09 Mind Blowing Theories About WandaVision Episode 4
09 Mind Blowing Theories About WandaVision Episode 4

WandaVision Επεισόδιο 8: Review + Easter Eggs

Το όγδοο επεισόδιο είναι το πιο συναισθηματικό της σειράς -τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Ξεδιπλώνει την ιστορία του εμβαθύνοντας στον πόνο της απώλειας και στον τρόπο που επιλέγει η Wanda να πενθήσει. Προβλήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου και, σε σκηνοθεσία του Matt Shakman, αποτελεί μία βουτιά στο παρελθόν των ηρώων. Καταρρίπτοντας την ουτοπική ευτυχία που υπήρχε έως τώρα στο Westview, φέρνει στην επιφάνεια όλο το σκοτάδι που ο θεατής αισθανόταν να υπάρχει. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα.

wanda and vision reality vs sitcom

WandaVision Επεισόδιο 8: Synopsis

Στο μακρινό 1693, η Agatha είναι έτοιμη να πληρώσει το υπέρτατο τίμημα όταν μία σύναξη μαγισσών, της οποίας ηγείται η μητέρα της, ετοιμάζεται να τη σκοτώσει. Πίσω στο παρόν και στο Westview, η Agatha προσπαθεί να μάθει την πηγή της δύναμης της Wanda. Θέλοντας να κατανοήσει τι την όπλισε και την ενίσχυσε, φέρει τη πρωταγωνίστρια αντιμέτωπη με τις πιο τραγικές στιγμές της, επιδιώκοντας να αναζωπυρώσει τον θρήνο μέσα της. 

wandas chaos magic explodes

Review

Στο όγδοο επεισόδιο γίνεται ξεκάθαρο πως, ο κωμικός χαρακτήρας που παρατηρείτο στην αρχή του show, αποτελεί πλέον παρελθόν. Εστιάζοντας στις αναμνήσεις των χαρακτήρων και πιο συγκεκριμένα, στις απώλειες που έχει υποστεί η Wanda, η σειρά φαίνεται να παίρνει μία πιο σοβαρή τροπή. Ολισθαίνοντας μεταξύ διαφορετικών χρονικών περιόδων, στιγμών και συναισθημάτων, απορρέει κάτι έντονα γλυκόπικρο. 

wanda and vision episode 2 sitcom

H Wanda λοιπόν, ένας από τους σχετικά παραμερισμένους χαρακτήρες του MCU, λαμβάνει επιτέλους τη προσοχή που της αρμόζει. Άλλωστε, είναι μία ηρωίδα με μεγάλο βάθος, που η συμπεριφορά της καθορίζεται κυρίως από την αγάπη και την οργή, και λιγότερο από τα τραύματά της. Επιμένοντας πως δε γνωρίζει το πώς δημιούργησε αυτό τον αλλόκοτο κόσμο, ο οποίος θυμίζει sitcom, παρατηρούμε πως οι επιθυμίες της είναι διαμετρικά αντίθετες με αυτές της Agatha: η μία θέλει να εθελοτυφλήσει, αδιαφορώντας για τα μέσα και εστιάζοντας στα αποτελέσματα, ενώ η άλλη θέλει να ανακαλύψει το μυστικό της δημιουργίας.

wandavision scarlet witchs powers

Αξίζει να αναφερθεί πως η Agatha θέλει μονάχα να κατανοήσει το πώς κατάφερε η Wanda να δημιουργήσει, να τροποποιήσει και να ελέγξει μία ολόκληρη πόλη. Οι κινήσεις της έως τώρα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως στέκεται περισσότερο ως αντι-ήρωας στο show, παρά ως villain. Επίσης, μέσω των flashbacks που ξεδιπλώνονται, μαθαίνουμε πως οι δυνάμεις της Wanda δεν είναι επίκτητες. Δηλαδή, δεν είναι αποτέλεσμα του Mind Stone, αλλά υπήρχαν εξαρχής. Ίσως είναι ασφαλές να συμπεράνουμε πως ισχύει το ίδιο και για τον αδελφό της, Pietro. Ωστόσο, μία διαφορετική θεωρία υποστηρίζει πως η ίδια έδωσε δυνάμεις στον αδελφό της, ώστε να τον προστατεύσει -who knows!

kathryn hahn wandavision episode 7

WandaVision Επεισόδιο 8: Highlights 

Αναμφίβολα, το κύριο highlight του επεισοδίου είναι η στιγμή που η Wanda πήρε -επίσημα πλέον, τον τίτλο της Scarlet Witch!

Scarlet Witch from Comics
Scarlet Witch from Comics

Η αποκάλυψη πως ο Vision δεν είναι πραγματικός, αλλά δημιουργήθηκε εξ΄ολοκλήρου από τις δυνάμεις της Wanda.

WandaVision wanda creates vision
Η Wanda δημιουργώντας έναν νέο Vision

Artwork

Όπως στα προηγούμενα επεισόδια, έτσι και σε αυτό, το artwork του WandaVision ξεπερνά τις προσδοκίες. Όντας σκηνοθετικά άψογο, με εντυπωσιακά ειδικά εφέ και setting συμβατό με την εκάστοτε χρονική περίοδο, καταφέρνει να μαγνητίσει. Οι άρτιες ερμηνείες των ηθοποιών, με την Olsen και την Hahn να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, εμπλουτίζουν τη σειρά. 

marvel wandavision agatha harkness wanda and vision

Intro & Outro

Στο όγδοο επεισόδιο παρατηρούμε το κόκκινο χρώμα να γίνεται σταδιακά μωβ στο intro της Marvel. Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις δυνάμεις της Agatha και το πώς πήρε τον έλεγχο του sitcom.

Marvel Studios banner turned purple
Marvel Studios banner turned purple

Post Credits Scene

Στο post credit scene γνωστοποιείται ότι ο Hayward έχει καταφέρει να “επισκευάσει” τον αυθεντικό Vision, δημιουργώντας έτσι τον λευκό Vision από τα Comics. Σε αυτή την εκδοχή του, έχει διαγραφεί κάθε στοιχείο της προσωπικότητάς του, καθώς και όλες οι αναμνήσεις του.

wandavision white vision
White Vision

WV Fun Fact: Ο λευκός Vision είναι playable χαρακτήρας στο arcade game του 1991, με τίτλο Captain America and the Avengers

WandaVision Επεισόδιο 8: Facts

 • Αναφέρθηκε ότι ο Fietro (Fake Pietro) ήταν απλά το ανδρείκελο της Agatha, και δρούσε ως φερέφωνό της.
agatha controls fietro episode 8
Η Agatha ελέγχοντας τον Fietro
 • Σε αντίθεση με τα κομικς, όπου η Agatha είναι ήδη αρκετά μεγάλη και ισχυρή κατά τη περίοδο των Salem Witch Trials (όντας αρχηγός των μαγισσών), στη σειρά αποτυπώνεται ως νέα και εκπαιδευόμενη.
agatha harkness in the comics
Agatha Harkness from Comics
 • Η σκηνή όπου η Agatha αναφέρει στη Wanda πως η δεύτερη δε μπορεί να έχει πρόσβαση στις σκέψεις της, συνδέεται με το επεισόδιο επτά. Στο επεισόδιο επτά ο Billy, ο γιος της Wanda που φαίνεται να έχει κάποιες από τις δυνάμεις της και μπορεί να ακούει σκέψεις, αναφέρει πως ‘’Η Agnes είναι σιωπηλή’’.
WandaVision Episode 7 Wandas and Visions kids
 • Όταν η μητέρα της Agatha συμμετέχει στην προσπάθεια εξόντωσης της κόρης της, εκδηλώνει την πλήρη δύναμή της μέσω μία κορώνας φωτός στο κεφάλι της. Ο σχεδιασμός της κορώνας θυμίζει μια αρχαία μάγισσα που, στα Marvel Comics, ονομάζεται Zhered-Na’s. H Zhered-Na’s ήταν μία μάγισσα η οποία εξορίστηκε από την Ατλαντίδα, διότι προέβλεψε την καταστροφή της. Παρόλα αυτά, το πνεύμα της λέγεται πως επιβίωσε, ώστε να διασφαλίσει πως οι δυνάμεις της δε θα ξεχαστούν. 
wandavision episode 8 agathas mother
Η μητέρα της Agatha
 • To sitcom ‘’WandaVision’’ είναι επηρεασμένο από τα DVDs παλαιότερων εποχών, που παρακολουθούσε η Wanda ως παιδί, μαζί με την οικογένειά της. Αξίζει να αναφερθεί όμως, πως και στην ενήλικη ζωή της, δείχνει να βρίσκει ζεστασιά και ασφάλεια μέσα από αυτά (πχ μετά το θάνατο του αδελφού της ή κατά τη διάρκεια των πειραμάτων της Hydra)
wandavision episode 1 wanda and vision in sitcom

WandaVision Επεισόδιο 8: Easter Eggs

Το όγδοο επεισόδιο της σειράς έχει λιγότερα easter eggs, σε σχέση με τα προηγούμενα. 

 • Για ακόμη μία φορά, παρατηρείται σύνδεση των διαφημίσεων με γεγονότα από τη ζωή της Wanda. Πιο συγκεκριμένα, το κόκκινο λαμπάκι στη φρυγανιέρα, συμβολίζει τη βόμβα από τις Stark Industries.
wandavision commercial for toaster
 •  Η Wanda, κατά την επαφή της με το πετράδι, έχει ένα όραμα με τη Scarlet Witch. Σε αυτό το όραμα, φοράει τη κλασική στολή από τα κόμικς.
wandavision episode 8 mind stone vision
Το όραμα της Wanda όταν άγγιξε το Soul Stone
 • Τα τζιτζίκια συμβολίζουν την μεταμόρφωση και την εξέλιξη σε κάποιες μυθολογίες. Επομένως η τόση έμφαση σε αυτά, ίσως είναι αλληγορικά για την εξέλιξη της Wanda στη Scarlet Witch.
 • Η έμφαση στα Sitcoms οφείλεται στην συνήθεια που είχε η Wanda με την οικογένεια της να παρακολουθούν Sitcoms από διάφορες δεκαετίες, με σκοπό το συνδυασμό διασκέδασης και εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας.
wandavision wanda and vision with their children
 • Όταν η Wanda βρίσκεται στο κελί της Hydra, εμφανίζεται μία κούκλα στο Sitcom “The Brady Bunch”. Αυτή, είναι η ίδια κούκλα που είχε ο Vision όταν έκανε εξάσκηση στην αλλαγή πάνας.
wandavision episode 3 vision doll brady bunch

Even more Easter Eggs

 • Στην κάτοψη του σπιτιού που είχε δώσει ο Vision στην Wanda, υπάρχει μια καρδιά. Αυτό το βλέπουμε λίγο πριν η Wanda δημιουργήσει/χτίσει το σπίτι όπως και τον δεύτερο Vision. Το παραπάνω πιθανώς συμβαίνει λίγο πριν τα γεγονότα του πρώτου επεισοδίου, όπου στο ημερολόγιο υπάρχει μια καρδιά σημειωμένη στην τρέχουσα ημέρα.
wandavision deed note westview
 • Αφού η Wanda δημιούργησε το σπίτι, τον Vision και -ως επέκταση, αναδημιούργησε όλο το WestView, βλέπουμε διαφήμιση του Lagos. Το Lagos, καθαρίζει τα πάντα με ένα “Snap”. Σε αυτή τη διαφήμιση, μια κοπέλα κάνει μία κίνηση στα δάχτυλά της, που θυμίζει το Snap του Thanos.
wanda changes westview snap
 • Η διεύθυνση του σπιτιού είναι Sherwood Drive, ενώ ο δημιουργός του Sitcom Brady Bunch λέγεται Sherwood Schwartz.
 • Όταν η Wanda πλησιάζει και αγγίζει τον “αποσυναρμολογημένο” Vision, λέει: “I can’t feel you”, το οποίο συνδέεται με 2 σκηνές από το Infinity War.
  • Στο δωμάτιο στη Σκωτία όταν η Wanda τον αγγίζει του λέει: “I just feel you”.
  • Όταν η Wanda αναγκάζεται να σκοτώσει τον Vision ώστε να μην ανακτήσει ο Thanos το Mind Stone, ο Vision συμπονετικά της λέει “I can feel you”.
wanda kills vision infinity war
wanda kills vision infinity war
 • Δεν υπάρχει πλέον η φράση “Please Standby” στο τέλος του επεισοδίου. Αυτό υπονοεί πως έχουμε βγει πλέον από τον κόσμο των Sitcoms. Αυτό υποδηλώνει πως η Wanda έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει την αλήθεια.
wandavision old tv
Τίτλοι τέλους του sitcom WandaVision

WandaVision Επεισόδιο 8: Plot Holes

 • Ο πατέρας της Wanda, μέσα στη βαλίτσα των DVDs προς πώληση, έχει ένα αντίγραφο του Malcolm in the Middle. Το συγκεκριμένο show ξεκίνησε να προβάλλεται το 2000. Αναλογιζόμενος κανείς όμως πως ο ίδιος και η γυναίκα του έφυγαν από τη ζωή το 1999, θα βρει μία μικρή λεπτομέρεια που …ξέφυγε από την ομάδα παραγωγής. 
malcolm in the middle season 2
Malcolm in the Middle – Season 2
 • H Wanda ζητά από τους γονείς της να παρακολουθήσουν το εικοστό πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν του Dick Van Dyke Show. Παρόλα αυτά, φαίνονται να βλέπουν το εικοστό επεισόδιο.
the dick van dyke show
Dick Van Dyke show

Closure

Το WandaVision φαίνεται να είναι ένα από τα καλύτερα project της MCU. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, μένει μονάχα να περιμένουμε το ένατο -και τελευταίο- επεισόδιο, το οποίο θα καθορίσει τις τελικές εξελίξεις. Ποια είναι η γνώμη σας για το όγδοο επεισόδιο;

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
franca sozzani
FRANCA SOZZANI