχουν πολλά στοιχεία εναντίον του που τον παρουσιάζουν ως ένοχο. Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει πληθώρα άλλων που καταδεικνύουν την αθωότητά του. Πρόκειται δυστυχώς για μια πολύ ασυνήθιστη υπόθεση…
Tι σχέση όμως μπορεί να έχει αυτή η βάναυση ιστορία με τη γλυκιά ταινία My Neighbor Totoro?
Plot & Purpose
Λέγεται πως ο Miyazaki θέλησε να τιμήσει τη μνήμη των δύο αθώων θυμάτων δημιουργώντας μία ταινία αφιερωμένη σε αυτά. Στο έργο My Neighbor Totoro, δύο αδελφές, η Mei και η Satsuki, μετακομίζουν με τον πατέρα τους σε ένα χωριό το οποίο βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα τους. Γελούν, παίζουν, εξερευνούν και γνωρίζονται με χαριτωμένα πνεύματα, ώσπου η μικρότερη αδελφή εξαφανίζεται. Η μεγαλύτερη καταφέρνει να την βρει με τη βοήθεια του Totoro και των φίλων του. Η ταινία τελειώνει σε αισιόδοξο κλίμα δημιουργώντας γλυκά συναισθήματα.
My Neighbor Totoro: Η σκοτεινή θεωρία
Η σκοτεινή πλευρά υποστηρίζει πως η Mei πεθαίνει όταν χάνεται και πως η Satsuki, μην μπορώντας να ζήσει με αυτό, καθώς ήταν ευθύνη της να την προσέχει, αυτοκτονεί ώστε να την βρει. Ο Τοtoro είναι ένας Θεός του θανάτου που ήρθε για να τις πάρει. Στο τέλος της ταινίας και τα δύο κορίτσια είναι νεκρά και δυστυχώς η μητέρα τους θα τις ακολουθήσει συντομα.
Η θεωρία αυτή φαντάζει θεότρελη για όποιον έχει δει την ταινία, αλλά -απίστευτο και όμως αληθινό- υπάρχει σωρεία συνδέσεων μεταξύ του περιστατικού στη Sayama και του My Neighbor Totoro. Ας ρίξουμε μία ματιά σε αυτές:
Επιχειρήματα
● Tο σπίτι στην ταινία τοποθετείται στην Sayama Kyuryo, που σημαίνει “Λόφοι της Sayama”, και η τοποθεσία είναι εμπνευσμένη από την πόλη Tokorozawa, η οποία είναι ακριβώς δίπλα στην Sayama.
● Το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται η μητέρα, το Shichikoku Byouin, είναι εμπνευσμένο από το νοσοκομείο Hachikoku Byouin στην Sayama.
● To περιστατικό στην Sayama συνέβη τον Μάιο και το όνομα της μεγαλύτερης αδελφής είναι Satsuki, που σημαίνει Μάιος στα Ιαπωνικά. Αντίστοιχα, η μικρότερη ονομάζεται Mei, όπως ακριβώς προφέρεται ο Μάιος στα Αγγλικά.
● Πριν αυτοκτονήσει η μεγαλύτερη αδελφή, λέγεται πως έβλεπε φαντάσματα μεγάλων ρακούν ή πλασμάτων που έμοιαζαν με γατοκούνελα. Με τον Totoro να μοιάζει σαν ένα μεγάλο γατοκούνελο, η θεωρία φαίνεται να έχει κάποια βάση.
● Στη σκηνή του ξεπακεταρίσματος, πίσω από την γιαγιά βρίσκεται ένα κουτί πάνω στο οποίο υπάρχει μία επιγραφή που μεταφράζεται σε ‘τσάι sayama’.
Περισσότερα Επιχειρήματα
● Και οι δύο αδελφές στην ταινία βλέπουν susuwatari. Σύμφωνα με την Ιαπωνική κουλτούρα, το να βλέπει κάποιος τέτοια πράγματα (ή πνεύματα) είναι κακός οιωνός και σημαίνει πως πρόκειται να πεθάνει σύντομα. Πρόσθετα, υπάρχει μία σκηνή όπου susuwatari περικυκλώνουν την Mei και φαίνεται πραγματικά τρομοκρατημένη. Επίσης, susuwatari εμφανίζονται ξανά όταν η Satsuki ψάχνει την Mei…
● Το σανδάλι που βρίσκεται στη λίμνη δε μοιάζει με αυτό που φοράει ή Mei. Ίσως η Satsuki επέλεξε να το δει διαφορετικά, μην μπορώντας να δεχτεί το γεγονός πως η μικρή της αδελφή πέθανε -ακριβώς όπως στο Sayama Incident.
● Μία από τις στάσεις του Neko Bus (το γνωστό γατολεωφορείο) μεταφράζεται σε ‘Δρόμος του Νεκροταφείου’
Ακόμη Περισσότερα Επιχειρήματα
Αυτά είναι τα τελευταία, pinky promise:
● Ο Totoro είναι ορατός μόνο από την Mei και την Satsuki αν και θα έπρεπε να τον βλέπουν και τα υπόλοιπα παιδιά, όπως ο Kanta. Η μαγεία υποτίθεται πως είναι φανερή σε όλα τα παιδιά, ενώ οι Θεοί του Θανάτου όχι.
● Στην τελευταία σκηνή της ταινίας τα κορίτσια ΔΕΝ έχουν σκιές. Αυτό προκαλεί εντύπωση, καθώς το Studio Ghibli δίνει μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες και δεν συνηθίζει να κάνει τέτοιες παραλείψεις.
● Όταν η Satsuki και η Mei επισκέπτονται τη νοσηλευόμενη μητέρα τους στο τέλος (παρέα με τον Totoro και το Neko-Bus), κανείς δεν φαίνεται να τις προσέχει. Πώς είναι δυνατόν να μην πρόσεξε ούτε ένας άνθρωπος δύο κοριτσάκια να κάθονται σε ένα δέντρο -ενώ μάλιστα μιλούσαν δυνατά; Μόνο η μητέρα τους λέει πως ‘Τις ένιωσα να γελούν κοντά σε ένα δέντρο’. Προφανώς ειναι και η μητέρα έτοιμη να φύγει…
Η Απάντηση του Studio Ghibli για την Σκοτεινή Θεωρία γύρω από τον Totoro
Ο παραγωγός του Studio Ghibli διέψευσε αυτή τη θεωρία το 2007 χρησιμοποιώντας τα παρακάτω λόγια:
Οι φήμες που υποστηρίζουν πως ο Totoro είναι Θεός του θανάτου, πως η Mei και η Satsuki είναι νεκρές καθώς και πολλές άλλες ακόμα, είναι αναληθείς… Κάποιος τις σκαρφίστηκε γιατί του φάνηκαν ενδιαφέρουσες, πλέον όμως έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις στο διαδίκτυο. Ως απάντηση σε όσους επιχειρηματολογούν με την φράση ‘η Satsuki και η Mei δεν έχουν σκιά στην τελευταία σκηνή’, είναι γιατί είχε αποφασιστεί κατά την διάρκεια της παραγωγής πως δεν ήταν απαραίτητο να σχεδιαστεί σκιά πίσω από τις εν λόγω φιγούρες.
Συμπεράσματα
Καταλήγοντας, αν και το Studio Ghibli αρνείται τη θεωρία αυτή, η αλήθεια είναι πως υπάρχει ισχυρή βάση και επιχειρηματολογία πίσω της και αυτό ανοίγει μία μεγάλη συζήτηση γύρω από την ταινία. Μιας και ο Miyazaki έχει ενσωματώσει κρυφά μηνύματα σε πολλές από τις ταινίες του (όπως στο Spirited Away και πολλά ακόμη), θα μπορούσε κάλλιστα και o Totoro να αποτελεί μία από αυτές. Πιθανών η αιτία που η εταιρεία προσπάθησε τόσο πολύ να αποτινάξει από πάνω της αυτή τη μακάβρια θεωρία να ειναι το ότι έγινε μια από τις διασημότερες παιδικές ταινίες όλων των εποχών και ο ίδιος ο Totoro βρίσκεται στο λογότυπο του Studio Ghibli. Θα μπορούσε, όμως πίσω από αυτό το αριστούργημα να κρύβεται με μαεστρία μία θλιβερή και σκοτεινή ιστορία.
Είναι στη κρίση σας το ποια πλευρά θα διαλέξετε να πιστέψετε!