Anime Review: Attack On Titan

Shingeki no Kyojin Animemx
Shingeki no Kyojin Animemx

H σειρά Attack On Titan ήταν το πιο πολυσυζητημένο anime του 2013 -και όχι μόνο. Υπάρχουν ελάχιστοι που δεν το γνωρίζουν, όντας ένας από τους πιο θρυλικούς τίτλους της βιομηχανίας! Είναι βασισμένο στο manga του Hajime Isayama, που ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 2009. Τόσο η έντυπη όσο και η animation εκδοχή του, έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές, κάνοντας το μία από τις σειρές που κανείς δεν πρέπει να χάσει! Στο άρθρο που ακολουθεί, θα γίνει ανάλυση των δύο πρώτων σεζόν.

Season 1

Σύνοψη

Σε έναν κόσμο προτού το ξεκίνημα της ιστορίας, η ανθρωπότητα τείνει να εξαφανιστεί λόγω της εμφάνισης Τιτάνων, οι οποίοι τρέφονται από ανθρώπους -χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Το ανθρώπινο είδος αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και να αμυνθεί, χτίζοντας γιγάντιους τοίχους ώστε να προστατευθεί και να επιβιώσει. Χρόνια αργότερα, και ενώ όλα φαίνονταν να βαίνουν καλώς, ένας κολοσσιαίος Τιτάνας εμφανίστηκε από το πουθενά και γκρέμισε το τείχος, επιτρέποντας την είσοδο στους υπόλοιπους. Έτσι, άρχισαν να καταστρέφουν ολοσχερώς ό,τι υπήρχε στο πέρασμά τους. Η ιστορία ξεκινά αφότου ο Eren Jaeger, πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, βιώνει ένα τραυματικό γεγονός και αποφασίζει να σκοτώσει όλους τους Τιτάνες, συμμετέχοντας σε μία στρατιωτική ομάδα εν ονόματι Survey Corps

Ανάλυση

Κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση στο ότι το σενάριο του Attack On Titan είναι ενδιαφέρον, προσεγμένο και καλογραμμένο! Υπάρχει μυστήριο, δράση, δράμα και τρόμος. Ίσως η πλοκή να είναι λίγο αργή σε κάποια σημεία, αλλά σε γενικές γραμμές είναι μία συγκλονιστική σύλληψη που θα σας κάνει να κολλήσετε μπροστά από την οθόνη! Όποιος το παρακολουθήσει δεύτερη φορά, θα συνειδητοποιήσει πως μέχρι και η παραμικρή λεπτομέρεια έχει σημασία! Οι χαρακτήρες είναι υπέροχοι και εξελίσσονται με έξυπνο τρόπο καθόλη τη διάρκεια της σειράς! Μέχρι και οι δευτερεύοντες ρόλοι είναι σημαντικοί και έχουν το δικό τους backstory -το οποίο εξηγείται με μαεστρία χωρίς να ταράζει την ροή! Πρόσθετα, είναι αξιοπρόσεκτο και εντυπωσιακό το να παρατηρήσει κανείς πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται και διαχειρίζονται μεταξύ τους οι χαρακτήρες παρόμοιες καταστάσεις!

Το Attack On Titan προσεγγίζει τον τρόμο παραδόξως όμορφα. Προφανώς, δεν θα σας κάνει να φοβηθείτε ότι θα σας καταβροχθίσει ένας τεράστιος Τιτάνας, αλλά ο τρόπος που χτίζεται το suspense της σειράς αγγίζει την τελειότητα! Φέρ’ ειπείν, η σκηνή με τον Eren και την μητέρα του είναι μία από τις πιο τραυματικές και έντονες που έχω παρακολουθήσει ποτέ σε anime. Το μόνο ‘ελάττωμα’ που έχω να προσάψω στο Attack On Titan, είναι πως από ένα σημείο και έπειτα ο θεατής γνωρίζει ήδη πως οι βασικοί χαρακτήρες δεν πρόκειται να πεθάνουν -όπως ο Eren ή η Mikasa-, κάτι το οποίο στερεί μεγάλο μέρος από την αγωνία! Αλλά, μιας και η σειρά αυτή έχει πολυάριθμα Plot Twists, δεν ξέρει κανείς το τι μπορεί να αλλάξει στις υπόλοιπες σεζόν!

Artwork

Το σχέδιο του Attack On Titan είναι καλό, αλλά όχι εξαιρετικό! Πολλοί λένε πως έχει ένα μοναδικό στυλ λόγω των πυκνών γραμμών που περιβάλλουν τους χαρακτήρες, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο σε shounen anime, όπως και σε άλλες δουλειές του στούντιο Production I.G.! Σε γενικές γραμμές, το φόντο είναι όμορφο και αποτελείται από προσεγμένους χρωματικούς συνδυασμούς που καταφέρνουν να προσθέσουν ρεαλισμό! Οι σκηνές δράσης είναι υπέροχες και οι κινήσεις των χαρακτήρων ‘ρευστές’. Κάτι που ίσως λείπει από την σειρά είναι το gore στοιχείο! Υπάρχει ναι μεν αρκετό αίμα, αλλά όχι με τον τρόπο που ενισχύει ικανοποιητικά την βία που προβάλλεται στις μάχες.

Όσον αφορά το ακουστικό μέρος, τόσο το voice acting όσο και η μουσική είναι υπέροχα! Ακόμα και αν σε κάποιον δεν αρέσει αυτό το anime, δεν μπορεί να μην λατρέψει το τραγούδι του opening! Τα ηχητικά εφέ στις σκηνές δράσεις, καθώς επίσης και τα ‘μουσικά χαλιά’ των χαρακτήρων, είναι ανατριχιαστικά!

Facts

Ο Ishiyama άντλησε έμπνευση από τις πολεμικές τέχνες για τις μάχες του anime! Μελέτησε προσεκτικά τους μύες των μαχητών, την φυσική τους κατάσταση και τις ικανότητες τους και μετέφερε περίφημα όλα αυτά τα στοιχεία στην σειρά! Πρόσθετα, ο ίδιος ο Ishiyama δήλωσε πως ίσως αλλάξει το τέλος της ιστορίας στην anime εκδοχή, μιας και έχει γίνει πολύ πιο διάσημη από όσο περίμενε -είναι στην πρώτη δεκάδα των πιο δημοφιλή manga!

Closure

H πρώτη σεζόν του Attack On Titan είναι φανταστική και δεν απογοητεύει! Προσφέρει μία έντονη και συναρπαστική εμπειρία και κάνει τον θεατή να αγωνία για το επόμενο επεισόδιο! Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε λάτρη -και μη- των anime!

Season 2

Η δεύτερη σεζόν του Attack On Titan δεν είναι τόσο περιπετειώδης όσο η πρώτη, αλλά είναι το ίδιο θαυμάσια! Σε αυτό τον κύκλο αποκαλύφθηκαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, εντείνοντας ακόμα παραπάνω την προσμονή για την τρίτη σεζόν!

Σύνοψη και Ανάλυση

Η δεύτερη σεζόν αρχίζει με την θηλυκή Τιτάνα να έχει αιχμαλωτιστεί! Μετά από αυτό, το χάος δεν αργεί να επέλθει. Δεν υπάρχουν ανακεφαλαιώσεις και επεισόδια fillers, μιας και όλα συντελούν στο να παρουσιαστεί όσο πιο ατόφια γίνεται η ιστορία. Επίσης, τα flashbacks και τα γεγονότα εξηγούν με απόλυτα κατανοητό τρόπο το τι συμβαίνει και γιατί -thumbs up!
Παρόλα αυτά, οι ίδιες απορίες παραμένουν: Τι είναι αυτοί οι Τιτάνες και γιατί έχουν τόση μανία να αφανίσουν τους ανθρώπους? Γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορούν να πάρουν την μορφή τους? Ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός που κρύβεται πίσω από όλο αυτό? Αλλά, όλα στον καιρό τους!

Οι πρωταγωνιστές, όπως ο Eren, η Mikasa, ο Armin κ.α. είναι στο προσκήνιο, ενώ νέες απειλές και νέοι εχθροί εμφανίζονται. Ολόκληρη η σεζόν περιβάλλεται από το μυστήριο background συγκεκριμένων χαρακτήρων και, καθώς η ιστορία ξεδιπλώνεται, μαθαίνουμε όλο και πιο πολλά για τα κίνητρά τους. Αυτή η σεζόν εμβαθύνει πιότερο στην εξέλιξη και την δομή των ηρώων και λιγότερο στις μάχες -κάτι το οποίο προσωπικά με ικανοποίησε!

Το δράμα και οι γρίφοι κυριαρχούν, την στιγμή που το σενάριο επικεντρώνεται στο να κατανοήσει καλύτερα το κοινό την ψυχοσύνθεση τους, καθώς επίσης και το τι συνέπειες έχουν και θα έχουν οι επιλογές τους στην πορεία της υπόθεσης! Το μόνο κακό? Ο ελάχιστος τηλεοπτικός χρόνος του Levi!

Το Attack On Titan αυξάνει την αδημονία του θεατή για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Μέχρι και τα γεγονότα που είναι αυτόδηλο πως θα συμβούν, παρουσιάζονται με τρόπο πανέξυπνο και ευρηματικό! Οι σκηνοθέτες, χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το στοιχείο της μουσικής, του timing και της γλώσσας του σώματος ώστε να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση. Προφανώς υπάρχουν κάποια anime κλισέ, αλλά η ιστορία είναι μοναδική και συναρπαστική! Πρόσθετα, όσο προχωράει η σειρά, τόσο εξελίσσονται οι χαρακτήρες και αυξάνεται το δέσιμο μαζί τους.
Η δεύτερη σεζόν έδωσε στο κοινό αυτό που ζητούσε, με μόνη ίσως εξαίρεση τον μικρό αριθμό επεισοδίων -μόλις δώδεκα! Το στούντιο όμως θεωρώ πως έπραξε σωστά και προτίμησε την ποιότητα παρά την ποσότητα!

Artwork & Facts

Η παραγωγή της σειράς παραμένει εξαιρετική! Το soundtrack κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα τελειότητας με την πρώτη σεζόν, ενώ στο voice acting δούλεψαν μεγάλοι καλλιτέχνες του χώρου! Οι διάλογοι είναι καλογραμμένοι, ενώ η άψογη αισθητική καταφέρνει να εξυψώσει το manga ακόμα παραπάνω! Είναι μία δουλεία που χρειάστηκε υψηλό budget για να ολοκληρωθεί, και αυτό φαίνεται!

Το Attack On Titan έχει πολλά στοιχεία shounen anime, αλλά καταφέρνει να δημιουργήσει το δικό του, μοναδικό χαρακτήρα! Εκτός από τους χιουμοριστικούς διαλόγους, το ‘ακατάλληλο’ χιούμορ και τις ηρωικές στιγμές δράσης, έχει ένα υπέροχο και αλλόκοτο συναίσθημα! Σε αυτό τον περίεργο κόσμο, μπορεί να παρατηρήσει κάποιος πολλά κακά στοιχεία της σημερινής σαθρής κοινωνίας: φτωχοί που ζουν σε κακές περιοχές, η μεσαία τάξη να πληρώνει φόρους για να χρηματοδοτηθεί ο στρατός, τη στιγμή που η ελίτ ζει σε έναν ουτοπικό κόσμο, μη έχοντας ιδέα για την ύπαρξη των Τιτάνων. Η ανισότητα απεικονίζεται σε όλο της το μεγαλείο!

Closure

To Attack On Titan θα σας εκπλήξει, μιας και δεν είναι συχνό φαινόμενο ένα τόσο mainstream anime να έχει τόσο έξυπνη πλοκή! Τα συναισθήματα που θα δημιουργηθούν παρακολουθώντας το θα είναι έντονα, και θα καταφέρει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον! Κλείνοντας, το anime αυτό αξίζει την φήμη που έχει και μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλές προσδοκίες!

 Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061