New Year’s Eve in Japan

art kantoku podrugi tri iukata prazdnik ulitsa iaponiia vech
art kantoku podrugi tri iukata prazdnik ulitsa iaponiia vech

Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία γνωρίζουν το τρόπο για να κάνουν τη κάθε γιορτή ξεχωριστή και η Πρωτοχρονιά δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Δρόμοι και ναοί κατακλύζονται από πολίτες όλων των ηλικιών, ενώ οι παραδοσιακές ενδυμασίες, τα πάρτι και τα πυροτεχνήματα, κλέβουν τη παράσταση. Όμως, ας δούμε πιο αναλυτικά το γιατί αυτή η μέρα του χρόνου είναι τόσο σημαντική στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου!

Shogatsu

H Πρωτοχρονιά (shogatsu ή oshogatsu στα Ιαπωνικά), είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι εκεί αντιλαμβάνονται το κάθε έτος ως ένα νέο ξεκίνημα, ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο από το προηγούμενο. Αυτό το νέο ξεκίνημα λοιπόν, τιμάται τόσο μέσω εθίμων και ιεροτελεστιών, όσο και ξέφρενων πάρτι!

New Year’s Tradition & Festivities

Ο μέσος Ιάπωνας προτιμά να περνά αυτές τις μέρες με τους αγαπημένους του και να επισκέπτεται τη γενέτειρά του. Οικογένειες διακοσμούν παρέα τα σπίτια τους και τις πύλες εισόδου με διάφορα στολίδια, κατασκευασμένα κυρίως από πεύκο, μπαμπού και δαμασκηνιά. Σερβίρουν osechi, γεύμα που αποτελείται από πολλά πιάτα και έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και θεωρείται ευοίωνο, toshikoshi soba, τα οποία είναι noodles που δεν κόβονται και συμβολίζουν μία μεγάλη και χαρούμενη ζωή, καθώς και ozoni -μία γευστική σούπα με mochi.

Σημαντικό έθιμο των ημερών αυτών είναι το Hatsumode, η επίσκεψη σε ναούς και μνήματα συγγενών, όπου οι Ιάπωνες προσεύχονται για ευημερία, ασφάλεια, υγεία και ό,τι άλλο επιθυμούν να βρεθεί στο δρόμο τους. Αυτό, λαμβάνει χώρα μεταξύ της πρώτης και της τρίτης ημέρας του Ιανουαρίου. Πρόσθετα, παράδοση αποτελεί και η Βουδιστική τελετή Joya no Kane, η οποία λειτουργεί ως ‘γέφυρα’ μεταξύ του προηγούμενου και του νέου έτους και οι καμπάνες των ναών ηχούν εκατόν οκτώ φορές. Συχνά, τα εκατόν επτά χτυπήματα γίνονται πριν την αλλαγή του χρόνου, ενώ το εκατοστό όγδοο αμέσως μετά.


Μία ακόμη παράδοση -η οποία είναι πιο κοντά στα δυτικά έθιμα, είναι η ανταλλαγή ευχετήριων καρτών μεταξύ συγγενών και φίλων. Πρόσθετα, συνηθίζεται τα γηραιότερα μέλη μιας οικογένειας να προσφέρουν χρήματα στα νεότερα, ενώ πολλοί αρέσκονται να γράφουν haiku (μικρά, δεκαεπτασύλλαβα ποιήματα) και να τα παραδίδουν τη πρώτη μέρα του Γενάρη. Επίσης, συχνά οι Ιάπωνες μένουν ξύπνιοι όλη τη νύχτα, προκειμένου να θαυμάσουν το πρώτο ξημέρωμα της χρονιάς. Αγαπημένα σημεία για αυτό αποτελούν τα πάρκα, τα βουνά και οι παραλίες που βρίσκονται στην εκάστοτε περιοχή.

Ένα γεγονός που δε πρέπει να χάσει κανείς αν βρεθεί στην Ιαπωνία τη Πρωτοχρονιά, είναι ο χαιρετισμός του Αυτοκράτορα τη δεύτερη μέρα του Ιανουαρίου, στο Αυτοκρατορικό Παλάτι του Τόκιο. Είναι η μία εκ των δύο μόνο περιπτώσεων, όπου το παλάτι είναι ανοιχτό στο κοινό (η άλλη μέρα είναι η εικοστή τρίτη Δεκεμβρίου, στα γενέθλια του Αυτοκράτορα).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η -όχι και τόσο διάσημη- παραδοσιακή παρέλαση, εν ονόματι Oji Fox. Είναι μία ολονύκτια εορτή, βασισμένη σε έναν όμορφο θρύλο: πολλά χρόνια πριν, μία Πρωτοχρονιά, κάποιες αλεπούδες μεταμφιέστηκαν σε ανθρώπους ώστε να επισκεφτούν τον ναό Oji Inari. Πλέον όμως, οι συνθήκες άλλαξαν, και οι άνθρωποι μεταμφιέζονται σε αλεπούδες και πηγαίνουν στο ναό, ωστέ να δεχτούν ευλογίες και να έχουν μία καλή και τυχερή χρονιά. Είναι ένα ασυνήθιστο θέαμα, που συναρπάζει όποιον το παρακολουθήσει!

Party-going

Για τους λιγότερο παραδοσιακούς, υπάρχουν τα δημοφιλή Countdown Parties. Οι μεγάλες πόλεις -η οποίες αυτή τη περίοδο του χρόνου είναι πιο άδειες απ’ότι συνήθως, προσφέρουν αναρίθμητες επιλογές για διασκέδαση, με το καραόκε και τα προαναφερθέντα πάρτι να κρατούν τα σκήπτρα. Τέλος, το φαντασμαγορικό θέαμα που προσφέρουν τα πυροτεχνήματα είναι κάτι που δε πρέπει να το χάσει κανείς! Μία επίσκεψη στη Yokosuka και τη Yokohama Hakkeijima Sea Paradise ή μία πολυτελής κρουαζιέρα, θα εγγυηθούν τη καλύτερη δυνατή θέα του μαγευτικού αυτού show.

 

Yoi Otoshi wo!

Η Πρωτοχρονιά στην Ιαπωνία είναι μία μοναδική εμπειρία, που αξίζει να τη βιώσουν όλοι! Είτε προτιμήσετε να ακολουθήσετε το μονοπάτι της παράδοσης, είτε το δρόμο των πάρτι και των πυροτεχνημάτων, οι επιλογές σας είναι χιλιάδες και οι ορίζοντές σας θα διευρυνθούν. Και, όπως λένε και στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, Yoi Otoshi wo!

Σοφία Ευαγγελίδου

 

cassette wallpapers 30293 4550061