Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει πολυάριθμα μοναδικά έθιμα και παραδόσεις, που δεν εντοπίζονται πουθενά αλλού στο κόσμο. Η τήρηση των εθίμων αυτών, καθώς και η επίδειξη καλών τρόπων, θεωρούνται πράγματα καίριας σημασίας στην Ιαπωνία. Υποδηλώνουν πολλά για τη μοναδική κουλτούρα της και παρουσιάζουν τρομερό ενδιαφέρον, όντας δεύτερη φύση των ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Για αυτό το λόγο, στο ακόλουθο άρθρο, θα εξετάσουμε κάποια εκ των πιο βασικών εξ’αυτών.
Υπόκλιση στην Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, οι άνθρωποι χαιρετούν κάνοντας μία υπόκλιση ο ένας στον άλλο. Η υπόκλιση κυμαίνεται από ένα μικρό νεύμα του κεφαλιού, έως μία βαθιά κάμψη της μέσης. Το νεύμα υποδηλώνει κάτι απλό και ανεπίσημο, ενώ η βαθιά υπόκλιση δείχνει ειλικρινή σεβασμό. Αξίζει να αναφερθεί πως στην Ιαπωνία, δεν συνηθίζεται να υποκλίνονται με τις παλάμες στο στήθος. Επίσης, αν ο χαιρετισμός λαμβάνει χώρα σε χαλάκι tatami, οι άνθρωποι γονατίζουν. Εκτός από τα παραπάνω όμως, η υπόκλιση χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει μεταμέλεια ή ευχαριστία, καθώς και για να ζητήσει κάποιος χάρη. Οι Ιάπωνες δεν απαιτούν από όσους δεν είναι ντόπιοι να γνωρίζουν τα πάντα γύρω από την υπόκλιση. Παρόλα αυτά, μία χειραψία σε συνδυασμό με μία μικρή υπόκλιση, είναι πάντα ευπρόσδεκτα!
Ανταλλαγή Δώρων
H ανταλλαγή δώρων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιαπωνικής κουλτούρας. Διαφορετικοί τύποι δώρων ανταλλάσσονται, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση, ενώ ο τρόπος που θα τυλιχτούν, είναι καθοριστικής σημασίας. Αν δεν είναι συσκευασμένο με κάποιον κομψό και ιδιαίτερο τρόπο, θεωρείται πρέπον να δοθεί μέσα σε τσάντα που αναγράφει το όνομα του καταστήματος που αγοράστηκε. Δώρα που περιέχουν σετ των τεσσάρων τεμαχίων αποκλείονται, καθώς θεωρείται γρουσούζικος αριθμός – το αντίστοιχο ‘’13’’ του Δυτικού κόσμου. Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε πως, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής, τόσο ο εκείνος που χαρίζει όσο και ο παραλήπτης, χρησιμοποιούν και τα δύο τους χέρια.
Προσφωνήσεις στην Ιαπωνία
Πότε χρησιμοποιείται το -san, το -kun και το -chan στα ονόματα;
Το επίθημα -san είναι ένας τίτλος που προσδίδει σεβασμό όταν εντάσσεται σε ένα όνομα. Χρησιμοποιείται τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες. Πρόσθετα, χρησιμοποιείται στα επώνυμα, στα ψευδώνυμα, καθώς επισυνάπτεται και έπειτα από τίτλους επαγγελμάτων ή ιδιοτήτων.
Το -kun τοποθετείται μετά από το όνομα αντρών που είναι νεότεροι ή συνομήλικοι με τον συνομιλητή τους. Συχνά, σε σχολεία ή εταιρείες, κάποιοι άντρες απευθύνονται στις γυναίκες που έχουν κατώτερη θέση με το συγκεκριμένο επίθημα. Ωστόσο, το -kun δε χρησιμοποιείται μεταξύ του θηλυκού γένους ή όταν θέλει να απευθυνθεί κανείς σε κάποιον ανώτερό του, μιας και θεωρείται λιγότερο ευγενικό από το -san.
To -chan χρησιμοποιείται ως επί τω πλείστον στη προσφώνηση παιδιών με το μικρό τους όνομα. Παρόλα αυτά, μπορεί να επισυναπτεί με το όνομα κάποιου ο οποίος είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, για να δηλώσει κάτι το παιδιάστικο.
Παπούτσια
Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, κανείς δε φοράει παπούτσια μέσα στο σπίτι ή όταν περπατά πάνω σε χαλιά tatami. Επίσης, είναι σύνηθες τα υποδήματα να αφαιρούνται πριν την είσοδο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία ή θερμά λουτρά. Οι Ιάπωνες έχουν προνοήσει να υπάρχει χώρος αποθήκευσης και παρέχουν παντόφλες. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον όμως, είναι το γεγονός πως παραδοσιακά, χρησιμοποιούνται διαφορετικές παντόφλες για την είσοδο στο μπάνιο. Οι παντόφλες αυτές, δε φοριούνται μέσα στο υπόλοιπο σπίτι και vice versa.
Τρόποι στο Τραπέζι στην Ιαπωνία
Μία σημαντική εθιμοτυπία στην Ιαπωνία, είναι το να λέει κανείς τις παρακάτω φράσεις όσο βρίσκεται στο τραπέζι. Πιο συγκεκριμένα, συνηθίζεται να αναφωνεί “itadaki-masu” (που σημαίνει “λαμβάνω ταπεινά” ή “ας φάμε”) πριν από ένα γεύμα και “gochisou-sama” μετά. Αυτά δεν υποδηλώνουν μονάχα την ευγνωμοσύνη για το φαγητό, αλλά δείχνουν και την αρχή και το τέλος ενός γεύματος. Θεωρείται μεγάλη αγένεια το να τις αμελήσει κανείς!
Κάτι ακόμα που πρέπει να γνωρίζετε, είναι πως είναι αγενές να μεταφέρετε άμεσα τρόφιμα από τα ξυλάκια σας στα ξυλάκια κάποιου άλλου -ή αντίστροφα. Είναι επίσης σημαντικό να μην τοποθετείτε κάθετα τα chopsticks στα τρόφιμα, ειδικά σε ένα μπολ με ρύζι. Επιπλέον, δεν είναι ευγενικό να τα ανεμίζετε πάνω από τα πιάτα φαγητού ή να τα χρησιμοποιείτε για να δείξετε (σε) κάποιον. Πρόσθετα, δύο άτομα δεν πρέπει ποτέ να μαζέψουν το ίδιο φαγητό με τα chopstick τους, καθώς αυτό θυμίζει στους Ιάπωνες ένα τελετουργικό κηδείας, όντας έτσι νοσηρό.
Τέλος, στην Ιαπωνία θεωρείται αποδεκτό το να πιείτε τη σούπα σας, σηκώνοντας το μπολ, καθώς επίσης και το να κάνετε δυνατούς, slurping ήχους, όσο τρώτε!
Tips for Trips
- Οι άνθρωποι στην Ιαπωνία αποφεύγουν να μιλούν στο τηλέφωνο σε δημόσιους χώρους, ώστε να μην ενοχλούν. Επίσης, συνηθίζεται να ρυθμίζουν τα κινητά τους στο αθόρυβο κατά τη παραμονή τους σε ΜΜΜ ή καταστήματα.
- Θεωρείται αγενές το να πιει κανείς ποτό, προτού πει ‘’kampai’’.
- Εκτιμούνται πολύ οι τουρίστες οι οποίοι έχουν μάθει κάποιες βασικές λέξεις και φράσεις στα Ιαπωνικά.
Αν θέλετε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τις ιδιαιτερότητες αυτής της τόσο μοναδικής χώρας (weird stuff included), μπορείτε να κάνετε κλικ ΕΔΏ και ΕΔΏ!