Is it Wrong to Pick Up Girls in a Dungeon? To anime αυτό, κερδίζει τη προσοχή απλά και μόνο διαβάζοντας το τίτλο του. Παρόλα αυτά, θα καλείται ως DanMachi χάριν συντομίας. Το DanMachi, λοιπόν, ξεκίνησε ως light novel και κέρδισε μία τόσο μεγάλη μερίδα κόσμου, ώστε η μεταφορά του στη τηλεόραση ήταν πλέον μονόδρομος. Υπάγεται στο είδος isekai/ fantasy/ adventure/ romance, καλύπτοντας έτσι ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά γούστα. Με αφορμή τη δεύτερη σεζόν, η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται τον Ιούλιο του 2019, έπειτα από τέσσερα χρόνια αναμονής, θα ρίξουμε μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα της σειράς αυτής, η οποία αν και δεν θα σας συγκλονίσει, ενδείκνυται για να περάσετε ανέμελα τα απογεύματα του καλοκαιριού σας.
Synopsis
Στη μέση της πόλης του Orario, βρίσκεται ένας υπόγειος λαβύρινθος, γεμάτος τέρατα, θησαυρούς και προκλήσεις. Άνθρωποι συνυπάρχουν με Θεούς και μυστήρια πλάσματα, ενώ όλοι πασχίζουν να εκπληρώσουν τα όνειρα και τους στόχους τους. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι ο Bell, ένας έφηβος adventurer. Μέλος μίας μικρής οικογένειας, η οποία αποτελείται από τη Θεά Εστία και τον ίδιο, έρχεται αντιμέτωπος με κινδύνους και προκλήσεις, ενώ προσπαθεί να εξελίξει τον εαυτό του και τις δυνάμεις του.
Review
Ξεκίνησα να παρακολουθώ το DanMachi αρκετά προκατειλημμένη, διότι δεν έχω μείνει ικανοποιημένη από αντίστοιχα anime. Παρόλα αυτά, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη και αποδείχτηκε πιο διασκεδαστικό από όσο περίμενα. Για αυτό το λόγο, θα ξεκινήσω την ανάλυση παραθέτοντας τα θετικά της σειράς.
Η ιστορία είναι βατή και κατανοητή, υπάρχει χιούμορ και δράση, ενώ νέοι χαρακτήρες συστήνονται συνεχώς στο θεατή. Οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και κανένα επεισόδιο δε μένει στάσιμο στα συμβάντα του προηγούμενου. Οι εχθροί που εναλλάσσονται διαρκώς και οι μικρές ‘επιπλοκές’ στο παρασκήνιο δεν αφήνουν το κοινό να κουραστεί, ενώ οι ξεχωριστές δυνατότητες του εκάστοτε ήρωα εξάπτουν το ενδιαφέρον. Οι διάλογοι είναι αξιοπρεπώς γραμμένοι, οι σκηνές μάχης επίσης, ενώ και η πλοκή ξεδιπλώνεται ξεκάθαρα.
Ερχόμενη στα αρνητικά του anime όμως, η ιστορία δεν παρουσιάζει ανατροπές και το σενάριο είναι εύκολα προβλέψιμο. Δεν θέτει ηθικά διλήμματα και δε δημιουργεί κανένα προβληματισμό στο θεατή, πράγμα που το κάνει οριακά ανιαρό. Οι χαρακτήρες είναι επίπεδοι, χωρίς βάθος και πολυπλοκότητα, πατώντας πάνω σε ένα χιλιοχρησιμοποιημένο μοτίβο. Οι άντρες παρουσιάζονται ως σκληροί και αμείλικτοι πολεμιστές, με εξαίρεση το βασικό πρωταγωνιστή, ο οποίος είναι ντροπαλός και συνεσταλμένος. Οι γυναίκες από την άλλη, υπάρχουν ως επί τω πλείστον για να εξυπηρετούν το fanservice, με τα προκλητικά πλάνα να φτάνουν και να περισσεύουν, φέροντας συχνά στο μυαλό το Fairy Tail. Ενώ η παραγωγή είχε στα χέρια της ένα πολλά υποσχόμενο υλικό, με αρχαίες Θεότητες όλων των πολιτισμών, με ένα μεσαιωνικό και θελκτικό φόντο και μία γενικότερα δυνατή βάση, δε το εκμεταλλεύτηκε σωστά. Τα backstories στο μεγαλύτερο μέρος των χαρακτήρων παραμένουν άγνωστα και ο θεατής έχει ελάχιστες πληροφορίες για το περιβάλλοντα χώρο.
Εν κατακλείδι, είναι μία σειρά που επιλέγει να σταθεί στην επιφάνεια, αντί να αναλύσει ανθρώπους και καταστάσεις. Is it bad though? Σίγουρα όχι, μιας και η τέχνη δε χρειάζεται πάντα να ψυχαγωγεί και να μορφώνει, πολλές φορές χρειάζεται απλώς να μας διασκεδάζει και να μας αποσπά από την καθημερινότητα. Και το DanMachi ξέρει να κάνει ακριβώς αυτό!
Season 2
Αναμφίβολα, η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε δυναμικά, καταφέρνοντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον. Είναι αυτόδηλο πως θα υπερτερήσει της πρώτης, μιας και οι αντίπαλοι φαίνονται πιο σκοτεινοί, ενώ η δράση συνδυάζεται με ένα πιο ενδιαφέρον arc. Αυτή τη φορά, ευελπιστώ να απαντηθεί και το μεγάλο ερώτημα, για να μάθουμε, Is it Wrong to Pick Up Girls in a Dungeon?
Artwork
To DanMachi, παραγωγή του J.C.Staff Studio, κυμαίνεται σε καλό επίπεδο σχεδιαστικά. Τα backgrounds είναι προσεκτικά δουλεμένα και η πανέμορφη πόλη αποτυπώνεται με λεπτομέρειες. Η μουσική είναι σύνθεση του Keiji Inai και συνοδεύει όμορφα τη σειρά. Όσον αφορά τη σκηνοθεσία, στη πρώτη σεζόν έγινε από τον Yoshiki Yamakawa, ενώ στη δεύτερη από τον Hideki Tachibana. Σχετικά με το voice acting, γίνεται από έμπειρους ηθοποιούς, όπως τον Yoshitsugu Matsuoka ( Food Wars, Afterlost) και την Inori Minase ( Your Lie in April, Worldend) οι οποίοι αποτυπώνουν τους διαλόγους με γλαφυρότητα.
Fun Fact: Στο φινάλε της πρώτης σεζόν, το τέρας στο μπουντρούμι είναι πανομοιότυπο με τους τιτάνες από το Attack On Titan!
Closure
Θα ήταν εύκολο να χαρακτηρίσω το DanMachi ως το καλοκαιρινό guilty pleasure μου. Παρότι θα μπορούσα να ξοδέψω ώρες αναλύοντας το τι ακόμα πάει λάθος σε αυτή τη σειρά (spoiler alert: ΠΟΛΛA!), δεν μπορώ να πω ότι δεν πέρασα ευχάριστα παρακολουθώντας το. Σαφώς, δε δύναται να χαρακτηριστεί δουλειά υψηλού επιπέδου, αλλά είναι ανάλαφρο και ό,τι πρέπει για ένα ήρεμο απόγευμα. Ναι μεν τα αρνητικά υπερτερούν των θετικών, αλλά, όπως στη ζωή έτσι και στα anime, δε χρειάζεται όλα να είναι σοβαρά. Άρα, you gotta love it for what it is!
Σοφία Ευαγγελίδου