Anime Review: Wolf Children

Screen Shot 2019 03 19 at 17.39.03
Screen Shot 2019 03 19 at 17.39.03

Το Wolf Children είναι ένα από τα anime που αξίζει να παρακολουθήσουν όλοι. Σκηνοθετημένο από τον Mamoru Hosoda, την ιδιοφυΐα πίσω από το The Girl Who Leapt Through Time, δεν θα μπορούσε να απογοητεύσει. Αυτή η γλυκόπικρη ταινία, περιστρέφεται γύρω από την άνευ όρων αγάπη ενός γονέα προς το παιδί του, καθώς και στην αναζήτηση του ανθρώπου για την θέση του στον κόσμο. Είναι γεμάτη αντιθέσεις και γεννά έντονα συναισθήματα. Εντάσσεται στο είδος του Fantasy και του Slice-of-life.

Σύνοψη

Το φιλμ αυτό διηγείται την ιστορία της Hana, μίας νεαρής φοιτήτριας, η οποία ερωτεύεται τον όμορφο Ookami, ένα λυκάνθρωπο. Όλα φαίνονται να βαίνουν καλώς, καθώς οι δύο τους ζουν ευτυχισμένοι, έχοντας αποκτήσει δύο μικρά λυκανθρωπάκια. Όλα όμως αλλάζουν μετά τον τραγικό θάνατο του Ookami, μιας και η Hana μένει ολομόναχη και επωμίζεται την ευθύνη της ανατροφής των παιδιών..

.

Σχολιασμός & Ανάλυση

Το Wolf Children είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φιλμ, το οποίο καταπιάνεται με ποικίλα θέματα, μερικά εκ των οποίων είναι η διαφορετικότητα και η απομόνωση. Το σενάριο ξεδιπλώνεται σχετικά αργά, αλλά οι έντονες και ξεχωριστές προσωπικότητες των χαρακτήρων ανταμείβουν τον θεατή. Η ιστορία είναι απλή, θυμίζοντας κάτι από κλασικό παραμύθι, καταφέρνοντας όμως να έχει παράλληλα μία ρεαλιστική προσέγγιση. Το κοινό θα νιώσει μεγάλη ταύτιση με τον πόνο και την χαρά των ηρώων, ενώ θα βιώσει μαζί με την Hana τις τρομερές δυσκολίες της μονογονεϊκής οικογένειας.

Είναι συγκινητικό το πώς η νεαρή μητέρα βάζει στην άκρη όλες τις προσωπικές της ανάγκες, αναπτύσσοντας μία υπεράνθρωπη δύναμη και θέληση, ώστε να κάνει το καλύτερο δυνατό για τα παιδιά της. Η απόφασή της να μετακομίσει στην εξοχή ήταν σοφή κατ εμέ, μιας και η φύση έδωσε στα κουταβάκια της την ελευθερία να εξερευνήσουν εις βάθος και τις δύο πλευρές τους. Είναι ένας σταθερός χαρακτήρας που σέβεται τις επιλογές τους, ακόμα και αν δεν την κάνουν χαρούμενη.

Όσον αφορά την Yumi και τον Ame? Στο πρώτο μέρος της ταινίας, η Yumi ήταν άγρια, ανεξάρτητη, φιλοπερίεργη και γεμάτη ενέργεια. Αντιθέτως, ο Ame ήταν φοβισμένος, ήρεμος και πλήρως εξαρτημένος από την μητέρα του. Περιέργως όμως, καθώς μεγάλωσαν, οι χαρακτήρες τους αντιστράφηκαν πλήρως. Η αναζήτησή τους για το πού ανήκουν ήταν αρκετά έντονη, με την ανθρώπινη πλευρά τους να μάχεται συνεχώς με αυτή του λύκου. Τρομερή απογοήτευση προκάλεσε η απόφαση της Yumi να απαρνηθεί το ζώο μέσα της, εξαιτίας του φόβου, της ντροπής και της κοινωνικής κατακραυγής. Ήταν μία επιλογή που της ‘επιβλήθηκε’ από την κοινωνία και όχι από την καρδιά της. Απεναντίας, ο Ame αποδέχτηκε πλήρως τον λύκο και επέλεξε την μοναξιά και την αδάμαστη ελευθερία της φύσης. Υπάρχουν πολλά αρνητικά σχόλια σχετικά με το πώς άφησε την μητέρα του τραυματισμένη χωρίς να την αποχαιρετήσει, αλλά εμένα μου φαίνεται αρκετά λογικό, αναλογιζόμενη το ότι είχε αφεθεί πλέον στα πρωτόγονα ένστικτά του έχοντας μάθει να παραμερίζει τον συναισθηματισμό του.

Το Wolf Children είναι ένα θαυμάσιο anime. Αν και οι θλιβερές σκηνές κάνουν αισθητή την παρουσία τους, το γενικό συναίσθημα είναι αισιόδοξο. Η πλειοψηφία των δακρύων του θεατή είναι απόρροια της μεγάλης αγάπης της Hana προς τα παιδιά της, η οποία συγκινεί και αγγίζει καθόλη τη διάρκεια της ταινίας. Στο φιλμ αυτό απεικονίζεται το πώς η ζωή δεν είναι πάντα καλή και ευγενική και ότι δεν γίνεται κάποιος να τα έχει όλα, μιας και πολλές φορές στην ζωή του θα χρειαστεί να διαλέξει πλευρά.
Τέλος, αξίζει να σχολιαστεί η ρεαλιστική προσέγγιση της επαρχίας, όπου τα χρήματα είναι λίγα, οι ελάχιστες δουλειές που υπάρχουν δίνουν χαμηλές αμοιβές και όπου έννοιες όπως ‘κοινότητα’ και ‘ανταλλαγή προϊόντων’ είναι ακόμα παρούσες.

Artwork

Το artwork της ταινίας είναι καθηλωτικό. Εξαιρετικά λεπτομερή φόντα, σχεδιασμένα στο χέρι με προσεκτικά επιλεγμένες χρωματικές παλέτες. Η φύση εξυμνείται! Γλυκιά, γαλήνια και ανάλαφρη, θυμίζει κάτι από τις δουλειές του Studio Ghibli. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Mamoru Hosoda είχε εργαστεί στο παρελθόν στο Ghibli και οι επιρροές του είναι ξεκάθαρες -ιδιαίτερα στις σκηνές όπου αποτυπώνεται η παιδική ηλικία της Yuki και του Ame. Το μόνο που μου φάνηκε λίγο ‘εκτός’ σχεδιαστικά, ήταν το hairstyle του Ame όταν μεταμορφώνεται σε λύκο…

Όσον αφορά το soundtrack, το έχει συνθέσει ο Masakatsu Takagi, Ιάπωνας μουσικός και παραγωγός ταινιών. Συνοδεύει όμορφα την ταινία και εντείνει τα συναισθήματα, χωρίς όμως να αποσπά την προσοχή.

Facts

To Wolf Children έγινε τεράστια επιτυχία στην Ιαπωνία το 2012, ξεπερνώντας μέχρι και το Brave της Pixar. Σε αυτή τη ταινία τα ονόματα έχουν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς το Yuki σημαίνει χιόνι και το κορίτσι γεννήθηκε μία μέρα που χιόνιζε, ενώ το Ame σημαίνει βροχή και γεννήθηκε μία μέρα με … βροχή. Κάποιοι fans, προσθέτουν πως ίσως η βροχή στο όνομα του Ame να παραπέμπει στα δάκρυα που προκάλεσε στην Hana όταν αποφάσισε να φύγει, ενώ το χιόνι να είναι μία αλληγορία για το πώς η Yuki αποφάσισε να ψυχρανθεί με την δεύτερη φύση της -αυτή του λύκου. Εκτός από το anime, υπάρχει και η manga εκδοχή του Wolf Children, η οποία σαφώς ακολουθεί το ίδιο σενάριο, αλλά παράλληλα παρουσιάζει αρκετές διαφορές.

Easter egg: Όταν η Πρόνοια επισκέπτεται το διαμέρισμα της Hana, το πόμολο της πόρτας απεικονίζει μία Pokeball!

Closure

Θα πρότεινα όταν παρακολουθήσει κάποιος αυτή την υπέροχη ταινία -αν δεν το έχει κάνει ήδη-, να την δει μαζί με την οικογένειά του. Αυτό το φιλμ, δύναται να κάνει τα παιδιά να εκτιμήσουν περισσότερο τις προσπάθειες των γονιών τους και να αντιληφθούν καλύτερα τις δυσκολίες και τα βάρη της μονογονεϊκής οικογένειας. Επίσης, θα κάνει αντίστοιχα και τον γονιό να κατανοήσει εις βάθος τα προβλήματα της καθημερινότητας ενός εφήβου.
Είναι ένα anime που αξίζει την φήμη που έχει!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061