Αν και οι συστάσεις για το Netflix θα μπορούσαν να θεωρηθούν περιττές, ας ρίξουμε μία καλύτερη ματιά προτού μπούμε στο κυρίως μέρος του άρθρου. Το Netflix είναι ένας οικονομικός κολοσσός και αποτελεί το πρώτο παγκόσμιο δίκτυο τηλεόρασης. Ιδρύθηκε στη Καλιφόρνια το 1997, αλλά άρχισε να κατακτά την αγορά από το 2013 και έπειτα, αφότου παρήγαγε τη πρώτη του σειρά, το γνωστό House Of Cards. Είναι μία υπηρεσία streaming, η οποία, εφόσον έχει κάποιος πρόσβαση στο ίντερνετ, του δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει πληθώρα ταινιών, σειρών και ντοκιμαντέρ. Πώς όμως έφτασε στο σημείο να γίνει φαινόμενο και να αριθμεί εκατομμύρια συνδρομητές?
Netflix Days
Το Netflix ξεκίνησε αγοράζοντας δικαιώματα αναπαραγωγής ταινιών και σειρών από ποικίλα στούντιο παραγωγής. Αυτό όμως, σε βάθος χρόνου ήταν οικονομικά ασύμφορο καθώς τα συμβόλαια απαιτούσαν αστρονομικά ποσά. Έτσι, έκανε την έξυπνη κίνηση και ρίσκαρε με το να κυκλοφορήσει δικές του δουλειές, στις οποίες μπορούσε να διαχειριστεί το κόστος. Αν δεν είχε προβεί στη παραπάνω κίνηση, πιθανότατα θα είχε σβηστεί από το χάρτη έως τώρα. Το Netflix, όντας πλέον εταιρεία παραγωγής, άνοιξε νέες θέσεις εργασίας και έδωσε την ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν αμέτρητα νέα ταλέντα. Αύξησε τον ανταγωνισμό και ώθησε τις ήδη φτασμένες εταιρείες να πασχίσουν να δώσουν το καλύτερο εαυτό τους. Το BBC παρακινήθηκε να δημιουργήσει περισσότερες δραματικές σειρές ενώ και το Channel 4 αντίστοιχα καταπιάστηκε με κοινωνικές θεματολογίες. Σεναριογράφοι, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και σκηνογράφοι κλείνουν τη μία δουλειά μετά την άλλη…
Experimental Era
Οι πειραματισμοί διευκολύνθηκαν, έχοντας άλλοτε θετική και άλλοτε αρνητική έκβαση. Ιδέες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ακραίες πήραν βήμα, ενώ το γούστο του κοινού διευρύνθηκε απροσδόκητα, κάνοντάς το πιο ανοιχτό σε νέα ερεθίσματα. Μικρά, ανεξάρτητα φιλμ που μέχρι πρότινος είχαν καταχωνιαστεί σε συρτάρια απέκτησαν μία δεύτερη ευκαιρία. Οι παραγωγές αυτές, οι οποίες κανονικά θα απέφεραν ελάχιστα κέρδη (15-20€ ανά αγοραστή DVD), λαμβάνουν από το Netflix αξιοσημείωτα ποσά εφάπαξ, αποφεύγοντας κατ’αυτό το τρόπο τη χρεοκοπία.
Τα παραπάνω εξηγούν και τις μεγάλες αντιθέσεις, ως προς τη ποιότητα υλικού, που μπορεί κάποιος να συναντήσει στο Netflix.
Cinema in Danger
Αν και, όπως προειπώθηκε, ο ανταγωνισμός βοηθά εν μέρει τόσο στο να δημιουργηθούν καλύτερες ταινίες και σειρές όσο και στην ανακάλυψη νέων ταλαντούχων ηθοποιών, σκηνοθετών και σεναριογράφων, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος που ελλοχεύει πίσω από το Netflix. Λόγω του ότι τα φιλμ που δημιουργεί προβάλλονται εξαρχής και αποκλειστικά μέσω video streaming, ίσως σε βάθος χρόνου ο κινηματογράφος πάψει να υφίσταται. Το cinema αποτελεί μία μορφή διασκέδασης εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα ειδικά εφέ, ο επαγγελματικός ήχος, η κατασκότεινη αίθουσα και το -νεοφερμένο σχετικά- 3D, χαρίζουν στο θεατή τη καλύτερη δυνατή εμπειρία. Σαφώς, συγκριτικά με το Netflix είναι οικονομικά ασύμφορο, αλλά αξίζει να αφιερώσετε δύο ή τρία απογεύματα το χρόνο, ώστε να μπορέσετε να βιώσετε ένα δημιούργημα ολοκληρωτικά!
What awaits in the future?
Έχουν περάσει έξι χρόνια από τη πρώτη και επιτυχημένη παραγωγή του Netflix. Έκτοτε, πολλές εταιρίες προσπάθησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Μεγάλα κανάλια, όπως το HBO ή το Amazon Prime προβάλλουν τις δικές τους σειρές, ενώ μέχρι και η Disney είναι έτοιμη να μπει στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, προς το παρόν το Netflix έχει το μονοπώλιο και δύσκολα θα εκθρονιστεί.
Closure
Εν κατακλείδι, το Netflix είναι ένας κολοσσός ο οποίος, από ό,τι φαίνεται, ήρθε για να μείνει. Αν και όσα προσφέρει μπορούν να βρεθούν online, η ευκολία που παρέχει κερδίζει μία μεγάλη μερίδα κόσμου. Οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση με το πάτημα ενός κουμπιού σε τεράστια ποσότητα υλικού, περνώντας έτσι αναρίθμητα ανιαρά απογεύματα στο καναπέ τους. Το μόνο που μένει λοιπόν, είναι να δούμε το αντίκτυπο που θα έχει τόσο στο χώρο της τέχνης, όσο και σε ολόκληρη τη κοινωνία!
Σοφία Ευαγγελίδου