Best Horror Video Games Part 1

five nights at freddys
five nights at freddys

Στο ακόλουθο άρθρο, θα παρατεθούν τα πιο ενδιαφέροντα, τρομακτικά και απαιτητικά horror video games όλων των εποχών. To δεύτερο μέρος της λίστας θα ακολουθήσει σύντομα αλλά, έως τότε, let’s go straight to business!

1) Amnesia
Το Amnesia, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010, είναι ένα παιχνίδι που σοκάρει και προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα στο παίκτη, ο οποίος μέσω 1st person προοπτικής και ελέγχοντας τον Daniel, εξερευνά ένα κάστρο στο οποίο λαμβάνουν χώρα αλλόκοτα συμβάντα… Προσπαθώντας να διατηρήσει τη ψυχολογία του Daniel σε φυσιολογικά επίπεδα άγχους -πράγμα οριακά αδύνατο, πασχίζει να βρει απαντήσεις και να γλιτώσει. Ο παίκτης έχει μονίμως τα μάτια (και τα αυτιά του) ανοιχτά, καθώς το Amnesia δεν αστειέυεται. Μιας και θεωρείται ένα από τα καλύτερα horror games όλων των εποχών -αν όχι το καλύτερο, επιβάλλεται να του δώσετε μία ευκαιρία!
Κυκλοφορεί σε: PC, Linux, PS4, Xbox One, Nintendo Switch.

2) Silent Hill
Silent Hill: το παιχνίδι που δε χρειάζεται συστάσεις. Έχοντας κυκλοφορήσει περισσότερους από εννιά τίτλους, έχει κατοχυρώσει επάξια μία θέση σε αυτή τη λίστα. Η σειρά επικεντρώνεται σε διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά, οι οποίοι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καταλήγουν παγιδευμένοι στη διεστραμμένη και αλλοιωμένη πραγματικότητα του Silent Hill… Απόκοσμη αισθητική, καθηλωτική μουσική, θρυλικοί αντίπαλοι (βλ. Pyramid Head), άγχος και πολυπλοκότητα, συμβάλλουν στο να γίνει αυτό το game ένας θρύλος του είδους του!
Κυκλοφορεί σε: PS, PS2, PS3, PS4, PSP, Xbox, Xbox 360, Wii, PC.

3) Resident Evil
Τρόμος, επιβίωση και δράση: αυτά είναι τα κύρια στοιχεία της θρυλικής Ιαπωνικής σειράς παιχνιδιών Resident Evil. Ο πρώτος τίτλος κυκλοφόρησε το μακρινό 1996 και έκτοτε, δεν υπάρχει σταματημός. Η ιστορία, αν και παρουσιάζει διαφορετικούς πρωταγωνιστές, περιστρέφεται πάντα γύρω από καταστάσεις που εμπλέκουν εξαγριωμένα zombie. Γρίφοι, εξερευνήσεις και ενδιαφέρον σενάριο, βοήθησαν στο να αναχθεί η σειρά σε αυτό που είναι σήμερα και να γίνει μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία του gaming!
Κυκλοφορεί σε: Game Boy Color, GameCube, PC, Nintendo 64, Nintendo 3DS, Nintendo Switch, Nintendo DS, PS, PS2, PS3, PS4 PSVita, Wii, WiiU, Xbox, Xbox One, Sega Saturn.

4) Evil Within
Evil Within: ένα παιχνίδι για γερό στομάχι. Όντας ‘παιδί’ του δημιουργού της σειράς Resident Evil, ξεχειλίζει από gore, βία, splatter και φρίκη. Ο παίκτης ελέγχει, μέσω 3rd person perspective, τον Sebastian Castellanos, έναν ντετέκτιβ που, κατά τη διάρκεια ερευνών, εισήλθε σε μία παραμορφωμένη και φρικαλέα εκδοχή της πραγματικότητας. Έντονο άγχος, συνεχόμενο κυνηγητό και μάχες, καλοδουλεμένοι περιβάλλοντες χώροι και jumpscares, θα σας κάνουν να κολλήσετε στην οθόνη. Give it a try!
Κυκλοφορεί σε: PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One.

5) White Day: A Labyrinth Named School
Το White Day είναι ένα Κορεάτικο horror videogame, με το τίτλο του να προκύπτει από την Ασιατική παράδοση που θέλει τα αγόρια να κάνουν δώρα στις κοπέλες που αγαπούν τη δέκατη τέταρτη μέρα του Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα λοιπόν, για κακή του τύχη, ένας μαθητής εγκλωβίζεται στο σχολείο του. Στη προσπάθειά του να διαφύγει, θα έρθει αντιμέτωπος με γρίφους, πνεύματα και -το χειρότερο όλων- έναν παρανοϊκό επιστάτη! Έχοντας αναφορές στο Ταοϊσμό, υπέροχο και σύνθετο σενάριο, πανέξυπνους γρίφους και πολλά εναλλακτικά τέλη, είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους του. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!
Κυκλοφορεί σε: PC, PS4.

 

6) P.T.
Αν και το P.T. δεν είναι ολοκληρωμένο παιχνίδι ή ανεξάρτητος τίτλος, μιας και ανήκει στη σειρά των Silent Hill, μου προκάλεσε τόση εντύπωση, που δε μπορώ παρά να το εντάξω στη λίστα. Κυκλοφόρησε το 2014 και είναι ένα playable teaser, σχεδιασμένο και σκηνοθετημένο από τους θρυλικούς Hideo Kojima και Guillermo del Toro. Η σκοτεινή αισθητική αυτού του ψυχολογικού θρίλερ, η οποία εντείνει το τρόμο και φέρνει το παίκτη στα όριά του, είναι κάτι το μοναδικό. Πολυπλοκότητα, παιχνίδια με το μυαλό και αλλοιωμένες παράλληλες πραγματικότητες, συνθέτουν μία δυσοίωνη ιστορία, την οποία δυστυχώς δε θα δούμε ποτέ ολοκληρωμένη, αφού η κυκλοφορία του ακυρώθηκε. Αν και πλέον δεν είναι διαθέσιμο για download, κάποιοι ταλαντούχοι και ανεξάρτητοι θαυμαστές του επιχείρησαν να το ξαναδημιουργήσουν. Αν καταφέρετε να το βρείτε, δώστε του μία ευκαιρία. Είναι κάτι το εξαιρετικά απόκοσμο και ενέπνευσε πολλούς μετέπειτα τίτλους βιντεοπαιχνιδιών.
Κυκλοφορούσε σε: PS4

7) Visage
Visage: ο πνευματικός διάδοχος του P.T.. Αυτό και μόνο αρκεί ώστε να καταλάβει κανείς περί τίνος πρόκειται… Έχοντας κυκλοφορήσει το 2018, το single-player αυτό game, ξεναγεί το παίκτη σε ένα στοιχειωμένο σπίτι που βρίσκεται σε μία εγκαταλειμμένη πόλη. Τρόμος, φρίκη και άγχος: αυτά τα στοιχεία συνθέτουν το παιχνίδι του SadSquare Studio, το οποίο, αν και έχει ελάχιστα jumpscares, καταφέρνει να τρομοκρατήσει αποκλειστικά και μόνο με την αισθητική του.
Κυκλοφορεί σε: PC, PS4, Xbox One.

8) Emily Wants to Play
Το Emily Wants to Play είναι ένα horror game που σίγουρα δεν ενδείκνυται για καρδιοπαθείς, μιας και τα jumpscares διαδέχονται το ένα το άλλο. Κυκλοφόρησε το 2015 και είναι δημιουργία indie developer, εν ονόματι Shawn Hitchcock. Η ιστορία του έχει ως εξής: ένα ΠΟΛΎ άτυχο delivery boy πάει να παραδώσει μία πίτσα. Η πόρτα του σπιτιού αρχικά είναι ανοιχτή, αλλά αφότου μπαίνει μέσα εγκλωβίζεται, μη έχοντας έξοδο διαφυγής. Κατά τη διαμονή του, αναγκάζεται να ‘παίξει’ με την Emily και τις κούκλες της, με τον όρο να μείνει ζωντανός ως το ξημέρωμα αν θέλει να γλιτώσει -πράγμα αρκετά δύσκολο… Horror, survival, στρεσογόνο και βάρβαρο για τη ψυχολογία του εκάστοτε παίκτη, σας εγγυάται ώρες τρόμου, αγωνίας και αϋπνίας. Το 2017 κυκλοφόρησε και sequel, με τίτλο Emily Wants to Play too.
Κυκλοφορεί σε: Xbox One, PS4, PC.

9) Project Zero (Fatal Frame)
Το Ιαπωνικό Project Zero, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο τρομακτικά βιντεοπαιχνίδια που έχω παίξει και, ο κύριος λόγος για αυτό, είναι πως το μόνο ‘όπλο’ του παίκτη είναι μία …κάμερα. For the love of God! Η ιστορία του ακολουθεί τη Miku, που ψάχνει απαντήσεις γύρω από τις εξαφανίσεις που λαμβάνουν χώρα στο στοιχειωμένο Himuro Mansion. Έχει σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο παίκτης νιώθει παντελώς αβοήθητος και οι γρίφοι τεστάρουν τα όρια της υπομονής. Δοκιμάστε το!
Κυκλοφορεί σε: PS2, Xbox.

10) F.E.A.R.
Το F.E.A.R. είναι ένα survival/horror/shooting first-person βιντεοπαιχνίδι, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005. Η ιστορία του περιλαμβάνει μεταφυσικά φαινόμενα, ένα τρομακτικό κοριτσάκι -που θυμίζει επικίνδυνα τη Samara του The Ring, και μπόλικα jumpscares. Είναι ασυνήθιστο για το είδος του και έχει καταφέρει να αποδοθεί εξαιρετικά, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα γεμάτη αγωνία!
Κυκλοφορεί σε: PC, Xbox 360, PS3.

11) Outlast
Το Outlast, κυκλοφόρησε το 2014 και έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια το τίτλο του κλασικού, horror videogame. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς, το οποίο έχει στοιχεία stealth, survival, horror και mystery, ξεναγεί το παίκτη σε ένα απομονωμένο ψυχιατρείο, έχοντας προοπτική first-person. Όντας έξυπνο, δύσκολο και στρεσογόνο, κατάφερε να έχει μεγάλη απήχηση και έτσι, η δημιουργία του δεύτερου μέρους του, ήταν μονόδρομος. Το Outlast 2, που κατάφερε να ξεπεράσει σε φήμη το πρώτο, δεν αρκείται στο gore και τη βία. Συνδυάζει μέσα του μεταφυσικά στοιχεία και παράλληλες πραγματικότητες, κάνοντας τον παίκτη να αναφωνεί ‘I can’t catch a break!’. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, καθώς συνδυάζει όλα τα απαραίτητα στοιχεία ενός horror videogame!
Κυκλοφορεί σε: PC, PS4, Xbox One, Linux, Nintendo Switch.

12) Until Dawn
Το horror/ survival/ drama videogame, εν ονόματι Until Dawn, κυκλοφόρησε το 2015 και έχει ένα χαρακτηριστικό που του χαρίζει επάξια μία θέση στη λίστα: οι επιλογές του παίκτη επηρεάζουν την εξέλιξη της ιστορίας! Ο παίκτης, μέσω 3rd person προοπτικής, προσπαθεί να μαζέψει στοιχεία, ελέγχοντας διαφορετικούς χαρακτήρες. Η ιστορία αρχίζει όταν δύο δίδυμες αδελφές εξαφανίζονται… Η σειρά έχει κυκλοφορήσει δύο ακόμα τίτλους, το Until Dawn: Rush of Blood και το The Inpatient, το 2016 και το 2018 αντίστοιχα.
Κυκλοφορεί σε: PS4.

13) Obscure
Το Obscure, αν και στερείται σεναρίου και τρόμου συγκριτικά με τα υπόλοιπα παιχνίδια της λίστας, υπερτερεί σε ένα πράγμα: έχει two-player cooperative mode (hooray!). Υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες που έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε και μπορείτε να παίξετε παρέα με ένα φίλο σας. Όντας horror/survival, η ιστορία του είναι η ακόλουθη: μία παρέα μαθητών παγιδεύεται στο σχολείο της και έρχεται αντιμέτωπη με τα φρικιαστικά αποτελέσματα ενός πειράματος. Το sequel του πρωτότυπου τίτλου, το Obscure II, ακολουθεί κάποιους από τους χαρακτήρες του πρώτου και είναι εξίσου καλό ποιοτικά. Give it a try!
Κυκλοφορεί σε: PC, PS2, Xbox, PSP.

14) Scratches
Το Scratches, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006, είναι ένα first person horror/mystery game. Ακολουθεί ένα συγγραφέα, ο οποίος μετακομίζει σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, αναζητώντας ησυχία προκειμένου να γράψει το νέο του βιβλίο. Σύντομα όμως, ανακαλύπτει ότι το σκοτεινό παρελθόν του σπιτιού αντηχεί ακόμα… Έντονο, με υπέροχα και ανατριχιαστικά ηχητικά εφέ, με έξυπνους γρίφους και καλοδουλεμένη ιστορία, είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να παίξουν όλοι οι λάτρεις του είδους.
Κυκλοφορεί σε: PC

15) Five Nights at Freddy’s
Η horror/survival σειρά με τίτλο Five Nights at Freddy’s, σας παρουσιάζει ένα αρρωστημένο point and click βιντεοπαιχνίδι, το οποίο θα σας κάνει να μισήσετε τα …λούτρινα ζωάκια. Έχοντας ένταση, σκοτεινή αισθητική και φρικιαστικό σενάριο, καθηλώνει! Το έξυπνο σχέδιο συμβάλλει στο να γίνει η εμπειρία ακόμα πιο έντονη και οι εκπλήξεις στην ιστορία δε σταματούν ως το τέλος. Must-play!
Κυκλοφορεί σε: PC, Nintendo Switch, PS4, Xbox One.

Closure
Όποιος είναι λάτρης των horror παιχνιδιών, επιβάλλεται να δώσει μία ευκαιρία στους παραπάνω τίτλους. Εγγυώμαι πως δε θα σας απογοητεύσουν, καθώς συνδυάζουν ενδιαφέρουσες ιστορίες, μαζί με στοιχεία ψυχολογικού τρόμου και gore, στις σωστές αναλογίες.
Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναφερθούν τα εναπομείναντα παιχνίδια τρόμου που άφησαν εποχή!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061