Videogame Review: Ace Combat 7: Skies Unknown

Από τους λίγους προσομοιωτές αερομαχιών που δεν απαιτεί 40 ώρες πτήσης στο tutorial

image
image

Η σειρά Ace Combat είναι ένας από τους λίγους προσομοιωτές αερομαχιών που δεν απαιτεί 40 ώρες πτήσης στο tutorial για να εξοικειωθεί ένας παίχτης με τον χειρισμό του ώστε να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο κανονικό παιχνίδι.

Πριν από επτά χρόνια, οι Bandai Namco κυκλοφόρησε το Ace Combat: Assault Horizon στην προσπάθεια της να προσελκύσει ένα ευρύτερο κοινό. Εγκατέλειψε τον αγαπημένο φανταστικό κόσμο του Strangereal για τον δικό μας κόσμο και προσπάθησε να φέρει επανάσταση στη φόρμουλα του παιχνιδιού. Η επιλογή αυτή δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και πολλοί οπαδοί έχασαν την ελπίδα τους για να δουν ξανά ένα πραγματικό Ace Combat. Το 2014 κυκλοφόρησε το Ace Combat Infinity με τις ιδιότητες free to play και multiplayer only, δυστυχώς αυτή η προσέγγιση όχι μόνο δεν αναζωογόνησε τη σειρά, αλλά κατακρεούργησε ακόμα πιο πολύ τις ελπίδες μας για την κυκλοφορία ενός κανονικού Ace Combat. Πάραυτα στο PlayStation Experience του 2015 η Bandai Namco μέσα από ένα trailer, ανακοίνωσε το Ace Combat 7. Χρειάστηκαν περίπου 45 δευτερόλεπτα για να δούμε ένα πανέμορφο F-22 Raptor να χορεύει περήφανα αναμεσά στα σύννεφα έχοντας στα φτερά του το σήμα της Osean Federation. Αυτό ήταν ένας από τους λογούς που όλοι οι θαυμαστές της σειράς χαμογελάσαμε μόλις το είδαμε, το οποίο μπορεί να φαίνεται μια αμελητέα λεπτομέρεια σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το franchise, αλλά η επιλογή της σειράς να αφήσει τον δικό μας κόσμο και να επιστρέψει στο φανταστικό κόσμο του Strangereal έγινε και με το παραπάνω αποδεκτή από τους φανατικούς φίλους της σειράς μιας και τα καλύτερα παιχνίδια του Ace Combat franchise βασίζονται σε αυτόν τον κόσμο (Ace Combat 04: Shattered Skies και Ace Combat 5: The Unsung War). Ο φανταστικός κόσμος επιτρέπει στην ομάδα ανάπτυξης του παιχνιδιού να είναι δημιουργικά πιο ελεύθερη ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα μείγμα από σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και μυστικά όπλα.

Η ιστορία μας εξελίσσεται γύρω από μια μοίρα εγκληματιών όπου ο αρχικός σκοπός της είναι η παραπλάνηση του εχθρού, ο χαρακτήρας μας είναι ο Trigger ένας πιλότος που κατηγορήθηκε για…SPOILER, SPOILER, SPOILER. Θα μάθετε περισσότερα μέσα στο παιχνίδι!

Πριν προχωρήσουμε στα σημαντικά θέματα του παιχνιδιού όπως είναι ο χειρισμός του, ας μιλήσουμε λίγο για τον τεχνικό τομέα. Τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν κάνει ένα τεράστιο άλμα από την παλιά γενιά. Το επίπεδο λεπτομέρειας που θα δείτε στα αεροσκάφη είναι απόλυτα ευχάριστο και είναι πραγματικά συναρπαστικό να τα βλέπετε σε δράση στον ουρανό. Ειδικά για τον ουρανό, η ομάδα ανάπτυξης χρησιμοποίησε την τεχνολογία trueSKY. Θα εκπλαγείτε με το πόσο ρεαλιστικά φαίνονται τα σύννεφα και ο ήλιος, ειδικά σε κάποιες αποστολές όπου οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και πρέπει να πετάξουμε πάνω από τα σύννεφα. Το θέαμα που αντικρίζουμε είναι μεγαλειώδες. Το μόνο αρνητικό που βρήκα είναι στα γραφικά του εδάφους, μια αδυναμία που την μοιράζονται όλα τα παιχνίδια της σειράς. Ειδικά όταν πετάμε χαμηλά, το έδαφος θυμίζει google maps.


Ένας από τους λόγους που η σειρά αγαπήθηκε είναι το gameplay, στο νέο κεφάλαιο της σειράς έχουμε δυο επιλογές standard και expert controls. Αν επιλέξουμε τα standard controls όλες οι κινήσεις μας με το αεροσκάφος γίνονται με βοήθεια, από την άλλη τα expert controls «ξεκλειδώνουν» όλη την μαγεία του παιχνιδιού, οι κινήσεις του αεροσκάφους γίνονται με απολυτή ελευθέρια σε τέτοιο βαθμό που μόλις τελειώσετε την αποστολή σας και δείτε την επανάληψη της (μετά από κάθε αποστολή υπάρχει η δυνατότητα να την ξαναδούμε) δεν θα πιστέψετε ότι κάνατε τέτοιες μανούβρες. Ένα ακόμα ωραίο στοιχείο που συνάντησα στο παιχνίδι είναι ο καιρός, ο οποίος δεν είναι κοσμητικός αλλά μας επηρεάζει στον τρόπο που πετάμε το αεροσκάφος μας .

Το main campaign αποτελείτε από 20 αποστολές οι οποίες ποικίλουν σε διάρκεια και περιεχόμενο. Ένα στοιχείο που μου άρεσε στο main campaign είναι η ενημέρωση (briefing) που έχουμε πριν ξεκινήσουμε την αποστολή μας. Μέσα από αυτή την διαδικασία μαθαίνουμε τα πάντα για αυτήν, έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή στα όπλα και στα εξαρτήματα για το μαχητικό μας. Μετά από κάθε αποστολή ενημερωνόμαστε για την βαθμολογία και τα λεφτά που έχουμε κερδίσει, τα χρήματα που βγάζουμε τα χρησιμοποιούμε για να ξεκλειδώσουμε περισσότερα μαχητικά, όπλα και εξαρτήματα.

Συνοψίζοντας το Ace Combat 7: Skies Unknown τελικά εκπληρώνει τις προσδοκίες των παικτών της γενιάς μου που αγάπησαν τα Ace Combat 4 και 5, φέρνοντας την σειρά πίσω στις ρίζες της με έναν αριστοτεχνικό τρόπο. Ενώ υπάρχουν μερικές σχετικές καινοτομίες, οι δημιουργοί κράτησαν τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά και άκουσαν τους οπαδούς του franchise που ήθελαν να επιστρέψουν στο Strangereal και στο Ace Combat που γνωρίζουμε και αγαπάμε.

Πλατφόρμες: PC / PS4 / Xbox One
Δοκιμάστηκε σε: PS4Pro
Εταιρεία Ανάπτυξης: Bandai Namco Studios
Εκδότρια Εταιρεία: Bandai Namco Entertainment
Είδος: Combat flight simulator

Δημήτρης Αγγελής

More Stories
five nights at freddys
Best Horror Video Games Part 1