Η Capcom Κατηγορείται πως Χρησιμοποίησε Φωτογραφικό Υλικό Χωρίς Άδεια

Η αγωγή υποστηρίζει πως το υλικό βρέθηκε σε πολλά παιχνίδια, όπως το Resident Evil 4

resident evil 4 capcom
resident evil 4 capcom

Μια νέα αγωγή ισχυρίζεται ότι η Capcom έχει χρησιμοποιήσει εκατοντάδες φωτογραφίες χωρίς άδεια, για να δημιουργήσει στοιχεία για παιχνίδια όπως το Resident Evil 4 και το Devil May Cry.

resident evil 4 videogame

Όπως ανέφερε το Polygon, η καλλιτέχνης Judy A. Juracek υπέβαλε καταγγελία παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων στο δικαστήριο του Κονέκτικατ την Παρασκευή. Μέσω αυτού κατηγορεί την Capcom ότι χρησιμοποιεί εικόνες από το βιβλίο της Surfaces σε διάφορα projects της, δίχως εκείνη να έχει χορηγήσει την αντίστοιχη άδεια.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Juracek ταξιδεύει ανά τον κόσμο και φωτογραφίζει διάφορα σχέδια ως μέρος της έρευνάς της. Αυτές τις φωτογραφίες τις συγκέντρωσε σε ένα βιβλίο και ένα CD-ROM, με τίτλο Surfaces, το 1996. Το έργο της προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει το υλικό του, πρέπει να επικοινωνήσει μαζί της και να πάρει την σχετική άδεια. Η φωτογράφος υποστηρίζει πως η Capcom δεν προέβη ποτέ σε αυτή την πράξη.

Τι υποστηρίζει η αγωγή της Jurasek στην Capcom

Ένα εμφανές παράδειγμα είναι μια εικόνα από θραύσματα γυαλιού που τράβηξε η Juracek στην Ιταλία. Αυτή η εικόνα φαίνεται να χρησιμοποιείται για το λογότυπο του Resident Evil 4. Η αγωγή σημειώνει ότι η πιθανότητα λήψης μίας παρόμοιας φωτογραφίας από την εταιρεία παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών, δεν είναι πιθανή.

resident evil 4 logo
Source: Judy A. Juracek/Capcom via court documents and Polygon

Σε ένα δεύτερο παράδειγμα, η Juracek μοιράστηκε μια φωτογραφία που πήρε από ένα αρχοντικό στο Newport του Rhode Island. Σε αυτή την φωτογραφία αποτυπώνεται ένα σχέδιο το οποίο είναι πανομοιότυπο με ένα που εμφανίζεται στο Resident Evil 4. Η αγωγή ισχυρίζεται ότι επειδή το αρχοντικό δεν είναι διαθέσιμο στο κοινό, θα ήταν αδύνατο να έχει τραβήξει η Capcom την ίδια φωτογραφία.

resident evil 4 logo Jurasek
Source: Judy A. Juracek/Capcom via court documents and Polygon

Ο Juracek ειδοποιήθηκε για την κλοπή μέσω της παραβίασης δεδομένων της Capcom το 2020. Τότε, μια εξωτερική επίθεση έκλεψε δεδομένα και στοιχεία παιχνιδιών της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών και των υπαλλήλων, για επερχόμενα παιχνίδια όπως το Resident Evil Village. Η εταιρεία απειλήθηκε να καταβάλει λύτρα ώστε να μην διαρρεύσουν τα δεδομένα.

Ως μέρος των διαρροών, ορισμένα δεδομένα της Capcom που κυκλοφόρησαν περιελάμβαναν εικόνες υψηλής ανάλυσης που Resident Evil και σε άλλα παιχνίδια. Τα ονόματα αρχείων για τουλάχιστον μία από τις εικόνες από τα χακαρισμένα αρχεία του Capcom, είναι πανομοιότυπα με αυτά των του [Surface] CD-ROM.

Ένα παράδειγμα είναι ένα αρχείο από το CD του Juracek με τίτλο “ME009”. Σύμφωνα με την αγωγή, τα αρχεία της Capcom περιελάμβαναν επίσης μια πανομοιότυπη εικόνα με τίτλο ME009. Αυτή η εικόνα χρησιμοποιήθηκε στα Resident Evil.

me009 jurasek photo
Source: Judy A. Juracek/Capcom via court documents and Polygon
Οι δικηγόροι της Juracek ζητούν αποζημίωση έως και 12 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης ζητάει 2.500 έως 25.000 δολάρια για κάθε χρησιμοποιημένη φωτογραφία και για “ψευδή διαχείριση πνευματικών δικαιωμάτων και κατάργηση της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων”.

H Capcom δήλωσε, ‘Γνωρίζουμε για την αγωγή και δεν έχουμε να κάνουμε περαιτέρω σχόλια”.

cassette wallpapers 30293 4550061