DtCjNyWWwAEhxmQ
DtCjNyWWwAEhxmQ

ΦυσικοΑέριο

Το Monster, είναι βασισμένο στο ομότιτλο manga του Naoki Urasawa. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2004 μέσω του στούντιο της Madhouse, σε σκηνοθεσία του Masayuki Kojima και αποτελείται συνολικά από εβδομήντα τέσσερα επεισόδια. Το μυστικό της επιτυχίας του; Έξυπνο σενάριο, σκοτεινή ατμόσφαιρα και αξιομνημόνευτοι χαρακτήρες: αυτο είναι το τρίπτυχο που κάνει το Monster καθηλωτικό. Όντας σύνθετο και έντονο, με προσεγμένη ροή, εκλεπτυσμένη αφήγηση και ρεαλισμό, δεν είναι απορίας άξιο το γιατί γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία. Η ιστορία εκτυλίσσεται αργά, εξετάζοντας και χτίζοντας την ψυχοσύνθεση των ηρώων, ενώ η γενικότερη προσέγγιση θυμίζει εγκληματολογική έρευνα. Κάθε επεισόδιο χαρίζει τεράστιες δόσεις αδρεναλίνης και αγωνίας και, παρόλη τη μεγάλη διάρκεια της σειράς, ο θεατής ποτέ δε κουράζεται. Ας ρίξουμε όμως μία καλύτερη ματιά στα δρώμενα!

Synopsis

Η ιστορία, η οποία εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, λίγο μετά τη κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακολουθεί έναν νέο και ταλαντούχο νευροχειρούργο, ο οποίος αποφασίζει να παρακούσει τους ανωτέρους του, σώζοντας τη ζωή ενός μικρού αγοριού αντί του δημάρχου. Αυτό το συμβάν αλλάζει ριζικά τη πορεία της ζωής του και γίνεται αφορμή για να ξεσκεπαστούν πολλά σκοτεινά μυστικά…

Review

Προσπαθώντας να αποφύγω τα spoilers, θα αρχίσω τονίζοντας το ότι υπόθεση του Monster έχει πολλά επίπεδα και η ιστορία αποκαλύπτεται αργά και τμηματικά, ενώ τα δρώμενα εξετάζονται μέσα από διαφορετικές σκοπιές. Η σειρά θέτει αμέτρητα υπαρξιακά, ηθικά, πολιτικά και συναισθηματικά διλήμματα, με τα πιο βασικά εξ’αυτών να είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής και το αν και κατά πόσο μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει τη φύση του. Μιας και όπως προειπώθηκε, η σειρά αυτή είναι πολύ ρεαλιστική είναι, κατ’ επέκταση, και πολύ καταθλιπτική. Υπάρχουν ελάχιστες στιγμές χαράς και ανεμελιάς, αφού η πραγματικότητα δείχνει το πιο σκληρό της πρόσωπο, μέσω της παιδικής κακοποίησης, της πορνείας, των εθισμών, της χειραγώγησης και της πολιτικής διαφθοράς. Το ψυχολογικό αυτό θρίλερ, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον Johan, έναν χαρισματικό και γοητευτικό serial killer, ο οποίος με το λέγειν του πείθει τους γύρω του να διαπράξουν φόνους για χάρη του, δείχνει πως το πραγματικό τέρας είναι εν τέλει ο άνθρωπος και ο μεγαλύτερος τρόμος έγκειται στην ευκολία της χειραγώγησης.

Fisikon.gif

Στο Monster, ερευνάται η ψυχοσύνθεση των ανθρώπων χωρίς ‘ταυτότητα’ και παρελθόν, και εξηγείται το γιατί η απουσία τους (τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά), είναι στη πραγματικότητα στρεσογόνα, και όχι απελευθερωτική. Καταδικάζονται τα πολιτικά παιχνίδια και κάθε πράξη που μπορεί να αποβεί μοιραία στη ψυχολογία των παιδιών και παρατίθεται με πολύ έξυπνο τρόπο το πώς ο μηδενισμός -σε όλες τις εκφάνσεις του- μόνο κακά μπορεί να αποφέρει. Για να μεταφερθούν πιο εύκολα στο κοινό όλα αυτά τα μηνύματα, αξιοποιήθηκε η ταραγμένη κοινωνικοπολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και ο εφιάλτης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μυστικές υπηρεσίες και εξτρεμιστικές οργανώσεις της εποχής, συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί το απόλυτο κακό: ο Johan, ο νέος Χίτλερ.

Αψυχολόγητος, χαρισματικός, επικίνδυνος, με ανατριχιαστική ηρεμία και φρικιαστικές επιθυμίες, παρομοιάζεται με το διάβολο καθόλη τη διάρκεια της σειράς. Απαξιώντας πλήρως για την ανθρωπότητα, θέλει να αποδείξει πως υπάρχει ένα τέρας μέσα σε όλους. Αν και εμφανίζεται σπάνια κατά τη διάρκεια του anime, η επιρροή που ασκεί είναι συνεχώς αισθητή και συντελεί στη σκοτεινή αισθητική. Στερείται πλήρως από κάθε μορφή συμπόνιας, και αυτό διότι ποτέ δεν κατάφερε να δει τον εαυτό του μέσα σε κάποιον άλλον άνθρωπο ή να πάρει την απαραίτητη αγάπη από το περιβάλλον του. Μόνη αχίλλειος φτέρνα του, αποτελεί η αδελφή του και -έως ένα βαθμό-, ο γιατρός που του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Αξίζει να αναφερθεί πως η πλειοψηφία των χαρακτήρων είναι πολύ ρεαλιστικοί, άρα η ιδιαιτερότητα του Johan τονίζεται ακόμα περισσότερο με αυτό το τρόπο.

Θέλοντας να μείνω λακωνική και να μη προδώσω καίρια σημεία της ιστορίας του Monster, χαλώντας την εμπειρία για όσους δεν το έχουν παρακολουθήσει, θα ολοκληρώσω με το εξής: είναι μία αριστουργηματική σειρά, που φέρνει το θεατή αντιμέτωπο με τη συνειδητοποίηση πως το μεγαλύτερο τέρας, ικανό για κάθε διαστροφή, ήταν και θα είναι ο άνθρωπος.

Artwork

Το Monster έχει ενήλικο και ρεαλιστικό σχέδιο, ενώ οι Ευρωπαϊκές τοποθεσίες που απεικονίζονται καθόλη τη διάρκεια τη σειράς έχουν αποδοθεί άψογα, με σεβασμό στις πρωτότυπες. Οι φωτοσκιάσεις, η φυσική κίνηση των χαρακτήρων και η εκφραστικότητά τους, σε συνδυασμό με τις ταιριαστές για την εποχή ενδυματολογικές επιλογές, συμβάλλουν στο να ανέβει το επίπεδο ακόμα ψηλότερα!
Ερχόμενοι στο soundtrack, η σύνθεση έχει γίνει από τον Haishima Kuniaki, ο οποίος όμως στο τραγούδι του outro, εν ονόματι For the Love of Life, συνεργάστηκε με τον David Sylvian. Επίσης, η σειρά περιλαμβάνει ορχηστρικό από το folk συγκρότημα Quilapayun.

Όσον αφορά το voice acting, αυτό αποδίδεται με γλαφυρότητα και οι ερμηνείες των ηθοποιών ξεχειλίζουν από συναίσθημα, εντείνοντας όλα όσα βιώνει ο θεατής παρακολουθώντας τη σειρά. Κάποιοι από τους ταλαντούχους ανθρώπους που δάνεισαν τις φωνές τους, είναι οι ακόλουθοι: Hidenobu Kiuchi (Death Note, Fullmetal Alchemist), Mamiko Noto (Fairy Tail, To the Abandoned Sacred Beasts), Nozomu Sasaki (Akira, Death Note)  και Ichirō Nagai (Castle in the Sky, Nausicaä of the Valley of the Wind).

Facts
1) Ο Urasawa δημιούργησε το 2002 ένα novel, με τίτλο Another Monster, το οποίο εξετάζει λεπτομερώς τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο manga, από τη σκοπιά ενός ρεπόρτερ-ερευνητή.
2) Το anime είναι πιστό στο manga και δεν έχει παραληφθεί καμία σκηνή.
3) Το 2013, αποκαλύφθηκε πως ο εξαίρετος σκηνοθέτης Guillermo del Toro, συνεργαζόταν με το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο HBO, ώστε να δημιουργήσουν μία live-action εκδοχή της σειράς. Δυστυχώς όμως, το 2015, o Guillermo del Toro ανακοίνωσε πως το HBO δεν θα αναλάβει το project και πως έκτοτε είναι σε αναζήτηση άλλου στούντιο.
4) To βιβλίο ‘The nameless monster’ που αναφέρεται καθόλη τη διάρκεια της σειράς, κυκλοφόρησε και στη πραγματικότητα για μία περίοδο.
5) Η New Line Cinema είχε ανακοινώσει πως θα κυκλοφορούσε μία live-action ταινία βασισμένη πάνω στο Monster, το 2009. Παρόλα αυτά, η τύχη του project παραμένει άγνωστη.

Closure

Αν είστε έτοιμοι να εκτεθείτε σε καταστάσεις που αμφισβητούν την όποια ηθική και λογική, τότε σίγουρα πρέπει να παρακολουθήσετε το Monster. Είναι νοηματικά πλούσιο και ξεδιπλώνει ευφυέστατα πολλές πτυχες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Πρόσθετα, οι ιστορικές αναφορές και ο τρόπος που αξιοποιήθηκαν ώστε να συμβάλλουν στη σωστή έκβαση της ιστορίας, σε συνδυασμό με τον διάχυτο ρεαλισμό και τα υπαρξιακά ζητήματα που εξετάζονται, συντελούν στο να αναχθεί αυτή η σειρά σε μία από τις καλύτερες του είδους της. Give it a try!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061