junji ito collection anime painting scaled
junji ito collection anime painting scaled

Anime Review: Junji Ito: Collection

Η σειρά Junji Ito: Collection προβλήθηκε το 2018 και αποτελείται από δώδεκα επεισόδια. Δημιουργία του Studio Deen, σε συμπαραγωγή με το Crunchyroll, είναι βασισμένη στις short-stories του mangaka τρόμου, Junji Ito. Έχοντας διαβάσει κάποια από τα έργα του θρυλικού συγγραφέα και σχεδιαστή, ανυπομονούσα να παρακολουθήσω τη μεταφορά τους σε anime. Ωστόσο, η ομάδα παραγωγής γκρέμισε όλες τις προσδοκίες που είχα χτίσει, αποδίδοντας τις ιστορίες με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Προτού επεκταθώ περισσότερο όμως, ας ρίξουμε μία καλύτερη ματιά στο ποιός είναι ο Junji Ito και στο γιατί το έργο του είναι τόσο σημαντικό. 

Junji Ito

Ο Junji Ito είναι ένας από τους πιο θρυλικούς mangaka τρόμου. Έχοντας έντονες επιρροές κυρίως από τον Kazuo Umezu, αλλά και από τους Hideshi Hino, Shinichi Koga, Yasutaka Tsutsui, και H. P. Lovecraft, ξεκίνησε τη καριέρα του τη δεκαετία του 1990. Οι πιο επιφανείς δουλειές του είναι το Tomie, το Gyo και το Uzumaki, όλες εκ των οποίων φέρουν το ιδιαίτερο στιλ του, που αναβλύζει σήψη και ανατριχίλα. Ο κόσμος που απεικονίζεται στο έργο του τείνει να είναι ζοφερός, ασταθής, βάρβαρος και αλλόκοτος. Κάποιες από τις αγαπημένες του θεματολογίες αποτελούν η ζήλια, ο φθόνος, το body-horror, οι παράλογοι καταναγκασμοί και το αναπόφευκτο του θανάτου. Τα γεγονότα που αποτυπώνονται στις ιστορίες του είναι απρόβλεπτα βίαια, ενώ -περιέργως- προκύπτουν μέσα από συνηθισμένες και απλές καταστάσεις. 

Το σχέδιο που προτιμά είναι απλό και ρεαλιστικό, έχοντας έντονες αντιθέσεις μεταξύ ομορφιάς και παραμόρφωσης. Όντας γεμάτο λεπτομέρειες και φινετσάτες πινελιές, καταφέρνει να μεταδώσει το απαραίτητο συναίσθημα τρόμου, αγωνίας και αποστροφής. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, θεωρείται δικαίως ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσωπους του horror genre. 

Synopsis

Η σειρά αποτυπώνει short-stories που γράφτηκαν από το συγγραφέα τα τελευταία τριάντα χρόνια και το σενάριό τους ποικιλει. Παρόλα αυτά, τείνουν να περιστρέφονται γύρω από αθώους πρωταγωνιστές, οι οποίοι βρίσκονται ξαφνικά μέσα σε σκοτεινές και αλλόκοτες καταστάσεις, πάνω στις οποίες δεν έχουν τον έλεγχο…

Review & Artwork

Το Studio Deen χειρίστηκε με κάκιστο τρόπο αυτή την εκτέλεση. Ελάχιστα στοιχεία του manga αποδίδονται σωστά και η σειρά δε καταφέρνει να μεταδώσει έντονα συναισθήματα. H κακή ποιότητα του animation δεν σταματάει λεπτό να …εντυπωσιάζει τον θεατή, με τους χαρακτήρες να είναι φτωχικά σχεδιασμένοι και να φαντάζουν πανομοιότυποι μεταξύ τους, ενώ η κίνησή τους φαίνεται αφύσικη, δίχως ίχνος ροής. Αν όλο αυτό είναι αποτέλεσμα χαμηλού budget, θα ήταν προτιμότερο η σειρά να έχει αποδοθεί με μολύβι, μέσω ενός πιο πειραματικού και καλλιτεχνικού στιλ. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δε συνέβη, και το αποτέλεσμα είναι μία θλιβερή απομίμηση του manga, αποδωμένη με πρόχειρο animation. What a shame!

Τα πρωτότυπα πάνελ των ιστοριών του Junji Ito είναι σχεδιασμένα με προσοχή και έμφαση στις λεπτομέρειες. Κανένα εξ’αυτών δεν απορρέει κάτι το βεβιασμένο, ενώ το παραμικρό μέσα τους έχει ζωγραφιστεί με πάθος, ώστε να μεταφέρει τα συναισθήματα του τρόμου και της έντονης αποστροφής στους αναγνώστες. Το Studio Deen δεν έκανε τη παραμικρή προσπάθεια να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο, ντύνοντας το anime με μουντά και βαρετά χρώματα, πρόχειρα backgrounds και υπερ-απλοποιημένους ήρωες. Επιπλέον, δε δίνει ‘’νέα πνοή’’ στις ιστορίες. Αντιθέτως, τις αναδημιουργεί αυτούσιες. 

Αυτό είναι το πιο περίεργο πράγμα στη συγκεκριμένη σειρά: Το πώς, ενώ παραμένει τόσο πιστή στα υπέροχα και ενδιαφέροντα manga στα οποία βασίζεται, καταφέρνει να δώσει ένα τόσο κακό αποτέλεσμα! Εκτός από τα παραπάνω όμως, κάτι ακόμα στο οποίο αποτυγχάνει, είναι το να μεταδώσει το συναίσθημα του τρόμου. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, τα επεισόδια δε καταφέρνουν να τρομοκρατήσουν το κοινό, ούτε να δημιουργήσουν έντονα συναισθήματα. Καταλήγοντας, αυτό το υπανάπτικο anime καταφέρνει να κάνει τον μυστηριώδες και τρομακτικό κόσμο του Junji Ito, βαρετό.

Soundtrack & Voice Acting

Το soundtrack της σειράς, σε σύνθεση του Yuki Hayashi, μπορεί να χαρακτηριστεί αδιάφορο και τις περισσότερες φορές, ο θεατής παρατηρεί μετά βίας την ύπαρξή του. Παρόλα αυτά, το intro και το outro εμπεριέχουν κάποιες ενδιαφέρουσες μελωδίες, οι οποίες καταφέρνουν να τραβήξουν τη προσοχή. Ερχόμενοι στα ηχητικά εφέ, τα πράγματα είναι καλύτερα. Ανατριχιαστικοί, απόκοσμοι και υπόκωφοι ήχοι, στους οποίους δε γίνεται κατάχρηση, καταφέρνουν να εντείνουν το τρόμο.

Όσον αφορά το voice acting, αυτό ποικίλει. Πάμπολοι ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους στους χαρακτήρες της σειράς, και η απόδοσή τους είναι ανάλογη του ταλέντου τους -με κάποιους να αφήνουν τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, και άλλους να κάνουν το κοινό να αναρωτιέται για την επιλογή της παραγωγής. Κάποιοι από τους seiyuus που εμπλουτίζουν το Junji Ito: Collection με την ερμηνεία τους, είναι οι ακόλουθοι: Mami Koyama (Monster, Metropolis), Hiro Shimono (Corpse Party, Fairy Tail), Ryōhei Kimura (Psycho-Pass, Zombie Land Saga) και Yoshimasa Hosoya (Banana Fish, Is it Wrong to Pick up Girls in a Dungeon?).

Closure

Εν κατακλείδι, το Junji Ito: Collection δεν ήταν αντάξιο των προσδοκιών. Αναμφίβολα, κάθε λάτρης του τρόμου ή/και του Junji Ito μπορεί να το παρακολουθήσει, αλλά θα πρέπει να ρίξει πολύ τα standards του ώστε να καταφέρει να το απολαύσει. Δυστυχώς το μεγάλο έργο ενός εκ των πιο ταλαντούχων δημιουργών ιστοριών τρόμου, δε κατάφερε να δικαιωθεί μέσω αυτής της τόσο ατυχούς εκτέλεσης. 

Σοφία Ευαγγελίδου

More Stories
like2buy value 1
CLICK TO BUY