grave of the fireflies antiwar anime
grave of the fireflies antiwar anime

5 Αντιπολεμικά Anime που Πρέπει να Παρακολουθήσετε

Οι πιο βάρβαρες και μαζικές δολοφονίες διαπράχθηκαν στο όνομα του πολέμου και δε τιμωρήθηκαν ποτέ. Επιφέροντας μία μοναξιά οριστική και αμετάκλητη, επηρεάζοντας τόσο τους ανθρώπους όσο και τη φύση, ο πόλεμος αποτελεί το μεγαλύτερο δεινό της ανθρωπότητας. Για αυτό το λόγο λοιπόν, στο ακόλουθο άρθρο θα παρατεθούν κάποια από τα καλύτερα αντιπολεμικά anime όλων των εποχών. Παρακολουθώντας τις ιστορίες που διηγούνται, ο θεατής θα μπορέσει να αντιληφθεί εις βάθος τους λόγους που οι εχθροπραξίες είναι ανήθικες και καταδικάζουν σε σήψη τις κοινωνίες που εμπλέκονται σε αυτές.

5) Now and Then, Here and There, 1999

O Shu είναι ένα νεαρό αγόρι που διατηρεί μία αισιόδοξη, χαρούμενη και αποφασιστική στάση απέναντι στη ζωή. Ωστόσο, όταν συναντά ένα μυστηριώδες κορίτσι με το όνομα Lala-Ru, καταλήγει να βρεθεί σε έναν αλλόκοτο, ερειπωμένο κόσμο. Εκεί έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τη φρίκη του πολέμου και τη τυραννία ενός σκληρού δικτάτορα. Γενοκτονία, βασανιστήρια, πείνα, παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση είναι λίγα μονάχα από τα όσα θα συναντήσει και γρήγορα θα μάθει πως η κόλαση είναι οι άνθρωποι. 

To Now and Then, Here and There αποτελεί μία δημιουργία του AIC Studio. Υπάγεται σε πολλά διαφορετικά είδη ταυτόχρονα, όντας αντιπολεμικό, δραματικό, δυστοπικό και περιπετειώδες. Επικοινωνεί με ειλικρίνεια τις επιπτώσεις του πολέμου και καταπιάνεται με πολλα σοβαρά και στενάχωρα ζητήματα, βουτώντας το θεατή σε ένα κόσμο χάους και αγωνίας. Έχει νοσταλγική αισθητική, καλογραμμένους χαρακτήρες και ξεδιπλώνει το σενάριό του απλά και κατανοητά. Σας προτείνω να του δώσετε μία ευκαιρία, καθώς είναι μία σοκαριστική αντιπολεμική σειρά που έχει κερδίσει επάξια το τίτλο του ‘κλασικού’.

4) In this Corner of the World, 2016

Η ιστορία διαδραματίζεται στη στρατιωτική πόλη Kure το 1944. Η Suzu Urano είναι μία ανέμελη, νεαρή γυναίκα που αγαπά τη ζωγραφική και έχει μετακομίσει εκεί, ώστε να παντρευτεί τον Shuusaku Houjou, ο οποίος εργάζεται στη ναυτική βάση της περιοχής. Όσο διαμένει με την οικογένειά του, μαθαίνει πώς να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις του σπιτιού, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του πολέμου. Όταν όμως το 1945 οι βομβαρδισμοί των Η.Π.Α. φτάνουν και στη πόλη της, η ζωή αλλάζει ολοσχερώς. Έτσι, βρίσκει τον εαυτό της να πασχίζει να στηρίξει τους ανθρώπους γύρω της, διατηρώντας παράλληλα το κουράγιο και τη πίστη της. 

Το In this Corner of the World θα σας κάνει να εκτιμήσετε την ειρηνική καθημερινότητά σας. Παρουσιάζοντας το πώς επηρεάζει ο πόλεμος, σιγά-σιγά, τη ζωή των κεντρικών χαρακτήρων και το πώς σταδιακά τους βυθίζει στη θλίψη, ο θεατής μαθαίνει να εκτιμά λίγο περισσότερο τα όσα θεωρεί δεδομένα. Μέσω ντελικάτης αισθητικής και ιμπρεσιονιστικών στοιχείων, το Studio MAPPA καταφέρνει να παρουσιάσει στο κοινό μία σπαρακτική ιστορία, γεμάτη ιστορικές αναφορές και coming-of-age στοιχεία. Αξίζει να της δώσετε μία ευκαιρία καθώς, πέρα από τα αντιπολεμικά μηνύματα που μεταφέρει, θα σας διδάξει πολλά για τις παραδόσεις της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

3) Nausicaa of the Valley of the Wind, 1984

Η ταινία Nausicaä Of The Valley Of The Wind λαμβάνει χώρα σε ένα μεταποκαλυπτικό μέλλον, όπου τοξικές ζούγκλες που κατοικούνται από γιγάντια έντομα απλώνονται κατά μήκος ολόκληρου του πλανήτη, ενώ θανατηφόρα φυτά απελευθερώνουν δηλητηριώδη αέρια. Ο πόλεμος έχει καταστρέψει ολοσχερώς το σύγχρονο πολιτισμό και η εχθρική -πλέον- φύση διεκδικεί πίσω τα εδάφη της. Οι λιγοστοί άνθρωποι που έχουν απομείνει πασχίζουν να επιβιώσουν, τη στιγμή που η Nausicaä, η πριγκίπισσα της Κοιλάδας Του Ανέμου, προσπαθεί να βρει μία ειρηνική λύση για το πρόβλημα. Ο στρατός της Tolmekia, όμως, έρχεται για να την δυσκολέψει…

To υπέροχο σενάριο με τη διαχρονική θεματολογία, η έντονη δράση και οι έξυπνοι χαρακτήρες, αποτελούν λίγους από τους λόγους που θα κάνουν κάποιον να αγαπήσει αυτό το φιλμ. Σε παραγωγή του Studio Topcraft και σκηνοθεσία του αγαπημένου Hayao Miyazaki, αυτό το περιβαντολογικό και αντιπολεμικό anime εξετάζει τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος όχι μόνο στους ανθρώπους, αλλά και στη φύση και τα ζώα. Είναι μία ταινία πιο επίκαιρη από ποτέ και η μόνη που μπορεί να συγκριθεί μαζί της είναι η Princess Mononoke. Το σενάριο ήταν πραγματικά μπροστά από την εποχή του, και καταφέρνει να περάσει πολύπλοκα μηνύματα. Δείχνει πως τίποτα δεν είναι απόλυτο και πως η ημιμάθεια είναι τρομερά επικίνδυνη. Σίγουρα θα τη παρακολουθήσετε πάνω από μία φορά! 

2) Dororo, 2019

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Sengoku στην Ιαπωνία, οι σαμουράι μεσουρανούσαν, ενώ οι πόλεμοι και οι επιδημίες αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Έτσι, ο άρχοντας Daigo αποφάσισε να κάνει μία συμφωνία με σαράντα οκτώ δαίμονες και, με αντάλλαγμα την ευημερία της γης του, τους τάισε το σώμα του γιου του, του Hyakkimaru. Το παιδί όμως κατάφερε να επιβιώσει και δε θα ηρεμήσει, έως ότου πάρει πίσω ό,τι του έκλεψαν. Σε αυτό το ταξίδι, σύντροφός του θα είναι ο Dororo, ένας μικρός και ορφανός κλέφτης.

Εξερευνώντας πολλές πτυχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και θέτοντας ηθικά διλήμματα και προβληματισμούς, το Dororo βρίσκει εύκολα το δρόμο για τη καρδιά του θεατή. Έχοντας ως βασικούς πρωταγωνιστές τον Hyakkimaru και τον Dororo, διηγείται ταυτόχρονα πολλές μικρές ιστορίες, οι οποίες περιστρέφονται πάντα γύρω από το ίδιο πράγμα: τη φρίκη του πολέμου. Η περίοδος Sengoku άλλωστε, κατά την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα της σειράς, είναι κυρίως γνωστή για τις κοινωνικές αναταραχές και τις πολιτικές ίντριγκες. Το anime, έχοντας ιστορική ακρίβεια, παρουσιάζει τους χαρακτήρες ρακένδυτους, ξυπόλυτους και ακρωτηριασμένους. Αποτυπώνοντας όλο το σκοτάδι που φέρνουν μαζί τους οι εχθροπραξίες, καταλήγει να γίνεται αντιπολεμικό και να διδάσκει πως όποια κοινωνία εμπλέκεται σε τέτοια εγκλήματα, είναι καταδικασμένη να σαπίσει. Επιβάλλεται να παρακολουθήσετε αυτό το αριστούργημα του Studio MAPPA!

1) Grave of the Fireflies, 1988

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Seita και η μικρότερη αδελφή του, Setsuko, βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Ο πατέρας του υπηρετεί στο ναυτικό, η μητέρα τους τραυματίζεται θανάσιμα κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών και τα δύο παιδιά αναγκάζονται να ζητήσουν στέγη σε συγγενείς.  Δυστυχώς όμως η συγκατοίκηση αυτή τους στερεί την αξιοπρέπειά τους και έτσι μένουν για άλλη μία φορά μόνα εν μέσω πολέμου, προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Το Grave of the Fireflies είναι μία από τις πιο σπαρακτικές ταινίες που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς. Σε σκηνοθεσία του θρυλικού Isao Takahata, βασίζεται στην ημι-βιογραφική ιστορία του Ιάπωνα συγγραφέα Akiyuki Nosaka. Το φιλμ αυτό περιστρέφεται γύρω από την επιβίωση, τη φρίκη του πολέμου και το δράμα της ματαιότητας. Φέρνει το θεατή αντιμέτωπο με κομματιασμένα παιδικά όνειρα, χαμένη παιδική αθωότητα και, το σκληρότερο όλων, με τη συνειδητοποίηση πως η αγάπη και η θέληση καμιά φορά δεν αρκούν. Απαιτεί γερό στομάχι και έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο στη ψυχολογία. Παρουσιάζει με το πιο καθηλωτικό τρόπο τη χειρότερη πλευρά του πολέμου: αυτή του άμαχου πληθυσμού. Είναι ένα αριστούργημα του Studio Ghibli που πρέπει να παρακολουθήσουν όλοι και θεωρείται δικαίως μία από τις καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες όλων των εποχών!

Bonus

Makkuro na Obentou 1990

Την έκτη μέρα του Αυγούστου του 1945, μία ατομική βόμβα έπεσε στη Χιροσίμα. Ένα νεαρό αγόρι, ο Shigeru, ξεκίνησε το πρωί για να πάει στη δουλειά του, κρατώντας μαζί του τα bento που του ετοίμασε η μητέρα του για φαγητό. Παρόλα αυτά, δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι και το μόνο που απέμεινε από εκείνον είναι το κουτί με τα bento. To αντιπολεμικό και ιστορικό αυτό φιλμ, που είναι τόσο στενάχωρο όσο ακούγεται, βασίζεται στο βιβλίο του Kodama Tatsuharu και έχει διάρκεια μόλις 45 λεπτά. Το bento box, που αποτελεί κεντρικό αντικείμενο της ιστορίας, αποτελεί έκθεμα του Hiroshima Peace Memorial Museum. Το Makkuro na Obentou είναι απλό, στενάχωρο και μελαγχολικό. Φέρνει το θεατή πρόσωπο με πρόσωπο με τη σκληρή πραγματικότητα του Δευτέρου Παγκοσμίου και δείχνει πως δεν υπάρχει τίποτα στο πόλεμο που να να αξίζει το αίμα που κοστίζει. 

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
yuri on ice comparison 09
Anime Review: Yuri On Ice!