Η ταινία The Secret World Of Arrietty, κυκλοφόρησε το 2010 από το Studio Ghibli και αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Hiromasa Yonebayashi. Υπάγεται στο είδος fantasy/ adventure/ drama και είναι βασισμένη στο παιδικό βιβλίο The Borrowers, της Mary Norton. Θυμίζοντας κλασσικό παραμύθι, είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και εξετάζει το κόσμο γύρω μας μέσα από ένα … διαφορετικό πρίσμα, δίνοντας νέα διάσταση τόσο σε απλά αντικείμενα, όσο και σε καθημερινές δραστηριότητες. Οπτικά και αισθητικά υπέροχο, θα ταξιδέψει το θεατή, μέσω της περιπέτειας, σε ένα κόσμο σουρεαλιστικών αντιθέσεων! Tο φιλμ αυτό αξίζει το χρόνο που θα του αφιερώσετε.
Synopsis
Η μικροσκοπική οικογένεια των Clock ζει μέσα στα θεμέλια ενός σπιτιού, δανειζόμενη απλά, καθημερινά πράγματα από τους ενοίκους, προκειμένου να επιβιώσει. Όταν η έφηβη κόρη τους γίνεται αντιληπτή από ένα άρρωστο αγόρι, τον Shawn, η ζωή τους αλλάζει για πάντα.
Analysis
Το The Secret World of Arrietty περιστρέφεται γύρω από την αποφασιστικότητα, τη φιλία και την ελπίδα. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες, η Arrietty και ο Shawn, αντιμετωπίζουν διαφορετικές δυσκολίες, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν πάντα με το μέγεθός τους. Οι αντιθέσεις, έχουν ισχυρή παρουσία στη ταινία αυτή και πέρα από τη πιο ολοφάνερη -μικροσκοπικοί και κανονικού μεγέθους άνθρωποι, υπάρχουν αναρίθμητες ακόμη: μία υπερπροστατευτική μητέρα από τη μία πλευρά και μία παντελώς αδιάφορη από την άλλη, υγεία και αρρώστια, αποδοχή και διωγμός και ανοιχτά μυαλά εναντίων όσων φέρουν παρωπίδες. Όλες οι πλευρές έχουν να αντιμετωπίσουν τα δικά τους, ιδιαίτερα εμπόδια προκειμένου να επιβιώσουν.
Το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί είναι αυτό του μέτρου, το οποίο τείνουν να χάνουν συχνά οι ήρωες στο φιλμ. Η πλειοψηφία των χαρακτήρων αντιδρά υπερβολικά δίχως σκέψη, αμελώντας τις απαραίτητες ισορροπίες που θα έπρεπε να τηρούνται. Κολλημένοι στον εγωκεντρισμό και σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις, οι οποίες βασίζονται στη παράδοση και όχι στη κριτική σκέψη, διστάζουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να δώσουν μία ευκαιρία σε κάτι καινούργιο. Ο φόβος τους, πολλές φορές, πηγάζει από άγνοια. Από αυτή τη λούπα, φαίνεται να έχει ξεφύγει η Arrietty, μία αντιδραστική και επαναστατημένη έφηβη, η οποία δε μπορεί να λειτουργεί με φόβητρα. Αρέσκεται στο να εξετάσει μόνη της μία κατάσταση, βγάζοντας τα δικά της συμπεράσματα και κρίνοντας, εν τέλει, αν κάτι της ταιριάζει. Αντίστοιχα και ο Shawn, ο οποίος λόγω της πάθησής του, έχει γίνει ανοιχτός σε νέα ερεθίσματα και εμπειρίες, θέλοντας να ζήσει όσα περισσότερα μπορεί, λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο. Εν κατακλείδι, η ταινία επικεντρώνεται στο πώς το θάρρος και οι αλλαγές βοηθούν έναν άνθρωπο να εξελιχθεί και να ανακαλύψει νέες πτυχές της προσωπικότητάς του.
Παρόλα τα παραπάνω όμως, οι χαρακτήρες του φιλμ δεν είναι αξιομνημόνευτοι. Έχει δοθεί μεγάλη σημασία στο artwork και στο όμορφο, αργό ξεδίπλωμα της ιστορίας, που πολλά -εν δυνάμει- ενδιαφέροντα στοιχεία δε βγήκαν ποτέ στην επιφάνεια. Για φιλμ του Studio Ghibli, στερείται πολυπλοκότητας και βάθους και εκτελεστικά είναι πιο φτωχό, ενώ η κλιμάκωση της ιστορίας δεν είναι αρκετά έντονη. Παρόλα αυτά, είναι ένα υπέροχο παραμύθι, το οποίο προσπαθεί να μεταφέρει στο θεατή κοινωνικά μηνύματα και ηθικές αξίες, με ένα γλυκό, απλό και περιπετειώδη τρόπο. Άρα, είναι δύσκολο να μην το αγαπήσει κανείς.
Artwork
Σχεδιαστικά, η ταινία είναι άρτια. Όμορφα τοπία, έντονα χρώματα και λεπτομέρειες στα σκηνικά, ταξιδεύουν και μαγεύουν το θεατή. Όσον αφορά τον ήχο, αποδίδεται τόσο από την πλευρά των ανθρώπων, όσο και της Arrietty. Μία στάλα νερού που πέφτει, ακούγεται εκκωφαντική στα μικροσκοπικά αυτιά της. Έτσι, το κοινό βιώνει ακόμα πιο έντονα την εμπειρία και ταυτίζεται ευκολότερα με το μικρό μέγεθος των πρωταγωνιστών. Το soundtrack, το οποίο αποτελείται κυρίως από άρπα και πιάνο, δίνει έμφαση στις ήρεμες στιγμές. Συνθέτης της μουσικής είναι η γαλλίδα Cécile Corbel, η οποία λόγω της αγάπης της για το Studio Ghibli, έστειλε ένα promo album της και οι παραγωγοί τη λάτρεψαν και της ανέθεσαν τη σύνθεση του soundtrack, κάνοντάς τη τον πρώτο μη-Ιάπωνα συνθέτη σε φιλμ του Ghibli!
Ερχόμενοι στο voice acting, εμφανίζονται μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως οι: Ryunosuke Kamiki (Summer Wars, Howl’s Moving Castle), Mirai Shida (The Wind Rises), Shinobu Otake (Twelve Months, The Wind Rises) και Keiko Takeshita (From Up On Poppy Hill).
Facts
1) Η ιστορία εκτυλίσσεται στη γειτονιά Koganei, εκεί όπου βρίσκεται το Studio Ghibli.
2) O Hayao Miyazaki και ο Isao Takahata ήθελαν να δημιουργήσουν αυτή τη ταινία εδώ και σαράντα χρόνια.
3) Επτάμιση εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το The Secret World Of Arrietty στο σινεμά, σπάζοντας έτσι το ρεκόρ στην Ιαπωνία σχετικά με τη προσέλευση κόσμου σε δουλειά σκηνοθετικού ντεμπούτου.
4) Στο φιλμ, η τράπουλα περιέχει χαρτιά που απεικονίζουν καρδιά, διαμάντι και τριφύλλι αλλά όχι σπαθί. Ο λόγος για αυτό, είναι το ότι σε πολλές κουλτούρες, το συγκεκριμένο φύλλο θεωρείται γρουσούζικο.
5) Σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Hiromasa Yonebayashi έγινε ο νεότερος σκηνοθέτης του Studio Ghibli.
6) Το The Secret World Of Arrietty ήταν η τέταρτη ταινία του Ghibli που δεν έχει σκηνοθετηθεί από τον Miyazaki ή τον Takahata.
7) Υπάρχει τόσο Βρετανική μεταγλώττιση (από το StudioCanal), όσο και Αμερικάνικη (από τη Disney).
8) Στη Βρετανική εκδοχή, δίνει τη τελευταία της ερμηνεία η μεγάλη ηθοποιός Geraldine McEwan στο ρόλο της Haru.
Closure
Καταλήγοντας, αν και το The Secret World Of Arrietty δεν είναι εκτελεστικά η πιο αξιομνημόνευτη δουλειά του Ιαπωνικού Dream Factory, είναι τόσο όμορφη αισθητικά και νοηματικά που αξίζει το χρόνο σας. Αποτυπώνει τη σημασία που έχει το να διατηρεί κάποιος ανοιχτούς ορίζοντες και επιβεβαιώνει πως, μόνο ρισκάροντας μπορεί να δει κανείς πόσο μακριά μπορεί να φτάσει!
Σοφία Ευαγγελίδου