Video Games with Multiple Endings Pt.2

Όταν ο παίκτης γίνεται κομμάτι της ιστορίας 

Στο ακόλουθο άρθρο θα παρατεθούν κάποια βιντεοπαιχνίδια που φέρουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: έχουν πολλά εναλλακτικά τέλη, τα οποία εξαρτώνται από τις επιλογές του εκάστοτε παίκτη. Είτε είστε λάτρεις του horror, είτε της περιπέτειας και της δράσης, σίγουρα θα βρείτε κάτι που να σας ταιριάζει. Για το πρώτο μέρος της λίστας, μπορείτε να ρίξετε μία ματιά ΕΔΏ. Let’s begin!

Detention

Το Detention είναι ένα 2D survival/ adventure horror game, δημιουργία της Ταϊβανέζικης εταιρείας παραγωγής Red Candle Games. Έχοντας απλούς και εύκολους χειρισμούς και όντας side scrolling, διηγείται μία ανατριχιαστική ιστορία που λαμβάνει χώρα σε ένα στοιχειωμένο σχολείο της Ταϊβάν, το 1960. Το βιντεοπαιχνίδι αυτό έχει ιστορικές αναφορές στη μαύρη περίοδο εν ονόματι White Terror, όπου η Ταϊβάν βασανιζόταν από τη Κίνα και το στρατιωτικό νόμο. Πρόσθετα όμως, έχει πάμπολλα στοιχεία της Ταϊβανέζικης θρησκείας, κουλτούρας και παράδοσης, τα οποία συνδυάζονται άψογα με το υπέροχο soundtrack και τις αλλοιωμένες παράλληλες πραγματικότητες. Το Detention, το οποίο έχει δύο διαφορετικά τέλη που εξαρτώνται από τις επιλογές του παίκτη, θα καταφέρει να σας κεντρίσει το ενδιαφέρον και να σας σημαδέψει με τη βίαιη ιστορία του. Αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία!

Κυκλοφορεί σε: PS4, PC, Mac OS, Nintendo Switch.

Heavy Rain

To Heavy Rain κυκλοφόρησε το 2010 και αποτελεί ένα action/ adventure βιντεοπαιχνίδι. Δημιουργία της Quantic Dream, αυτό το διαδραστικό δράμα -που τείνει να θυμίζει ταινία, διηγείται μία ιστορία που περιστρέφεται γύρω από τέσσερις διαφορετικούς πρωταγωνιστές και ένα κατά συρροή δολοφόνο, με το ψευδώνυμο Origami Killer. Ο σκηνοθέτης και δημιουργός του, David Cage, είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω και από τα επιτυχημένα Fahrenheit και BEYOND: Two Souls. Όπως θα μπορέσετε να παρατηρήσετε, τα παιχνίδια του φέρουν αρκετά κοινά μεταξύ τους, και όλα τους ουσιαστικά στοχεύουν στη τελειοποίηση της αρχικής ιδέας. Το Heavy Rain είναι ένα εξαιρετικό παιχνίδι, αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Αν και πολύ καταθλιπτικό, το ενδιαφέρον σενάριο, η υπέροχη μουσική και οι αποφάσεις σας που θα καθορίσουν την έκβαση της ιστορίας, θα σας ανταμείψουν. Έχει τόσα διαφορετικά τέλη, τα οποία επηρεάζουν όλους τους χαρακτήρες, που είναι βέβαιο πως θα το παίξετε πάνω από μία φορά!

Κυκλοφορεί σε: PS3, PS4, PC.

Fatal Frame (Project Zero)

Το Ιαπωνικό Project Zero, είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα πιο τρομακτικά βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών και, ο κύριος λόγος για αυτό, είναι πως το μόνο ‘όπλο’ του παίκτη είναι μία …κάμερα. For the love of God! Η σειρά έχει κυκλοφορήσει πολλούς τίτλους, η ιστορία όμως τείνει να ακολουθεί ανθρώπους που ψάχνουν απαντήσεις, γύρω από τις εξαφανίσεις που λαμβάνουν χώρα σε στοιχειωμένες τοποθεσίες. Έχει σκοτεινή ατμόσφαιρα, ο παίκτης νιώθει παντελώς αβοήθητος και οι γρίφοι τεστάρουν τα όρια της υπομονής. Πρόσθετα, όλοι οι τίτλοι της σειράς έχουν πολλά εναλλακτικά τέλη, τα οποία εξαρτώνται από τις αποφάσεις που έχει λάβει ο εκάστοτε παίκτης. Δοκιμάστε το!

Κυκλοφορεί σε: PS2, Xbox.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines

To Vampire: The Masquerade – Bloodlines, είναι ένα ενδιαφέρον action/ role-playing παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2004 από τη Troika Games. Fun fact: για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκε η ίδια Source Game Engine της εταιρείας Valve, που χρησιμοποιήθηκε και για το Half-Life 2. Επιστρέφοντας στο θέμα μας όμως, το βιντεοπαιχνίδι αυτό είναι βασισμένο στο ομότιτλο επιτραπέζιο ρόλων. Ο παίκτης δημιουργεί το χαρακτήρα του, έχοντας απεριόριστες επιλογές ως προς το παρουσιαστικό του βρικόλακα που χειρίζεται. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ‘κλίκες’ βαμπίρ και το τέλος του παιχνιδιού εξαρτάται από τις συμμαχίες που θα κάνει -ή δε θα κάνει, ο εκάστοτε παίκτης. Θυμίζοντας αρκετά το Deus Ex και έχοντας ως φόντο τις Η.Π.Α. του εικοστού πρώτου αιώνα, είναι ένα παιχνίδι που -παρόλα τα ελαττώματά του, θα σας καθηλώσει στις οθόνες σας. Δώστε του μία ευκαιρία!

Κυκλοφορεί σε: PC

BEYOND: Two Souls

To BEYOND: Two Souls κυκλοφόρησε το 2013 από την εταιρεία παραγωγής Quantic Dream, η οποία δείχνει να έχει μία ιδιαίτερη συμπάθεια στις περιπέτειες διαδραστικού δράματος. Θυμίζει ταινία και το σενάριό του παρουσιάζει τέτοιο ενδιαφέρον, που συμπεριλήφθηκε στο Tribeca Film Festival -that’s impressive! Ο δημιουργός του, ο αγαπημένος David Cage, δήλωσε πως ήθελε να δημιουργήσει ακόμα μία διαδραστική ιστορία, η οποία να καταφέρει να καθηλώσει έως και τους μη-λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών. Αναμφίβολα, πέτυχε το στόχο του! Το παιχνίδι περιστρέφεται γύρω από την Jodie και την αλλόκοτη, πνευματική σχέση της με ένα μυστήριο πλάσμα, τον Aiden. Οι δύο τους έχουν ένα έντονο δέσιμο και μοιράζονται ισχυρές δυνάμεις. Όλο αυτό όμως, δεν αργεί να γίνει αντικείμενο μελέτης, ανοίγοντας μία πύλη για το κόσμο των νεκρών… Έχοντας στοιχεία stealth, puzzle και δράσης, σε συνδυασμό με μία εκπληκτική ιστορία, το παιχνίδι αυτό καθηλώνει το παίκτη, ‘ρουφώντας’ τον στο κόσμο του. Οι επιλογές που λαμβάνονται κατά τη διάρκειά του έχουν καθοριστική σημασία και ξεκλειδώνουν πολλά διαφορετικά φινάλε. Δοκιμάστε το, δε θα σας απογοητεύσει!

Κυκλοφορεί σε: PS3, PS4, PC.

Closure

Τα παιχνίδια στα οποία η έκβαση της ιστορίας εξαρτάται από τις επιλογές του παίκτη, έχουν αναμφισβήτητα μία τεράστια δόση γοητείας. Μαγεύουν, καθηλώνουν και ξετυλίγουν το μύθο τους με έναν ιδιαίτερο, διαδραστικό τρόπο. Δώστε τους μία ευκαιρία, αξίζουν κάθε λεπτό από το χρόνο σας!

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
Αναφορά στο “La Casa de Papel”