Puzzle Video Games Worth Trying Pt.1

Αν πιστεύετε πως είστε έξυπνος, δώστε τους μία ευκαιρία να σας διαψεύσουν!

the dig cover
the dig cover

fisikoaerio-970x250efdfcc644d70c767.gif

Τα puzzle games είναι μία παρεξηγημένη κατηγορία παιχνιδιών, μιας και πολλοί τείνουν να τα θεωρούν ανιαρά, καθώς δε συνηθίζουν να εμπεριέχουν σκηνές δράσης και suspense. Στη πραγματικότητα όμως, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα genres, κρύβοντας μέσα τους τεράστιες εγκεφαλικές προκλήσεις. Αν ανήκετε και εσείς στην ομάδα των ανθρώπων που απολαμβάνουν τα mental workouts και είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε τη νοημοσύνη σας και να τεστάρετε τα όρια της δημιουργικότητάς σας, επιβάλλεται να δώσετε μία ευκαιρία στους παρακάτω τίτλους.

1) Stephen’s Sausage Roll

 Το Stephen’s Sausage Roll, που κυκλοφόρησε το 2016, αποτελεί ένα puzzle βιντεοπαιχνίδι δημιουργημένο από τον Stephen Lavelle, σε development της Increpare Games. Ο παίκτης ελέγχει ένα χαρακτήρα ο οποίος σπρώχνει λουκάνικα πάνω σε γκριλ, προσπαθώντας να τα ψήσει -I’m not even kidding! Ακούγεται αρκετά απλό, σωστά; Μη ξεγελιέστε και επιτρέψτε μου να επεκταθώ περαιτέρω.

Αρχικά, το setting του παιχνιδιού είναι πολύ σουρεαλιστικό και -για να είμαι ειλικρινής, φαντάζει χαοτικό και θυμίζει ελαφρώς το σχέδιο του Minecraft. Συνεχίζοντας, αφότου διάβασα το τίτλο του παιχνιδιού και μη έχοντας κάνει έρευνα σχετικά με το είδος στο οποίο υπάγεται, περίμενα να έρθω αντιμέτωπη με ένα απλό και trolling game. Αλλά έπεσα έξω… Στη πραγματικότητα, αποτελεί έναν από τους πιο απαιτητικούς τίτλους που έχω παίξει ποτέ και η πρόοδος μου είναι αρκετά ντροπιαστική. Είναι εξοργιστικά σύνθετο και αλλόκοτο και θα σας κάνει να χάσετε την υπομονή σας ξανά και ξανά, προσπαθώντας να το ολοκληρώσετε. Και όταν θα αναλογιστείτε πως ‘ΔΕ μπορεί να γίνει πιο δύσκολο!’, θα σας αποδείξει το αντίθετο. Άρα, αν απολαμβάνετε τους πειραματισμούς, το code-breaking και αν σας αρέσει να μένετε κολλημένοι και ανίδεοι ως προς τί πρέπει να κάνετε, ξοδεύοντας μία αιωνιότητα σε ένα παιχνίδι, δώστε στο Stephen’s Sausage Roll μία ευκαιρία!

Κυκλοφορεί σε: MS-DOS, macOS.


2) Baba Is You

Σε αυτό το videogame έχετε το ρόλο του Baba, ενός χαριτωμένου πλάσματος που θυμίζει κούνελο. Παίζοντάς το για πρώτη φορά, ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα πολύ από τη βασική ιδέα του, η οποία έγκειται στο να δημιουργεί κανείς τους δικούς του ‘κανόνες’ και να παραποιεί τις πίστες, αλληλεπιδρώντας με κύβους και διάφορα άλλα αντικείμενα, προσπαθώντας να δώσει εντολές. Το έξυπνο αυτό παιχνίδι, το οποίο είναι δημιουργία του Φινλανδού indie developer Arvi Teikari, κυκλοφόρησε το 2019 και έχει καταφέρει να θεωρείται ήδη ένα από τα καλύτερα -και πιο απαιτητικά- puzzles όλων των εποχών. Λαμβάνοντας χώρα σε ένα νοσταλγικό 2D setting, καταφέρνει να τεστάρει τις νοητικές σας ικανότητες, απαιτώντας εξυπνάδα, υπομονή, πειραματισμούς και δημιουργικό τρόπο σκέψης.

Θέλοντας να είμαι ειλικρινής, όταν το ξεκίνησα δε περίμενα πως θα ήταν τόσο απαιτητικό. Αλλά, διαψεύθηκα και κατέληξα να προσπαθώ εδώ και ΠΟΛΛΈΣ εβδομάδες να επαναπρογραμματίσω τον εγκέφαλό μου, μετακινώντας αντικείμενα και παίζοντας με συνδυασμούς λέξεων, ώστε να καταφέρω να το ολοκληρώσω. Αν θέλετε και εσείς να κάνετε τη ζωή σας δύσκολη, δοκιμάστε να παίξετε το Baba is You!

 

Κυκλοφορεί σε: Nintendo Switch, Microsoft Windows, Linux, macOS

3) The Witness

Το The Witness κυκλοφόρησε το 2016 από τη Thekla,Inc και είναι ένα παιχνίδι όλο αντιθέσεις. Ξεκινά απλά και ήρεμα, με φωτεινά, πολύχρωμα και ζωηρά backgrounds, προκαλώντας συναισθήματα χαλάρωσης. Όσο περνάει η ώρα όμως, τα puzzle elements κάνουν ολοένα και πιο αισθητή τη παρουσία τους, με τις ικανότητες του παίκτη να δοκιμάζονται όλο και περισσότερο. Και σε αυτό έγκειται όλη του η αντίθεση: από τη μία υπάρχει το ήρεμο και χαρούμενο setting, ενώ από την άλλη βρίσκονται γρίφοι με υψηλό επίπεδο δυσκολίας, ικανοί να κάνουν κάποιον έξω φρενών. Το παιχνίδι λοιπόν, είναι γεμάτο puzzles που περιστρέφονται γύρω από καλώδια, πάνελ και πλέγματα. Απαιτούν καθαρή λογική και συνδέονται όμορφα μεταξύ τους. Πίσω από τη δημιουργία του κρύβεται ο Jonathan Blow, η ιδιοφυία πίσω από το Braid. Άρα η ποιότητά του και ο βαθμός δυσκολίας του, θα βρουν τους γνώστες προετοιμασμένους. Προσφέροντας μία διαδραστική, first-person και open-world εμπειρία, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα απαιτητικά puzzles και τα όμορφα τοπία!

Κυκλοφορεί σε: Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One, Nvidia Shield, macOS, iOS.

4) SpaceChem

 Το SpaceChem αποτελεί ένα indie puzzle game, δημιουργία της Zachtronics Industries, το οποίο κυκλοφόρησε το 2011. Ακολουθεί έναν υπάλληλο μίας χημικής εταιρείας, εν ονόματι SpaceChem, διηγούμενο την ιστορία του μέσω χρονογραφημάτων. Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός του έγκειται στη δημιουργία διαδρομών και κυκλωμάτων, ώστε να φτάσουν οι ζητούμενες χημικές ουσίες στο τελικό προορισμό τους.

Ακούγεται αρκετά απλό, σωστά; ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Το SpaceChem είναι ένα παιχνίδι τόσο δύσκολο, που ο παίκτης οριακά δε καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει. Απαιτεί προγραμματιστική λογική, trial and error, δημιουργικότητα και συνδυαστική σκέψη. Αν αγαπάτε την επιστήμη και τα βιντεοπαιχνίδια, δίχως αμφιβολία θα το λατρέψετε! Όντας πρωτότυπο, μοναδικό και βασανιστικό διασκεδαστικό, εγγυάται να επαναπρογραμματίσει τον εγκέφαλό σας, ενώ η πολυπλοκότητά του θα σας κρατήσει απασχολημένους για μήνες (ή χρόνια).

Fun Fact: Αν έχετε ήδη ολοκληρώσει το παιχνίδι με ευκολία (χα χα χα), μπορείτε να συμμετάσχετε στο SpaceChem Tournament, το οποίο διεξάγεται διαδικτυακά κάθε χρόνο !

Κυκλοφορεί σε: Microsoft Windows, OS X, Linux, iOS, Android

5) The Dig

Το The Dig αποτελεί ένα κλασικό και αγαπημένο point and click retro adventure game, που κυκλοφόρησε από τη LucasArts το μακρινό 1995 και είναι εμπνευσμένο από μία ιδέα που προοριζόταν για τη σειρά του Steven Spielberg, με τίτλο Amazing Stories. Το σενάριό του περιστρέφεται γύρω από την ύπαρξη εξωγήινων και ο παίκτης χρειάζεται να αλληλεπιδρά συνεχώς με αντικείμενα και non-playable χαρακτήρες. Περιέχει κάποια εξαιρετικά δύσκολα puzzles, ενώ συχνά δίνει ελλιπή στοιχεία γύρω από τους γρίφους του. Πολλές από τις πίστες του θα σας ταλαιπωρήσουν, αλλά μέσω trial and error και λογικής, σίγουρα θα καταφέρετε να φτάσετε έως το τέλος. Είναι ένα συναρπαστικό και διαχρονικό παιχνίδι, με ενδιαφέρον backstory. Δοκιμάστε το!

Κυκλοφορεί σε:MS-DOS, macOS

Closure

Οι παραπάνω τίτλοι είναι ‘’οι εκλεκτοί’’, όσον αφορά τα puzzle videogames και το problem solving. Εξοργιστικά απαιτητικοί και δύσκολοι, θα φτάσουν τη λογική, τη φαντασία και την υπομονή σας στα όριά της. Αν πιστεύετε πως είστε πολύ έξυπνος, δώστε τους μία ευκαιρία να σας διαψεύσουν!

Σοφία Ευαγγελίδου

 

cassette wallpapers 30293 4550061