1000867
1000867

Το Dororo είναι, δίχως αμφιβολία, ένα από τα πιο δημοφιλή anime του 2019. Όμως, η ιστορία του μοναχικού σαμουράι ξεκίνησε το μακρινό 1967, όταν ο ταλαντούχος Osamu Tezuka δημιούργησε το ομότιτλο manga, πάνω στο οποίο βασίστηκε η σειρά. Σε συμπαραγωγή των στούντιο MAPPA και Tezuka Productions και σε σκηνοθεσία του Kazuhiro Furuhashi, η πλοκή της εμπεριέχει αντιπολεμικά μηνύματα, δράση, ιστορικές αναφορές και περιπέτεια, καταφέρνοντας να καθηλώσει το θεατή και παράλληλα να τον προβληματίσει με τα ηθικά διλήμματα που θέτει. Καταδικάζοντας τη φρίκη του πολέμου και εμπλέκοντας μέσα της το στοιχείο της φαντασίας, δεν είναι απορίας άξιο το πώς κατάφερε να γίνει τόσο αγαπητή. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!

Synopsis

Κατά τη διάρκεια της περιόδου Sengoku στην Ιαπωνία, οι σαμουράι μεσουρανούσαν, ενώ οι πόλεμοι και οι επιδημίες αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Έτσι, ο άρχοντας Daigo, αποφάσισε να κάνει μία συμφωνία με σαράντα οκτώ δαίμονες και, με αντάλλαγμα την ευημερία της γης του, τους τάισε το σώμα του γιου του, του Hyakkimaru. Το παιδί όμως κατάφερε να επιβιώσει και δε θα ηρεμήσει, έως ότου πάρει πίσω ό,τι του έκλεψαν. Σε αυτό το ταξίδι, σύντροφός του θα είναι ο Dororo, ένας μικρός και ορφανός κλέφτης.

Analysis

Εξερευνώντας πολλές πτυχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και θέτοντας ηθικά διλήμματα και προβληματισμούς, το Dororo βρίσκει εύκολα το δρόμο για τη καρδιά του θεατή. Έχοντας ως βασικούς πρωταγωνιστές τον Hyakkimaru και τον Dororo, διηγείται ταυτόχρονα πολλές μικρές ιστορίες, οι οποίες περιστρέφονται πάντα γύρω από το ίδιο πράγμα: τη φρίκη του πολέμου. Η περίοδος Sengoku άλλωστε, κατά την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα της σειράς, είναι κυρίως γνωστή για τις κοινωνικές αναταραχές και τις πολιτικές ίντριγκες. Πολλοί άνθρωποι, τόσο άμαχοι όσο και στρατιώτες, έχασαν άδικα τη ζωή τους, υπηρετώντας τα συμφέροντα των τοπικών αρχόντων. Επιδημίες, φτώχεια και θάνατος μάστιζαν καθημερινά τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Το anime, έχοντας ιστορική ακρίβεια, παρουσιάζει τους χαρακτήρες ρακένδυτους, ξυπόλυτους και ακρωτηριασμένους. Αποτυπώνοντας όλο το σκοτάδι που φέρνουν μαζί τους οι εχθροπραξίες, καταλήγει να γίνεται αντιπολεμικό και να διδάσκει πως όποια κοινωνία εμπλέκεται σε τέτοια εγκλήματα, είναι καταδικασμένη να σαπίσει.

Εκτός αυτού όμως, εκτίθεται μπροστά μας, με αλληγορικό τρόπο το πώς όλοι μας γεννιόμαστε ή γινόμαστε ‘ανολοκλήρωτοι’. Από όσα μας έλειπαν εξαρχής ή τα χάσαμε στη πορεία, κάποια αποκτώνται ξανά ενώ άλλα όχι. Άρα, αφού οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και η καθημερινότητα στη ζωή είναι ρευστή και ευμετάβλητη, οι άνθρωποι επείγει να αγαπήσουν και να θρέψουν τη ψυχή τους, ώστε η ευτυχία τους να εξαρτάται περισσότερο από το ‘μέσα’ τους και λιγότερο από τις συνθήκες γύρω τους. Το κυρίως μέσο που προτείνει το anime ώστε να επιτευχθεί αυτό, είναι η συντροφικότητα. Οι φίλοι που γίνονται οικογένεια και σύμμαχοι είναι πολύ σημαντικοί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του πολέμου, που η μοναξιά και η ορφάνια θεριεύουν.

Χρησιμοποιώντας ως μέσω τον Hyakkimaru, το Dororo διηγείται το πώς κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές. Για παράδειγμα, έχοντας την αίσθηση της ακοής, μπορεί κανείς να ακούσει τόσο όμορφες μελωδίες, όσο και σπαρακτικά κλάματα. Βλέποντας, θα αντικρίσει μαγευτικά τοπία αλλά και φοβισμένους ανθρώπους. Μέσω της αφής θα αισθανθεί χάδια αλλά και πόνο…
Προχωρώντας, κάτι ακόμα που αξίζει να αναφερθεί για τη σειρά, είναι το ότι μας θυμίζει πως για να γνωρίσει κανείς το κόσμο γύρω του, πρέπει να ταξιδέψει. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει, βρίσκονται εκεί έξω και ανοίγοντας τους ορίζοντές και τη σκέψη του, αφήνοντας πίσω τη βόλεψή και τη σιγουριά του, θα ανακαλύψει νέες πτυχές του εαυτού του.

 

Εν κατακλείδι, το Dororo είναι μία δυνατή ιστορία, η οποία -τόσο ηθελημένα όσο και άθελα, καταφέρνει να δώσει τροφή για σκέψη και να ευαισθητοποιήσει το θεατή. Τονίζει ότι η κάθε πράξη έχει συνέπειες και πως η αγάπη είναι εν τέλει πιο ισχυρή και σημαντική από την εξουσία. Υπενθυμίζει πως, αν δε παλέψεις εσύ για ό,τι θέλεις, δε θα το κάνει άλλος για σένα και πως άπαξ και κάνει έστω και ένας το πρώτο βήμα για να ανατρέψει μία άδικη κατάσταση, σίγουρα θα βρεθούν πολλοί να τον ακολουθήσουν. Αυτή η όμορφη σειρά μας μαθαίνει ότι η ομορφιά, έστω και αν έχει μολυνθεί παροδικά από τη τραγωδία, δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει.

 

Artwork

Το στούντιο MAPPA έκανε αξιοπρεπή δουλειά όσον αφορά το artwork. Οι ήρωες έχουν εκφραστικότητα και φυσική κίνηση ενώ τα χρώματα είναι προσεκτικά διαλεγμένα, με ζεστές και έντονες αποχρώσεις όταν απεικονίζεται το παρόν και απαλές και ξεθωριασμένες κατά τη διάρκεια των flashbacks . Στα μακρινά πλάνα βέβαια, υπάρχει έλλειψη λεπτομερειών, αλλά αυτό είναι αμελητέο μπροστά στη γενικότερο καλό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το soundtrack, αυτό είναι σε σύνθεση του Yoshihiro Ike, ο οποίος έχει επιμεληθεί τη μουσική τόσο σε anime και live-action, όσο και σε βιντεοπαιχνίδια. Υπάρχουν δύο opening και ending themes, ερμηνευμένα από διαφορετικούς καλλιτέχνες. Ειδική αναφορά όμως αξίζει το δεύτερο opening, με τίτλο Dororo, σε ερμηνεία της ροκ μπάντας Asian Kung-Fu Generation, αφού καλωσορίζει το θεατή στο επεισόδιο με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ερχόμενοι στο voice acting, αυτό αποδίδεται υπέροχα και οι έντονες ερμηνείες εντείνουν τα συναισθήματα που βιώνει ο θεατής. Κάποιοι από τους ταλαντούχους ηθοποιούς που ακούγονται, είναι οι: Naoya Uchida (Death Note, Monster),  Akio Ōtsuka (Porco Rosso, Howl’s Moving Castle),  και Nana Mizuki (Fullmetal Alchemist, One Piece).

Facts

1) To στούντιο Tezuka Productions ιδρύθηκε από τον δημιουργό του Dororo, Osamu Tezuka, το 1968.
2) Ο Tezuka θυμάται τους παιδικούς του φίλους να προφέρουν λάθος τη λέξη ‘κλέφτης’. Αντί για dorobō, έλεγαν dororo και έτσι εμπνεύστηκε το όνομα του αγαπημένου χαρακτήρα.
3) Το 1969, είχε δημιουργηθεί η πρωτότυπη σειρά Dororo, που είναι επίσης βασισμένη στο ομότιτλο anime. Αν και είναι αξιοπρεπής -λαμβάνοντας υπόψιν την εποχή της, η αλήθεια είναι πως η νεότερη εκδοχή υπερτερεί.
4) Το 2007 ο Akihiko Shiota σκηνοθέτησε τη live-action εκδοχή του Dororo. Το σενάριο έχει αλλαχθεί αρκετά και το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.
5) Στο manga η ιστορία ολοκληρώνεται προτού ο Hyakkimaru πάρει όλα τα μέλη του σώματός του πίσω.
5) Τα λουλούδια που στα αγγλικά είναι γνωστά ως Red Spider Lily, κατάγονται από τη Κίνα, τη Κορέα και το Νεπάλ. Αργότερα, ‘συστήθηκαν’ στην Ιαπωνία και τις Η.Π.Α. και έγιναν παγκοσμίως γνωστά.

 

Closure

Το Dororo είναι μία υπέροχη, καθηλωτική ιστορία. Αν και η απόδοσή του το εντάσσει στη κατηγορία των shounen, δε χάνει ούτε λεπτό τη ποιητικότητά του. Απλή και ξεκάθαρη διήγηση, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και μαθήματα ζωής, με κάνουν να σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το παρακολουθήσετε!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
thumbnail 57 00182
Τι κάνεις αν έχεις Κορονοϊό;