Videogame Review: Shady Part of Me

shady part of me swing
shady part of me swing

Τι υπέροχο Soundtrack: Αυτή η φράση μπορεί να συνοψίσει τη γνώμη μου για το Shady Part of Me. Αλλά μην ανησυχείτε, θα μιλήσω και για το παιχνίδι αυτό καθαυτό. Λοιπόν, πολύ ωραίο παιχνίδι -αλλά τι υπέροχο Soundtrack! Υπήρξαν στιγμές που απλά έμενα ακίνητος και άφηνα κάτω το τηλεχειριστήριο, για να μην ενοχλήσω την μαγευτική μουσική επένδυση του Shady Part of Me. Όμως άντε, ας μιλήσουμε και για το παιχνίδι  πιο διεξοδικά, δεν είναι ότι δεν του αξίζει άλλωστε!

Creation & Themes

Το Shady Part of Me είναι ένα παιχνίδι που εμφανίστηκε από το πουθενά στα τέλη του 2020 κατά την διάρκεια του The Game Awards, από τον πρωτοεμφανιζόμενο Γάλλο δημιουργό Douze Dixièmes. Είναι ένα καθαρόαιμο puzzle παιχνίδι που εστιάζει στις σκιές και στoν χειρισμό τους, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ή να ανοίξουμε δρόμους. Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε παιχνίδια να χρησιμοποιούν τέτοιους μηχανισμούς. Είναι όμως από τις λίγες εκτελέσεις που είναι τόσο εύστοχες και διασκεδαστικές στην χρήση τους. Οι μηχανισμοί και η παικτική λογική του παιχνιδιού πακετάρεται με όμορφα σκηνικά και ιδανικές εναλλαγές μεταξύ χαρακτήρων και προσφέρει αντίστοιχα δισδιάστατες και τρισδιάστατες  διαδρομές.

Plot

Το παιχνίδι μας αναθέτει τον ρόλο ενός μικρού κοριτσιού και της σκιάς της, που προσπαθούν να ξεφύγουν. Δεν γίνεται ποτέ ξεκάθαρο από τί, αλλά είναι αρκετά προφανές ότι το Shady Part of Me πραγματεύεται ανασφάλειες και φοβίες που ένα παιδί μπορεί να έχει. Δεν υπάρχει ξεκάθαρο σεναριακό τόξο και παρόλο που η αφήγηση και το σύνολο του παιχνιδιού είναι γραμμικό, ποτέ δεν ξεκαθαρίζεται κάτι.

Για κάποιους καταλαβαίνω ότι η έλλειψη σεναρίου μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι το αρνητικό, αλλά προσωπικά πάντα εκτιμώ εμπειρίες που δεν προσπαθούν απαραίτητα να μου αφηγηθούν κάτι, αλλά στοχεύουν στο να με βάλουν στον ψυχισμό του πρωταγωνιστή. Το Shady Part of Me το κατάφερε. Δεν καταλάβαινα που βρισκόμουν ή γιατί βρισκόμουν εκεί, αλλά ένιωσα την μοναξιά και τον φόβο της πρωταγωνίστριας, είτε για την σκιά καθε αυτή -που ήταν ο κεντρικός εχθρός μας, είτε για αυτά που εκπροσωπούσε η σκιά. 

Gameplay

Το παιχνίδι χωρίζεται σε τέσσερις πράξεις. Οι αποστολές και οι πίστες έχουν γραμμική ροή και δεν διακόπτονται σχεδόν ποτέ το οποίο λειτουργεί ευεργετικά ως προς την διαδραστικότητα που όφειλε να έχει ένας τέτοιος τίτλος. Το κοριτσάκι παράλληλα με την σκιά της πρέπει να φτάσουν στο τέλος κάθε διαδρομής για να ξεκλειδωθεί ή καλύτερα να  χρωματιστεί η επόμενη. Το κοριτσάκι κινείται σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον χρωματισμένο στο χέρι, με τεχνική τύπου νερομπογιές, και φοβάται το φως άρα μπορεί να κινηθεί μόνο μέσω σκιών. Η σκιά του κοριτσιού κινείται σε δισδιάστατο χώρο. Πιο συγκεκριμένα πάνω σε τοίχους και, σε αντίθεση με την πρωταγωνίστρια μας, αλλά και όπως αρμόζει στην φύση της, μπορεί να κινηθεί μόνο στο φως. Ο τρόπος που οι γρίφοι λειτουργούν  και για τους δύο χαρακτήρες είναι μεν αντιφατικός, αλλά λειτουργεί τέλεια και προσφέρει ένα πολύ ευχάριστο χειρισμό.

Ο κάθε χαρακτήρας έχει διαφορετικό χειρισμό και δεν επιτρέπει στον παίκτη να βαρεθεί ή να νιώθει ότι επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις συνεχώς. Η εναλλαγή των χαρακτήρων είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν το παιχνίδι για να μην κάνει κοιλιά και καταντήσει μονότονο. Το κοριτσάκι μπορεί να περπατήσει και να τραβήξει κουτιά και μοχλούς έτσι ώστε να ανοίξει περάσματα, τόσο γι αυτήν όσο και για την σκιά της. H σκιά μπορεί να πηδήξει, να περπατήσει σε τοίχους προς όλες τις κατευθύνσεις και γενικά να αψηφήσει την βαρύτητα γιατί …σκιά. Ένας πολύ ενδιαφέρον μηχανισμός που προσθέτει πολλούς πόντους στην διάδραση των δύο χαρακτήρων είναι το rewind. Ουσιαστικά δεν μπορείς να πεθάνεις ή να δεις game over. Όταν κάτι πάει λάθος, ο παίκτης έχει την επιλογή να γυρίσει τον χρόνο πίσω για να το διορθώσει, το οποίο λειτουργεί τόσο σε επίπεδο ροής, γιατί ουσιαστικά δεν βγαίνεις ποτέ από το παιχνίδι πεθαίνοντας και κάνοντας load, και επιπλέον γιατί δημιουργεί μια σχέση μεταξύ των δύο χαρακτήρων. Οι πράξεις του ενός επηρεάζουν άμεσα τον άλλον.

Artwork

Στο σχεδιαστικό κομμάτι το παιχνίδι τα πάει περίφημα με πολύ ιδιαίτερες και καλοσχεδιασμένες περιοχές οι οποίες λειτουργούν και σε αφηγηματικό επίπεδο, αφού μας δίνουν επιπλέον πληροφορίες για την ψυχική κατάσταση της πρωταγωνίστριας . Συνδυαστικά με την καταπληκτική μουσική επένδυση του παιχνιδιού και το εξαιρετικό voice acting, μια συνηθισμένη puzzle εμπειρία μεταμορφώνεται σε ένα μελαγχολικό ταξίδι στον εσωτερικό κόσμο της πρωταγωνίστριάς μας. Σε κάθε διαδρομή μας, το περιβάλλον στολίζεται με φράσεις και λέξεις που τριγυρίζουν το μυαλό της και σε πολλά από αυτά ταυτίστηκα, προσπαθώντας να επιστρέψω και εγώ για λίγο σε αυτή την ηλικία. 

Closure

Το Shady Part of Me είναι ένα πολύ όμορφο παιχνίδι το οποίο ελπίζω να μην χαθεί στην ανωνυμία της κυκλοφορίας του. Πολύ πιθανό να μην το ακούσετε κάπου αν δεν ασχολείστε με το gaming, αλλά αν σας δοθεί η ευκαιρία να το παίξετε, κάντε το. Ακόμα και να μην σας αρέσει η μελαγχολική του διάθεση ή η ενίοτε παιδική του προσέγγιση απλά ακούστε το soundtrack του. Trust me !!

Details

Developer: Douze Dixiemes

Κυκλοφορία: Δεκέμβριος 2020

Διαθέσιμο σε: Xbox One, Microsoft Windows, Nintendo Switch, Playstation 4

Τιμή: 14.99€

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΛΙΔΗΣ

cassette wallpapers 30293 4550061