Videogame Review: Eastern Exorcist

Eastern Exorcist mc
Eastern Exorcist mc

Αν απολαύσατε το Sekiro: Shadows Die Twice ή το Nioh, η Wildfire Game σας έχει μια πρόταση που δε μπορείτε να αγνοήσετε: Το Eastern Exorcist. To Eastern Exorcist αποτελεί ένα 2D side scrolling action RPG, όντας άξιος εκπρόσωπος του Soul-like genre. Διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό και σκοτεινό κόσμο, βασισμένο στη κινεζική μυθολογία και αισθητική. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από του προκατόχους του, ενώ παράλληλα αξιοποιεί τους μηχανισμούς του είδους του όσο καλύτερα μπορεί.

Story

Ο κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι ο Lu Yunchuan, ένα εξορκιστής με τιμή, ήθος και ένα σπαθί έτοιμο να εξολοθρεύσει όσους περισσότερους δαίμονες μπορεί. Η ιστορία είναι ξεκάθαρη και η ροή της γραμμική, έχοντας ωστόσο κάποιες ευχάριστες εκπλήξεις. Στο πρόλογο του παιχνιδιού, ο πρωταγωνιστής μας μετά από κάποιες -φαινομενικά- λάθος αποφάσεις, βρίσκει τους συντρόφους του νεκρούς. Εκεί ξεκινάει η περιπέτεια του και ένα ταξίδι με άξονα την εκδίκηση και την δικαιοσύνη είναι έτοιμο να ξεδιπλωθεί μπροστά μας! 

Design 

Το ταξίδι και η αφήγηση του παιχνιδιού έχουν ενδιαφέρον, αλλά εκεί που το Easter Exorcist τα πάει πραγματικά περίφημα, είναι το Art Direction. Τα Cutscenes και τα Setup του παιχνιδιού απεικονίζουν τοπία και σκηνές σχεδιασμένες στο χέρι και βαμμένες με μελάνι, κάτι το οποίο παραπέμπει άμεσα σε ασιατικές τεχνικές σχεδίασης. Αυτό συμβάλει στο να γίνει ο παίκτης κομμάτι της ιστορίας, μπαίνοντας βαθιά στο κόσμου του. Αν έπρεπε να βρω μόνο ένα λόγο για να παίξει κάποιος αυτό το παιχνίδι, σίγουρα είναι η άψογη αισθητική του.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιχνίδια βασίζουν το gameplay τους στη πεπατημένη πλέον συνταγή των Soul παιχνιδιών -πράγμα απόλυτα κατανοητό. Έχουμε δει πολύ εύστοχες προσπάθειες και, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ δύσκολο πλέον κάποια ομάδα παραγωγής να αποτύχει, τουλάχιστον στο παικτικό κομμάτι. Εκεί που οι ομάδες παραγωγής πρέπει να δώσουν σημασία έτσι ώστε το παιχνίδι τους να ξεχωρίσει, είναι η αισθητική και η προσέγγιση του εκάστοτε κόσμου. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν, η Wildfire Game τα πήγε περίφημα. 

Τα χρώματα, οι περιβάλλοντες χώροι και οι λαογραφικές πινελιές, όπως είναι το αμιγώς ασιατικό soundtrack και οι φωνές των χαρακτήρων, δημιουργούν ένα κλίμα το οποίο δεν μπορεί να παραφραστεί. Βρισκόμαστε σε έναν σκοτεινό κόσμο, κάπου στην Κίνα, με στοιχειωμένα χωριά, δράκους, δαίμονες και αξίες που αξίζει να πεθάνεις για αυτές.  Το Eastern Exorcist μας κάνει αναμφίβολα κομμάτι της ιστορίας του!

Gameplay

O χειρισμός του Easter Exorcist δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα Soul-Like παιχνίδια. Ο παίκτης έχει στο controller του όλα τα απαραίτητα κουμπιά για να κάνει dodge, parry, άμυνα και διάφορες επιθέσεις είτε με το σπαθί του, είτε με τις μαγικές ικανότητες που του δίνει το αξίωμα του εξορκιστή. Ο παίκτης, στην διάρκεια του παιχνιδιού, έχει στην ευχέρειά του επτά μαγικές ικανότητες, εκ των οποίων μπορεί να χρησιμοποιεί τέσσερις κάθε φορά, ανάλογα με τον τρόπο που παίζει ή με το τι θεωρεί πιο κατάλληλο στην εκάστοτε μάχη. Κάθε ικανότητα αναβαθμίζεται, με orbs και soul essences που ο παίκτης συλλέγει σκοτώνοντας εχθρούς ή κάνοντας challenges. 

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στον χειρισμό είναι ότι η άμυνα και το parry είναι δύο διαφορετικά κουμπιά, το οποίο στην αρχή με μπέρδεψε και όταν το συνήθισα απλά θεώρησα αχρείαστο, αλλά δεν επηρέασε κάπως την εμπειρία μου. Αυτό που πραγματικά με ενόχλησε και διέκοψε αρκετές φορές την ροή των κινήσεων μου, είναι το stamina. Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει και γιατί πρέπει να υπάρχει, αλλά θεωρώ ότι σε ένα 2D side scrolling παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Ειδικά όταν γεμίζει ΤΌΣΟ αργά. Το Sekiro : Shadow Die Twice και άλλα παιχνίδια αυτής της κατηγορίας το χρησιμοποιούν και όντως προσφέρει ρεαλιστικότατα, καθώς επίσης και ένα επιπλέον κίνητρο να προσέχεις τις κινήσεις σου, αλλά σε ένα 2D παιχνίδι δεν έχεις πολλές επιλογές ούτε πολύ χώρο για να αποσυρθείς και να μαζέψεις τις δυνάμεις σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να σε αφήνει εκτεθειμένο, χαλώντας τη ροή που έχει δημιουργηθεί. Το παιχνίδι είναι σε Alpha οπότε ελπίζω σε κάποια βελτίωση, τουλάχιστον στον χρόνο αποκατάστασης.

Το επίπεδο δυσκολίας είναι ικανοποιητικό και προσαρμόσιμο ανάλογα με τις ανάγκες του παίκτη, οπότε είτε είστε εξοικειωμένη με αυτό το σύστημα μάχης είτε απλά θέλετε να χαρείτε τον εικαστικό τομέα του παιχνιδιού θα μείνετε ικανοποιημένη. Οι μάχες και τα Bosses δεν είναι άδικα οπότε με υπομονή και σωστό timing όλα λύνονται. Θα πεθάνετε πολλές φορές αλλά είναι μέρος του παιχνιδιού, απλά απολαύστε το και θα γίνεστε συνεχώς καλύτεροι.

Closure

Το Eastern Exorcist είναι ένας τίτλος που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος. Η ατμόσφαιρα του και η μοναδική αισθητική του κόσμο του θα σας καθηλώσει. Μια πολύ όμορφη εμπειρία που σίγουρα αξίζει τα χρήματα του και έχει ακόμα πολλά να δώσει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε για επιπλέον υλικό και καινούριες περιπέτειες. 

Details

Developer: Wildfire Games

Κυκλοφορία: 2020

Διαθέσιμο σεPlayStation 4, Microsoft Windows

Τιμή: 13.99€

Χρήστος Μελίδης

cassette wallpapers 30293 4550061