Το anime είναι η Ιαπωνική εκδοχή της λέξης animation και σαν όρος περιγράφει τα κινούμενα σχέδια που προέρχονται από αυτή τη χώρα. Η τεχνοτροπία δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έκτοτε γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής. Υπάρχει η σύγχυση πως το anime είναι ένα είδος από μόνο του, αλλά όχι. Περιγράφει ένα σχεδιαστικό στιλ το οποίο είναι ενταγμένο -πλέον- στην Ιαπωνική κουλτούρα και τέχνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποτυπώσει όλα τα είδη ιστοριών, όπως τρόμου, παιδικά, κωμωδίες, slice-of-life ή fantasy. Το σχέδιο του μπορεί να ξεγελάσει και να κάνει κάποιον να νομίζει πως απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρές ηλικίες, ενώ στην πραγματικότητα η πλειοψηφία των anime είναι για ενήλικες.
The First Steps
Τα anime ξεκίνησαν αρκετά διαφορετικά από ότι τα έχουμε συνηθίσει σήμερα και σχεδιαστικά ήταν παρόμοια με αυτά του δυτικού κόσμου. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για διαφημίσεις, πολιτικές προπαγάνδες και λιγότερο ως μορφή διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Μετά την επιτυχία του Walt Disney όμως, με την Χιονάτη και Τους Επτά Νάνους, η βιομηχανία αυτή άρχισε να ανεβαίνει, μιας και πολλοί καλλιτέχνες πήραν έμπνευση και δύναμη. Μέχρι το 1970 τα anime είχαν κατακτήσει την Ιαπωνία και έκτοτε συνεχίζουν να εξελίσσονται. Ένα ενδιαφέρον fun fact, μιας που αναφέρθηκε και η Disney, είναι πως κάποιοι από τους πρώτους δημιουργούς anime και manga εμπνεύστηκαν για τα μεγάλα μάτια των χαρακτήρων από τα πιο διάσημα παπιά του κόσμου, όπως τον Ντοναλντ Ντακ και τον Σκρουτζ.
Anime Vs Live-Action
Μπαίνοντας στο θέμα μας, με την πάροδο του χρόνου και την τεράστια απήχηση που έχουν πλέον τα anime παγκοσμίως, πολλά από αυτά έγιναν ταινίες live-action. Πόσο εύκολο είναι όμως να αποτυπωθούν οι επικές σκηνές μάχης, οι εκφραστικοί χαρακτήρες, τα απόκοσμα backgrounds και ό,τι άλλο μπορεί να συναντήσει κανείς στο μέσο anime, χωρίς αυτό να φαντάζει καρικατούρα του εαυτού του? Πολύ! Μιας και τα anime συνήθως βασίζονται σε manga, τα οποία αποτελούνται από πολλά κεφάλαια, είναι δύσκολο το φιλμ να μείνει πιστό στο σενάριο, αφού έχει περικοπεί σε τεράστιο βαθμό. Πέραν αυτού, το κινούμενο σχέδιο προσφέρει άλλη ελευθερία έκφρασης και δίνει έδαφος για περισσότερους πειραματισμούς, ενώ οι ήρωες είναι πανομοιότυποι με την original εκδοχή τους, την έντυπη, έχοντας όμως φωνή, κίνηση και χρώματα. Οι Live-action εκδοχές από την άλλη, είναι πιο mainstream και απευθύνονται σε πιο πολύ κόσμο, φέρουν μεγάλα κέρδη στα Στούντιο Παραγωγής και δίνουν μία δική τους εκδοχή, είτε καλή είτε κακή, για τις ιστορίες που ξέρουμε και αγαπάμε. Ας δούμε παρακάτω κάποιες επιτυχημένες και κάποιες κάκιστες μεταφορές anime σε live-action.
WORTH TO WATCH
Your Lie In April
Η μεταφορά του συγκινητικού αυτού anime σε ταινία είναι εξαιρετική. Το σενάριο έμεινε όσο πιο πιστό γινόταν στο πρωτότυπο και τα συναισθήματα αποτυπώθηκαν με ειλικρίνεια. Καταφέρνει να συγκινήσει και τα δάκρυα είναι δύσκολο να συγκρατηθούν. Οι μόνες αλλαγές που έγιναν από το πρωτότυπο αφορούν την ηλικία των πρωταγωνιστών -οι οποίοι στο φιλμ είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την ιστορία, καθώς και κάποιες διαφορές στην εμφάνισή τους. Είτε παρακολουθήσει κάποιος το anime είτε την ταινία, τα ίδια θα αποκομίσει, τόσο καλή δουλειά έγινε. 10/10!
Assassination Classroom
Σχετικά με αυτή τη μεταφορά, οι γνώμες διίστανται. Κατ’ εμέ, είναι καλή. Σαφώς και θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά δεν απογοητεύει. Στα συν της, ακολουθεί το πρωτότυπο σενάριο, διατηρεί κάποιο από το χιούμορ που υπάρχει στο anime, έχει υπέροχο casting και μουσική και ωραία ειδικά εφέ. Σαφώς και παραλείπονται πολλά στοιχεία από το anime, και ας αποτελείται από δύο μέρη η ταινία, αλλά παρόλα αυτά καταφέρνει να κρατήσει το χαρακτήρα της. Στα πλην, η απόπειρά της παραγωγής να δημιουργήσει ρομάντζο εκεί που δεν υπήρχε. Όπως και να έχει, σίγουρα βλέποντάς τη θα διασκεδάσετε!
Tokyo Ghoul
Όσο απογοητευτικά και να εξελίχθηκε το anime, η live-action εκδοχή του Tokyo Ghoul είναι αξιοπρεπέστατη. Ακολουθεί το πρωτότυπο σενάριο και, αν και δεν καταφέρνει να εμβαθύνει ικανοποιητικά στους χαρακτήρες, προσφέρει δράση, περιπέτεια, εντυπωσιακά ειδικά εφέ και ένα αξιόλογο casting. Cheers!
NOT WORTH TO WATCH
Dragon Ball Evolution
H ιστορική ταινία που στιγμάτισε κάθε επόμενη απόπειρα μεταφοράς anime σε live-action και δημιούργησε ένα πλήγμα στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου. Με σκηνικά που θυμίζουν αυτά που υπήρχαν στους Power Rangers τις αρχές του 1990, με χαρακτήρες που είναι αδιάφοροι σε σημείο νύστας, με μία ιστορία που δεν βγάζει κανένα νόημα, το φιλμ αυτό έλαβε τις κριτικές που του αξίζουν. Πρόσθετα, είναι ασχολίαστο το ότι για ακόμα μία φορά δεν επιλέχθηκε Ασιάτης για τον ρόλο του … Ασιάτη. Συμπερασματικά, είναι μία κάκιστη μεταφορά, που παρόλα αυτά, αν την προσεγγίσει κάποιος με χιούμορ, μπορεί να του χαρίσει στιγμές απίστευτου γέλιου.
Death Note (Netflix)
Μία μεταφορά που θυμίζει φαρσοκωμωδία και που δεν συνιστώ σε κανέναν να παρακολουθήσει. Το γελοιογράφημα αυτό, έχει σχολιαστεί σε προηγούμενο άρθρο και μπορείτε να ρίξετε μία ματιά εδώ: https://kasseta.gr/entertainment/death-note/
Επειδή όμως μία αποτυχία δεν ήταν αρκετή, έρχεται και sequel (true story)!
Attack On Titan
To Attack On Titan απογοήτευσε τρομερά ως live-action. Αγαπημένοι χαρακτήρες αφαιρέθηκαν εντελώς ενώ τα ειδικά εφέ σε πολλές σκηνές είναι κάκιστα. Η παραγωγή προσπάθησε να ακολουθήσει το πρωτότυπο σενάριο, αλλά η γενική προσέγγιση ήταν κακόγουστη.
Closure
Κλείνοντας, απαιτείται μεγάλο ταλέντο και σωστή αισθητική ώστε να δημιουργηθεί μία αξιοπρεπής μεταφορά από anime σε live-action. Τα anime φημίζονται για την υπερβολή τους, τους πολύχρωμους χαρακτήρες, το γλαφυρό voice acting, τα απόκοσμα backgrounds και τις έντονες και δυναμικές σκηνές τους. Όλα αυτά είναι δύσκολο να αποτυπωθούν με ηθοποιούς και να μην φαντάζουν ακραία, ενώ για τα σκηνικά και τα ειδικά εφέ απαιτείται μεγάλο budget. Χρειάζεται μέτρο και ορθή αντίληψη για το τι πρέπει να αφαιρεθεί και τι όχι, με σκοπό να μην αλλοιωθεί η ιστορία. Οι αξιόλογες μεταφορές δυστυχώς είναι λίγες, παρόλα αυτά ποτέ δεν ξέρουμε τι επιφυλάσσει το μέλλον.
Σοφία Ευαγγελίδου