Ας παραδεχτούμε ότι τα rogue-like games είναι η νέα τάση στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Με αποκορύφωμα το Hades, η συγκεκριμένη κατηγορία έχει να προσφέρει πολλούς εξαιρετικούς τίτλους και άπειρες ώρες απασχόλησης. Είναι η μόνη κατηγορία που προσφέρει τόσο μεγάλο replayabiity και ποικιλία στους τρόπους που μπορείς να προσεγγίσεις το κάθε run. Ποιος ο ρόλος του Curse of the Dead Gods όμως;
Το Curse of the Dead Gods είναι ένα παραδοσιακό dungeon crawler που χρησιμοποιεί όλα τα στοιχεία που εδραίωσαν οι προκάτοχοι του -και μάλιστα αρκετά λειτουργικά. Κυκλοφόρησε πρώτα σε Early Access και αξιοποίησε πλήρως το Feedback των παιχτών. Κατά αυτό τον τρόπο, δημιούργησε μια ολοκληρωμένη και πολύ ικανοποιητική κυκλοφορία. Όλα φαίνονται και είναι εντυπωσιακά, τόσο όσον αφορά το artwork, όσο και παικτικά.
Curse of the Dead Gods: Story
Ο πρωταγωνιστής μας ονομάζεται Caradog McCallister και το μόνο που γνωρίζουμε για αυτόν, είναι ότι είναι εξερευνητής. Ψάχνοντας λοιπόν κάποιον θησαυρό, βρέθηκε παγιδευμένος σε μία μυστηριώδη σπηλιά. Ο χαρακτήρας μας ανακαλύπτει ότι η σπηλιά κατοικείται από τρεις θεούς και καλείται να εξερευνήσει τρεις ναούς, έναν για κάθε θεό. Οι ναοί είναι γεμάτοι με παγίδες, τέρατα και bosses που θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Ο κάθε ένας τους έχει διαφορετική μορφολογία και παγίδες, ανάλογα με το χρώμα του εκάστοτε θεού.
Οι πληροφορίες που έχουμε για το παιχνίδι και τον κόσμο του δεν είναι αρκετές. Έτσι, ξεκινάμε το ταξίδι γεμάτοι ερωτήσεις, που δυστυχώς δεν απαντώνται ποτέ. Το story σχεδόν δεν υπάρχει και έχοντας ως μέτρο σύγκρισης τo αριστούργημα της Super Giant Games, Hades, το Curse of the Dead Gods γίνεται ένα ακόμα rogue-like παιχνίδι και τίποτα παραπάνω.
Curse of the Dead Gods: Gameplay
Έχουμε στην διάθεση μας τρία όπλα, το καθένα με διαφορετικές ιδιότητες και δυναμικές. Το βασικό όπλο είναι αυτό που καθορίζει τα autohits μας .Το δεύτερό μας όπλο είναι offhand και το τρίτο είναι ένα two hands όπλο, με πολύ δυνατά στατιστικά, αλλά αργό και βαρύ. Τα όπλα μας, αντιστοιχούν σε ξεχωριστά κουμπιά και εναρμονίζονται εύκολα και χωρίς περισπασμούς στον χειρισμό. Ποτέ δεν μπερδεύτηκα ή πάτησα κάτι κατά λάθος, με αποτέλεσμα να βγάζω εύκολα, εντυπωσιακά combos και συνδυασμούς κινήσεων. Το παιχνίδι προσφέρει πολύ μεγάλη ποικιλία όπλων και στις τρεις κατηγορίες, ενώ σηκώνουν πολλές αναβαθμίσεις που μπορούν να κάνουν τον συνδυασμό τους πολύ πιο διασκεδαστικό.
Στην διάθεσή μας έχουμε και έναν extra εξοπλισμό, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί -μεταξύ άλλων τρόπων, και επιθετικά. Αλλά, δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Σε κάθε run έχουμε στην διάθεση μας μια δάδα, η οποία επηρεάζει δραστικά την πορεία μας. Σκοπός της δάδας είναι να φωτίζει τον δρόμο μας, κρατώντας μας μακριά από το σκοτάδι. Όταν είμαστε σε μάχη, προφανώς δεν μπορούμε να κρατάμε και την δάδα, για αυτό καλούμαστε να βρούμε πράγματα (όπως μαγκάλια ή άμμο), για να κρατήσουμε την φλόγα αναμμένη. Το φως, πέρα από την ποιητικότητα της αλληγορίας που μπορεί να έχει, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στις μάχες μας. Όταν παλεύουμε στο σκοτάδι δεχόμαστε περισσότερη ζημιά. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές ιδιότητες όπλων που επηρεάζουν την ζημιά που κάνουμε ή δεχόμαστε, ανάλογα με την φωτεινότητα του terrain.
Οι κλασσικές κινήσεις αποφυγής, όπως το roll και το parry, δεν λείπουν από το Curse of the Dead Gods. Επίσης, δε λείπει το αγαπημένο μας -και ενίοτε πολύ ενοχλητικό, stamina bar. Το ενδιαφέρον εδώ, είναι ότι η σωστές αποφυγές μας γεμίζουν το stamina. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, κάθε τέλειο roll που πετυχαίνουμε μας γεμίζει ένα stamina και κάθε τέλειο parry δύο. Yeay!
Innovations
Το καινοτόμο στοιχείο που έχει να παραθέσει το Curse of the Dead Gods είναι το corruption. Όπως προδίδει και ο τίτλος του παιχνιδιού, υπάρχουν κάποιες κατάρες που κάνουν την ζωή του χαρακτήρα μας πιο δύσκολη. Κάθε φορά που βγαίνουμε από κάποιο δωμάτιο, παίρνουν 20 πόντους corruption και κάθε 100 πόντους φορτωνόμαστε και μια κατάρα. H κατάρα συνήθως έχει αρνητική επίδραση πάνω μας αλλά, ενίοτε, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.
Maps
H δομή του χάρτη μου θύμισε έντονα το Slay the Spire (ένα εξαιρετικό roguelike deck building παιχνίδι). Δηλαδή, ο παίκτης επιλέγει ποιο θα είναι το επόμενο δωμάτιο που θα πάει ανάλογα με το τι έχει να του προσφέρει και τι εξυπηρετεί πιο πολύ το run του. Τα δωμάτια είναι χωρισμένα σε κατηγορίες όπως: Αναβάθμισης όπλων, αναπλήρωση ζωής ή αγορά αντικείμενων και στατιστικών. Μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στον τρόπο που γίνονται οι συναλλαγές μας, είναι ότι εκτός από χρήματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το corruption μας για να αγοράσουμε κάτι. High risk, high reward.
Bosses of Curse of the Dead Gods
Για φινάλε, έχουμε τα bosses. Αναμενόμενα, στο τέλος κάθε διαδρομής συναντάμε ένα boss που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, είναι ένα από τα πολύ αδύνατα σημεία του Curse of the Dead Gods. Σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού συναντάμε πολύ μικρή ποικιλία και αρκετά μεγάλη ευκολία. Τα μοτίβα τους είναι αρκετά απλά και μαθαίνονται σχετικά εύκολα και -σε συνδυασμό με τον αριθμό τους, τα boss fights γίνονται υπόθεση ρουτίνας. Δεν καταφέρνουν να προσφέρουν ιδιαίτερη ευχάριστη και αίσθημα ικανοποίησης. Το θετικό τους στοιχείο είναι ότι, κάθε φορά που σκοτώνουμε ένα boss, αφαιρείται από τον χαρακτήρα μας μια κατάρα, που μεταξύ μας σιγά τα ωά.
Verdict
Το Curse of the Dead Gods είναι μια τίμια προσπάθεια της Passtech Games να προσεγγίσει την Rogue-Like κατηγορία. Είναι ένα αρκετά διασκεδαστικό παιχνίδι που όμως γίνεται αρκετά γρήγορα προβλέψιμο. Επίσης, δεν έχει να προσφέρει μεγάλο επίπεδο δυσκολίας, κάτι το οποίο το καθιστά αδύναμο συγκριτικά με άλλα παιχνίδια της κατηγορίας του, όπως το Hades ή το Dead Cells. Οι μηχανισμοί του, ενώ ακούγονται αρκετά σύνθετοι, δεν είναι και -για να είμαι ειλικρινής, δεν ένιωσα ότι συμμετέχουν δραστικά στο gameplay του τίτλου. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα παιχνίδι που θα σας απασχολήσει για αρκετές ώρες μόνο αν δεν έχετε κάτι καλύτερο να παίξετε.
Details
Παίχτηκε σε: PC
Διαθέσιμο σε: PC, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Developers: Passtech Games
Publishers: Focus Home Interactive
Release Date: 3/3/2020
Χρήστος Μελίδης