Anime Review: When Marnie Was There

c
c

Ρεαλισμός και φαντασία σε ένα εκλεπτυσμένο φιλμ

Η υπέροχη ταινία When Marnie was There κυκλοφόρησε το 2014 από το Studio Ghibli. Σε σκηνοθεσία του Hiromasa Yonebayashi, βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέως Joan G. Robinson, που κυκλοφόρησε το 1967. Αποτελεί ένα γλυκόπικρο φιλμ, που εμβαθύνει στο δύσκολο και σύνθετο συναίσθημα της εγκατάλειψης. Ως γνήσια δουλειά του Ιαπωνικού Dream Factory, αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σεβασμό τα ζητήματα που πραγματεύεται, χωρίς όμως να ξεχνά να εντάξει μέσα τους την απαραίτητη δόση μαγείας. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!

Synopsis

Η Άννα είναι μία δωδεκάχρονη κοπέλα που ζει με τους θετούς γονείς της, όταν ένα πρόβλημα υγείας την αναγκάζει να μετακομίσει προσωρινά στην επαρχία του Hokkaido. Εκεί θα γνωρίσει τη Marnie, ένα μυστήριο κορίτσι. Όσοι λοιπόν έρχονται ολοένα και πιο κοντά, δε θα αργήσουν να αποκαλυφθούν αλήθειες που αφορούν το παρελθόν τους.

Analysis

Το When Marnie was There αποτελεί μία εκπληκτική μεταφορά της πρωτότυπης ιστορίας σε animation. Καταπιάνεται με διαχρονικά και βαθιά ζητήματα, όπως η μοναξιά, η αγάπη και η εγκατάλειψη, με ένα τρόπο ο οποίος στερείται ακραιότητας και μελοδραματισμού. Έχει αργή και αβίαστη ροή, ξεδιπλώνοντας άρτια το σενάριο. Γεννά έντονα συναισθήματα και ο θεατής νιώθει μία βαθιά συγκίνηση, η οποία είναι πηγαία, μιας και δεν έχει εκβιαστεί από περιττές φανφάρες ή υπερβολές. Αυτό δε προξενεί εντύπωση, μιας και το Studio Ghibli φημίζεται για τη τελειότητα και το σεβασμό που προσεγγίζει όλα τα έργα με τα οποία καταπιάνεται. Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι κάνει αυτή τη ταινία τόσο μοναδική!

Η πρωταγωνίστρια είναι ένας απλός και εύκολα ταυτίσιμος άνθρωπος. Όντας κοινωνικά αδέξια, αγχώδης, ευαίσθητη και ντροπαλή, δε θυμίζει σε τίποτα τους κεντρικούς ήρωες που συνηθίζεται να επιλέγονται. Ωστόσο, η απλότητά της τη κάνει άκρως ρεαλιστική και προσιτή, ενώ παράλληλα διευκολύνει το θεατή να μπει στη θέση της. Μέσω της σύνθετης και άγουρης προσωπικότητάς της, καταφέρνει να μεταφέρει υπέροχα τις βασικές θεματικές της ταινίας, με τη κύρια να είναι η εγκατάλειψη και η δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων. Αυτά τα δύο τείνουν να είναι αλληλένδετα και -συχνά- αλληλοεξαρτώμενα. Ένας άνθρωπος που έχει βιώσει κάθε είδους εγκατάλειψη, συνηθίζεται να μπαίνει σε συναισθηματικά ελλιπείς σχέσεις, μέσα στις οποίες δε δύναται να εξωτερικεύσει ολοκληρωτικά τα όσα νιώθει.

Όλο αυτό, αν δε λυθεί, οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος προκαλεί απάθεια, νευρικότητα, κούραση ή/ και θλίψη. Επίσης, η εγκατάλειψη δεν επιτρέπει σε κάποιον να γνωρίσει τις συναισθηματικές του ανάγκες και να συμφιλιωθεί μαζί τους, με αυτό να έχει ως αποτέλεσμα το να δυσκολεύεται να προσδιορίσει το πρόβλημα στην εκάστοτε σχέση του. Η ταινία αυτή λοιπόν τονίζει τη σημασία του να δέχεται κανείς αγάπη και επιβεβαίωση από το περιβάλλον του, και ιδιαίτερα από τους γονείς του. Γιατί άλλωστε, για είναι κάποιος συναισθηματικά υγιής και να μπορέσει να δεχτεί και να κρατήσει την αγάπη στη ζωή του, πρέπει να νιώθει πρωτίστως πως την αξίζει!

Το When Marnie was There είναι ένα εκλεπτυσμένο και κομψό φιλμ, με μοναδική αφηγηματική δομή και σημασία στις λεπτομέρειες. Αν και απόλυτα προσγειωμένο, έχει μία γοητευτική υπερφυσική μετατόπιση, την οποία προσεγγίζει με τρυφερότητα. Άλλωστε, ο μαγικός ρεαλισμός ήταν ανέκαθεν ο ακρογωνιαίος λίθος του Studio Ghibli! Αν και εκ πρώτης όψεως μπορεί κανείς να το υποτιμήσει λόγω της νωχελικότητάς του, στη πραγματικότητα δε σταματά λεπτό να εξελίζει την ιστορία και τους χαρακτήρες του. Τονίζοντας τη σημασία της συγχώρεσης και της συντροφικότητας, εμπεριέχοντας ένα ενδιαφέρον μυστήριο -μιας και κανείς δε γνωρίζει ποιά είναι η Marnie, και παραθέτοντας το γιατί μέσω της αυτοαποδοχής επέρχεται η λύτρωση, η γαλήνη -και συχνά η αποδραματοποίηση, καταφέρνει να μείνει αλησμόνητο!

Artwork

Το Ιαπωνικό Dream Factory δεν απογοητεύει ποτέ το κοινό του και η ταινία αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση στο κανόνα. Όντας αισθητικά άψογη, φέρει μία σπάνια ποιότητα animation. H κίνηση είναι ρευστή, τα περιγράμματα λεπτά, τα πρόσωπα απαλά και εκφραστικά, ενώ τα ζωγραφισμένα background θυμίζουν πίνακα. Ειδική μνεία αξίζει και στις υπέροχες απεικονίσεις του φεγγαριού, που εντείνουν το γοητευτικό μυστήριο του φιλμ. Επίσης, οι μεταβάσεις μεταξύ των πλάνων είναι ομαλές, ενώ τα σημεία που επιλέγει να εστιάσει ο σκηνοθέτης είναι προσεκτικά μελετημένα και συμβάλλουν στο να μεταδοθεί σωστά το εκάστοτε μήνυμα.

Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό είναι υπέροχο και οι όμορφες μελωδίες του πιάνου στολίζουν την ιστορία όπως της αξίζει και είναι σε σύνθεση του Takatsugu Muramatsu, ο οποίος ειδικεύεται στην ενορχήστρωση ταινιών. Πρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί πως το theme song ‘Fine on the Outside’ είναι γραμμένο και ερμηνευμένο από τη Priscilla Ahn. Τέλος, όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από καταξιωμένους ηθοποιούς, οι οποίοι εργάζονται κυρίως σε live-action παραγωγές.

Facts

1) Το When Marnie was There αποτελεί τη τελευταία δουλειά της Makiko Futaki, animator του Studio Ghibli, η οποία είχε δουλέψει σε πληθώρα ταινιών του Dream Factory, όπως τα Spirited Away και My Neighbor Totoro.
2) Η Sheeta, από το Castle in the Sky, κάνει μία cameo εμφάνιση στο φιλμ.
3) Το τραγούδι ‘Fine on the Outside’ είχε γραφτεί το 2005, όμως η Priscilla Ahn δε το κυκλοφόρησε ποτέ, μιας και το θεωρούσε πολύ προσωπικό. Όταν όμως ανακοινώθηκε η παραγωγή της ταινίας, διάβασε το βιβλίο και ταυτίστηκε τόσο με την Anna, που αποφάσισε να προτείνει στη παραγωγή να το χρησιμοποιήσουν -όπως και έγινε!

Closure

Το When Marnie was There είναι ένα φιλμ το οποίο θα σας θέσει πολλούς προβληματισμούς, αλλά παράλληλα θα σας βοηθήσει να δραπετεύσετε από τη καθημερινότητα. Αυτός είναι ένας δυσεύρετος συνδυασμός και κάτι που το κάνει πραγματικά μοναδικό. Όντας κατάλληλο για όλες τις ηλικίες, έχοντας αποδοθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο και αγγίζοντας τη ψυχή του θεατή σε πολλά επίπεδα, δε θα μπορούσα παρά να σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061