Πού σερβίρεται η πιο ακριβή πίτσα και γιατί ένας σοκολατένιος ψαράς κοστίζει 14.500 ευρώ;
1) The pizza Louis XIII:
Στην Ιταλία (πού αλλού) ο Renato Viola φημίζεται ως ο master chef της πίτσας και η συγκεκριμένη κοστίζει 12.000 δολάρια. Περιέχει πολύ ακριβά θαλασσινά όπως αστακό Νορβηγίας, τρεις διαφορετικούς τύπους από χαβιάρι, γαρίδες και ρόζ Αυστραλιανό αλάτι, ενώ χρειάζονται περισσσότερες από 72 ώρες για να φτιαχτεί. Τέλος, σερβίρεται παρέα με σπάνιο κονιάκ και σαμπάνια Krug Clos du Mesnil του 1995.
2) Εστιατόριο Guy Savoy:
Το συγκεκριμένο εστιατόριο στο Παρίσι, προσφέρει ένα μενού σταθερής τιμής (500 ευρώ), όπου ο πελάτης μπορεί να δοκιμάσει 18 πιάτα και να ζήσει μία εμπειρία γεμάτη «υφές, χρώματα και γεύσεις» όπως περιγράφει το εστιατόριο. Μεταξύ άλλων, τα πιάτα περιέχουν πάπια, αστακό και σούπα αγκινάρας με μαύρη τρούφα. To όνομα του εστιατορίου προκύπτει από το όνομα του ιδιοκτήτη του και Head Chef Guy Savoy, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έχει εκπαιδεύσει τον διάσημο Gordon Ramsay (Hell’s Kitchen) και έχει δανείσει τη φωνή του στον Horst από το φιλμ Ratatouille. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το 2020 το La Liste του απέδωσε το τίτλο του ‘Καλύτερου Εστατορίου του Κόσμου’ για τέταρτη (!) συνεχή χρονιά.
3) Serendipity 3:
Στο θρυλικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης μπορεί κανείς να δοκιμάσει το επιδόρπιο Golden Opulence Sundae, το οποίο κοστίζει 1.000 δολλάρια και αποτελεί το ακριβότερο sundae στο κόσμο. Ταϊτιανή βανίλια μαζί με βανίλια Μαδαγασκάρης καλύπτονται από 24 καρατίων φύλλα χρυσού, σοκολατάκια σπεσιαλιτέ, ζαχαρωμένα φρούτα από το Παρίσι, χαβιάρι και άλλα. Φυσικά ένα τέτοιο επιδόρπιο δεν σερβίρεται σε οποιοδήποτε πιάτο αλλά σε ένα κρυστάλλινο μπολ της εταιρείας Baccarat.
Παρόλα αυτά, δεν αποτελεί το πιο ακριβό πιάτο του εστιατορίου. Ο τίτλος αυτός ανήκει στο Frrrozen ”Haute” Chocolate, μία ζεστή σοκολάτα, η οποία κοστίζει 25.000 δολλάρια και έχει κερδίσει το βραβείο Guinness ως το πιο ακριβό γλυκό του κόσμου το 2007. Αποτελείται από διάφορες ποικιλίες κακάο, παγωμένο γάλα, κρέμα, χρυσό 24 καρατίων και γαρνίρισμα από τρούφα La Madeline. Πρόσθετα, σερβίρεται με χρυσό κουτάλι σε ένα μπολ με διαμάντια.
4) The Fortress Stilt Fisherman Indulgence:
Αν έχετε 14.500 ευρώ και βρεθείτε στη Σρι Λάνκα, ζητήστε να δοκιμάσετε αυτό το επιδόρπιο με την ιταλική cassata, την ιρλανδική κρέμα και την κομπόστα από μάνγκο και ρόδι. Η βάση του είναι ένα ζαμπαγιόν από σαμπάνια, διακοσμημένο με ένα aquamarine λίθο 80 καρατίων που τοποθετείται πάνω σε ένα χειροποίητο σοκολατένιο γλυπτό ενός ψαρά. Το γλυκό αυτό δημιουργείται κατόπιν ειδικής παραγγελίας και η τιμή του μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως με την αξία του λίθου. Τέλος, αξίζει να γνωρίζετε πως το εστιατόριο έχει πουλήσει μόλις δύο τέτοια επιδόρπια!
Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.