falcon e7jh
falcon e7jh

Falcon and the Winter Soldier: Επεισόδιο 1 Review

Το πρώτο επεισόδιο του The Falcon and the Winter Soldier, έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη. Τώρα, όσοι από εσάς περιμένατε σουρεάλ αφήγηση, στα πρότυπα του Wandavision, μπορεί να είστε λίγο απογοητευμένοι. Αντιθέτως, όσοι από εσάς ήσασταν ενθουσιασμένοι για δράση χιλιάδων οκτανίων, σε συνδυασμό με μία υπόθεση κατασκοπείας και μια βαθύτερη ματιά στη ζωή στο MCU μετά το Snap / Blip, λοιπόν, είστε τυχεροί!

Συνδυάστε όλα τα παραπάνω μαζί με άπειρα easter eggs και cameos, προσθέστε ένα σενάριο που ασχολείται πραγματικά με τους χαρακτήρες και τα ψυχολογικά τραύματα του Sam Wilson και του James “Bucky” Barnes και that’s it: Έχετε μια πετυχημένη συνταγή! Το Falcon and the Winter Soldier είναι γεμάτο αναφορές και απλώνει πολλά “νήματα” στην ιστορία της Marvel και του Captain America συνδέοντας τις τελείες στο συνεχώς διευρυνόμενο MCU.

thumb 1920 1031000
Το λογότυπο του Falcon and the Winter Soldier

Falcon and the Winter Soldier: Επεισόδιο 1 Synopsis

Την τελευταία φορά που είδαμε τον Sam Wilson, γνωστό και ως Falcon (Anthony Mackie), ήταν στο τέλος του Avengers: Endgame. Πιο συγκεκριμένα, τον είδαμε στη σκηνή όπου ένας ηλικιωμένος Steve Rogers του παρέδωσε την ασπίδα του Captain America. Ωστόσο, αυτό ήταν κάτι που ο ίδιος δεν ήταν σίγουρος αν το ήθελε. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον Bucky Barnes (Sebastian Stan), γνωστό και ως Winter Soldier. Αρχικά, ο αδελφικός φίλος του Steve, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, πέρασε δεκαετίες υπό την επήρεια της HYDRA, ως ψυχρός εκτελεστής τους. Μετά τα γεγονότα του Endgame, κατάφερε να επαναπρογραμματιστεί πλήρως, με τη βοήθεια της τεχνολογίας στη Wakanda. Όμως, το να ξεπεράσεις τις αμαρτίες του παρελθόντος του, αποδεικνύεται δύσκολο.

Ew4vV PU8AIeSrd jpg large
Ο Bucky Barnes στο The Falcon and the Winter Soldier

Από τη μεριά του, ο Σαμ, δωρίζει την ασπίδα του Cap στο ”Έκθεση Captain America”, στο Μουσείο Smithsonian της Ουάσιγκτον. Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος που του είπε πόσο “σωστή” ήταν η απόφασή του, παρουσιάζει αργότερα τον νέο Captain America. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ μια τρομοκρατική ομάδα με όνομα “Flag smashers”, εξελίσσεται σε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Η ομάδα αυτή είναι ένας οργανισμός που θέλει να καταργήσει όλα τα εθνικά σύνορα,

jLXPiKNe6e9mwd76fpGrH3
Ο Sam Wilson στο The Falcon and the Winter Soldier

Falcon and the Winter Soldier: Επεισόδιο 1 Review

Το γεγονός ότι το πρώτο επεισόδιο αποδεικνύει γρήγορα και σταθερά ότι το timeline που εξελίσσεται η υπόθεση είναι θεμελιώδες για την αφήγησή της, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δυνατά σημεία της. Ο κόσμος είναι διαφορετικός 5 χρόνια μετά το Snap -και σίγουρα ΠΟΛΎ διαφορετικός μετά το θάνατο του Tony Stark και την εξαφάνιση του Steve Rogers. Αυτό γίνεται αντιληπτό τόσο από τη μοναξιά που φαίνεται να βιώνει ο Bucky, όντας ακόμα πιο χαμένος από ότι ήταν ο Steve σε ένα κόσμο που δε γνωρίζει πια, όσο και από πρακτικά θέματα όπως το ερώτημα “πως βιοπορίζονται οι υπερήρωες”;

R4q9xkJDjAmNCNHRQvGYum 1200 80
Bucky Barnes

Γιατί φαίνεται ότι το να σώνεις το μισό σύμπαν από αφανισμό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ως προϋπόθεση χορήγησης τραπεζικού δανείου. Και οι δύο ήρωες υποφέρουν από το δικό τους προσωπικό PTSD και την απώλεια του φίλου, του μέντορα, του ίδιου τους του εαυτού. Kudos στον Anthony Mackie και τον Sebastian Stan που, σε ένα μόνο επεισόδιο, εξέλιξαν το χαρακτήρα τους πιο πολύ από ότι στις τελευταίες 5 ταινίες. Είναι ανθρώπινοι, με πραγματικά προβλήματα που θα μπορούσε να είχε ένας πρώην στρατιώτης που υπηρέτησε σε πόλεμο. Απλά, στην υπερβολική εκδοχή του MCU, o Bucky το έχει βιώσει σε διάρκεια 80 ετών, χωρίς να έχει έλεγχο του ίδιου του μυαλού του. Δυστυχώς όμως, το περνάει έχοντας όλες τις μνήμες και τις ενοχές.

Falcon and the Winter Soldier: Επεισόδιο 1 Cons

H μεγαλύτερη αδυναμία της πρεμιέρας είναι αυτή: Το Falcon και ο Winter Soldier δεν συναντιούνται στην πρεμιέρα -προς μεγάλη απογοήτευση όσων είχαν δει τα trailer και περίμεναν το bromance να αρχίσει από το πρώτο επεισόδιο. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι οι ιστορίες τους θα συνδεθούν στα επεισόδια που θα έρθουν. Αυτό, ήταν ένας μόνο λόγος για τον οποίο το “New World Order” είχε την αίσθηση του πρώτου κεφαλαίου ενός μυθιστορήματος, σε αντίθεση με ένα πραγματικά σπουδαίο πιλοτικό επεισόδιο.

the falcon and the winter soldier 4k 2021 f8

Φαίνεται ότι μόνο λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να γνωρίζουν το τι πραγματικά συνέβη στον Steve Rogers. Έχει όντως αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο ή είναι ζωντανός κάπου, έτοιμος να εμφανιστεί αργότερα στη σειρά ή την επόμενη φάση του MCU; Πολλοί θαυμαστές εξακολουθούν να ελπίζουν για ένα cameo του Chris Evans. Ας μην ξεχνάμε πως έχουμε δει τρέιλερ για τη σειρά όπου οι Σαμ και Μπάκι προφανώς εξασκούν το να ρίχνουν την ασπίδα του Cap γύρω στο δάσος. Ίσως υπάρχει μια απομονωμένη καμπίνα κοντά…

34uomk
Ο ηλικιωμένος Steve Rogers

Easter Eggs

  1. Στο MCU, ο Sam κατάγεται από τη Λουιζιάνα. Στα κόμικς όμως, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

2. Το καράβι που διατηρεί η αδελφή του Σαμ ονομάζεται Paul and Darlene, φέροντας έτσι το όνομα των γονιών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά ήταν όντως τα ονόματα των γονέων του στα Marvel Comics.

3. Η πτώση του Σαμ από το πίσω μέρος του αεροπλάνου στην αρχή της αποστολής διάσωσης του Captain Vassant, αντικατοπτρίζει τον Steve στο Captain America: The Winter Soldier.

4. Όπως αρμόζει σε spin-off της Marvel, ο Bucky εμφανίζεται για πρωτη φορά στο επεισόδιο με τον ίδιο τρόπο που εμφανίστηκε στο Captain America: The First Avenger: διακόπτοντας καυγά σε ένα σοκάκι.

5. Στα νέα κόμικς του Derek Landy Falcon & Winter Soldier, ο Bucky έχει υιοθετήσει μια λευκή γάτα που ονομάζεται Alpine. Δεν είδαμε κανένα σημάδι της Alpine στο επεισόδιο 1, αλλά αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε την ελπίδα.

6. Ο ανυπόμονος captain Torres (Danny Ramirez) φαίνεται ότι δεν είναι άλλος από τον Joaquin Torres, ο οποίος τελικά πήρε το μανδύα του Falcon στα κόμικς. Αν λοιπόν ο Σαμ πρόκειται να γίνει Captain America σε αυτή την παράσταση, θα γίνει ο Τόρες στο πλευρό του; Ελπιζουμε!

falcon winter soldier episode 1 danny ramirez 1616137988507
Ο Danny Ramirez στο Falcon and the Winter Soldier

Facts

Η ατάκα του Σαμ για τους «κακούς» με τα «κακά ονόματα» σε σχέση με το Flag-Smashers, είναι ξεκάθαρη αναφορά σε ακροδεξιές ομάδες, όπως οι «Proud Boys» στην Αμερική που είχαν μεγάλη δράση επί Trump. Επίσης, στην έκθεση Smithsonian, όπου ο Sam και ο Rhodey συνομιλούν, υπάρχουν πολλά αντικείμενα από τη ζωή του Steve, κυρίως από την εποχή του Captain America: The first Avenger όπως οι στολές Howling Commando. Όμως υπάρχει κάτι άλλο εκεί: το πραγματικό εξώφυλλο του Captain America Comics # 1 από τους Joe Simon και Jack Kirby, την πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα.

Closure

O νέος “Captain America” που συναντάμε στο τελευταίο λεπτό του επεισοδίου εδώ είναι ο John Walker. Ποιος είναι ο John Walker, ρωτάτε; Λοιπόν, ο John Walker ήταν επίσης το νέο Captain America στα κόμικς! Αλλά πριν από αυτό ήταν ένας εξτρεμιστής γνωστός ως Super-Patriot. Ανέλαβε τον μανδύα του Captain America αφού η κυβέρνηση αποφάσισε ότι ήθελε ο Steve Rogers να είναι περισσότερο υπάλληλος και λιγότερο ένα σύμβολο ελευθερίας. Μετά τον καιρό του ως Cap ήταν, ο John έγινε ο US. Agent.

us agent falcon winter soldier
John Walker Captain America / US Agent

Τι σημαίνει αυτό για τον Sam; Μετάνιωσε για την απόφαση του να μη δεχτεί εκείνος την ασπίδα; Πέρα από την άμεση απειλή που είναι η τρομοκρατική ομάδα της οποίας τα μέλη εμφανώς έχουν έρθει σε επαφή με μια παραλλαγή του super soldier serum, ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός; Αυτός ο “νεός διαφορετικός κόσμος” που προέκυψε μετά το πρώτο και δεύτερο Snap έχει χώρο για άτομα σαν τον Bucky; Αυτά είναι ερωτήματα που θα απαντηθούν στα επόμενα 5 επεισόδια.

More Stories
kaseta05
OLD NEWS with JEREMY | 06