Ένα φιλμ με άρωμα από Studio Ghibli
Το Mary and the Witch’s Flower κυκλοφόρησε το 2017 και αποτελεί το παρθενικό φιλμ του Studio Ponoc. Σε σκηνοθεσία του ιδρυτή του στούντιο, Yoshiaki Nishimura, ο οποίος εργαζόταν στο Studio Ghibli και κρύβεται πίσω από αριστουργήματα όπως τα Howl’s Moving Castle και The Secret World of Arrietty, διηγείται την ιστορία του μέσω ενός παραμυθένιου πρίσματος. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από μάγισσες, γάτες και απόκοσμα βασίλεια πάνω από τα σύννεφα, ενώ είναι βασισμένο στο βιβλίο The Little Broomstick, της Mary Stewart. Περιπέτεια, φαντασία και μαγεία στον υπέρτατο βαθμό, σε συνδυασμό με πανέμορφο artwork, ανάγουν τη ταινία αυτή σε αριστούργημα. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ περισσότερο!
Synopsis
Η Mary είναι ένα μικρό κορίτσι που νιώθει άβολα με την εμφάνισή της και πλήττει, όσο περνάει το καλοκαίρι της στο χωριό. Όταν όμως ένας γάτος την οδηγεί σε ένα αλλόκοτο, μπλε λουλούδι που φαίνεται να έχει μαγικές δυνάμεις, η ζωή της αλλάζει και μία μεγάλη περιπέτεια ξεκινά.
Review
Το Mary and the Witch’s Flower συνεχίζει τη παράδοση του Studio Ghibli. Όταν το Ιαπωνικό Dream Factory έκλεισε προσωρινά το 2014, ο Yoshiaki Nishimura αποφάσισε να ιδρύσει το Studio Ponoc, ώστε να κρατήσει το θρύλο ζωντανό. Όντας ένας άνθρωπος ο οποίος, όπως προειπώθηκε, έχει δουλέψει επί σειρά ετών σε μεγάλο μέρος των φιλμ του Ghibli, ήταν ο πλέον κατάλληλος ώστε να επιχειρήσει κάτι τέτοιο. Το εγχείρημά του λοιπόν, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, αιχμαλωτίζοντας τις καρδιές των θεατών ανά το κόσμο.
Η ταινία αυτή, ως μία περιπέτεια φαντασίας, έχει έντονες εναλλαγές τοπίων και γρήγορη -αλλά αβίαστη, ροή. Ξεκινά από ένα μικρό χωριό της Βρετανικής επαρχίας και γρήγορα μεταφέρει το κοινό σε μακρινά, αιωρούμενα βασίλεια. Το φιλμ έχει χώρο να αναπνεύσει και παρόλο που η ιστορία του είναι εύκολα προβλέψιμη, παραμένει γοητευτική και καθηλωτική. Χαρακτηρίζεται από μία πηγαία αθωότητα, ενώ ακτινοβολεί χαρά και ενθουσιασμό. Η μπερδεμένη παιδική ψυχή, που διψάει για νέες εμπειρίες, αποδίδεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ μεταφέρονται πάμπολλα όμορφα και αισιόδοξα μηνύματα.
Η ανάγκη του να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του, του να έχει αυτοσεβασμό και να υποστηρίζει τις απόψεις του, όπως και η αξία του να έχει αυτοπεποίθηση και να μη κρίνει κανέναν βάση της εμφάνισής του, είναι λίγα μόνο από τα ζητήματα που θέτει το φιλμ. Εκτός αυτού όμως, προσπαθεί να διδάξει το θεατή πως η αλαζονεία δεν οδηγεί πουθενά, πως το ψέμα και η κακία έχουν τη τάση να κάνουν εκπυρσοκρότηση και πως είναι κατακριτέο το να φορτώνει κάποιος το βάρος και την ευθύνη των επιλογών του σε τρίτους.
Κάτι ακόμα που αξίζει να αναφερθεί για την εξαίσια αυτή ταινία, είναι η προσέγγισή της όσον αφορά τους ανταγωνιστές της πρωταγωνίστριας. Τα κίνητρά τους είναι αμφιλεγόμενα και θέτουν ηθικά διλήμματα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς στο όνομα της επιστήμης και πότε το ηθικό γίνεται ανήθικο; Παρόλα αυτά, ως προσωπικότητες, είναι αρκετά πεζοί και στερούνται τη πολυπλοκότητα και το βάθος που συχνά χαρακτηρίζει τους ήρωες του Studio Ghibli. Λαμβάνοντας όμως υπόψιν πως το Mary and the Witch’s Flower είναι ένα φιλμ που απευθύνεται πρωτίστως σε μικρές ηλικίες, αυτό δεν ενοχλεί.
Εν κατακλείδι, η ταινία αυτή καταφέρνει να ξυπνήσει όμορφα συναισθήματα και κάνει επίκληση στη νοσταλγία. Oι θαυμαστές του Hayao Miyazaki θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα δημιούργημα το οποίο περικλείει μέσα του πολλά αγαπημένα και χιλιοειδωμένα στοιχεία. Παρόλα αυτά, το Studio Ponoc έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του μέχρι να καταφέρει να φτιάξει κάτι εφάμιλλο του Studio Ghibli. Σίγουρα όμως έκανε ένα υπέροχο και δυναμικό ξεκίνημα, χαρίζοντας στο κοινό μία αριστουργηματική ταινία και κάνοντάς το να αδημονεί για το τί του επιφυλάσσει στο μέλλον!
Artwork
Το artwork του Mary and the Witch’s Flower αγγίζει τη τελειότητα. Το φιλμ αισθητικά θυμίζει τις δουλειές του Studio Ghibli, τόσο όσον αφορά τα πρόσωπα των χαρακτήρων, όσο και τα backgrounds. Ρευστή κίνηση, κινηματογραφικά πλάνα, εκφραστικότητα στον υπέρτατο βαθμό, προσεκτικά διαλεγμένα παστέλ χρώματα και άρτιος χειρισμός των φωτοσκιάσεων, δίνουν ένα αλησμόνητο αποτέλεσμα. Έχουν αξιοποιηθεί νέες τεχνικές πάνω στα ήδη γνωστά και αγαπημένα ghibli-like χαρακτηριστικά, οι οποίες εξυψώνουν τη ταινία.
Όσον αφορά το κομμάτι του soundtrack, είναι σε σύνθεση του Muramatsu Takatsugu και καταφέρνει να τυλίξει το φιλμ σε ένα πέπλο μαγείας. Αποτελείται κυρίως από μελωδίες έγχορδων μουσικών οργάνων, με έμφαση στο κανονάκι, το οποίο και παίζει ο καταξιωμένος μουσικός Joshua Messick. Το κεντρικό τραγούδι, εν ονόματι Rain, αποδίδεται από το ποπ Ιαπωνικό συγκρότημα Sekai no Owari.
Ερχόμενοι στο voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από ταλαντούχους seiyuus, όπως οι: Yūki Amami (Ponyo, Southbound) και Ryūnosuke Kamiki (Summer Wars, Your Name).
Facts
1) O Hiromasa Yonebayashi πρόβαλε τη ταινία ξεχωριστά για τους πρώην συναδέλφους του από το Studio Ghibli. Ο Hayao Miyazaki του έδωσε συγχαρητήρια, όμως είπε πως δε θα παρακολουθούσε το φιλμ. Ο Toshio Suzuki και ο Isao Takahata έδωσαν επίσης συγχαρητήρια με τη σειρά τους, παινεύοντας το φιλμ!
2) Το όνομα Fly-by-night, που έχει δοθεί στο μυστήριο λουλούδι μαγισσών, χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για να αναφερθεί σε γυναίκες που πίστευαν πως είναι μάγισσες.
3) Η Mary Smith επισκέπτεται το Endor College for Witches. Το ‘Endor’ είναι το όνομα μίας Βρετανικής πόλης, η οποία είναι διάσημη για τη Μάγισσα του Endor, την οποία συμβουλευόταν ο καταραμένος βασιλιάς Saul.
4) Αν και το φιλμ διαδραματίζεται στην Αγγλία και προσπαθεί να είναι πιστό όσον αφορά την αρχιτεκτονική, τα τοπία και την ενδυμασία, θα παρατηρήσει κανείς πως οι άνθρωποι υποκλίνονται μεταξύ τους. Αυτό, συνηθίζεται στην Ιαπωνία αλλά όχι στη Μεγάλη Βρετανία.
5) Τη δεκαετία του 1980 ο καλλιτέχνης της Disney, Mel Shaw, επιθυμούσε να δημιουργήσει μία ταινία κινουμένων σχεδίων βασισμένη στο The Little Broomstick, αλλά το project εγκαταλείφθηκε για χάρη πιο ‘φιλόδοξων’ πλάνων. Τριάντα χρόνια, η εταιρεία Walt Disney έγινε ο διαμεσολαβητής για τη προβολή του Mary and the Witch’s Flower στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
6) Το όνομα του Studio Ponoc, προκύπτει από τη Σερβοκροάτικη λέξη που χρησιμοποιείται για τα ‘μεσάνυχτα’, συμβολίζοντας το ξεκίνημα μίας νέας ημέρας.
Closure
Το Mary and the Witch’s Flower, αν και κυκλοφόρησε μόλις το 2017, έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια το τίτλο του ‘κλασικού’. Είναι ένα φιλμ που μιλάει απευθείας στη καρδιά του θεατή, απευθυνόμενο στο παιδί που ζει μέσα του. Είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και μεταφέρει όμορφα μηνύματα, τόσο άμεσα, όσο και μέσω αλληγοριών. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, αξίζει κάθε λεπτό από το χρόνο σας!
Σοφία Ευαγγελίδου