Παρόλο που ο πρόλογος που θα κάνω ελοχεύει τον κίνδυνο να σας ακούσω να αναφωνείτε την γνωστή φράση ”ok, Boomer”, θα το πω! Στη γενιά μου, στα ένδοξα εκείνα πρώτα χρόνια των 90s, που πιάναμε την πέτρα και την στύβαμε, τα κόμικ ήταν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς. Από Marvel, DC και Disney, από Don Rossa μέχρι τον (προσωπικό μου αγαπημένο) Sergio Aragones, δεν αφήναμε ιστορία να πέσει κάτω χωρίς πρώτα να την έχουμε διαβάσει δέκα φορές και να την συζητήσουμε με τους φίλους μας. Οκ, με τον ένα φίλο μας. Οκ, τα συζητούσα με ένα μπαλόνι.
Αφήνοντας στην άκρη όμως το personal drama μου, και αφού το team του kasseta με αφήνει να μοιραστώ κάποιες από τις γνώσεις μου (ακούς μάνα που μου έλεγες ”πού θα μου είναι χρήσιμες οι βλακείες που διαβάζω;”), θα μοιραστώ μαζί σας μερικά ενδιαφέροντα facts για την ιστορία των κόμικ!
Ποια χώρα ‘εφηύρε’ τα κόμικ;
Παρόλο που τα κόμικ δείχνουν να έχουν τις ρίζες τους κάπου στην Ιαπωνία του 18ου αιώνα, η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν παίρνει τον τίτλο. Ο λόγος πίσω από αυτό έγκειται στο γεγονός πως τα κόμικ, με τη μορφή που τα ξέρουμε σήμερα, εδραιώθηκαν τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από την DC που όμως τότε είχε διαφορετικό όνομα και λεγόταν National Allied Publications. Η National Allied Publications λοιπόν, ιδρύθηκε από τον Wheeler-Nicholson, το φθινόπωρο του 1934. Τον Φεβρουάριο του 1935 κυκλοφόρησε το πρώτο της κόμικ, το New Fun: The Big Comic Magazine # 1. Αργότερα, μετονομάστηκε σε More Fun Comics.
Σε αντίθεση με τα κόμικς της τότε εποχής, που περιείχαν ανατυπώσεις strips από εφημερίδες, αυτό έφερε πρωτότυπο περιεχόμενο. And that’s how the magic begun!
Ποιο θεωρείται το πρώτο comic strip;
Το πρώτο comic strip, που είναι πιο κοντά στα strips που ξέρουμε σήμερα, εντοπίζεται στον 19ο αιώνα και αποδίδεται στον Richard Fenton Outcalt. Με τίτλο The Yellow Kid, κυκλοφόρησε το The New York World το 1896 και περιλάμβανε ένα ηλικιωμένο μωρό (no kidding) που στο κίτρινο ένδυμά του ήταν τυπωμένες λέξεις που είπε ή σκέφτηκε.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αγορά κόμικ στον κόσμο;
Η μεγαλύτερη αγορά κόμικ στον κόσμο είναι η Ιαπωνική. Τα κόμικ, που εκεί λέγονται manga, κάνουν περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως. Ωστόσο, και γνωρίζοντας πως με αυτό που θα πω η Σοφία και ο Πάνος (τα δύο weebo της ομάδας) θα πέσουν να με φάνε, εγώ θα το πω: Τα manga ΔΕΝ είναι το ίδιο με τα κόμικ. Άρα, αυτό το fact εγώ επιλέγω να το αρνούμαι. Join me or fight me.
Ποια ήταν η ‘χρυσή εποχή’ των κόμικ;
Η ‘χρυσή εποχή’ τους ήταν, χωρίς αμφιβολία, τα 30s. Όπως είδαμε και παραπάνω, τότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα κόμικ με την μορφή που τα ξέρουμε. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, ιδρύθηκαν και οι δύο μεγαλύτεροι κολοσσοί της βιομηχανίας: Η DC και η Marvel.