Videogame Review: Ashwalkers

ashwalkers a survival journey the four main characters
ashwalkers a survival journey the four main characters

Είχα καιρό να παίξω ένα παιχνίδι επιβίωσης με στιβαρή αφήγηση. Η πλειοψηφία των αντίστοιχων τίτλων, στηρίζεται πλέον -κυρίως- σε έντονες μάχες και ορδές αντιπάλων . Αυτό, δεν αφήνει καθόλου χώρο στο σενάριο και σπανίως επιτρέπει στο παιχνίδι να αναπτύξει ικανοποιητικά τον κόσμο του. Το Ashwalkers όμως, ήρθε να δοκιμάσει κάτι που έχουμε καιρό να δούμε.

ashwalkers a survival journey 2021 game

Ashwalkers: Story & Review

Θυμίζοντας την αρχική ιδέα του Fallout, το Ashwalkers μας εισάγει σε έναν μεταποκαλυπτικό κόσμο. Ο κόσμος αυτός είναι έρμαιο της παρακμής, μετά από μια σειρά γεωλογικών καταστροφών. Ο παίκτης ελέγχει μια ομάδα ανιχνευτών, που καλούνται να ανακαλύψουν το Dome of Domes: Ένα θρυλικό μέρος το οποίο, θεωρητικά, μπορεί να φιλοξενήσει τους εναπομείναντες επιζώντες.

Το premise του παιχνιδιού δεν είναι κάτι πρωτοπόρο αλλά η ελευθερία που προσφέρει σε επίπεδο επιλογών, είναι σίγουρα αναζωογονητική. Κάθε τι που συμβαίνει μπροστά μας ακολουθείται από μια πληθώρα επιλογών, οι οποίες επηρεάζουν δραστικά την εξέλιξη. Σε ένα είδος που η συλλογή πόρων είναι ο κεντρικός άξονας, το Ashwalkes καταφέρνει να μην εστιάσει απλά στο grind. Οι πόροι είναι σημαντικοί και η επιβίωση αναπόφευκτη. Όμως αυτά χρησιμεύουν μονάχα σαν μέσο, για να ξεδιπλώσετε τα σενάριά του. Οι παίκτες πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν και κουράζονται. Ωστόσο, δεν τους κινεί η ανάγκη για επιβίωση, αλλά το κοινό καλό.

ashwalkers a survival journey petra

Characters

Οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι τέσσερις και ο καθένας ειδικεύεται σε κάτι. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει ποιον δρόμο προτιμάει και να λειτουργεί με βάση αυτόν. Στην ομάδα υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά μυαλά και τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις. Η αρχηγός της ομάδας, Petra, είναι πιο ευθύς και θαρραλέα. Ο Sinh είναι ένας πολεμιστής με επιθετικές τάσεις και καμία όρεξη για συζητήσεις, η Kali μια έξυπνης διπλωμάτης και o Nadir ένας ανιχνευτής που κρύβεται και προσπαθεί να αποφύγει τις διαμάχες. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει την τακτική που θα ακολουθήσει σε κάθε διάλογο. Αν κάποιος χαρακτήρας πεθάνει στην διάρκεια του ταξιδιού, η προσέγγιση του δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Αυτό κάνει την ανάγκη για επιβίωση ακόμα πιο σημαντική και τους ρόλους των χαρακτήρων πιο διαδραστικούς.

ashwalkers a survival journey

Cons

Η μόνη αστοχία που εντόπισα και πραγματικά με ενόχλησε, σε επίπεδο επιλογών, είναι ότι κάποιες επιλογές και μέθοδοι δεν ταιριάζουν με την πορεία της ιστορίας. Για παράδειγμα, στο πρώτο run μου, επέλεξα να δοκιμάσω την διπλωματική προσέγγιση. Αυτή, σχεδόν πάντα λειτουργούσε και έβγαζε νόημα η έκβαση της εκάστοτε κατάστασης, εκτός από το τέλος. Διότι, το τέλος του συγκεκριμένου run, μόνο διπλωματικό δεν ήταν. Άρα, γιατί προσπαθούσα τόση ώρα;

ashwalkers a survival journey 2021

Design

Οπτικά, το Ashwalkers σίγουρα μαγνητίζει τα βλέμματα. Όμως δυστυχώς δεν καταφέρνει να τα κρατήσει πάνω του. Μιλάμε για μια ασπρόμαυρη αισθητική με κόκκινες λεπτομέρειες, όταν χρειάζεται να υποδηλωθεί το αίμα ή κάποιον τραυματισμός. Πρακτικά, κάνουμε λόγο για ένα οπτικοποιημένο visual novel. Οπότε οι λεπτομέρειες των τοπίων αφήνονται στην φαντασία του παίκτη, αφού δεν φαίνονται, παρά μόνο διαβάζονται. Κάποια περιβάλλοντα είναι αρκετά προσεγμένα και όμορφα, αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία. Είναι κρίμα για θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό, χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι εκτός budget.

ashwalkers a survival journey camping in the wild

Η σκοτεινιά του πετυχαίνει τον σκοπό της και αποπνέει απόγνωση και φόβο, χωρίς όμως αυτό να υποστηρίζεται από την δυσκολία του. Όλα γύρω μας είναι αποδομημένα και έχουν μια ελαφριά μυρωδιά κινδύνου. Αλλά, όταν εν τέλει καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάποιον κίνδυνο, όλα φαντάζουν διαδικαστικά και δεν υπάρχει το άγχος ότι τώρα μπορεί κάτι να πάει πολύ στραβά. Ακόμα και όταν κάποιο μέλος της ομάδας πεθάνει, σπανίως οφείλεται σε κάποιο λάθος χειρισμό. Υπάρχουν περιοχές που δεν μπορείς να κατασκηνώσεις αλλά οι χαρακτήρες επηρεάζονται κανονικά από τις περιβαλλοντικές συνθήκες της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ήρωες να πεινάνε ή να κρυώνουν, χωρίς ο παίκτης να μπορεί να τους προσφέρει αυτά που χρειάζονται. Aw!

ashwalkers game
ashwalkers game

Ashwalkers: Verdict

Το παιχνίδι έχει 36 (!) διαφορετικά τέλη και η αφήγηση του με άφησε πολύ ικανοποιημένο. Το παικτικό του μέρος είχε ενδιαφέρον, αλλά θα μπορούσε να τα πάει πολύ καλύτερα. Λέγοντας αυτό, εννοώ καθαρά σε επίπεδο εκτέλεσης. Οι ιδέες υπήρχαν και ήταν αρκετά καλές, ωστόσο η γενικότερη εκτέλεση του Ashwalkers, υποβάθμισε την εμπειρία. 

Details

Developer: Nameless XIII

Διαθέσιμο σε : Pc

Ημερομηνία Kυκλοφορίας: 14-04-2021

Τιμή: 11,99€

Χρήστος Μελίδης

More Stories
rdr2 officialart 3840x2160
Videogame Review: Red Dead Redemption 2