00 K ON Cover
00 K ON Cover

Το K-On! κυκλοφόρησε το 2009 από το αγαπημένο στούντιο Kyoto Animation.  Βασισμένο στο ομότιτλο manga του Kakifly και σε σκηνοθεσία της Naoko Yamada, αποτελεί μία ανάλαφρη και χαρούμενη slice of life κωμωδία, με μουσικά στοιχεία. Αν και δε διηγείται κάποια αξιομνημόνευτη ιστορία, καταφέρνει να είναι κεφάτη και αναζωογονητική. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ περισσότερο!

Synopsis

Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από πέντε έφηβες, οι οποίες έρχονται κοντά μέσω της μουσικής λέσχης του σχολείου τους και δημιουργούν ένα συγκρότημα. Νέες φιλίες, γέλιο, φιλοδοξίες και εφηβική ανεμελιά, δίνουν το παρόν.

 

 

Review

Το Κ-On! είναι μία σειρά που καταφέρνει να μεταδώσει την αισιοδοξία και την ενέργειά της, δίνοντας ένα μικρό boost στη ψυχολογία του θεατή. Στην ουσία δε προσφέρει κάτι περισσότερο, αλλά αυτό δεν είναι αναγκαίως κακό. Άλλωστε τα anime -όπως και η ζωή, δε χρειάζεται να είναι πάντα σοβαρά και βαρυσήμαντα! Πραγματεύεται τη καθημερινότητα πέντε απλών κοριτσιών, που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη μουσική. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε πως η μουσική έχει μικρό ρόλο μέσα στο anime, και αν είστε λάτρης των NANA και Your Lie in April και περιμένετε κάτι αντίστοιχο,το Κ-Οn! κατά πάσα πιθανότητα θα σας απογοητεύσει. Ναι μεν έχει ένα όμορφο και καλοδουλεμένο soundtratrack, αλλά ως εκεί. Οι πρωταγωνίστριες δεν εκφράζονται μέσω της μουσικής, ούτε εμβαθύνουν στη κουλτούρα ή τη βιομηχανία της. Αντιθέτως, έχει δευτερεύον ρόλο, αποτελώντας απλώς το μέσο που τις φέρνει κοντά.

 

Το K-On! δε φημίζεται για την ιδιαιτερότητα του, ούτε καταπιάνεται με κάτι νέο και πρωτοπόρο. Ως ένα κλασικό slice-of-life anime, έχει αργή και αβίαστη ροή ενώ το σενάριο τείνει να είναι συχνά ανύπαρκτο. Οι χαρακτήρες πατάνε πάνω στα χιλιοειδωμένα, χαριτωμένα πρότυπα, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αλλά αυτό δε σημαίνει πως δε μπορούν -υπό συνθήκες, να βγάλουν γέλιο. Ωστόσο, το χιούμορ της σειράς αυτής δεν είναι ούτε έξυπνο, ούτε ευφάνταστο, παρά περιορίζεται στις πιο απλοϊκές και ‘γλυκανάλατες’ εκφάνσεις του. Αντίστοιχα και οι χαρακτήρες της σειράς είναι άκρως συνηθισμένοι με -σχεδόν- μηδενική εξέλιξη, ενώ η κάθε τους κίνηση είναι εύκολα προβλέψιμη.

Παρόλα αυτά τα αρνητικά όμως, το K-On! κατάφερε να γίνει μεγάλη επιτυχία και θεωρείται από πολλούς ένα από τα διαμάντια του είδους του, λόγω της χαλαρότητας και της ανεμελιάς που εκπέμπει. Δε στοχεύει κάπου συγκεκριμένα, παρά μονάχα στο να ανεβάσει τη ψυχολογία του κοινού, αδειάζοντας τη σκέψη του και προσφέροντάς του μία μικρή δόση γέλιου χρησιμοποιώντας mainstream χιούμορ, βασισμένο στις ‘παραξενιές’ του εκάστοτε ήρωα. Ουσιαστικά βιώνεται σαν ένα τεράστιο filler επεισόδιο, το οποίο ναι μεν δε προσφέρει το παραμικρό, αλλά μπορεί να περάσει κανείς ευχάριστα την ώρα του παρακολουθώντας το. Βέβαια, αν είστε λάτρης αυτού του είδους, θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε το Lucky Star, το οποίο αποτυπώνει αντίστοιχες καταστάσεις με πιο χιουμοριστικό τρόπο.

Καταλλήγοντας, το K-On! δεν είναι ένα anime για όλους. Απευθύνεται σε μία συγκεκριμένη μερίδα κοινού, που αναζητά ηρεμία, γλυκύτητα, σκηνές εφηβικής ανεμελιάς και γέλιο, ενώ δε την ενοχλεί η έλλειψη σεναρίου. Αν είστε λάτρης των slice-of-life και δύνασθε να πάρετε μία πολύ μεγάλη δόση από kawaii, τότε δώστε του μία ευκαιρία!

Artwork

Το K-On! χαρακτηρίζεται από μέτριας ποιότητας artwork, με τους χαρακτήρες να έχουν πανομοιότυπο σχεδιασμό, σα να έχουν αποτυπωθεί με ένα και μοναδικό stencil. Οι λεπτομέρειες απουσιάζουν, το ίδιο και η μοναδικότητα. Ωστόσο, τα φωτεινά χρώματα και η έντονη εκφραστικότητα βοηθούν τη κατάσταση. Όσον αφορά τη σκηνοθεσία της Naoko Yamada -η οποία κρύβεται πίσω από το μαγικό A Silent Voice,  μπορεί να χαρακτηριστεί ως αξιοπρεπής, με το πιο δυνατό της σημείο να έγκειται στο ότι μένει πιστή στο manga.
Ερχόμενοι στο κομμάτι του soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση του υπέροχου Hajime Hyakkoku, και αποτελεί ένα από τα καλά στοιχεία του anime. Οι μελωδίες του είναι γεμάτες από ενέργεια και catchy ήχους, στολίζοντας κατάλληλα τη σειρά.

Τέλος, όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από ταλαντούχες ηθοποιούς/ τραγουδίστριες του χώρου, όπως οι: Aki Toyosaki (Fruits Basket, Demon-Lord, Retry!) , Yōko Hikasa (Maquia: When the Promised Flower Blooms, Is it Wrong to Pick Up Girls in a Dungeon?)  και Minako Kotobuki (Your Lie in April, Tokyo Ghoul).

Facts

1) To σχολείο στο οποίο διαδραματίζεται η σειρά, έχει βασιστεί πάνω σε ένα -εγκαταλελειμμένο πλέον- σχολείο, που βρίσκεται στο Toyosato, μία μικρή πόλη στη Shiga.
2) O τίτλος της σειράς προκύπτει από την Ιαπωνική λέξη keiongaku (軽音楽), που μεταφράζεται σε ‘δημοφιλής μουσική’.
3) Έχουν κυκλοφορήσει δύο arcade game βασισμένο στο K-On!, με τίτλο K-On! Hōkago Rhythm Time (けいおん!放課後リズムタイム, Keion! Hōkago Rizumu Taimu) και K-On! Hōkago Rhythm Selection (けいおん!放課後リズムセレクション, Keion! Hōkago Rizumu Serekushon).
4) Τα μουσικά όργανα των κοριτσιών, όπως τα ντραμς Yamaha Hipgig JK6F46MK της Ritsu ή το μπάσο της Mio για αριστερόχειρες, vintage lefty Fender-Japan JB62/3TS, υπάρχουν και στη πραγματικότητα και στο anime αναπαριστώνται λεπτομερώς.

Closure

Καταλήγοντας, το K-On! είναι μία χαριτωμένη και ανάλαφρη σειρά που δε πραγματεύεται σοβαρά ζητήματα και φημίζεται για την απλότητά της. Ωστόσο, αν αναζητείτε κάτι το οποίο θα σας βοηθήσει να αποσπάσετε τη σκέψη σας και θα φυτέψει ένα χαμόγελο στα χείλη σας, ίσως να αξίζει μία ευκαιρία.

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061