Η σειρά Deadman Wonderland κυκλοφόρησε το 2011 και είναι βασισμένη στο ομότιτλο manga του Jinsei Kataoka. Όντας σκηνοθετική δουλειά του Kōichirō Hatsumi και παραγωγή του Studio Manglobe (Ergo Proxy, Samurai Champloo), είναι απορίας άξιο το γιατί η απόδοσή της αποδείχθηκε τόσο άστοχη. Ενώ το σενάριο βασίζεται σε μία ενδιαφέρουσα ιστορία, η εκτέλεση είναι βεβιασμένη και απρόσεκτη. Επιτρέψτε μου όμως να γίνω πιο συγκεκριμένη!
Synopsis
Δέκα χρόνια μετά από ένα σεισμό που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του Τόκιο, ένας εκ των λίγων επιζώντων, ο Ganta, φοιτά στο γυμνάσιο. Μη έχοντας αναμνήσεις από τα τραγικά συμβάντα, η ζωή του κυλά ατάραχα. Η γαλήνη του όμως δεν μέλλει να κρατήσει πολύ, μιας και ένας άντρας με μυστηριώδεις δυνάμεις δολοφονεί όλους τους συμμαθητές του. Ο Ganta, που θεωρείται ο μόνος ύποπτος για την υπόθεση, καταδικάζεται στην εσχάτη των ποινών και μεταφέρεται στη Deadman Wonderland. Στη Deadman Wonderland, μία αλλόκοτη ιδιωτική φυλακή που λειτουργεί και ως πάρκο ‘ψυχαγωγίας’, θα γνωρίσει μία παράξενη κοπέλα και θα έρθει αντιμέτωπος με κάθε ανθρώπινη διαστροφή.
Review
Το ενδιαφέρον σενάριο που αναφέρω παραπάνω μου κέντρισε τη προσοχή, κάνοντάς με να θέλω διακαώς να παρακολουθήσω τη σειρά. Οι προσδοκίες μου όμως διαψεύθηκαν, μιας και τα δρώμενα ξετυλίγονται γρήγορα και πρόχειρα, ενώ πολλοί βασικοί χαρακτήρες του manga -οι οποίοι διαδραματίζουν καίριο ρόλο, έχουν παραληφθεί. Το anime μοιάζει πιο πολύ με μία …εισαγωγή στη βασική ιστορία και λειτουργεί κυρίως διαφημιστικά, προς όφελος του manga. Ενώ υπάρχουν ενδιαφέροντες και εύκολα ταυτίσιμοι ήρωες, τοποθετημένοι σε ένα έξυπνο και δυστοπικό setting, η παραγωγή δεν τους διαχειρίστηκε σωστά.
Το Deadman Wonderland δίνει τροφή για σκέψη, κάνοντας παράλληλα τη φαντασία να οργιάζει. Άλλωστε, πόσο συνηθισμένη είναι μία ιδιωτική φυλακή, η οποία εν τέλει λειτουργεί σαν αυτόνομο κράτος; Έχοντας δικούς της νόμους, δικό της νόμισμα και αγορά, προσφέρει άπλετο υλικό για να δουλέψει κανείς πάνω της. Δυστυχώς όμως, το σενάριο (τόσο στην έντυπη όσο και στη τηλεοπτική εκδοχή) είναι γεμάτο ‘τρύπες’. Οι εξηγήσεις γύρω από τα κίνητρα των χαρακτήρων φαντάζουν ελλειπέστατες, ενώ οι σχέσεις τους είναι -ως επί τω πλείστον- ασαφείς. Πρόσθετα, δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στα πειράματα που γίνονται πάνω στους κρατούμενους, οι οποίοι είναι παντελώς αβοήθητοι από το κράτος και έρμαια της τύχης τους. Κάτι αντίστοιχο όμως, έχει συμβεί και στη πραγματικότητα…
Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, αυτή η βαναυσότητα έχει λάβει πολλές φορές σάρκα και οστά. Φυλακισμένοι ή/και κρατούμενοι πολέμου, έχουν γίνει πειραματόζωα για φαρμακευτικές, ιατρικές, στρατιωτικές και κοινωνικές μελέτες. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία και η Γερμανία έκαναν πολλά διεστραμένα πειράματα σε φυλακισμένους, ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκε πως κάτι αντίστοιχο έπραξε και η CIA. Αναλυτικότερα, κατά τη χρονική περίοδο από το 1953 έως και το 1973, έτρεχε το πρόγραμμα Project MKUltra , ή αλλιώς Mind Control Program. Δίνοντας μεγάλες ποσότητες παραισθησιογόνων ουσιών, στόχευε στο να ασκήσει έλεγχο στο μυαλό των πειραματόζωων. Πρόσθετα, πολλοί κρατούμενοι από τις Η.Π.Α. έχουν υποβάλει μηνύσεις κατά κυβερνήσεων, φυλακών, ιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών, επικαλούμενοι το ότι γινόντουσαν πάνω τους και δίχως τη θέλησή τους, ριψοκίνδυνα πειράματα για θεραπείες κατά του καρκίνου, τεστ δερμοκαλλυντικών, χορήγηση υψηλών δόσεων LSD και άλλα πολλά… Όλα αυτά ανήκουν στις μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας και ο κάθε ένας απεύχεται να βρεθεί σε αυτή τη θέση.
Επιστρέφοντας όμως στο anime, ο δημιουργός δεν αξιοποίησε σωστά το άπλετο υλικό που είχε. Επίσης, βρίσκω μεγάλη δυσκολία να κατασταλάξω στο σε τι ηλικίες απευθύνεται, μιας και υπάρχει αρκετό gore, βία και σεξουαλικότητα για να θεωρηθεί κατάλληλο για μικρές ηλικίες, αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετά ανώριμη προσέγγιση, καθιστώντας δύσκολο το να προσελκύσει ένα κοινό μεγαλύτερης ηλικίας. Ένα επιπλέον αρνητικό της σειράς, είναι ότι ολοκληρώνεται με ένα μεγάλο cliffhanger, αφήνοντας το θεατή με απορίες. Οι εναπομείναντες αυτές απορίες, θα ξεκαθαρίζονταν στο δεύτερο κύκλο, ο οποίος όμως εν τέλει δε θα δημιουργηθεί. Λόγω της χαμηλής απήχησης στην Ιαπωνία, η παραγωγή αποφάσισε να μη προχωρήσει περαιτέρω το project, αφήνοντάς το ανολοκλήρωτο…
Καταλήγοντας, θα σας πρότεινα να διαβάσετε το manga, μιας και αφηγείται με πιο αξιόλογο τρόπο την ιστορία και αποδίδει ικανοποιητικά τα δραματικά, μυστήρια, κωμικά και βίαια στοιχεία της, εμβαθύνοντας περισσότερο στη ψυχοσύνθεση των ηρώων.
Artwork
Το Deadman Wonderland έχει αξιοπρεπές animation. Οι περιβάλλοντες χώροι είναι καλά σχεδιασμένοι, η κίνηση είναι φυσική και υπάρχει εκφραστικότητα στα πρόσωπα των χαρακτήρων. Παρόλα αυτά, κάποιες φορές ο φωτισμός είναι κακός, δυσκολεύοντας το θεατή στο να διακρίνει λεπτομέρειες.
Όσον αφορά το soundtrack, αξίζει να αναφερθεί ότι είναι ένα από τα δυνατά στοιχεία της σειράς. Το υπέροχο τραγούδι του opening, εν ονόματι One Reason, αποδίδεται από το συγκρότημα Deadman Wonder Band (DWB) με συμμετοχή των Fade, ενώ το outro, με τίτλο Shiny Shiny, είναι επίσης δημιουργία των DWB, σε συμμετοχή των NIRGILIS. Επίσης, οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς, φέρουν όμορφα μουσικά χαλιά, με προσωπικό αγαπημένο να είναι το νανούρισμα της Shiro.
Ερχόμενοι στο voice acting, αυτό είναι αξιόλογο και γλαφυρό, όντας αποτέλεσμα της δουλειάς καταξιωμένων ηθοποιών, όπως οι: Romi Park (η οποία, αν και γυναίκα, δανείζει τη φωνή της στον Ganta), Kana Hanazawa (Tokyo Ghoul, Fairy Tail), Junichi Suwabe (My Hero Academia, Bleach), Yūki Kaji (Psycho-Pass, Your Lie in April) και Iori Nomizu (Another, Date a Live).
Facts
1) Όσοι έχουν στη κατοχή τους το Deadman Wonderland DVD, έχουν τη τύχη να παρακολουθήσουν ένα μπόνους επεισόδιο, το οποίο εμβαθύνει στο backstory του Kiyomasa Senji. Συστήνοντας νέους ήρωες και αντιήρωες, το διασκεδαστικό αυτό επεισόδιο δίνει μία νέα διάσταση στο μύθο της Deadman Wonderland.
2) Αν και, όπως προειπώθηκε, το anime δεν είχε απήχηση στην Ιαπωνία, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στις Η.Π.Α.. Όμως, παραδόξως, το manga -το οποίο σημείωσε πολύ καλές πωλήσεις στην Ιαπωνία, δεν κατάφερε να κερδίσει το κοινό της Αμερικής.
Closure
Η σειρά Deadman Wonderland έχει αναμφισβήτητα μία ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία μπερδεύει μέσα της δράση, χιούμορ, βία και ηθικά διλήμματα. Παρόλα αυτά, λαμβάνοντας κυρίως υπόψιν το ότι είναι μία μη-ολοκληρωμένη δουλειά, θα σας συμβούλευα να μη χάσετε το χρόνο σας. Αντιθέτως, δώστε μία ευκαιρία στο manga!
Σοφία Ευαγγελίδου