ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ;

acropolis
acropolis

-Η λέξη Ακρόπολη προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων άκρος (που σημαίνει το υψηλότερο σημείο ή άκρο) και πόλις. Σημαίνει κυριολεκτικά πόλη στην άκρη (ή σε ακρότατο ή πόλη στον αέρα). Η Ελλάδα έχει πολλές άλλες ακροπόλεις, αλλά ο όρος αναφέρεται συχνότερα στην Ακρόπολη της Αθήνας.

– Η Ακρόπολη υπέστη εκτεταμένες ζημιές το 1687. Ο Παρθενώνας χρησιμοποιήθηκε για να αποθηκεύσουν οι Τούρκοι πυρίτιδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και χτυπήθηκε από ένα κανόνι όταν οι Βενετοί πολιορκούσαν στην περιοχή, παραβλέποντας την ανεκτίμητη του μνημείου.

– Ο Παρθενώνας μετατράπηκε κατά τη Βυζαντινή εποχή σε χριστιανική εκκλησία, επί φραγκοκρατίας έγινε καθολικός ναός, ενώ κατά την τουρκοκρατία τζαμί.

– Στην Ακρόπολη υπάρχουν τρεις αρχαίοι ναοί, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και ο ναός της Απτέρου Νίκης. Επίσης, υπάρχει και η μνημειακή είσοδος, τα Προπύλαια.

– Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της πόλης, κτίστηκε το 447 π.Χ. από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη και υπό την επίβλεψη του Φειδία.

– Ο Παρθενώνας συνδυάζει Ιωνικά και Δωρικά στοιχεία, δημιουργεί μια εντύπωση ελαφρότητας σαν να αιωρείται λίγα εκατοστά πάνω από το έδαφος. Οι στήλες προεξέχουν ελαφρώς στη μέση και λυγίζουν προς τα μέσα καθώς ανεβαίνουν.

– Ο Λόρδος Έλγιν απογύμνωσε τον Παρθενώνα από τα γλυπτά του, προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά στο μνημείο, διαμελίζοντας έτσι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, που είχε παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφο για περισσότερο από 2000 χρόνια.

Δημήτριος Θεοδωρόπουλος

cassette wallpapers 30293 4550061