Το Castlevania αποτελεί μία animated σειρά Αμερικάνικης παραγωγής, βασισμένη στο ομότιτλο Ιαπωνικό βιντεοπαιχνίδι που έκανε το ντεμπούτο του το μακρινό 1986. Η ιστορία του περιστρέφεται γύρω από βρικόλακες, έχοντας για φόντο κυρίως την Ευρώπη του 1475. Επικές μάχες μεταξύ μυθικών πλασμάτων, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, σαρκασμός, ηθικοί προβληματισμοί και ανατροπές, έκαναν το κοινό να τη λατρέψει και να αδημονεί για το τέταρτο κύκλο της, ο οποίος θα προβληθεί μέσα στο 2021. Ακολουθώντας κυρίως τα γεγονότα από το παιχνίδι του 1989 Castlevania III: Dracula’s Curse, αλλά δανειζόμενο στοιχεία και από το Curse of Darkness του 2015, καταφέρνει να εμπλουτίσει τη πρωτότυπη ιστορία. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά!
Synopsis
Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τον Κόμη Δράκουλα, ο οποίος πείθεται από τη σύζυγό του, Liza, να προσπαθήσει να κατανοήσει και να αγαπήσει τους ανθρώπους. Ωστόσο, όταν εκείνη καίγεται ζωντανή από το συμβούλιο της εκκλησίας, με κατηγορίες πως ασκεί μαγεία, ο Δράκουλας αποφασίζει να φτιάξει ένα στρατό που απαρτίζεται από βρικόλακες και πλάσματα της νύχτας ώστε να εξαλείψουν το ανθρώπινο είδος. Όμως ο γιος του, ένας κυνηγός τεράτων και μία μάγισσα θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τα σχέδιά του.
Analysis
Το Castlevania είναι ένα anime που θα το παρακολουθήσετε με μια ανάσα, αφού σε κάθε επεισόδιο η ιστορία του γίνεται ολοένα και πιο ενδιαφέρουσα ενώ η δράση δε σταματά. Η ροή της σειράς είναι γρήγορη και τείνει να διηγείται πολλά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα παράλληλα σε διαφορετικές τοποθεσίες, με το ένα να είναι πιο εντυπωσιακό από το άλλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταφορές βιντεοπαιχνιδιού, με τους χαρακτήρες να ξεδιπλώνουν πολλές πτυχές της προσωπικότητάς τους, ενώ μέχρι και οι δευτερεύοντες ήρωες δεν είναι ποτέ βαρετοί. Αντιθέτως, έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα γνωρίσματα και -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καθορίζουν την έκβαση της ιστορίας.
Η πρώτη σεζόν, η οποία αποτελείται από μόλις τέσσερα επεισόδια, περιστρέφεται κυρίως γύρω από την ιστορία του Κόμη Δράκουλα, αφηγούμενη την εξέλιξή του. Πριν γνωρίσει τη σύζυγό του, ζούσε απομονωμένος, έχοντας κακή άποψη για το ανθρώπινο είδος. Ωστόσο, εκείνη κατάφερε να το αλλάξει αυτό, μετουσιώνοντάς τον στη καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού του. Μετά τη δολοφονία της όμως, βούλιαξε στο μίσος και τη μοναξιά, χάνοντας κάθε θέληση για ζωή. Το μόνο που που τον ενδιέφερε ήταν η εκδίκηση, η οποία όμως αποσκοπούσε πιότερο στο να εκδικηθεί τον ίδιο του τον εαυτό, παρά τους φταίχτες. Και έτσι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και, μέσα στους πολλούς τάφους που έσκαψε, υπήρχε και ο δικός του.
Επιστρέφοντας όμως στη Liza, τη γυναίκα του, η οποία κάηκε ζωντανή με τις κατηγορίες ότι εξασκούσε μαγεία, θα δει κανείς πως μέχρι και σήμερα, σε διάφορα μέρη ανά το κόσμο, άνθρωποι συνεχίζουν να βασανίζονται λόγω απαρχαιωμένων αντιλήψεων. Στην Αφρική για παράδειγμα, διάφορες φυλές δολοφονούν τους albino, μιας και θεωρούν πως τα όργανά τους έχουν μαγικές ιδιότητες. Στο Μεσαίωνα, την ίδια τύχη είχαν πολλοί θεραπευτές και γιατροί, των οποίων τις πρακτικές δε μπορούσαν να κατανοήσουν. Οι άνθρωποι συχνά βλέπουν το άγνωστο με φόβο και προσπαθούν να το εξαλείψουν αντί να το κατανοήσουν. Η κάθε πράξη όμως έχει ένα τίμημα και, στη περίπτωση του Castlevania, αυτό είναι μεγαλύτερο από όσο χωράει ο νους.
Ένα ακόμα θέμα που θίγεται στη σειρά, είναι η επιρροή της εκκλησίας κατά το Μεσαίωνα, όπου οι ιερείς εκμεταλλεύονται τη θέση τους και τη πίστη των πολιτών, ώστε να έχουν το ακαταλόγιστο. Εκείνη την εποχή οι εκπρόσωποι του Θεού κυριαρχούσαν, έχοντας το πρώτο και το τελευταίο λόγο για όσα συμβαίνουν. Ουσιαστικά, ήταν η εξουσία. Μέχρι και σήμερα όμως ανά την υφήλιο, πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες και πολλοί ακόμα, εκμεταλλεύονται το εκάστοτε αξίωμά τους, ώστε να χειραγωγήσουν ή να εκμεταλλευτούν τις μάζες, για να πετύχουν το σκοπό τους και να επωφεληθούν από τις συνθήκες. Σύμφωνα με το Castlevania -και τη κοινή λογική, αυτό συνήθως δε τελειώνει καλά.
Προχωρώντας όμως στους τρεις βασικούς χαρακτήρες, τον Alucard, τον Trevor και τη Sypha, το πρώτο που που μου έρχεται στο μυαλό είναι η υπέροχη χημεία τους, που δίνει ένα άριστο αποτέλεσμα, κάνοντας τη σειρά ακόμα καλύτερη. Μας δείχνουν πως η φιλία και η συντροφικότητα ‘μαλακώνουν’ και βοηθούν τον άνθρωπο. Πριν διασταυρωθούν οι δρόμοι τους θύμιζαν αγρίμια, είχαν αυτοκαταστροφικές τάσεις, ήταν γεμάτοι ανασφάλειες και δεν εξέφραζαν τα συναισθήματά τους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως, μέσω της επικοινωνίας, άλλαξαν και εξελίχθηκαν, βρίσκοντας το μονοπάτι τους. Η ανάγκη για συντροφικότητα όμως τονίζεται ακόμα παραπάνω στη τρίτη σεζόν, μέσω του Alucard, ο οποίος θέλοντας να αυτο-τιμωρηθεί, απομονώθηκε σε ένα μέρος στοιχειωμένο από αναμνήσεις. Η μοναξιά του τον έκανε ευάλωτο και επέλεξε να εθελοτυφλήσει, μιας και η ανάγκη του ήταν τόσο μεγάλη που δεν άφηνε χώρο για την αλήθεια.
Καταλήγοντας, η κάθε σεζόν είναι καλύτερη από τη προηγούμενη και όλες τους δίνουν τόσο τροφή για σκέψη, όσο και gore μάχες με suspense. Η τρίτη σεζόν όμως, η οποία κλείνει με τέσσερα μεγάλα cliffhangers, εμβαθύνει ακόμα παραπάνω στη ψυχοσύνθεση των ηρώων και εξετάζει πιο ενήλικες θεματολογίες. Χειραγώγηση, καλο και κακό, υποκρισία, βαναυσότητα και δίψα για εξουσία είναι λίγα μόνο από τα θέματα που θίγονται! Σίγουρα, με τη παρουσία του Κόμη Δράκουλα το σενάριο θα είχε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά είναι πιθανό να τον δούμε να επιστρέφει στο τέταρτο κύκλο.
Series VS Videogame
Όπως προειπώθηκε, η σειρά βασίζεται κυρίως τα γεγονότα από το παιχνίδι του 1989 Castlevania III: Dracula’s Curse, αλλά δανειζεται στοιχεία και από το Curse of Darkness του 2015. Όμως αγαπημένοι χαρακτήρες, όπως ο Grand, απουσιάζουν -χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δε θα εμφανιστεί στην επόμενη σεζόν. Άλλες αλλαγές αφορούν το θάνατο της Liza, στον οποίο κανονικά ήταν παρόν και ο Alucard, τον Hector ο οποίος δε πρόδωσε το Δράκουλα και το backstory του Isaac. Ουσιαστικά η παραγωγή είχε μεγάλη ελευθερία όσον αφορά το πώς θα χειριστεί τη πρωτότυπη ιστορία και έπαιξε πολύ με το adding to the plot. Αντλώντας στοιχεία από πολλά παιχνίδια της σειράς, η οποία έχει κυκλοφορήσει σχεδόν τριάντα τίτλους, οι δημιουργοί ένταξαν μέσα της ό,τι θεώρησαν απαραίτητο για την ομαλή έκβαση της ιστορίας. Κατά την άποψή μου έκαναν καλή δουλειά, μιας και θα ήταν αδύνατο να αφηγηθούν όλα τα δρώμενα, χωρίς να δώσουν ένα χαοτικό αποτέλεσμα.
Artwork
Το σενάριο του Castlevania ανέλαβε ο ευφυέστατος Warren Ellis. Ο Warren Ellis κρύβεται πίσω από τη δημιουργία πολλών original και μη σειρών comics, όπως τα: Red, Global Frequently και Astonishing X-men. Οι διάλογοι του είναι έξυπνοι και στοχευμένοι, τονίζοντας τις προσωπικότητες των ηρώων. Πίσω από τη σκηνοθεσία κρύβονται οι Sam Deats, Adam Deats και Spencer Wan, οι οποίοι προσφέρουν όμορφα, κινηματογραφικά πλάνα και ρευστή κίνηση. Όσον αφορά το σχέδιο, αυτό παρουσιάζει βελτίωση σε κάθε σεζόν, ειδικά όσον αφορά τους χαρακτήρες -I’m pointing towards Trevor. Σχεδιαστικά η σειρά είναι επηρεασμένη από το στυλ του Ιαπωνικού animation, τιμώντας έτσι τη χώρα στην οποία δημιουργήθηκε το παιχνίδι. Παρόλα αυτά, οι ήρωες απεικονίζονται ρεαλιστικοί, με τα anime στοιχεία πάνω τους να είναι περιορισμένα.
Το soundtrack είναι σε σύνθεση του Trevor Morris, ο οποίος είχε αναλάβει τη μουσική και στη Βρετανική σειρά εν ονόματι Dracula, ενώ το 2007 κέρδισε βραβείο Emmy για τη σύνθεσή του στη σειρά The Tudors. Ερχόμενοι στο voice acting, αυτό είναι ένα από τα πιο δυνατά σημεία του Castlevania, με τις ερμηνείες των ηθοποιών να αποδίδουν το χαρακτήρα των ηρώων και να μεταφέρουν τα συναισθήματά τους. Ο Richard Armitage (Hannibal, Berlin Station), o James Callis (Hollow, CSI), Graham McTavish (The Hobbit Trilogy, Aquaman) και η Jaime Murray (Dexter, Once Upon a Time) έχοντας τεράστια εμπειρία στο χώρο τόσο της μεταγλώττισης και του voice over, οσο και του κινηματογράφου και του θεάτρου, δίνουν το καλύτερό τους εαυτό. Το Netflix έκανε καλή δουλειά όσον αφορά το Castlevania!
Facts
1) Είναι το Castlevania anime; Τυπικά όχι, δε θεωρείται anime αφού αυτός ο όρος συνηθίζεται να αναφέρεται σε Ιαπωνικά κινούμενα σχέδια, ενώ η σειρά αυτή είναι Αμερικανικής παραγωγής. Ωστόσο δανείζεται στοιχεία από τα anime, τόσο για να αποδώσει φόρο τιμής στο παιχνίδι, όσο και για να καθιερωθεί ως μία σειρά που απευθύνεται σε ενηλίκους, στα βήματα του Vampire Hunter. Όμως, μιας και έχει την έγκριση του Igarashi Koji, του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από τη πλειοψηφία των παιχνιδιών της σειράς, it can considered an anime after all.
2) Στο παρελθόν είχαν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω από τη δημιουργία ενός φιλμ βασισμένο στο Castlevania, ωστόσο το 2009 το σχέδιο ακυρώθηκε.
3) To Alucard είναι το Dracula γραμμένο ανάποδα. His name was a spoil from the beginning!
Closure
Το Castlevania αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταφορές videogame σε animated σειρά. Αν είστε λάτρεις της δράσης, της φαντασίας και απολαμβάνετε την ένταση, τις ίντριγκες και το δράμα, θα το λατρέψετε. Επίσης, επιβάλλεται να δώσετε μία ευκαιρία και στο ομότιτλο βιντεοπαιχνίδι, το οποίο έχει αφήσει ιστορία!
Σοφία Ευαγγελίδου