Screen Shot 2019 09 24 at 15.13.56
Screen Shot 2019 09 24 at 15.13.56

Το Given, σε σκηνοθεσία του Hikaru Yamaguchi, είναι βασισμένο στο ομότιτλο manga του Natsuki Kizu και υπάγεται στο είδος των yaoi, εντάσσοντας όμως μέσα του πολλά στοιχεία slice-of-life. Όταν ξεκίνησα να το παρακολουθώ ήμουν αρκετά διστακτική, μη ξέροντας τι να περιμένω, μιας και δεν είμαι λάτρης του συγκεκριμένου είδους. Εντούτοις, όλα πήγαν καλά και αποδείχθηκε ένα γλυκό και αξιοπρεπές anime. Αν και δε κατάφερε να με ενθουσιάσει, αναγνωρίζω πως είναι καλοφτιαγμένο, με εύκολα ταυτίσιμους χαρακτήρες, συναισθηματικές αναζητήσεις και όμορφη μουσική. Καταφέρνει να αποπνέει γαλήνη και ζεστασιά καθόλη τη διάρκειά του. Αρκετά με το intro όμως! Ας προχωρήσουμε στο κυρίως μέρος του άρθρου, ρίχνοντας μία καλύτερη ματιά στη σειρά!

Synopsis
Το σενάριο ακολουθεί μία παρέα μουσικών, οι οποίοι πασχίζουν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα. Ενώ ξεδιπλώνεται η ιστορία τους και χτίζεται ο δρόμος που θα τους οδηγήσει στη πρώτη τους μεγάλη εμφάνιση, η φιλία τους ταλανίζεται από κρυφούς έρωτες και από ένα στοιχειωμένο παρελθόν.

Review
Φιλίες, έρωτες, μουσική, εξομολογήσεις, αποδοχή και πανικός: αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της σειράς. Ακολουθεί ένα πεπατημένο, ήρεμο μοτίβο, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και παρουσιάζει με γαλήνιο και ατάραχο τρόπο τις εσωτερικές διαμάχες των τεσσάρων βασικών χαρακτήρων. Εμβαθύνοντας ικανοποιητικά στη ψυχοσύνθεσή και στα κίνητρά τους, αποτυπώνει με ειλικρίνεια και σεβασμό, το χάος που επικρατεί στο μυαλό ενός (ομοφυλόφιλου) εφήβου. Ακολουθεί πιστά το σενάριο του manga και μπορώ να πω ότι το ξεπερνάει ποιοτικά -πράγμα σπάνιο σε adaptations. Οι μικρές, κωμικές σκηνές και οι διακριτικές προσθαφαιρέσεις, που έγιναν με γούστο και προσοχή, έκαναν το anime ακόμα καλύτερο.

Tα στοιχεία yaoi δίνουν δυναμικά το παρόν εξαρχής και οι gay panic moments αυξάνονται και πληθύνονται, όσο προχωράει η σειρά. Αργοί ρυθμοί, μετρημένα λόγια και μυστικά, συνδυάζονται με άβολα νεανικά ρομάντζα, αλλά χωρίς να επικρατεί χάος. Η σειρά δεν έχει έντονη κλιμάκωση και ο θεατής νιώθει λες και κρυφοκοιτάζει τις ζωές και τις σκέψεις των ηρώων, οι οποίες ξεδιπλώνονται ξεκάθαρα μπροστά του, σαν ανοιχτό βιβλίο. Τα όμορφα flashbacks, τα οποία είναι τοποθετημένα στις κατάλληλες στιγμές, προσδίδουν ένα ζεστό συναίσθημα και κάνουν το κοινό να νιώσει πιο οικεία με το κόσμο που του παρουσιάζεται. Η ιδιόρρυθμη ιδιοσυγκρασία των χαρακτήρων και ο φόβος να παραδεχτούν την ομοφυλοφιλία τους, τους κάνει προσιτούς και ρεαλιστικούς. Αυτό που εκτιμώ στη συγκεκριμένη σειρά -και που σπανίζει στη πλειοψηφία των yaoi- είναι πως, η έμφαση δε δίνεται στο σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά στο πόσο μπορούν να βλάψουν κάποιον τα λόγια -είτε αυτά που μένουν ανείπωτα, είτε όσα ειπώθηκαν χωρίς σκέψη. Συμπερασματικά, είναι ένα anime που προσπαθεί να μεταφέρει τη σημασία του να αγαπάει κάποιος τον εαυτό του και να ξεπερνάει τις τραυματικές εμπειρίες που έχει βιώσει στο παρελθόν.
Προχωρώντας το review, θα ήθελα να αναφέρω το μεγάλο -κατ’εμε- αρνητικό της σειράς: συχνά, εκλάμβανα πως η παραγωγή πάσχιζε να ‘γεμίσει’ το επεισόδιο, μεγαλώνοντας σε διάρκεια κενές σκηνές και διαλόγους, θέλοντας να συγκεντρώσει όλες τις εξελίξεις/ αποκαλύψεις στο τέλος του, κάνοντάς το να κλείσει με ένα έντονο cliffhanger. Αυτή είναι μία φτηνή τεχνική κατά τη γνώμη μου, η οποία μπορεί εν δυνάμει να με κάνει να διακόψω μία σειρά. Παρόλα αυτά, και προχωρώντας σε κάτι πιο θετικό, το Given δίνει άπλετο υλικό για memes, με τον Akihiko να προκαλεί άφθονο γέλιο σε κάθε επεισόδιο. Συμβουλή: Παρακολουθήστε το με φίλους, θα εκτιμήσετε το χιούμορ του περισσότερο με αυτό το τρόπο!

Εν κατακλείδι, το Given είναι ένα πολλά υποσχόμενο yaoi anime και θεωρώ πως το δεύτερο μέρος του, όπου η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Akihiko και τον Haruki, θα παρουσιάσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα φέρει πολυάριθμα κωμικά στοιχεία.

Artwork
Η μουσική αποτελεί βασικό μέρος της σειράς αυτής, άρα πολλές σκηνές επικεντρώνονται αποκλειστικά πάνω της. Προσπαθώντας να μεταφέρει συναισθήματα και να δώσει νέες προοπτικές σε -φαινομενικά- απλές δραστηριότητες. Οι τόνοι και οι μελωδικότητες που έχουν επιλεχθεί, προσδίδουν γαλήνη, ένταση και ηρεμία -ανάλογα με το τι αποζητά η κάθε στιγμή. Το Given σέβεται το μουσικό στοιχείο και αυτό είναι κάτι που το εκτιμώ! Η σύνθεση και το τραγούδι αποδίδεται στους Michiru και Centimillimental αντίστοιχα.

Ερχόμενοι στο κομμάτι του σχεδίου, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τη σειρά, είναι τα υπέροχα και ζεστά χρώματά της. Οι εκφράσεις των χαρακτήρων αποδίδονται όμορφα και η κωμικότητα δεν απουσιάζει από τα πρόσωπά τους, ενώ το ελαφρύ ξεθώριασμα που υπάρχει στο φόντο, δίνει μία αιθέρια αισθητική. Το στούντιο Lerche έκανε καλή δουλειά!

Τέλος και αναφορικά με το voice acting, ερμηνεύεται από αξιόλους ηθοποιούς, όπως οι: Masatomo Nakazawa (Fullmetal Alchemist), Shintarō Asanuma (Psycho-Pass, Tokyo Ghoul) και Yū Shimamura (Another, Attack On Titan). Αξίζει να αναφερθεί πως οι ηθοποιοί που δάνεισαν τις φωνές τους στους χαρακτήρες του anime -οι οποίοι είναι διαφορετικοί από εκείνους του audio drama- θα αποδώσουν τους ίδιους ρόλους και στη ταινία.

Facts
Το πρώτο και ενδιαφέρον fact που θα εξετάσουμε είναι το ακόλουθο: κάθε επεισόδιο της σειράς φέρει το τίτλο διάσημων τραγουδιών. Για παράδειγμα, το έβδομο επεισόδιο ονομάζεται Tumbling Dice, ως φόρος τιμής στο ομότιτλο τραγούδι των Rolling Stones, ενώ το δέκατο ονομάζεται Wonderwall, εμπνευσμένο από το δημοφιλές άσμα των Oasis, που κυκλοφόρησε το μακρινό 1995.

Κάτι ακόμα που αξίζει να αναφερθεί, είναι ο συμβολισμός πίσω από τα ονόματα των βασικών χαρακτήρων. Το όνομα Mafuyu μεταφράζεται σε ‘χειμώνας’, ενώ το Ritsuka συνήθως σημαίνει ‘καλοκαίρι’ ή ‘λουλούδι’. Αντίστοιχα, το Akihiro σημαίνει ‘ήλιος’ ή ‘καθάριος’, ενώ το Haruki ‘ελπίδα’ ή ‘ανοιχτός’. Παρόλα αυτά, η ακριβής σημασία τους εξαρτάται από την επιλογή που θα γίνει στους Kanji χαρακτήρες.

Fun Japanese Fact: Κατά τη διάρκεια της σειράς, ενόσω ο Ritsuka έψαχνε στο διαδίκτυο συμβουλές για ραντεβού, χρησιμοποίησε μία μηχανή αναζήτησης πανομοιότυπη με το Google, η οποία όμως λεγόταν … Pollo. Η λέξη pollo στα ισπανικά μεταφράζεται ως ‘κοτόπουλο’. Η Ιάπωνες συνηθίζουν να τροποιούν τα ονόματα γνωστών εταιρειών, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν σε anime και πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά! Ας δούμε κάποια από τα καλύτερα παραδείγματα!

Το Yahoo μετατράπηκε σε Yohoo στο Durarara.
Η Toyota μετατράπηκε σε Doyota στο Galaxy Angel Rune
Το Steam μετατράπηκε σε Seam στο Honkai Impact 3rd
Τα Starbucks μετατράπηκε σε Moonbucks στο Hataraku Maou-sama!
Η Sony μετατράπηκε σε Cony στο Paranoia Agent
Η Samsung μετατράπηκε σε Samyung στο Blood+
Το Red Bull μετατράπηκε σε Red Gull στο New Game!
Η Pizza Hut μετατράπηκε σε Pizza But στο Full Metal Panic! The Second Raid
Το Gmail μετατράπηκε σε Gmale στο Inuyashiki -my personal favorite!

Closure
Όπως προείπα, αν και τα yaoi δεν βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις μου, είναι δύσκολο να μην εκτιμήσω το Given. Η αργή ροή του, σε συνδυασμό με τη γλυκύτητα που αποπνέει, το ανάγουν σε ένα από τα καλύτερα του είδους του. Η σειρά προσπαθεί να παρουσιάσει το πώς, ενώ η επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση φαντάζουν εύκολα, για μία μερίδα ανθρώπων παραμένουν δύσκολα και στρεσογόνα. Αποτυπώνει όμορφα, το πώς το παρελθόν μπορεί να στοιχειώσει κάποιον και πόση σημασία έχει η έκφραση των συναισθημάτων. Εν κατακλείδι, εξηγεί το ότι είναι σημαντικό να πολεμάει κανείς τους εσωτερικούς του δαίμονες, να κυνηγάει τα όνειρά του και να … σκέφτεται δύο φορές προτού μιλήσει. Το Given είναι ένα αξιοπρεπές anime και αφού κατάφερε να το συμπαθήσω εγώ, σίγουρα οι λάτρεις του είδους θα το αγαπήσουν!

Σοφία Ευαγγελίδου

cassette wallpapers 30293 4550061