Anime Review: Yuri On Ice!

yuri on ice comparison 09
yuri on ice comparison 09

Το Yuri On Ice, μία δημιουργία της Kubo Mitsurou, κυκλοφόρησε το 2016 από το ανερχόμενο studio MAPPA σε σκηνοθεσία της Sayo Yamamoto και έλαβε εξαιρετικές κριτικές. Συστήνει το θεατή στο κόσμο του ice skating, ενός αθλήματος που είναι τρομερά δημοφιλές στην Ιαπωνία, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεται στη ρομαντική σχέση μεταξύ των πρωταγωνιστών. Έχοντας, λοιπόν, ακούσει τόσα πολλά για αυτό, οι προσδοκίες ήταν εξαρχής υψηλές. Ήταν δικαιολογημένο το hype;

Synopsis

H ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Yuri Katsuki, ο οποίος ασχολείται  από μικρή ηλικία επαγγελματικά με το ice skating. Έπειτα από την ήττα του στον τελικό Grand Prix και βαθύτατα απογοητευμένος από την απόδοσή του, έχει αμφιβολίες σχετικά με το αν θα συνεχίσει την καριέρα του. Οι ενδοιασμοί του εξαλείφονται όταν μετά από μήνες, αφού έχει τελειώσει το κολλέγιο στην Αμερική, γυρίζει στην πόλη του για να σκεφτεί και  παρουσιάζεται στη πόρτα του ο θρύλος του αθλήματος, και είδωλό του, Victor Nikiforov.

Analysis

Το Yuri on Ice αποτελείται από μία ιστορία πολύ απλά κατασκευασμένη. Έχει κατανοητή ροή και στερείται πολυπλοκότητας. Η βάση του είναι το ice skating, στα πλαίσια του πρωταθλητισμού και όλο το σενάριο περιστρέφεται γύρω από την ανταγωνιστικότητα, την ευγενή άμιλλα, την αγάπη, την ομοφυλοφιλία (αν και λόγω Ιαπωνίας υπονοείται, δε λέγεται ξεκάθαρα) και τη σημασία του να έχει κάποιος πίστη στις δυνάμεις του. Θέλοντας να είμαι ειλικρινής, η σειρά δεν με εντυπωσίασε, καθώς το κάθε επεισόδιο φαντάζει σαν επανάληψη του προηγούμενου και το φινάλε δεν χτίζεται επαρκώς, ενώ οι διάλογοι είναι φτωχοί και απουσίας βάθους. Βέβαια, η πλειοψηφία των χαρακτήρων είναι ευχάριστοι και ο θεατής δημιουργεί εύκολα τόσο συμπάθειες (Yurio & JJ), όσο και αντιπάθειες (JJ -he made it in both lists).

Σε όλους αυτούς τους μικρούς ήρωες άρμοζε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία, μιας και σε ένα sports anime οι αντίπαλοι ουσιαστικά είναι οι δεύτεροι πρωταγωνιστές. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι στην περίπτωση του  Yurio βλέπουμε να δίνεται αρκετή σημασία στην ψυχολογία του και τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει σαν ένα παιδί στα πρόθυρα της εφηβείας που αλλάζει το σώμα του, κάτι που στην περίπτωση ενός πρωταθλητή figure skating είναι πολύ σοβαρό θέμα τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό.  ‘Ενα άλλο ενδιαφέρον  backstory είναι ο Michele, ο creepy Ιταλός που έχει μία ΠΟΎ στενή σχέση με τη δίδυμη αδελφή του. That’s weird Japan…

Στον αντίποδα και προχωρώντας στα θετικά του anime, έχει πολλές κωμικές σκηνές και αστείες ατάκες -It’s enough to make even me, a man, pregnant. SUCH EROS! Εστιάζει στη καίρια σημασία του να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Μου άρεσε το γεγονός πως οι αντίπαλοι είχαν ως επί το πλείστον καλές σχέσεις μεταξύ τους, προβάλλοντας έτσι μία πιο ανθρώπινη πλευρά του ανταγωνισμού και δειχνοντας σεβασμό στο άθλημα αυτό καθ αυτό. Επίσης, οι σκηνές όπου ο θεατής ακούει τις σκέψεις των ηρώων κατά τη διάρκεια των χορογραφιών, μαθαίνοντας έτσι τους φόβους, τα κίνητρα και τις αδυναμίες τους, ήταν πραγματικά απολαυστικές. Επικροτώ τη βαρύτητα που δόθηκε στις ευαισθησίες τους και ήταν μία καλή αλλαγή από τις macho φιγούρες που συναντώνται συνήθως σε sports anime. Ο Yuri δεν είναι ο κλασικός main character. Δεν είναι ο καλύτερος σε αυτό με το οποίο καταπιάνεται και το γνωρίζει αυτό. Όμως, η αποφασιστικότητά, η αφοσίωσή και το δυνατό του κίνητρο, τον βοηθούν να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο αστέρι του χώρου, δείχνοντας πως η σκληρή δουλεία δύναται να ξεπεράσει το ταλέντο!

Τέλος, θα γίνει αναφορά σε μία -όχι και τόσο- δημοφιλή θεωρία: στις ψυχικές παθήσεις που φαίνεται να έχουν οι δύο βασικοί χαρακτήρες, ο Yuri και ο Victor. Ο Yuri, καθόλη τη διάρκεια της σειράς, είναι εμφανές πως πάσχει από αγχώδη διαταραχή και κεκαλυμμένη κατάθλιψη (εξ αυτού η προσφυγή του στο φαγητό και στην απομόνωσή). Αυτό, έχει ως λογικό επακόλουθο την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης στις ικανότητές του. Από την άλλη, ο Victor, είναι σχεδόν βέβαιο πως πάσχει από διπολική διαταραχή. Παρουσιάζει τόσο δείγματα κατάθλιψης (αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, έχει πάψει να βρίσκει ευχαρίστηση σε πράγματα που άλλοτε έβρισκε, έχει χάσει το κίνητρό του) καθώς και μανίας (ακραία παρορμητικότητα, γρήγορη ομιλία, αρχίζει κάτι με ενθουσιασμό και το αφήνει στη μέση, εκλάμψεις έμπνευσης και υπερ-δημιουργικότητας, έλλειψη μετριοφροσύνης). Σκεπτόμενη πως αυτοί οι δύο άνθρωποι έχουν βιώσει τη πίεση του πρωταθλητισμού και βρέθηκαν από νεαρή ηλικία στα φώτα της δημοσιότητας, δε μου προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως η ψυχική τους υγεία είναι ελαφρώς σαθρή.

Facts

1) Η σειρά Yuri On Ice βασίζει τα τοπία της σε πραγματικές τοποθεσίες. Για παράδειγμα, η σκηνή με την ανταλλαγή δαχτυλιδιών, λαμβάνει χώρα στο καθεδρικό ναό Santa Cruz y Santa Eulalia της Βαρκελώνης. Αντίστοιχα και η Kyushu, η γενέτειρα του Yuri, βασίζεται στη Karatsu και οι κάτοικοι εκμεταλλεύτηκαν την επιτυχία της σειράς ώστε να διαφημίσουν τη περιοχή τους.

2) Αξίζει να αναφερθεί, πως η πλειοψηφία των χορογραφιών είναι δημιούργημα του Kenji Miyamoto, επαγγελματία χορευτή στο πάγο, ο οποίος έχει πλέον αποσυρθεί. Μεγάλα ονόματα του ice skating παρουσίασαν τα χορευτικά του anime, θέλοντας να του αποδώσουν φόρο τιμής, λαμβάνοντας θαυμάσιες κριτικές.

3) Το φιλί μεταξύ του Yuri και του Victor, στο 7ο επεισόδιο, κέρδισε το βραβείο Anime Awards for Most Heartwarming Scene.

4) Στο 7ο επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του flashback που έχει ο Victor, τον βλέπουμε να χορεύει με ένα κοστούμι παρόμοιο με αυτό που έχει φορέσει ο gay χορευτής του πάγου Johnny Weir, ο οποίος δεχόταν ομοφοβικά σχόλια καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του.

5) Fun Fact: ο Johnny Weir ο οποίος, όπως προειπώθηκε, άσκησε μεγάλη επιρροή στους δημιουργούς της σειράς, ήταν παντρεμένος με έναν άντρα που ονομάζεται Victor!

6) Το 2017 ανακοινώθηκε η κυκλοφορία μίας ταινίας εν ονόματι Love On Ice. Το φιλμ αυτό, διηγείται την ιστορία μεταξύ μίας έτοιμης-να-τα-παρατήσει χορεύτριας του πάγου, η οποία αρχίζει να αναθεωρεί όταν έρχεται σε επαφή με το νέο προπονητή της. Το σενάριο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το Yuri on Ice και πολλοί σχολίασαν πως προσπαθεί να κάνει straightwashing στη πρωτότυπη ιστορία. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις, με τους οπαδούς του Yuri να χακάρουν τη σελίδα της ταινίας στο IMDb αλλάζοντας το plot summary, ενώ φτιάχτηκαν ιστοσελίδες που απαιτούσαν εξηγήσεις από τη παραγωγή για τις ομοιότητες. Η αλήθεια όμως είναι πως όλο αυτό πρόκειται για μία μεγάλη σύμπτωση, μιας και τα γυρίσματα του Love On Ice ξεκίνησαν αρχές Νοεμβρίου του 2016, μόλις 20 μέρες αφότου είχε ξεκινήσει να προβάλλεται το Yuri.

7) Το character design  του Victor είναι βασισμένο τόσο στον ηθοποιό John Cameron Mitchell, όσο και στον ice skater Stephane Lambiel , ενώ ο Yuuri για πολλούς (ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί από τος δημιουργούς) είναι φτυστός ο Ιάπωνας Ολυμπιονίκης και πρωταθλητής κόσμου Yuzuru Hanyu.

8) Ο voice actor του Georgi, Hatano Wataru, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς , στην Ιαπωνία καθώς και μουσικός και μάλιστα τραγουδάει το beat κομμάτι στους τίτλους τέλους.

9) Πριν από ένα χρόνο ανακοινώθηκε ταινία Yuri on Ice! η οποία θα είναι prequel της σειράς με τίτλο “Ice Adolescence” και θα αφορά τα εφηβικά χρόνια του Victor, αν και σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες αναφορές στο παρόν. Η ταινία αναμένεται μέσα στο 2019.

Artwork
Το artwork του Yuri On Ice κυμαίνεται σε καλά επίπεδα. Μιας και η θεματολογία του σχετίζεται με το ice skating και κατ’ επέκταση το χορό, η κίνηση ώφειλε να είναι ρευστή και καλοδουλεμένη. Η παραγωγή έκανε εξαιρετική δουλειά σε αυτό το κομμάτι, δίνοντας ένα αποτέλεσμα οπτικά άρτιο. Στον αντίποδα όμως, ενώ οι εκφράσεις των χαρακτήρων είναι εκφραστικές -πολλές φορές σε υπερβολικό βαθμό, το σχέδιο τους τείνει να είναι συχνά φτωχό σε λεπτομέρειες.

Όσον αφορά το voice acting, μπορώ να το χαρακτηρίσω ως αξιόλογο, επαγγελματικό και κωμικό. Η προσέγγιση των ηθοποιών ‘χρωματίζει’ τη σειρά τόσο όμορφα, καταλήγοντας να είναι ένα από τα δυνατά της σημεία. Καταξιωμένα ονόματα του χώρου, όπως ο Toshiyuki Toyonaga ( Tokyo Ghoul, A Silent Voice  ) και ο Junichi Suwabe ( Fairy Tail, Boku No Hero Academia  ) δίνουν για ακόμα μία φορά ρεσιτάλ ερμηνείας. Αξίζει να αναφερθεί πως, η αγγλική μεταγλώττιση, είναι πολύ υψηλού επιπέδου και ποιοτικά πλησιάζει την Ιαπωνική, βγάζοντας εν δυνάμει ακόμα περισσότερο γέλιο στις σκηνές με τους επεξηγηματικούς μονολόγους.

Closure
Το Yuri On Ice δεν είναι μία σειρά για ανθρώπους με στερεοτυπικές αντιλήψεις. Απαιτεί ανοιχτό μυαλό και κέφι. Θα σας πρότεινα να τη δείτε με παρέα, μιας και έτσι θα διασκεδάσετε και θα απολαύσετε ακόμα περισσότερο τις κωμικές σκηνές και τις αστείες ατάκες. Ίσως, αν η παραγωγή δεν πάσχιζε να εξυπηρετήσει σε τέτοιο βαθμό το fan service από ένα σημείο και έπειτα, να είχαμε πάρει ένα πιο σωστά δουλεμένο αποτέλεσμα. Το Yuri On Ice δεν είναι ένα καθηλωτικό anime, αλλά παρόλα αυτά προσπαθεί να αποτινάξει από τον άνθρωπο προκαταλήψεις όπως η ομοφοβία και ο διαχωρισμός μεταξύ ανδρικών και γυναικείων αθλημάτων. Για όσα προ        ειπώθηκαν, αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία!

Σοφία Ευαγγελίδου

 

cassette wallpapers 30293 4550061