Κατηγορίες, Υποκατηγορίες και Θεματολογίες Anime

Part 1

gintama gintama parni samurai
gintama gintama parni samurai

Τα anime χωρίζονται σε τόσες πολλές κατηγορίες και υποκατηγορίες, που είναι αρκετές για να μπερδέψουν και τους πιο έμπειρους. Στη πλειοψηφία τους είναι υβρίδια πολλών και διαφορετικών ειδών αλλά, παρόλα αυτά, εντοπίζοντας τα στοιχεία που υπερτερούν των άλλων, μπορούν να καταταχθούν σε συγκεκριμένα genres.

Στο ακόλουθο άρθρο λοιπόν, θα αναφερθούν οι κατηγορίες και οι υποκατηγορίες των anime, καθώς και η θεματολογία τους, με σκοπό να μπορεί ο θεατής να διαλέγει ευκολότερα αυτό που του ταιριάζει!

Basic Genres

1) Psychological
Τα psychological anime εμβαθύνουν στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, παραθέτοντας και αναλύοντας το τρόπο που σκέφτεται -ή δε σκέφτεται- κάποιος. Η ευφυΐα των ηρώων και η ενδιαφέρουσα πλοκή που παίζουν με το μυαλό του θεατή, τα κάνουν ακαταμάχητα! Διάσημα Psychological anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Death Note, Psycho-Pass και Monster.

 

2) Sci-Fi
Το Sci-Fi είναι η συντομογραφία για το Science Fiction και στα ελληνικά μεταφράζεται ως ‘επιστημονική φαντασία’! Τα anime αυτού του είδους, φέρουν τεχνολογικά, επιστημονικά και φουτουριστικά στοιχεία και πολλές φορές τείνουν να είναι δυστοπικά. Συχνά, καταπιάνονται με ταξίδια στο διάστημα και με προηγμένους πολιτισμούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του είδους είναι κάποια από τα ακόλουθα: Nausicaa Of The Valley of The Wind, Cowboy Bebop και Ghost in the Shell: Stand Alone Complex.

3) Comedy
Ο βασικός σκοπός ενός comedy anime, όπως και οποιασδήποτε κωμωδίας άλλωστε, είναι το να προκαλέσει γέλιο. Αν και το χιούμορ στα anime πολλές φορές τείνει να είναι ιδιόρρυθμο, υπάρχουν κάποια που φημίζονται για τις ξεκαρδιστικές στιγμές τους. Μερικά από αυτά, είναι τα εξής: Gintama, My Neighbors the Yamadas και Κ-Οn! Movie.

 

4) Horror
Φαντάσματα, τέρατα, σχιζοφρένεια και gore σκηνές, συνθέτουν το μέσο horror anime. Είναι μία κατηγορία η οποία απαιτεί γερό στομάχι, μιας και οι σκηνές που εμπεριέχει τείνουν να μην είναι … ευχάριστες. Διάσημα horror anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Another, Corpse Party  και Hell Girl.

5) Drama
Τα anime που υπάγονται στο είδος του drama, έχουν την ικανότητα να προκαλούν έντονες συγκινήσεις, βρίσκοντας εύκολα το δρόμο για τη καρδιά του θεατή. Το κοινό ταυτίζεται με τους χαρακτήρες και συγκρατεί με δυσκολία τα δάκρυά του. Διάσημα drama anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Your Lie In April, Anohana: The Flower We Saw That Day και Grave Of The Fireflies.

6) Romance
Τα romance anime, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, είναι αφιερωμένα στην αγάπη και το ρομαντισμό. Επικεντρώνονται στις αλληλεπιδράσεις των βασικών χαρακτήρων και στο πώς ανθίζει και εξελίσσεται η σχέση τους. Διάσημα romance anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Your Name, Golden Time και 5 Centimetres Per Second.

7) Adventure
Τα adventure anime περιστρέφονται γύρω από ταξίδια και περιπέτειες. Πολλές φορές, οι χαρακτήρες τους δε μένουν στάσιμοι σε ένα μέρος αλλά, αντιθέτως, περιφέρονται σε διαφορετικές πόλεις, χώρες ή και σύμπαντα. Διάσημα adventure anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: One Piece, Fairy Tail, Spirited Away και Mushishi.

8) Slice-Of-Life
Τα slice-of-life anime διηγούνται ιστορίες οι οποίες εκτυλίσσονται σε απλό, καθημερινό φόντο. Έχοντας αργή ροή, δεν παρουσιάζουν έντονη κλιμάκωση ή σοκαριστικές στιγμές, αλλά απεικονίζουν τη καθημερινότητα μέσα από ένα ρεαλιστικό πρίσμα. Διάσημα anime του είδους είναι κάποια από τα ακόλουθα: Only Yesterday, Barakamon και Toradora!.

9) Mystery
Ακολουθώντας τη κεντρική ιδέα του είδους, τα Mystery anime πάντα εμπεριέχουν κάποιο καίριο αίνιγμα. Συνήθως, η βασική ομάδα χαρακτήρων απαρτίζεται από ντετέκτιβ ή αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για το εκάστοτε μυστήριο. Διάσημα mystery anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Detective Conan, Erased και Mouryou no Hako.

10) Magic
Τα Magic anime επικεντρώνονται στα ξόρκια, στις γητείες και στα … juju. Τείνουν να περιλαμβάνουν πηγές μαγείας, μάγισσες και αλλόκοτα πλάσματα. Πολύ συχνά, η ιστορία περιστρέφεται γύρω από μία μαγική παρέα κοριτσιών και το είδος τείνει να αποκτήσει μία υποκατηγορία εν ονόματι Magical Girls. Διάσημα magic anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Grambelm, Little Witch Academia και The seven Deadly Sins.

 

11) Action
Τα action anime έχουν μεγάλη ποσότητα δράσης και απεικονίζουν θρυλικές μάχες μεταξύ των ηρώων, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη του θεατή στα ύψη. Η πλειοψηφία τους φημίζεται για τη καλή ποιότητα artwork. Διάσημα action anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Fullmetal Alchemist , Gurren Lagann και Samurai Champloo.

12) Supernatural
Τα supernatural anime αναφέρονται σε καταστάσεις που είναι εκτός των ορίων της πραγματικότητας. Τείνουν να εμπεριέχουν μυθικά/ παράξενα πλάσματα και πνεύματα, όλα καλυμμένα από ένα πέπλο μυστηρίου. Διάσημα anime του είδους είναι κάποια από τα ακόλουθα: Blue Exorcist, Noragami και Tokyo Ghoul.

13) Fantasy
Σουρεαλιστικοί κόσμοι, εξωπραγματικά όμορφα τοπία και μαγεία: αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν ένα fantasy anime. Φέροντας πολλά κοινά στοιχεία με τα magic, αλλά συνήθως όντας πιο ώριμα, αιχμαλωτίζουν το θεατή μέσα τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του είδους είναι τα ακόλουθα: Mononoke, No Game No Life και Slayers.

 

 

14) Kids
Τα kids anime απευθύνονται -ως επί τω πλείστον- σε παιδιά και είναι φιλικά προς όλες τις ηλικίες. Διάσημα kids anime είναι κάποια από τα ακόλουθα: Pokemon, Digimon και Chi’s Sweet Home.

 

Subgenres

1) Cyberpunk
Η υποκατηγορία του cyberpunk τείνει να περιγράφει μία δυστοπική κοινωνία του μέλλοντος, όπου η προηγμένη τεχνολογία βλάπτει αντί να ωφελεί. Χαρακτηριστικά anime του είδους είναι τα: Ghost in The Shell, Battle Angel Alita και Akira .

2) Music
Τα music anime επικεντρώνονται στο τραγούδι, το χορό και την οργανοπαιξία. Αν και πλέον δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, είχαν γνωρίσει χρυσές εποχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω: Sound! Euphonium, Carole & Tuesday  και Sound of the Sky.

3) Historical
Όπως φανερώνει και η ονομασία τους, τα historical anime διηγούνται ιστορίες -είτε φανταστικές είτε πραγματικές- που έλαβαν χώρα στο παρελθόν. Το φόντο συνηθίζεται να είναι Ιαπωνικό, με έμφαση στη φεουδαρχική περίοδο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αξιόλογες δουλειές εμπνευσμένες από τη παγκόσμια ιστορία. Διάσημα anime του είδους είναι τα εξής: Rurouni Kenshin, The Rose of Versailles και Shigurui.

4) Martial Arts
Τα martial arts anime επικεντρώνονται στις μάχες αυτές καθαυτές. Είτε γίνονται με σπαθιά είτε με γυμνά χέρια, το focus γίνεται στη τεχνική. Μιας και οι πολεμικές τέχνες είναι βασικό μέρος της Ιαπωνικής κουλτούρας, δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει τη δική τους κατηγορία στο κόσμο των anime. Διάσημα παραδείγματα martial arts είναι τα παρακάτω: Dragon Ball, Katanagatari και Tenjou Tenge.

5) Isekai
Τα isekai anime αναφέρονται σε άλλους κόσμους, οι οποίοι φέρουν στοιχεία από βιντεοπαιχνίδια. Η υποκατηγορία αυτή, γνώρισε τεράστια άνθηση από το 2010 και έπειτα, όντας αυτή τη στιγμή η πιο δημοφιλής στην αγορά. Χαρακτηριστικά δείγματα isekai είναι τα ακόλουθα: Sword Art Online, Maou-sama, Retry!  και Overlord.

6) Harem
Tα harem anime περιλαμβάνουν έναν ανδρικό χαρακτήρα, ο οποίος λατρεύεται μέχρι μανίας από αμέτρητες γυναίκες. Είναι ένα φαινόμενο που συναντάται συχνά και συνήθως συνδυάζεται με ρομάντζο και κωμωδία. Διάσημα παραδείγματα harem είναι τα: To Love-Ru, Date A Live και The World God Only Knows.

7) Reverse Harem
Το reverse harem, είναι ουσιαστικά αντεστραμμένο harem. Δηλαδή, αυτή τη φορά πολλοί άντρες διεκδικούν το ίδιο κορίτσι και εκείνο … τρέχει να γλιτώσει. Χαρακτηριστικά reverse harem είναι τα: Uta no Prince-sama, Fushigi Yuugi και Ouran Highschool Host Club.

Semi-Closure
Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος του άρθρου, ο θεατής παρατηρεί πως στο κόσμο του animation η φαντασία των δημιουργών δεν έχει όριο και πως οι πιθανοί συνδυασμοί στα genres είναι αναρίθμητοι. Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα subgenres, ολοκληρώνοντας καθ’ αυτό το τρόπο τον οδηγό για τις κατηγορίες και τις υποκατηγορίες των anime!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061