GOW 940 x 420
GOW 940 x 420

Anime Review: The Garden Of Words
Η ταινία The Garden Of Words, κυκλοφόρησε το 2013 από το στούντιο CoMix Wave Films, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ταλαντούχου Makoto Shinkai. Ο ευφυής άνθρωπος που κρύβεται πίσω από πολλά σύγχρονα αριστουργήματα του Ιαπωνικού animation, όπως τα Your Name και Children Who Chase Lost Voices , συναρπάζει για ακόμη μία φορά. Διηγούμενος μία ήρεμη αλλά ιδιόρρυθμη ιστορία αγάπης και μοναχικότητας, μεταξύ δύο ανθρώπων που νιώθουν παράταιροι με το κόσμο, καταφέρνει να προβληματίσει και να μαγέψει τον θεατή. Επιτρέψτε μου όμως να επεκταθώ περισσότερο!

Synopsis
Ο Takao είναι ένας νεαρός μαθητής, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει ένας επιτυχημένος κατασκευαστής παπουτσιών. Έχοντας βρει ένα ήρεμο σημείο μέσα σε ένα κήπο, στο οποίο μπορεί να σχεδιάζει ανενόχλητος, γνωρίζει μία μυστηριώδη, μεγαλύτερή του, γυναίκα. Οι δύο τους, δημιουργούν ένα ασυνήθιστο δέσιμο και ανταμώνονται μονάχα όταν βρέχει…

Analysis
Αναλογιζόμενη το The Garden Of Words, ο πρώτος όρος που μου έρχεται στο μυαλό, είναι η ποιητικότητα. Η ταινία, έχει αργή ροή και αποφεύγει να εκφράσει ξεκάθαρα τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Οι διάλογοι είναι πολύ περιορισμένοι και, όταν υπάρχουν, είναι λακωνικοί και αισθαντικοί. Όσο ασυνήθιστο και αν ακούγεται αυτό, είναι ένα φιλμ που θα μπορούσε να γίνει εύκολα κατανοητό, έστω και αν οι κεντρικοί ήρωες δεν είχαν ανταλλάξει τη παραμικρή κουβέντα μεταξύ τους. Ο σκηνοθέτης άλλωστε, ο Makoto Shinkai, αρέσκεται στο να υπονοεί πράγματα και προτιμά να εκφράζεται μέσω αλληγοριών από τα πλάνα του.

Η ιστορία, περιστρέφεται γύρω από δύο απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι όμως νιώθουν αφόρητη μοναξιά και αισθάνονται μη αποδεκτοί από τη κοινωνία. Στην Ιαπωνία εξάλλου, η έλλειψη παραγωγικότητας ισοδυναμεί με κοινωνική κατακραυγή. Έτσι, η δασκάλα που δε δύναται να εργαστεί λόγω του προβλήματος υγείας της και ο μαθητής, ο οποίος το σκάει από το σχολείο και ονειρεύεται να γίνει κατασκευαστής παπουτσιών, καταλήγουν να έχουν πολλά κοινά, μιας και οι δύο έχουν απομονωθεί. Η μοναχικότητά τους και η αδεξιότητά τους όσον αφορά τις κοινωνικές συναναστροφές, τους οδηγεί στο να αναπτύξουν ένα ειλικρινές δέσιμο, το οποίο στερείται από τυπικότητες και φανφαρολογίες. Αξίζει βέβαια να τονιστεί πως, κανένας από τους δύο δεν έδειχνε να έχει πρόβλημα με την έλλειψη κοινωνικής ζωής, αλλά εν τέλει αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχε βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος, ο οποίος θα τους κινούσε το ενδιαφέρον και θα τους έκανε να προσμονούν για μία ακόμα συνάντηση.

Το The Garden Of Words δεν είναι μία κλασική, ρομαντική ιστορία και αυτός ο ορισμός το αδικεί. Εμβαθύνει στο πώς κάποιος μπορεί να νιώθει μόνος, έστω και αν είναι περιτριγυρισμένος από οικογένεια και φίλους και διηγείται το πώς μπορεί να δημιουργηθεί από το πουθενά ένα δέσιμο τόσο ισχυρό, το οποίο να περιέχει την πιο αγνή μορφή αγάπης. Παραθέτει τη πηγαία ανάγκη του ανθρώπου στο να βρει το σκοπό της ζωής του και προσπαθεί να καταδικάσει τα αυστηρά κοινωνικά πρότυπα που επιβάλλει η κοινωνία. Ίσως οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες να είχαν τόσο έντονη την ανάγκη του να θεραπεύσουν τις πληγές τους και να ξεφύγουν από τη μοναξιά τους, που να παρερμήνευσαν τα συναισθήματα τους. Ίσως ο έρωτας να σήμαινε απλά ‘ Βρήκα ένα μέρος στο οποίο η μονοτονία πεθαίνει και δε νιώθω ξένος’. Αυτό βέβαια, μόνο κακό δεν είναι, μιας και δίνει περισσότερο βάθος στο φιλμ, εξυπηρετώντας παράλληλα το σκοπό του Makoto Shinkai.


Εν κατακλείδι, είναι μία όμορφη ταινία η οποία ίσως να μην εκτιμηθεί σωστά στη πρώτη προβολή. Μιας και, όπως προειπώθηκε, οι διάλογοι είναι σπάνιοι και την ευθύνη της διήγησης την έχουν αναλάβει εξ’ολοκλήρου τα -μαγευτικά- πλάνα, ο θεατής πρέπει να της δώσει χρόνο ώστε να μπορέσει να εμβαθύνει στα δυνατά μηνύματα που προσπαθεί να μεταφέρει, θυμίζοντάς μας πως η ζωή έχει αξία μόνο όταν τη μοιράζεσαι!

Artwork
Το Garden Of Words είναι οπτικά άρτιο, με σκηνές βγαλμένες από όνειρο. Τα προσεκτικά διαλεγμένα κοντινά πλάνα, η βροχή, οι γήινες χρωματικές παλέτες και η γενικότερη προοπτική, ανάγουν αυτή τη ταινία σε κάτι το εξαιρετικό. Οι λεπτομέρειες κάνουν πάντα τη διαφορά και ο σκηνοθέτης το γνωρίζει αυτό! Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του φιλμ, είναι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών τεχνικών: σχέδιο στο χέρι, rotoscoping και CGI -με το τελευταίο να χρησιμοποιείται ως επί τω πλείστον για τη ρεαλιστική απόδοση της βροχής. Πρόσθετα, η παραγωγή ανέπτυξε μία νέα τεχνική για το χρωμάτισμα των χαρακτήρων, η οποία μιμείται τη φυσική αντανάκλαση του φωτός και το πώς αυτή αποτυπώνεται στο δέρμα, επηρεάζοντας την απόχρωσή του.

Ερχόμενοι στο soundtrack, αυτό είναι αναμφισβήτητα υπέροχο. Απαλές μελωδίες σε πιάνο συνοδεύουν όμορφα την ιστορία, εντείνοντας τα συναισθήματα και στολίζοντας τη κάθε στιγμή. Ο συνθέτης πίσω από αυτή την αξιομνημόνευτη μουσική, είναι ο ταλαντούχος Daisuke Kashiwa.

Τέλος, αναφορικά με το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα από γνωστά ονόματα του χώρου, όπως οι: Miyu Irino (Wolf’s Rain, Ghost in The Shell), Kana Hanazawa (Psycho-Pass , Fairy Tail ), Yuka Terasaki (Is it Wrong to Pick Up Girls in a Dungeon?, Reborn!) και Megumi Han (Boku no Hero Academia , One Piece).

Facts
1) Η όμορφη δασκάλα, η Yukari Yukino, εμφανίζεται σε μία ακόμα ταινία του Makoto Shinkai. Ο λόγος για το αριστουργηματικό Your Name , στο οποίο παρουσιάζεται ως η καθηγήτρια λογοτεχνίας της Mitsuha. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με μία σκηνή του Garden Of Words όπου ο Takao επισκέπτεται το πάρκο που συνήθιζε να κάθεται μαζί της, αφήνοντας εκεί ένα ζευγάρι παπούτσια (κάτι το οποίο στην Ιαπωνία θεωρείται ως προσφορά στους νεκρούς), οδήγησε πολλούς στο να αναρωτηθούν αν η δασκάλα έχασε τη ζωή της στο συμβάν με το μετεωρίτη. Η αλήθεια είναι όμως πως, στην εκδοχή όπου η Mitsuha επιβίωσε, δε σκοτώθηκε κανείς.
2) Αφότου η ταινία κυκλοφόρησε και έγινε επιτυχία, ο Makoto Shinkai έγραψε ένα novel βασισμένο πάνω της, στο οποίο αναφέρεται πως οι δύο χαρακτήρες ξανασυναντήθηκαν στο μέλλον, στον ίδιο κήπο, με τον Takao να έχει γίνει ένας επιτυχημένος κατασκευαστής παπουτσιών και τη Yukari να έχει επιστρέψει ξανά στο Τόκιο.
3) Ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει πως η βροχή στο φιλμ αντικατοπτρίζει τον έρωτα: δεν μπορεί να σταματηθεί ούτε να ελεγχθεί.

Closure
Το The Garden Of Words δεν αναφέρεται τυχαία ως ένα από τα καλύτερα anime όλων των εποχών. Η αθωότητά, η ποιητικότητα και οι συμβολισμοί του, το ανάγουν σε μία ταινία υψηλής ποιότητας. Αν και η αργή ροή του ίσως απογοητεύσει κάποιους, αξίζει να του δοθεί μία ευκαιρία, ώστε να διηγηθεί την αλληγορική, μοναχική ιστορία του!

Σοφία Ευαγγελίδου

 

More Stories
arkham horror mothers embrace videogame
Videogame Review: Arkham Horror: Mother’s Embrace