Με αφορμή το γεγονός πως η εαρινή σεζόν του 2019 οδεύει προς το τέλος της, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε κάποια από τα anime που προβλήθηκαν. Fantasy, Sci-fi, Romance, Shounen… Τα είδη είναι πολλά και η πλειοψηφία του κοινού θα βρει κάτι ικανό να την τραβήξει και να ταυτιστεί. Αλλά, first things first, ας ρίξουμε μία πιο αναλυτική ματιά στις νέες σειρές που τράβηξαν την προσοχή, τόσο για τους σωστούς, όσο και για τους λάθος λόγους.
Gunjou No Magmel (Magmel of The Blue Sea): Oι προσδοκίες για το Gunjou No Magmel ,προτού καν ξεκινήσει να προβάλλεται, ήταν πολύ χαμηλές. Παραδόξως όμως, μετά από τα πρώτα δύο επεισόδια, κατάφερε να μπει στη λίστα με τα Top 10 anime της σεζόν. Η θεματολογία του είναι η ακόλουθη: Ξαφνικά, μέσα στη μέση του Ειρηνικού ωκεανού, εμφανίστηκε μία νέα ήπειρος, η Magmel. Η ομορφιά της είναι αξιοσημείωτη, με γιγάντια λουλούδια, εξωτικά δάση, καταρράκτες και αλλόκοτα είδη ζώων. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό το υπέροχο τοπίο είναι θανατηφόρο, με κινδύνους να ελλοχεύουν σε κάθε γωνία. Ο Inyou, ένα νεαρό αγόρι με υπερδυνάμεις, μαζί με τη βοήθεια της Zero, μίας κλασικής Loli, αναλαμβάνουν -με το αζημίωτο- να σώσουν όποιον βρεθεί στο θανατηφόρο αυτό παράδεισο.
https://www.youtube.com/watch?v=Fin1dagSs0s
Η αρχή της σειράς έδωσε την ψευδαίσθηση πως το Studio Pierrot προσπαθούσε να επανορθώσει για τον όλεθρο του Tokyo Ghoul/ Tokyo Ghoul:re. Εντούτοις, μετά το τρίτο επεισόδιο η ποιότητα έπεσε τραγικά και φαντάζει σαν η παραγωγή να μην προσπαθεί ούτε στο ελάχιστο για να δώσει ένα, έστω αξιοπρεπές, αποτέλεσμα. Ανεξάρτητα επεισόδια ασύνδετα μεταξύ τους, χαρακτήρες χωρίς βάθος, εξέλιξη και κίνητρο που φαντάζουν ως καρικατούρες, σε συνδυασμό με φτηνούς διαλόγους, έλλειψη σεναρίου και απελπισμένες απόπειρες χιούμορ, συνθέτουν ένα κάκιστο anime. Δυστυχώς, το δυνατό του ξεκίνημα δεν προμήνυε το τι θα επακολουθούσε. Κατ’ εμέ, δεν αξίζει να το παρακολουθήσει κάποιος.
Shoumetsu Toshi (AFTERLOST): Το AFTERLOST είναι μία παραγωγή της Madhouse. Το Studio που έχει δημιουργήσει αριστουργήματα όπως το Death Note, το Perfect Blue και το Wolf Children, δεν συνηθίζει να απογοητεύει. Για αυτό και η σειρά αυτή ήταν μία έκπληξη. Βασισμένη στο ομότιτλο mobile game του 2014 και έχοντας μία ενδιαφέρουσα θεματολογία, είναι απορίας άξιο το πώς ναυάγησε. Η ιστορία ξεκινά αφότου έχει λάβει χώρα ένα παράξενο φαινόμενο, εν ονόματι Lost, το οποίο εξαφάνισε μία πόλη με τους κατοίκους της. Αυτό το μυστήριο αναλαμβάνει να λύσει η Yuki μαζί με τον Takuya και το Super Saiyan σκούτερ του. Στο δρόμο τους όμως, θα συναντήσουν απροσδόκητα εμπόδια και μυστικές συνομωσίες.
Αν και υποβόσκει μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον, το anime αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί με την εξής λέξη: χαοτικό. Δεν υπάρχει η παραμικρή συνοχή στο σενάριο, το animation είναι σχετικά φτωχό, το off-camera shooting χρησιμοποιείται σε υπερβολικό βαθμό, οι χαρακτήρες ξεπηδούν στην οθόνη χωρίς να συστήνονται στο κοινό και -για να μην μακρυγορώ- είναι αδύνατο να ακολουθήσει κάποιος την πλοκή. Λόγω κάκιστης εκτέλεσης, το AFTERLOST δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απολαυστικό, παρόλα αυτά έχει στιγμές που καταφέρνουν να κερδίσουν τον θεατή. Παραδόξως, προσωπικά τη σειρά αυτή τη βιώνω ως guilty pleasure, μιας και -ενώ υφίστανται όλα τα παραπάνω προβλήματα- οι απορίες που γεννά είναι τόσες πολλές, ώστε εν τέλει καταφέρνει να με καθηλώσει έως ότου να λυθούν.
Carole And Tuesday: To Carole And Tuesday είναι σε ένα setting σχετικά παρόμοιο με αυτό του Nana, φέροντας όμως στοιχεία sci-fi. H ανθρωπότητα έχει αποικίσει στον Άρη και ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας έχει αλλάξει. Σε αυτό το φουτουριστικό περιβάλλον, λοιπόν, ζει η Carole και η Tuesday, δύο νεαρές κοπέλες. Τις ενώνει η αγάπη τους για τη μουσική και ονειρεύονται να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτή, σε ένα κόσμο όπου ο άνθρωπος έχει πάψει πια να παράγει τέχνη.
Αν και το συγκεκριμένο anime δεν κατάφερε να με τραβήξει, οφείλω να πω ότι είναι καλοδουλεμένο, προσεγμένο και δύναται να αγγίξει τον θεατή. Είναι παραγωγή του Studio Bones και η σκηνοθεσία έχει γίνει από τον εξαιρετικό Shinichirō Watanabe (Cowboy Bebop, Space Dandy κ.α.), ο οποίος έχει εργαστεί και ως μουσικός παραγωγός. Το σχέδιο και το voice acting είναι σε πολύ καλό επίπεδο και, εν κατακλείδι, είναι μία σειρά που αξίζει να της δώσει κάποιος μία ευκαιρία.
Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba: To συγκεκριμένο anime, θεωρείται ένα από τα top 3 της σεζόν και όχι άδικα. Βασισμένο στο manga του Koyoharu Gotōge, αυτή η τρομερά συναισθηματική σειρά κατάφερε να κερδίσει μία μεγάλη μερίδα κόσμου. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Tanjiro Kamado, ο οποίος ζει στα βουνά μαζί με την οικογένειά του και εμπορεύεται κάρβουνο. Μία μέρα, δέχονται επίθεση από δαίμονες και σφαγιάζονται όλοι βάναυσα, εκτός από την αδερφή του, η οποία μεταμορφώνεται σε δαίμονα -διατηρώντας όμως δείγματα συνείδησης. Έτσι, ο Tanjiro αφιερώνεται στο να βρει ένα τρόπο να την επαναφέρει στην ανθρώπινη εκδοχή της.
https://www.youtube.com/watch?v=A7sjO7KQ8EM
Εξαιρετικό και λεπτομερέστατο σχέδιο, έντονα συναισθήματα, καλοδουλεμένοι χαρακτήρες, ρευστή κίνηση και ικανοποιητικότατο σενάριο, συνιστούν αυτό το anime μία πολύ καλή επιλογή. Η ιστορία ξεδιπλώνεται με αμεσότητα και γίνεται εύκολα κατανοητή ενώ έντονες σκηνές δράσης και gore δίνουν το παρόν. Recommended!
Attack On Titan Season 3 part 2: Η επιστροφή που όλοι περίμεναν! Το Attack On Titan επέστρεψε με το δεύτερο μέρος της τρίτης σεζόν, εντυπωσιάζοντας από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Η ιστορία συνεχίζει από εκεί που είχε μείνει και η πλοκή καθυλώνει. Ενώ οι Survey Corps προσπαθούν να πάρουν πίσω την περιοχή της Shinganshina, με απώτερο σκοπό να φτάσουν στο υπόγειο του Eren, η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη, τη στιγμή που πάμπολλα σημεία μέσα στο επεισόδιο καταφέρνουν να κόψουν την ανάσα.
Η σκηνοθεσία είναι περίφημη, το σενάριο έξυπνο και, συνοπτικά, το Studio Wit σέβεται το κοινό του μιας και έκανε εξαιρετική δουλειά για ακόμη μία φορά . Όποιος δεν έχει παρακολουθήσει το Attack On Titan, αξίζει να το κάνει!
Fairy Gone: Το Fairy Gone θεωρούταν ένα μεγάλο φαβορί της φετινής σεζόν. Δυστυχώς όμως, δεν στάθηκε αντάξιο των προσδοκιών και μεγάλη μερίδα θαυμαστών έπαψε να το παρακολουθεί. Είναι μία παραγωγή του P.A.Works Studio, το οποίο έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, και το Another. Η πλοκή είναι η ακόλουθη: εν καιρώ πολέμου, όργανα νεράιδων μεταμοσχεύονται σε στρατιώτες, οι οποίοι ονομάζονται Fairy Soldiers. Αυτή η σωματική παραποίηση, τους δίνει την ικανότητα να επικαλούνται νεράιδες, οι οποίες έχουν τρομερές δυνάμεις, και να παλεύουν για εκείνους. Εννιά χρόνια μετά τον πόλεμο όμως, και εκμεταλλευόμενοι την κοινωνική και πολιτική αστάθεια, κάποιοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις αυτές προς όφελός τους. Για το λόγο αυτό, δημιουργείται η κυβερνητική ομάδα ‘Dorothea’, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
https://www.youtube.com/watch?v=a3mo2TZGXlM
Tο σενάριο παρουσιάζει ενδιαφέρον, αλλά στην πράξη όλα εφαρμόζονται βεβιασμένα. Υπάρχει έλλειψη στις σωστές εισαγωγές χαρακτήρων όπως επίσης και στα backstory τους. Το artwork προσωπικά μου αρέσει, με τα μουντά χρώματα που φαντάζουν σαν ξεθωριασμένα και με τις ρευστές κινήσεις των χαρακτήρων. Η μουσική υπόκρουση, τα ηχητικά εφέ και το voice acting είναι άριστα, ενώ δεν λείπουν οι extra, κρυφές σκηνές μετά τους τίτλους τέλους. Δεν θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το Fairy Gone ως ένα κακό anime, αλλά ως ένα anime που δεν έδωσε όσα περίμενα. Θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει τα πρώτα τρία επεισόδια και στην πορεία να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν θα ολοκληρώσει ή όχι τη σειρά.
Fairy Tail: To Fairy Tail συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο και -κατ’ εμέ- δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Αν θέλετε να θυμηθείτε λίγο καλύτερα τα δρώμενα, μπορείτε να ρίξετε μία ματιά στο άρθρο ΕΔΩ. Περιληπτικά, είναι μία σειρά που απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και οι θεματολογίες της ανακυκλώνονται. Παρόλα αυτά, επειδή ο θεατής δημιουργεί δέσιμο με τους κεντρικούς χαρακτήρες, έχει καταφέρει να διατηρήσει το κοινό της και αποτελεί ένα από τα διασημότερα anime adaptations.
https://www.youtube.com/watch?v=zm9LslGevVU
Συνοπτικές εντυπώσεις
Worth to Watch: Dororo, Isekai Quartet, The Rising Shield Of The Hero, Fruits Basket, 7SEEDS.
Don’t Care About: The Helpful Fox Senko-San, Amazing Stranger, Nobunaga Teacher’s Young Bride.
Closure
Κλείνοντας, αυτή η σεζόν χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία και ιδέες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, ικανές να καλύψουν όλα τα γούστα, μέχρι και τα πιο απαιτητικά. Η φαντασία των δημιουργών δεν έχει όριο και η Ιαπωνική αυτή μορφή τέχνης γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής με τη πάροδο του χρόνου. Η θερινή σεζόν προβλέπεται εξίσου εντυπωσιακή και αμφιλεγόμενη, αλλά έως τότε δώστε μία ευκαιρία σε κάποιο από τα anime που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Σοφία Ευαγγελίδου